Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam go od paru miesiecy. Wzmacniacz jest fenomenalny. Troche mnie dziwi wasza cena, ja dalem bodajze (?) 1500 Can$, za ta cene tutaj nie kupi sie nic o podobnej klasie. Jesli masz go zamiar podlaczyc do 60-tek to radzilbym go odsluchac. Ja mam go podpietego do nowych Studio 100 azeby nie okazalo sie ze 60-tki 'nie daja rady' (taka moja sugestia). Ten 225 + studio 100 wydaje mi sie ze Anthem trafil w dziesiatke tutaj. BTW ma tez wysokiej klasy wyjscie 'phono'. Robilem male eksperymenty porownujac z Cambridge 640P i wlasciwie nie slyszelismy roznicy (zostawilem jednak 640P). Poza tym CD swietne, SACD .... mozesz sobie wyobrazic (poprzez XLR).

Pzdr

Zapnij go "po kanadyjsku" czyli Ultralink - najlepiej Platinum Ultima MK II XLR :)

Co do "dawania rady" - bylbym spokojny, sluchalem go z 60 i uwazam, ze nie ma czego zarzucic temu polaczeniu - chyba ze ktos masochistycznie chce odkrecac gale powyzej godz. 12... Ale chcialbym zobaczyc takiego kozaka i wielkosc Jego pokoju ;)

Primodium. Medium. Finis.

jackk ---------- to Ty masz kontakty za 1500 kanadyjskich dolców , to jest cena

ja tak owych wejść nie mam ,ale pewnie kupie tego wzmaka

troche się już podkręciłem :)

Realna cena w Kanadzie - inne zasilanie ;)

Europjeskie wersje sa drozsze :)

To nie jest tak do konca ze mam jakies wejscia. U nas troche inne zwyczaje panuja. Cena MSRP to chyba cos kolo 1800 Can$ ale w sklepie w ktorym troche juz wydalem dostalem dobra cene (jakas rocznicowa znizka) no i kupilem. Mozna sie targowac (u nas). Konkurencja duza a sprzedaz co by nie mowic nie taka jak sprzet popularny (choc sklepow u mnie w Calgary) chyba z kilkanascie (typu High-End Audio).

Zapnij go "po kanadyjsku" czyli Ultralink - najlepiej Platinum Ultima MK II XLR :)

Co do "dawania rady" - bylbym spokojny, sluchalem go z 60 i uwazam, ze nie ma czego zarzucic temu polaczeniu - chyba ze ktos masochistycznie chce odkrecac gale powyzej godz. 12... Ale chcialbym zobaczyc takiego kozaka i wielkosc Jego pokoju ;)

Nie o to mi chodzilo. Raczej przeciwnie ze ten wzmak ma tak potezna 'nadwyzke mocy' ze z kolumnami o duzej efektywnosci moze po prostu byc za glosno (nawet przy gale na niskich poziomach).

Co do kabli to mam zwykle profesjonalne kable ze sklepu muzycznego (z instrumentami) znacznie tansze niz audiofilskie. A wykonane sa naprawde b. porzadnie. Nawiasem mowiac jakis czas temu wymienilem moje stare i b. zuzyte Monstery na .... nowe Monstery (tez uzywane w studiach Pro, wykonanie bez zarzutu). Monster zawsze robil 2 rodzaje produktow: dla mas (czytaj super wysokie ceny) i do studiow muz (praktycznie to samo za ulamek ceny).

Pzdr

jackk - wazne ze Tobie "grojbucy" :)

Jak bedziesz mial kiedys okazje to sprobuj tego, lub innego, ale w miare wysokiego modelu Ultralinka - pieniadze jak najbardziej akceptowalne Ultralink na szczescie opamietal sie gdzies w drodze do absurdu cenowego "audiofyla"), a przyjamnosc z sluchania ogromna :) Jednoczesnie nie neguje Monsterow - Twoich zapewne nie znam, a te ktore slyszlem nie przemowily do mnie :)

jackk - wazne ze Tobie "grojbucy" :)

Jak bedziesz mial kiedys okazje to sprobuj tego, lub innego, ale w miare wysokiego modelu Ultralinka - pieniadze jak najbardziej akceptowalne Ultralink na szczescie opamietal sie gdzies w drodze do absurdu cenowego "audiofyla"), a przyjamnosc z sluchania ogromna :) Jednoczesnie nie neguje Monsterow - Twoich zapewne nie znam, a te ktore slyszlem nie przemowily do mnie :)

To sa te: http://www.monstercable.com/productdisplay.asp?pin=2314

Praktycznie to samo co Z2 Reference, tylko kosmetyka inna.

