Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 9700 - propozycje modyfikacji

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Poza tym mielismy chyba rozmawiac o modyfikacji a nie spierac sie czy ona jest potrzebna czy nie i czy warto modyfikowac tego cdeka czy nie. O tym decyduje ja i prosze zebyscie w koncu zaczeli szanowac moje zdanie zamiast wypowiadac sie w kwestii o ktorej nie macie pojecia.

discomaniac71-> Nie pamietam czego sluchalem. Zawsze wyzszych modeli, Elite itd.

Zastanawiam, co jest powodem tego co Tobie sie w Tych odtwarzaczach podoba a mnie nie. Byc moze jest to sekcja analogowa a moze cyfrowa. Ciekawe czy spotkales sie z modyfikacja Pioneera ktora sprawila , ze stracil on charakter, ktory lubisz? Nie mowimy o wstawieniu nowego przetwornika, bo to juz nie modyfikacja a "nowy" odtwarzacz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Mialem modyfikowanego PD 9300 (by adamhiend w czsach kiedy On nie mial jeszcze netu). Gral wysmienicie. Nie stracil swojego charakteru. 9700 na pewno surowy nie gra gorzej. Co mi sie podoba w Pioneer'ach? Charakter dzwieku. Analogowe cieplo i nie meczaca gora. Ladny niski bas plus wykonanie i transport. Chyba tyle. Oczywiscie szanuje Twoje inne zdanie. Pozdrawiam.

discomaniac71, 18 Paź 2006, 19:51

>Na tym forum zebrala sie grupka ludzi ktorzy na swoje systemy zebrali sporo kasy

>(m innymi zyzio) i wydaje im sie ze wszystko co stare nie ma prawa grac bo to pasciactwo staroc itp.

>Krytykowanie z zalozenia nie ma zadnego sensu jesli nie wie sie tak naprawde co sie krytykuje.

....

>Owa grupa o ktorej pisalem nie moze sobie pozwolic na to zeby zonglowac klockami bo wtopili sporo

>kasy w swoje systemy i w przypadku odsprzedazy sporo by stracili dlatego lepiej jest krytykowac

>starszy sprzet i kogos kto moze sobie pozwolic na czesta zmiane.

>Panowie a poza tym jest taka stara prawda ze powyzej pewnej kwoty w audio zaczyna sie nabijanie

>klienta w butelke... I wcale nie jest prawda ze sprzet za pare setek tys zl ZAWSZE zagra lepiej od

>czegos co w calosci kosztuje 20-30tys zl.

Jak widać znany zapowiadacz radiowy piosenek disco odkrył że król jest nagi. Tak naprawdę bowiem każdy, Elberoth, józwa maryn, zyzio, Parsec i inni posiadacze niezłych klocków wiedzą że wtopili. Niestety nie mogą przyznać się do błędu ze względów "społecznych" gdzyż zostaliby zaszczuci przez grupę osób w dalszym ciągu otumanionych przez prasę i producentów. Nieraz tylko kiedy kończą wieczorne odsłuchy i udają się na zasłużony wypoczynek marzą że dziś przyśni im się Pioneer a także to że zmieniają sprzęt co kwartał jak discomaniac co się oszukać w/w nie dał.

discomaniac71, 18 Paź 2006, 16:29

"Jak wiecie brzmienie cdekow Pioneera jest zgodne z moimi preferencjami..."

To czego szukasz, czego potrzebujesz jeszcze ? Chcesz poprawiać coś zg.z twoimi preferencjami ? To jakie są te Twoje NOWE preferencje ?

Jeśli brakuje Ci dołu - zainteresuj się Rotelami. 1072 albo innym. Może za 2kzł (na dz.d. - nówka) otrzymasz więcej (z kierunku oczekiwań) niżbyś się spodziewał. Może odsłuchaj inne marki po dokładnym określeniu dokąd chcesz pójść ?

Raczej szukaj zmiany poprzez odsłuchanie innych cedeków, a PD 9700 zostaw w spokoju - niech bezawarynie służy kolejne 10 lat...

Może jakiś wyższy model SONY ? -> XB940 ?

(Cedek Paganini dla mnie to za mało. Fajny gra Cairn za 6,6(?)kzł ale IMO daje za mało czytelny dźwięk. To mój jedyny zarzut po szybkim, 30min. słuchaniu. Ale to jest mniej więcej poziom mego pionka, choć gra inaczej, naprawdę świetnie (!).

