Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

@Yamnick: możesz coś powiedzieć na temat posiadanego przez siebie DAC-a? Jestem właśnie na etapie poszukiwania takiego urządzenie i po zajrzeniu w Twoje "o mnie" zainteresowało mnie to urządzenie :) Czy porównywałeś je z jakimś innym?

Yamnick a skąd możesz wiedzieć jak grają S60v5 może lepiej niż S2

ale o tym drodzy Panowie dowiecie się tylko w salonie

pakować klocki i w droge do salonu na odsłuch :)

@ krakers09 - PW pojdzie, bo my tu Panie o Paradigm prawim.

PARAnienormalny - sluchalem serii Studio :) Dla mnie w kazdym aspekcie Signature jest lepsze, ale nie w kazdym znaczaco, czasem nawet mialem drobne watpliwosci czy roznica w dzwieku uzasadnia roznice w cenie. Koncowo jednak sie ich wyzbylem porownujac kolumny bezposrednio.

Zreszta wiesz, ze interesowaly mnie Studio, bo do Ciebie pisalem - na szczescie osiagnalem satysfakcjonujaca mnie cene na Signature, bo dzwiekowo wlasnie one satysfakcjonuja mnie prawie idealnie :)

Primodium. Medium. Finis.

Czesc. Przyznaje ci racje. S2 choc graja swietnie (jak na swoj rozmiar) nie umywaja sie do 60-tek. Szczegolnie w wiekszych pokojach bedzie slychac roznice. Robilem odsluchy S2, S6 czy nawet S8 przeciwko Studio 60 czy 100.

Czesc.

Zalezy co kto lubi ;).

Do moich warunkow lokalowych "wielkosc dzwieku" produkowana przez S2 jest wystarczajaca i tak juz napisalem - w pewnych aspektach (jak transparentnosc i wyrazistosc przekazu, realizm tego, ogolna synergia, niski idealnie skontrolowany bas) sa lepsze niz Studio, a w pewnych (krotkie wybrzmienie basu - to jednak monitory..., czasem zbyt ewidentna "drapieznosc") sa porownywalne/gorsze niz Studio.

Dla mnie jednak ogolny obraz dzwiekowy tworzony przez Signature S2 jest ciekawszy niz Studio 10, 20 (bo z tymi mozna i nalezy je porownywac), ale nie kazdemu to podpasuje (zagraja to co dostana, nic nie podbarwia, nie dadza "ciepelka", obnaza wady reszty toru...).

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

Yamnick tak od siebie mogę napisać, że odrobinę ciepełka i fajny charakter nadaje tym kolumną Leben CS300XS. Sprawdzałem osobiście i szczerze polecam. Świetne połączenie. Brzmienie dostaje trochę życia i barw i nie wydaje się już takie wyrachowane i zimne :-) Leben poskramia te bestie i uczy dobrych manier hehe

Audiozakupy - jeszcze nie "doroslem" do lampy :)

Tak jak pisalem wczesniej - podoba mi sie brzmienie tych kolumn, praktycznie wszystko mi sie w nich podoba (post opisowo - "wychwalny" troche wczesniej) i nie sadze zebym byl gotow na lampe :) Lampa (w DAC) ma u mnie narazie tylko jeden cel - jazz :)

Nie kazdy jednak lubi taka ostra i wg. mnie prawdziwa szkole dzwieku. Kolega z forum prezentuje filozofie "sluchac a nie slyszec" i nie mozna takiej prezentacji w zadnym calu odmowic jakosci i urody, niczego odmowic nie mozna, jest tak samo dobra jak moja i tysiace innych, ale... Dla mnie jest "za kluskowato" i za cieplo chwilami, a Jego u mnie razi gora, brakuje wybrzmien, jakiejs "magii". Tak wiec "kazdemu wg. ucha" chcialoby sie rzec :)

Mnie tez mimo wszystko momentami w dzwieku ciut brakuje a czegos jest nad stan i chce to skorygowac okablowaniem, moze DACiem (bo obecny za mocno odstaje jakosciowo od reszty klockow, w zasadzie tylko do PC go uzywam, choc przy NADzie robil swietna robote) - ale dla mnie (i dla wspomnianego Kolegi mimo roznic w kwestii "podania" dzwiekow) kolumny bezdyskusyjnie zaliczaja sie juz do ekstraklasy glosnikowej.

Ruskie 6N1P i 6N1P-EW już zamówione :) Bias na razie na 380 i w miarę wygrzewania lamp coraz lepiej jest.

Mam natomiast pytanie co do EL34. Wiem, że póki co mogą zostać oryginalne. Powoli rozglądam się za innymi, ale śpieszyć się nie muszę. A więc:

-Czy wszystkie cztery muszą być takie same? Wiem, że dobrze, aby były, ale wydaje mi się, że dobierając od tego samego producenta z tej samej "głównej" serii, np Mullarda xf2 gdzie jedna para będzie miała oznaczenie przykładowo b2c2, a druga, f2f2 powinno być ok. Czy może się mylę?

Oczywiście na Mullarda nie jestem uparty, ale mogę sobie zapolować ewentualnie na nie lub inne polecane lampy.

-Jaki jest orientacyjny czas życia takiej lampy? Podejrzewam, że chińskie mają niższy niż jakieś stare ruskie.

