Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item657926771_paradigm_studio_100_v2_nowe_ponad_9000_pln_bcm.html - zamiast 60-stek brałbym te 100-tki, poza tym seria v.2 była najlepsza moim zdaniem....

kerikawon, 16 Cze 2009, 09:37

>sittek świetnie by było gdybyś sprecyzował pytanie,seria Monitor w wersji 3 składała się z 11

>głośników o ile dobrze pamiętam ......

Seria 3 tak jak wspomniał don111 jest od v1 do v5. Różnią się m.in zwrotnicami i wyjściem bas refleksu (przód, tył). Pytanie zadałem dlatego, że moje grają w pokoju 18 m2 napędzane 30W Rotelem i stwierdzam, że słabo podają niższe częstotliwości.....

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

aha. jest to wersja Monitor 3 v.4 ( z bas refleksem z tyłu).

Mam też pytanie. W specyfikacji jak sobie przypominam mają podaną dynamikę 88/91dB.

Wiecie dlaczego podane są dwa parametry? Inne kolumny tak nie mają.

ja na 15m miałem Mini Monitory v4 (16cm głośnik zamiast 20cm) i było sporo basu, 3v 4 mają na pewno o wiele większe możliwości w tym zakresie więc problem jest albo z akustyką pokoju/ustawieniem kolumn lub ten Rotel jest zbyt słaby do nich (do tego przeważnie Rotele mają krótki i utwardzony bas)

Witam proszę mi napisać co prawda już tę kwestię już roztrząsałem ale chodzi mi o taką rzecz : jak uważacie jesli by sie chciało na tył jako glośniki surandowe założyć ADP millenia to jaka wg. Was powinna być odległośc od ściany bocznej. Głośnik będfzie wisiał na tylenj ścianie za kanapą . Chodzi mi o to że jedni mówią że to powinno być co najmniej jakieś 70-80 cm od bocznej ściany inni twierdzą że 30-40 cm wystarczy że to ma sie w końcu odbijać od ściany bocznej i efekt tak czy inaczej to będzie.

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

A i zapomniałem do wątku wyżej co napisałem na stronie kanadyjskiej widziałem zdjęcie pokoju w którym zdjęcie takiego systemu z tymi głośnikami było i od ścian bocznych ADP millenia było jakieś 30-40 cm, a odległość między jednym a drugim głośnikiem była jakieś 2m . I też mam pytanie czy odległość 2 m miedzy tymmi glośnikami to nie za mało ? Choć jeśli gość tak miał to chyba jakiś niezły efekt musiał mieć skoro nie zmieniał tylko tak to zostawił jak było na zdjęciu. Pozdrawiam wszystkich i czekam na wasze wypowiedzi a może ktoś ma właśnie tego typu głosniki , z góry dziekuję.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

don111, 18 Cze 2009, 00:27

miałeś pełną rację. Problem istniał w ustawieniu tych głośników ( bez podstawek) oraz w zbyt słabej mocy tego Rotela. Obecnie Paradigm Monitor 3.v4. pracuje z dzielonym Rotelem RC-06/RB-06 i jest naprawdę miło i pluszowato :) Ostrość dźwięku i brak basu zniknął....

WITAM COS OSTATNIO NIE MAM SZCZĘŚCIA NA ODPOWIEDZI NA MOJE PYTANIA , ALE MOŻE TYM RAZEM SIĘ UDA:-) PROSZĘ MI NAPISAĆ JEŚLI MACIE TAKIE DOŚWIADCZENIA CHODZI MI O SUB ULTRACUBE 10. CZY TO PRAWDA JEST ŻE DO KINA DOMOWEGO ON SIĘ SPRAWDZA ŚWIETNIE NATOMIAST DO SŁUCHANIA NP. KONCERTÓW NA DVD CZY Z BLURAY TO JUŻ TAK SOBIE I ŻE LEPIEJ JEST PODOBNO WYBRAĆ BARDZIEJ UNIWERSALNY SUB CZYLI DSP 3100 ŻE ON ZAGRA GORZEJ W KINIE ALE ZA TO PODBNO W MUZYCE JEST ZNACZNIE SZYBSZY OD ULTRA CUBE 10 NAPISZCZIE CZY COŚ SŁYSZELIŚCIE, A MOŻE MACIE ULTRACUB 10 I SPRAWDZA WAM SIĘ DOBRZE ZARÓWNO W KINIE JAK I W SŁUCHANIU KPONCERTÓW.EWENTUALNIE KTOŚ POSIADA DSP 3100 I TEŻ NIE NARZEKA ZARÓWNO PRZY OGLĄDANIU FILMÓW JAK I PODCZAS SŁUCHANIA MKONCERTÓW Z DVD.POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDZI :-)