* * *

Głos rozsądku: Nic nie rób. Nie bądź naiwny (!) Prawdopodobnie poprawić to cacko byłby w stanie tylko -najpewniej - zespół Pioneer'a ale po co miałby to robić skoro są wyższe modele ? Pioneer swoje słowo swego czasu w temacie powiedział.

Idę o zakład, że stracisz co masz przeróbką/tuningiem czy jak tam zwał. TO NIE TEN POZIOM, by można było łatwo coś w nim poprawić. To nie jest budżetowa konstrukcja (sorry, że o tym wspominam ale muszę to powiedzieć).

Wymiana kwarcu nic nie da, a może tylko pogorszyć dźwięk. Kondów na wyjściu na audiofilskie - przyniesie zmiany kosztem równowagi zakresów i... pogorszenie jakości basu. Chcesz by kontrabas miał tylko 1. strunę ?

Wstawienie filtrów sieciowych na płytce zasilacza wpłynie na pogorszenie dźwięku - na bank.

Nie wiesz co chcesz uczynić - odradzam Twój zamiar.

* * *

Zorientowani w temacie uważają, że można poprawić (nieco rozbudować) cz. analogową, bo cyfrowa jest ponoć bez zarzutu. /Może i tak./

* * *

Rambo (wpis z 18.X.br.) ma rację. (I nie tylko on.) Przyłączam się do osób, które nie popierają Twojego pomysłu na modyfikację brzmienia tego cedeka, bo ryzyko porażki jest wielkie.

Ja zmieniłem w swoim OPA na BB 627 AU i ok. Możesz założyć lepszą wtyczkę (grube wtyki) czy wstawić gniazdo zasilające i pobawić się wpływem sieciówek.

Możliwe, że wrócisz do zwykłego, oryginalnego kabla - nie zdziw się.

Ktoś kto miał PD-S 901 radził mi zmienić stabilizatory napięcia na lepsze. Ponoć różnicę słychać na korzyść. Niestety nie mam już kontaktu z tą osobą, a ona nie ma tego pionka. (To był ktoś osłuchany.)

(Póki co ja nic takiego nie zrobiłem więc nie mogę tego potwierdzić.)

Brakuje mi trochę pociagniecia basu w dół. (Ale tylko trochę.) Najważniejszą cechą PD-S 901 jest naturalny (bliski prawdziwemu) dźwięk. Szkoda byłoby tą cechę zabić.

Poprawa PD 9700 to wyzwanie dla najlepszych. Dlatego ryzyko porażki jest duże.

Pozdrawiam.

Szkoda, ze trollowanie, czyli produkowanie nic nie wnoszacego belkotu, jeszcze pod nickiem zblizonym do osoby na forum znanej, staje sie na lukarze standardem. Discomaniac71 - zlewaj po prostu takich kolesi, jakakolwiek polemika z nimi nie ma sensu. Oni po prostu traktują forum jako leczenie swoich kompleksów. Jak widac ich maja pod dostatkiem.

Poza tym wymyslono "Ignoruj", ktore wlasnie 2 razy zastosowalem :)

A Parsec - odnosnie Pioneera to ciezko wysokie modele posadzic o firmowe brzmienie - owszem niskie modele brzmia specyficznie, ale wlasnie pd 9700 to juz sa naprawe przyzwoite cd-ki starajace sie jak najmniej wnosic do muzyki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

andrea29 na Twoj wpis liczylem i nie zawiodlem sie. Serdeczne dzieki. Powiem tylko ze podobnie powiedzial divaldi po ogladzie wnetrza 9700 i po tym jak posluchal go w swoim systemie: upgrade jest trudny i moze przyniesc odwrotny rezulatat od zamierzonego. Co chcialem osoagnac? Chcialem by dzwiek byl jesczcze bardziej analogowy. Przyznam ze to brzmienie to najwieksza zaleta 9700 i nie chce jej stracic. Jeszcze raz bardzo dziekuje i pozdrawiam. Rafal

Piotrek608, 19 Paź 2006, 00:02

>tak PD9700 to solidna mszyna najlepszy jej upgread polega na nic nie robieniu..mozna wstawic op

>ampy OPA627 na podstawce brown dog..polecam.