Jesli to "praktycznie to samo" to nie moja bajka ;) Ale dla kogos lubi tlusciutki dzwiek (bo tak sobie wyobrazam Twoje zestawienie) beda bardziej niz OK :)

co do SUB1 z wystawy i rzekomej akcji jego wykupowania w całej Polsce na drugi dzień po AS.

Kerikawon - no daj spokój. Jesteśmy dorośli przecież. Wiadomo jaka jest sprzedaż takich urządzeń, więc masowe ogólopolskie zakupy możemy między bajki włożyć.

Chyba że masz na myśli tę jedną sztukę z AS, może była własnie jedyna w Polsce :))

Nie ma co się obrażać i używać typowych kontrargumentów handlowca ("panie, wie pan jak to się sprzedaje???"). Zaczynam rozumieć czemu recenzenci boją się cokolwiek złego napisać :).

Grało bardzo słabo i nie bedę tu owijał w bawełnę. Jak swego czasu na AS było Signature Servo wrażenia były o niebo lepsze. Była prawdziwa dynamika i prawdziwie niski bas, bez wrażenia wysilenia, jak w przypadku SUB1.

Najlepsze kino na wystawie - bo było tak naprawdę jedyne.

Każdy kto był pisze, że w tym roku było po prostu słabo (i na dole i na piętrze), a Ty starasz się udowodnić nie wiadomo co.

Jak rok temu napisałem, że mi się studio 60 v5 podobały, to nie pisałeś że to wystawa, że ludzi dużo, że to i tamto, tylko zapodałeś linka do mojego wpisu do głównego wątku.

Nie ma co się obrażać, fakty są takie, że klienta na S6 po tej wystawie nie znajdziesz, a potencjalnego chętnego mogłeś tylko zniechęcić. A wiadomo, że głośniki zacne i grały pewnie na 20% (umowne) swoich możliwości.

jackk---------- no to już sprawa wyjaśniona

co innego w Kanadzie za oceanem

co innego w Europie zachodnia wyspy--- Irlandia

co innego w Europie wschodniej---Polska////// tu są super warunki finansowe

ciesze się że jesteśmy najbogatszym krajem pod względem cen

chociaż w czymś jesteśmy najlepsi :))))

Chyba nie jest tak zle. U niektore towary z Europy tez nie sa za tanie. Dla przykladu Zywiec, Tyskie (0.5L) okolo 3.5 Can$ (duzo drozej niz wiekszosc piw z Niemiec czy Czech). Te kolumny przez Ocean musza plynac stad koszta wieksze.

PARAnienormalny - skakac tam z radosci :] Na zgnilym kapitalistycznym zachodzie drozej wychodzi aktualnie, okolo 1500 Euro ;)

Dus kerikawona o ten wzmak, dus ;)

co do SUB1 z wystawy i rzekomej akcji jego wykupowania w całej Polsce na drugi dzień po AS.

Kerikawon - no daj spokój. Jesteśmy dorośli przecież. Wiadomo jaka jest sprzedaż takich urządzeń, więc masowe ogólopolskie zakupy możemy między bajki włożyć.

Chyba że masz na myśli tę jedną sztukę z AS, może była własnie jedyna w Polsce :))

Nie ma co się obrażać i używać typowych kontrargumentów handlowca ("panie, wie pan jak to się sprzedaje???"). Zaczynam rozumieć czemu recenzenci boją się cokolwiek złego napisać :).

Grało bardzo słabo i nie bedę tu owijał w bawełnę. Jak swego czasu na AS było Signature Servo wrażenia były o niebo lepsze. Była prawdziwa dynamika i prawdziwie niski bas, bez wrażenia wysilenia, jak w przypadku SUB1.

Najlepsze kino na wystawie - bo było tak naprawdę jedyne.

Każdy kto był pisze, że w tym roku było po prostu słabo (i na dole i na piętrze), a Ty starasz się udowodnić nie wiadomo co.

Jak rok temu napisałem, że mi się studio 60 v5 podobały, to nie pisałeś że to wystawa, że ludzi dużo, że to i tamto, tylko zapodałeś linka do mojego wpisu do głównego wątku.