-Mam na oku też lampy gdzie sprzedawca napisał: "I have tested them in a 30 watt ultra linear amplifier with 440v ht in auto bias mode with 470 ohms cathod resistor and they each draw 62ma"

Angielski rozumiem, ale co te numerki oznaczają już niezbyt :P Czy warto?

Druty sa w tunelu do tego przeznaczonym w standach, widac je zreszta na pierwszym foto ;)

BTW - tunele sa fizycznie oddzielna czescia standu, glowna noge mozna swobodnie zasypywac, bez kombinowania z ew. zatykaniem tuneli na kable.

Mogę już nie kojarzyć takich szczegółów chyba ?? Ilość nowego sprzętu do ogarnięcia oraz inne zainteresowania, skutecznie zacierają niektóre rzeczy. Zresztą wolę ostatnio słuchać w ramach relaksu po pracy a nie oglądać ;) . Co do podstawek to jak oceniacie granie tych podstawek po zasypaniu ????

NO i nie skojarzyłem tych białych kabli na podłodze z kablami głośnikowymi ;).

Z przyzwyczajenia a i z przekonania jestem przeciwnikiem przepuszczania kabli przez podstawki.

Może to irracjonalne podejście, bo nie wierze, że drgania podstawki mogą zakłócić swobodny przepływ elektronów ale ..... wole jak moje kable są jak najdalej od elementów drgających oraz wytwarzających pole elektryczne. Tak mam co zrobić.

kerikawon: mam do Ciebie pytanie: (oczywiście jeżeli ktoś inny zna odpowiedź proszę się nie krępować :)

Przeglądając zdjęcia w internecie widzę, że kopułki(spotkałem się również nazwą "osłona") od głośników wysokotonowych od serii studio v5 dałoby się bez problemu zamontować w serii v3. Pytam dlatego, że wątpię, że do moich v3 dostanę obecnie oryginalnie montowane kopułki w tej serii, a potrzebuję je wymienić. Bo rozumiem, że od wersji 5 można kupić?

kerikawon, 28 Maj 2010, 10:36

>Kopułki , czyli cewki albo jak kto woli element drgający głośnika wysokotonowego z tego co wiem to

>tak.

Jak dla mnie kopułka to kopułka, a cewka to cewka. Są to dwa elementy użyte w budowie głośnika, nie stanowiące jednak integralnej całości. Nazwa ta jak dla mnie nie może być stosowana zamiennie.

pearl_jamik - zgadzam sie z przedmowcami.

Wszystko zalezy od tego co kto slyszy/lubi/chce slyszec i od reszty toru.

Zarowno B&W (bynajmniej wyzsze modele dla przykladu 805s, ktorych nie raz sluchalem) jak i Paradigm (tutaj dla przykladu moje S2) graja jasnym, otwartym, precyzyjnym dzwiekiem - to taka szkola grania.

B&W spiete z Krellem kablami Nordosta wg. mnie dzieli biblioteczke plyt porowno na: "o jaaaaa, ale to graaaa" oraz "krew z uszu, wylacz to" - taki to jest przekaz, nie oczekuj ciepelka, podbarwienia, jakiejs miekkosci - to jasny, przejrzysty, nawet wyrafinowany przekaz, to co dostanie to zagra, bez pardonu i szacunku dla Twojego "widzimisie".

S2 spiete z Yamaha kablami Audionova - sytuacja jak wyzej, choc na mniejszym dystansie - inna elektronika, inne kable. Biblioteke plyt moge odsluchac prawie cala - choc kilka plyt z ostrym graniem, z duzym uderzeniem blach, badz koncertowych z niezbyt wysokim poziomem realizacji potrafi ukluc zdecydowanie. Nic na to nie poradzisz, sytuacja analogiczna do B&W - te glosniki maja oddac to co dostana w sygnale, bez ubarwien i z tej roli wywiazuja sie swietnie.

Reasumujac - decydujac sie na pewna szkole grania B&W czy tez Paradigm (tylko w zakresie gory, bo poza tym to kompletnie rozne zespoly glosnikowe !!!) musisz miec swiadomosc tego co chcesz uzyskac - a jesli nie lubisz ostrej gory, bedziesz musial poswiecic sporor czasu na wybor reszty toru, ktory nie zabierze Ci niewatpliwej precyzji, rozdzielczosci i otwartosci przekazu :na gorze" oferowanej przez paczki kosztem jej stepienie badz przyciemnienia...

Witam mam pytanie

chciałbym cos zmienić w okablowaniu mam 1.200 zl na glosnikowe i interkonekt

moze ktos z was lub waszych znajomych słuchał klockow Nad z Paradigme lub zna jakieś opinie i moze cos zaproponować

no i cos dla oczu Paradigm bez sukienki :)

post-25528-100002010 1275656411_thumb.jpg

post-25528-100002011 1275656411_thumb.jpg

Witam pwoiedz jaki metraz naglasniasz swoimi studio 60v5 i jak daleko kolumny stoja od sciany ? A propo kabli nie wiem co prawda w tym systemie ale duzo czesc ludzi chwali VDH D-352 tyle ze nie wiem jakby to wygladalo w tym systemie i nie wiem czy by kasy starczylo tobie na zakup tego kabla z konfekcja oryginalna. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz.

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.