Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Paradigmy bardzo fajnie grają basem bo nie z dziury bas reflexu tylko z głośnika ;) Ja najlepszy bas, głęboki, szybki i punktowy uzyskałem stawiając je metr od tylnej ściany (licząc od głośnika). Na dodatek mam mały pokój, niecałe 3m głębokości, więc te 1m to naprawdę dużo (stoją prawie po środku pokoju). Paradoksalnie im bliżej tylnej ściany stały, tym bas był nie tylko gorzej kontrolowany ale też słabszy.

I love the sound of crashing guitars

Od wczoraj moje -kupione od kolegi mczaja, który dbał o nie bardziej niż o własną żonę :))) Zakupione zostały przez Niego w październiku 2007r., utrzymane są idealnie, jakby wczoraj opuściły fabrykę. Wykończenie skrzynek perfekcyjne..., a na dodatek często były pastowane, bo są śliskie i świecące :)))Kolumny łączą ogień z wodą i to już począwszy od wyglądu-to potężne, ciężkie skrzynie, ale jednocześnie zgrabne i piękne :) Dźwięk ? Słuchałm tylko 2h :) Zwraca uwagę kontrola, czystość dzwięku, ale przede wszystkim znacznie poprawiła się otwartość środka i mikrodynamika - te kolumny całkiem przyjemnie grają cicho, kiedy to już Studio 80 wołały - DAJ CZADU ! :D Oczywiście jak podkręcimy wzmaka rozpoczyna się tour de france ;))) ale dynamika, szybkość i precyzja idą w parze z kulturą.....Bas schodzący wg. pomiarów bodajże Soundstage do 28 hz (-3db) jest zwarty, kontrolowany i mocny....słychać każde szarpnięcie struny, każde uderzenie stopy....naturalnie, prawdziwie, niewymuszenie......To klasa S wśród kolumn, powyżej są już tylko Bentleye, Masserati itp. przysmaki....:)))

Charakter brzmienia nieco podobny do JM Lab Focal Electra 1037 BE, ale one nawet nie zbliżają się do basu Paradigmów, a model 1027 BE tego basu ma tyle co nic......świetne kolumny, niestety nówki były i są bardzo drogie, polecam second hand, choć trudno będzie o taki egzemplarz jak kolegi mczaja, któremu bardzo dziękuję za uczciwość, solidność i sprawne przeprowadzenie transakcji :)

zyzio - zacne, zaprawde powiadam, zacne :]

W jakim metrazu tego sluchasz, czym spinasz ? Ogolnie (jesli mozna prosic ;) ) opisz jak zespoly ustawione sa wzgledem sluchacza :) ?

Primodium. Medium. Finis.

Ustawienie: ok.1,5 m od bocznych ścian, ok. 1m od tylnej ściany i lekko ugięte w stronę słuchacza ;)

Primare A30.5 + A31.2 w bi-ampingu daje im radę znakomicie, choć niewykluczone że jeszcze mocniejszy wzmak nie byłby wskazany, wiemżę recenzenci podłączają często 500 Watowe potwory, choć Primare w takiej konfiguracji też ma sporo mocy i prądu :)

Odwaznie wpieta gora (ja o kablu) - sluchalem u siebie ostatnio kilka dni IC Red Dawn XLR i... Fajny, nawet fajny bardzo, bardzo, ale chyba za duzo dobrego przy Yamaszce i S2, aczkolwiek korci mnie zeby go zostawic ;) Ale co trzeba przyznac (i mniemam, ze dlatego masz taki kabel wpiety do napedzania wysokotonowki) gora uporzadkowana, wybrzmiewajaca, wszytkie smaczki sa gdzie byc powinny i w ilosciach strawnych, duza przejrzystosc i klarownosc - ogolnie pelna kultura brzmiena, i to przez bardzo duze "K"

.