Rzeczywiście, temu Pioneerkowi niewiele trzeba do pełni szczęścia. Niemniej elektrolitami na wyjściu to bym sie jednak zajął wbrew apokaliptycznym wizjom rozwijanym przez Andrea29. W końcu proste modyfikacje są w 100% odwracalne jakby coś się nie sprawdziło. A, no i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby montaż precyzyjnego zegara pogorszył dźwięk. Czasem (niezwykle rzadko) zdarza się że nie poprawia, ale pogorszenia nie zaobserwowałem nigdy.

Rafał, słuchałeś mojego Soniaka po upgradzie. Wiesz jak grał w oryginale? Miło, ciepło, ale kompletnie bez witalności, takie ciepłe kluchy. Po modyfikacjach (nieinwazyjnych, nie zmieniałem oryginalnej aplikacji, w niektórych miejscach jedynie skorygowałem wartości elementów) gra... sam wiesz jak. Warto było nad nim popracować. Niedługo zabiorę się za CDP228ESD na podwójnym PCM58P-J, tak z czystej ciekawości które CD wypadnie lepiej.

A ja nie rozumiem czemu nie wsadzić tam swoich łapek? Oddzielne zasialnie dla OPA, DAC analog... wątpię żeby zaszkodziło. To samo zegar, zmiana (najlepiej kupić kilka i przetestować wg preferencji) OPA, ewentualnie 2DIP-->DIP. Rezultaty będą jak na dłoni i wątpię żeby były gorsze od oryginału, co innego mozolna zabawa z kondami.

Ja wtrącę swoje 3gr ;)

Discomaniac71, jeżeli szukasz naprawdę analogowego brzmienia wypróbuj DACa AudioNemesis DC-1. Można go od dystrybutora wyporzyczyć na próbę za kaucją. Ten twój Pioneer powinien sie doskonale sprawdzić jako transport.

Radzę tylko dać DC-1 przynajmniej tydzień zanim zaczniesz oceniać dżwięk.

Być może to będzie najlepszy mod tego odtwarzacza, być może nie - ocenisz sam. Zaletą zewnętrznego DACa jest to, że zawsze możesz powrócić do oryginalnej konfiguracji, a po modach ... niekoniecznie.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

"Adam slyszalem Thete i Waldka (josefa) w domu"

eee, ymmm - chyba miało być "u" zamiast "i" ;-)

tak - tyle, że słuchałeś Gen 5A a nie Basic II - ten nie jest tak masakrycznie detaliczny więc może Ci się bardziej spodobać

>>zyzio

Nie wiedziałem że są kłopoty z dostawami :(

Niestety u producenta można kupić, ale chyba nie wypożyczyć.

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Tak poza tym w Polsce jest znacznie droższy niż w Europie - trzebaby też znaleźć gdzieś wejście tak jak z Zhaolu ;-) np. takie 290 Euro za egzemplarz ex-demo ;-) Denerwuje mnie ta kwota 2.3 kzł, którą proponuje Voxal, na dodatek nadal go nie mają :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki był właśnie na allegro przed chwilką - w super stanie z pilocikiem - Mój ci On ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

josef

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1203 / 1519 / 4

19 Paź 2006, 12:45

"Adam slyszalem Thete i Waldka (josefa) w domu"

Jasne stary:):):) To co podjedziesz do mnie w weekend z Theta?:) Rewizyte obiecales:):):) Pozdrawiam serdecznie. Rafal

możesz wpaść - ale w niedziele - o której to się jeszcze ustali bo będę miał mały ruch - rochu wpadnie po swoje zabawki oraz wpada jeden potencjalny kupiec po cedeka

Rafał - ze swej strony służę swoim PD-S802, w którym są chyba takie same przetworniki (2x2028B bodajże), osobne zasilanie sekcji. U mnie - w skrócie - jest zmienione zasilanie z porządną filtracją, nowy zegar 2ppm z własnym zasilaniem, stabilizatory, diody, BG N na wyjściu, AD797 itd. MOżna posłuchać, co to dało, a przy okazji zajrzeć do środka.

zwolennik łagodności

McGyver, 19 Paź 2006, 15:18

>Sorry za offtopic

>Josef, czy mógłbyś zostawić Rafałowi fotki które robiłeś jak byliśmy u Gośki?

Brzmi apetycznie, też bym obejrzał...

zwolennik łagodności

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.