LOLEK

Dołączam do klubu jako że niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Titan Monitorów v5. Grają w 14 m2 i rodzinka troche zaczyna się już bać. Pytanie mam następujące. Ile czasu średnio trzeba wygrzewać te kolumny aby uzyskać obiektywny obraz dzwięku? Grają dopiero kilkanaście godzin więc dzwięk jest trochę "pudełkowy". Napędza je dzielony Rotel RB-971 + RC-970BX. Pozdrawiam

tak "na ucho" wydaje mi się, że dosyć długo to trwało u mnie, ze 3 tygodnie dosyć intensywnego grania... zawieszenie jak pewnie zauważyłeś jest bardzo twarde i musi się "rozbić", kolumny na początku grają trochę sucho i bez głębi

achristo, 25 Cze 2009, 08:32

niestety w przypadku tych kolumienek ( są nastepcą moich Monitorów ) na zbytnią poprawę dźwięku nie masz co liczyć. Po pewnym czasie, może po wygrzaniu, przy dobrze zrealizowanych nagraniach pokażą swoją moc. Jednak przy słabym źródle i przy tym rotelu ( jest dość ostry) będzie podobnie.

Dlatego w przypadku tych Paradigmóm ja wspomagam się wooferem na granicy jego słyszalności. Wówczas może nie ma dużo więcej basu ale jest wypełnienie i mięsko, którego nie usłyszysz po 1000 godzinach grzania i grania.

lolek126, 24 Cze 2009, 19:00

choć co niektórzy z nas mamy woofery do słuchania muzyki to jednak temat KD jest piętro wyżej.

i nie krzycz.

>>> sittek

No wlasnie cos tak czuje ostatnio, ze ten Rotel mnie zaczyna wk...wiac. A tyle nad tym zestawem pracowalem . Jako ze kolumny mam nowe to nie bede ich sprzedawal. Ale please poradzcie teraz koledzy co zmienic? Moze po prostu te koncowke rotela wymienic na inna (bo rotel mi generalnie odpowiada)? Moze NAD? Moze Harman? A moze w ogole lampa (jakis chinski music angel?).

achristo, 26 Cze 2009, 09:43

poczytaj w klubie Rotela a w szczególności ostatnie wpisy na temat Rotela. Z moich obserwacji i odsłuchów wynika, że problem leży po stronie tych głośników a nie Rotela. Ten Twój zestaw jest naprawdę solidny i odpowiedni muzyki której słuchasz. Kupisz zestaw NADa lub Harmana i jestem więcej niż 100% ,że zatęsknisz za dźwiękiem Rotela. Po Rotelu nie wolno przechodzić na te klocki bo według mnie grają inaczej,gorzej.

Przy dobrze zrealizowanych nagraniach jest świetny. Przy słabszych pokaże wszystkie wady.

I co mnie bardzo zdziwiło Rotel z małymi Paradigmami w rocku jest zbyt krzykliwy, choć ponoć został stworzony do rocka. Jest bardzo szybki i dynamiczny, często za bardzo. W łagodniejszych i wolniejszych nagraniach czasami plumka mi jak lampka. :) Dziwne. Tylko jakość nagrania musi być więcej niż dobra.

W NAD będziesz miał też ostry dźwięk choć nie tak przejrzysty, a w Harmanie? Harman nie ma dobrych opinii. Jest dobry w KD. W gazetach, tak jak NAD jest jak dla mnie mocno przereklamowany. Jak CA

To mnie pocieszyłes sittek :) No nic poczekamy moze sie te kolumny "wygladza" troche. A tak apropos - przez 10 lat sluchalem muzy na B&W 302 - i powiem ze wtedy to dopiero byla krew z uszu i pewnie bym tego nie stwierdzil gdyby nie wymiana kolumn, bo wtedy uwazalem je za wyznacznik optymalnego brzmienia :) Patrze, ze choroba zwana audiofilią jest u mnie w zaawamsowanym stadium. Nic mi sie ostatniio nie podoba he he.

Tak sobie czytuję Twoje wpisy i obawiam się, że jednak najsłabszym ogniwem są kolumny.

W cenie nowych Twoich kolumn nabyłbyś Studio 20 v.4 z drugiej ręki i kłopoty skończyłyby się...

Nawet nie zaczęły:)

achristo, 26 Cze 2009, 11:41

szczególnie ta choroba jest niebezpieczna gdy wydajemy więcej niż mamy :)

Fajnie się składa, gdyż ja też miałem wcześniej te małe kolumienki B&W razem z Rotelem. W moim przypadku akurat może krwi z uszu nie było, ale było zbyt dużo "kartonu" i niewiele basu.

Choć po przejściu z jakiś polskich ZG ( nazwy nie pamietam )i taniego amplitunera Sony uważałem że już mam normalnie referencyjny Hi-End :)

Gdy mi grało za ostro w tym Rotelu i Paradigmach w pewnym okresie zastosowałem zwykłe Monster Cable XP. Powiem, że górę straciłem ale za to uzyskałem dużo łagodniejszy dźwięk. Coś za coś. I było milej.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.