Ja wlasnie dzis wpialem u siebie glosnikowe MIT EXp 1 (dwie pary, bi-wiring juz ze wzmaka) i co moge po jednej plycie stwierdzic - plyta G3 (Satriani, Johnson, Vai) Live - tam gdzie na Audionova Moonwalk mk.2 biwire mialem basowa gitarowa kluske na MITach mam wyrazna basowa gitare, z wyraznie separowanymi dzwiekami. W tym elemencie spooora przewaga - zobaczymy co bedzie za jakis czas, bo kabel wyjety z pudla, musi cos pograc :) To o co zas mi chodzilo - czyli gora - faktycznie jest bardziej cywilizowana, choc nie stracila nic ze swojego drapieznego charakteru, a to mi sie podoba :]

Face-To-Face - Moonwalk to dobry kabel, ale nie do jasnych/neutralnych sys, jak moj. Do tych polozonych "po drugiej stronie mocy" (vide moj ex NAD - tam gral naprawde miodnie) bedzie jak

znalazl.

P.S. Przez chwile (jak bralem S2) mialem szalony pomysl upchniecia u siebie w salonie S8, na szczescie (albo i nie) z tego zrezygnowalem, ale...

Kiedys bedzie wiekszy salon, baa, bedzie pokoj audio :] A wtedy...

Red dawn jest celem zwiększenia "powietrza" ;) Paradigmy ładnie potrafią na nich zniknąć, a drapieżność góry jest tu jak najbardziej ucywilizowana, przegięcie w drugą stronę - zmiękczenia w przypadku kopułek tekstylnych chociażby owocuje często sporymi brakami w wybrzmiewaniu blach, czego bardzo nie lubię ;)

Podpisuje sie pod tym oboma konczynami gornymi ;)

BTW - Slucham, slucham i sie zastanawiam :) Bede mial jeszcze u siebie do odsluchania IC XLO HTP2 XLR (w tej chwili wpiete DIY Mogami W2534 + Neutrik XX series XLR i gra to naprawde zacnie jak za te "kilka" dolarow) - wtedy zobaczymy co tak naprawde zostanie wpiete w system - Mogami, XLO czy Nordost jako IC i Audionova (choc to juz raczej nie...) MIT czy Van den Hul (dopiero bede sluchal) jako glosnikowe.

BTW - na ta chwile utwierdzam sie w przekonaniu, ze ta "ostrosc i nerwowosc" na gorze w moim systemie wystepuje tylko na kilku plytach - glownie koncertowe rockowo/metalowe nagrania i slabo zrealizowane plytki z ciezkim riffem i napier... perkusja (czyli takie, ktore nie tylko u mnie nie brzmia IMO...) - a ja takich plyt mam moze 10% kolekcji, aczkolwiek tez ich slucham. W tej chwili slucham The New Dave Brubeck Quartet Live At Montreaux (Tomato Records, 2003, produced by: Chris & Darius Brubeck) i tutaj gora jest naturalna az do bolu - fortepian, trabka, gitara, elektronika sa ostre tam gdzie sa ostre live czyli graja blisko naturalnosci), a reszta jest naprawde miodna, gora perlista, wybrzmiewajaca (uwaga, teraz bedzie entuzjam lapidarnego onanisty :D) wrecz cudna !

Ot i dylemat - walczyc z ta gora na kilku plytach, czy nie walczyc i zachwycac sie reszta ;)

Ta góra niesie tyle informacji...normalnie szok...toż to wolnostojące Sennheisery HD 800 :))) Kapitalną rodzielczość ma seria Signature.

Przeżarły się już z moją elektroniką....Matko Bosko Kochana jak to wymiata....

Kolega mczaj mówił mi, że planuje zakupić Signature S4v.2 i dwa suby z wysokiej półki, myślał też o monitorach aktywnych, ale jak on mógł sprzedać tak idealne i piękniste skrzynie to do teraz w głowie mi się to nie mieści. Siostrzeniec chciał mi je dziś z domu wynosić, na szczęście są ciężkie :D

Monitory aktywne nie wchodzą w grę.

S4v2 - jestem bliski decyzji o ich zakupie.

Powody sprzedaży - typowo "audiofilskie", że się tak wyrażę. Każdy sprzęt ma swój cykl życia - poszukiwania (bardzo miła faza), zakup i fascynacja (to ta faza, którą obecnie ma zyzio:), przyzwyczajenie, rozglądanie się na boki za czymś nowym, żeby znów móc przeżywac te wcześniejsze fazy. Coś jak kiedyś z dziewczynami:).

Nie wiem, czy nie skończy się na przesiadce na V2, łącznie z centralnym (BTW - jak ktoś jest zainteresowany moim C5 signature v1 to sprzedam w dobrej cenie. Zyzio, polecam jeszcze raz do kompletu). I do tego SUB15, ew. 2 x dsp 3400.

Nie wiem jeszcze, kombinuję...

Na chłodno patrząc, S8 chyba też były troszkę za duże w moich niecałych 27m2 (albo do tego mogłem się chociaż przyczepic). Zyzio pisze że ma 35m2 i kolumny mogą stac w sensownej odległości od bocznych ścian - u mnie nie mogły.

Dlatego też wydaje mi się, że S4v2 + sub15 może tworzyc bardziej elastyczne/efektywne kombo w moich warunkach.

Pozdrowienia dla zyzia, miło się czyta, ile esósemki dają mu prawdziwej radochy. Bo o to chyba w tym wszystkim powinno chodzic.

mczaj a dlaczego nie S-6???

Zajmują tyle samo miejsca co S-4 a zdecydowanie niżej popracują, Co do subwooferów DSP do tych głośników to chyba jakieś drobne nieporozumienie. Moim zdaniem minimum to Studio SUB-...

dlaczego nie S6? Bo nie chcę zmienic flagowca na mlodszego brata, a monitory + dobry sub to już inny set-up.

Poza tym monitory mogę postawic na granitowym blacie (2.30m) po bokach plazmy w kinie, a w stereo - postawic na standach prawie na środku pokoju - diabelsko ciężkie S8 na takie manewry po pokoju nie pozwalały.

Mówisz że DSP takie marne? Nawet dwa vs jedna 15-tka? Napisz coś jak wypada porównanie w kategoriach:

- szybkosc,

- rozciągnięcie,

- SPL

Hmmm... Dyskusja o subach Para sie zaczela ;)

Przyznam ze korci mnie zwiezienie do domu Signature i sprawdzenie tego, ale... Ale zwyczajnie nie czuje: a) braku basu (wiem, wiem, mozna nizej, lepiej niz moje S2, ale mnie go nie brakuje); b) poteznego suba signature w moich ~16m2 otwartych na drugie tyle kuchni, no nie czuje tego, bede musial do sasiada na bas chodzic, bo mam slabiuuuutkie akustycznie pomieszczenie...

Zmieniajac temat - jak ktos ma okazje, niech sobie poslucha Paradigm na drutach MIT - od kilku dni graja u mnie EXp 1 (wpiete po dwie pary, nie ma biwire z tego kabla) i no coz... Moonwalk mk.2 biwire byl dobry do NADa, MIT wyraznie go pokonal - dzwiek nabral kultury, jest gladszy, wszystko bardziej uporzadkowane, dol i srednica kilkurotnie bardziej rozdzielcze niz w Audionova, gora wygladzona bez utraty szczegolowosci i rozdzielczosci. Kabel nie podbarwia, nie tlumi, nie podbija (w moim zestawie) - oceniam go naprawde wysoko.

Zdaje sie ze znalazlem glosnikowce do seta, nadal szukam ICka - na ta chwile gra Nordost Red Dawn XLR, czekam na XLO HTP2, moze uda mi sie dorwac Ultralink Ultima mk.2 XLR, korci mnie Acoustic Zen WOW! W pokonanym polu zdecydowanie zostal W&M BC-01 (poprawny kabel, ale zbyt krzykliwy jak dla mnie), DIY na Mogami W2534 i wtykach Neeutrik XX series (lepszy slyszalnie niz W&M, ale nerwowy na gorze i przelomie tej ze srednica, do wolniejszych sytemow bedzie IMO rewelacyjny). Na ta chwile referencja jednak u mnie jest Red Dawn - ten kabel robi tak duzo rzeczy tak dobrze, ze nie slyszy sie tego co mogloby przeszkadzac (minimalne odchudzenie dzwieku) - za to wbrew obiegowej opinii nic nie wyostrzyl i nie rozjasnil w zestawieniu Yamaha + Paradigm. Zreszta to, jak barwnie, gladko, uporzadkowanie, wciagajaco gra ten kabel to w pewien sposob mistrzostwo - i pewnie wszystko bede do niego odnosil, poki nie uslysze czegos, co go rozlozy ;)

Oytanie z innej beczki .

Czy Jesion nadaje się na obudowę do kolumn lub skrzynie da suba ???

Czy ktoś z was wie lub czytał bądź słyszał czy naturalne drewno a np. jeson ,dąb (jest dość sztywny ) nadaje się ??? Mam możliwość zrobienia z pieknego jesionu skrzyni konkretnie do suba robię kopię Signature Servo To że MDF i sklejka się nadaje to wie każdy przedszkolak

Proszę o poradę ...

mczaj - dziekuje, w moim wieku jeszcze slysze niezle :P Jak przestane rozrozniac co i w jakiej tonacji gram albo nie daj Boze przestane slyszec okablowanie, to... Kupie sobie all-in-one, ze sludziutkimi, malutkimi kolumienkami i przestane gonic kroliczka, z czego niewatlipiwe Zona jak i portfel sie uciesza ;)

Na powaznie - ja te swoje zmiany okablowania slysze wyraznie. Inni sluchajacy systemu tez - wiec nie jest ze mna az tak zle. Jak narazie jedyna zmiana ktora nic nie wniosla, jest kondycjoner Monstera.

Mozna by dojscv do wniosku, ze Paradigm i Yamaha czule sa na okablowanie ;)

Nie chce deprecjonować serii DSP ale to tak jak porównywać serię MOnitor ze Studio lub Signature .

Zupełnie różne punty odniesienia, jak dla mnie Studio SUB minimum....

ok, ale lepiej byłoby, żebyś wskazał ograniczenia dsp 3400 w odniesieniu do sub 15, podejrzewam że robiliście próby z jednym i z drugim, więc pewnie jakieś rozeznanie jest.

Z subami to trochę dziwna sprawa, np. jedne z najlepszych ocen zbiera tani velodyne cht q10.

sub 15 to niewątpliwie hi-tech, wyczynowiec, ale z kolei 3400 to taki klasyczny sub ze starej szkoły - duża skrzynia, duży głośnik, bas-reflex.

Witam suby velodyne zbieraja dobre oceny bo sa poprostu dobre a do tego cenowo sa bardzo atrakcyjne i stad sie bierze ze we wszystkich gazetach sa dobrze opisywane a tym samym oceniane. I CHT -Q 10 to nie ma co porownywac do serii paradigma DSP bo to jest poprostu przepasc przynajmneij tak jak ja mialem mozliwosc przesluchania ich i kwestia wyposazenia rozniez znacznie odbiega od suba paradigma. Podobnie ma sie z seria wyzsza SPl ktora bysmy mogli porownac do serii studio gdzie tu sa olbrzymie gabaryty i faktfaktem moc tez jest inna jak w spl powiedzmy 1200 ultra ale wizualnie i dzwiekowo ja wole velodyna. Zreszta sam fakt ze jest to firma zajmujaca sie tylko subami to juz cos to oznacza. I od razu mowie nie mam suba velodyne zastanawiam sie czy nie kupic go jak bede zmienial caly system. :-)

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam mozesz zrobic zdjecie z boki swoich kolumn xchodzi mi o odcien wisi jak to jest w rzeczywistosci bo tez mysle o studio wlasnei w kolorze wisni tylko nie mam mozliwosci nigdzie tego koloru zobaczyc przy podlogowych kolumienkach. Pozdrawiam i jesli to nei problem to prosze o wystwaienie zdjecia z boku :-)

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Lolek126, jestem ciekaw tego porównania velodyne z paradigmem. Możesz napisac, jakie konkretnie modele porównywałeś, w jaki sposób no i w czym jest ta przepaśc? Może krótki opis wrażeń z odsłuchów każdego suba?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.