Nie ma co się obrażać, fakty są takie, że klienta na S6 po tej wystawie nie znajdziesz, a potencjalnego chętnego mogłeś tylko zniechęcić. A wiadomo, że głośniki zacne i grały pewnie na 20% (umowne) swoich możliwości.

mczaj dzięki nie mógłbym wyrazić lepiej odczuć po tej prezentacji S6, lepiej zrobić coś po prostu dobrze nż później gęsto się tłumaczyć...

kończe temat

No i tu się mylisz, sprzedane wszystkie jakie były w Polsce, zadzwoń do biura sprawdź ile było ile jest.

Ta już była prawie sprzedana przed AS ;).

Było słabo, pod względem dźwiękowym nie zaprzeczam, działałem w określonych warunkach, i pieniążkach, więc nic więcej nie można było wycisnąć. Hm, w sumie można było, ale przez lata milczenia na tym portalu o różnych produktach sprzedawanych przez nasza firmę, już nikomu u nas, nie zależy na opinii tego forum. A raczej liczą się wyniki finansowe. Wyjątkiem jestem ja, ponieważ mam tu wielu fajnych znajomych oraz jestem fanem Paradigm.

Każdy lubi się pochwalić, fakt; z tym ze nie ja się chwaliłem osobiście bo to nie moje dzieło, tylko zwracałem uwagę na niezły produkt Paradigm...

Słuchaj, ja się nie obrażam, wasze opinie są dla mnie wiążące bardziej, niż na to wskazują moje wypowiedzi. Dlatego Paradigmy praktycznie nie grały, choć w naszym salonie chodziło to zestawienie wyśmienicie. Po prostu się nie udało. Teraz należy wyciągnąć wnioski, aby oprócz dobrego biznesu, zapracować w przyszłym roku, na dobrą opinię na tym forum. "Amicus Plato, sed magis amica veritas".

Moim zdaniem, przyczyną złego dzwięku był ten xindak na 20 lecie, nie żeby był zły ale nie pasuje do paradigma. Jak by zastosować np Xindaka 6950 lub A-09 lub Anthema to było by zdecydowanie lepiej. Akustyka swoją drogą ale była to salka bardziej wystawowa niż odsłuchowa. Pzyznać trzeba że zainteresowanie salą polpaku na dole było jedno z większych na AS.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

no to mczaj z boksował twoje- nerki,wątrobe i trzustke , a także kiszki

ale sie nie podawaj kerikawon

ja dostaje boksy od swojego bosa raz w tygodniu , a ty raz na pare lat od swoich szefów- klientów

za rok sprawa prosta dwa pokoje odsłuchowe i duża sala całego asortymentu

co do kina nie znam się w ogóle na temacie

ale w tamtym roku byłem na jakimś kinie i miałem lepsze wrażenia kicha chodziła

a w tym jakoś nawet było cicho i nie było tego wrażenia

nie ma to jak efekt

moja chora kiszka Leśniowskiego-Crohna nawet nie poczuła tego drrrrrrrrżenia :)

Słuchaj, ja się nie obrażam, wasze opinie są dla mnie wiążące bardziej, niż na to wskazują moje wypowiedzi. Dlatego Paradigmy praktycznie nie grały, choć w naszym salonie chodziło to zestawienie wyśmienicie. Po prostu się nie udało. Teraz należy wyciągnąć wnioski, aby oprócz dobrego biznesu, zapracować w przyszłym roku, na dobrą opinię na tym forum. "Amicus Plato, sed magis amica veritas".

Mi też prawda bliższa, a wiem, że tej S6 nie mają się co obawiać, bo to świetne głośniki.

Jak ktoś wspomniał szkoda straconej szansy odmiany wizerunku paradigmów wśród audiofili.

Może za rok się uda, za co trzymam kciuki. Pzdr.

kerikawon - ja wiem, ze rozmowa o przyszlym roku to jest "czynnosc rozrodcza" o Chopinie, ale...

IMO - trzeby by jakos wygospodarowac $$ (wiem, wiem - realia takie a nie inne) i wynajac pokoj, gdzie mozna by umiescic tylko stereo.

Kwestia akustyki i wygrzania byla juz poruszana powyzej, wiec nie ma sensu jej walkowac - trzeba poprostu dac eSkom "w terminale" i to niemalo, a pomieszczenie, chociaz w stopniu podstawowym zaadaptowac.

Pozostaje sprawa doboru reszty toru, i o ile o dzwieku rocznicwego xindaka sie nie wypowiem, bo go nie znam, o tyle faktycznie chyba warto postawic na sprawdzone rozwiazania. 6950 w obu odmianach albo Antek 225 to chyba dobry wybor do serii Studio, moze nawet najlepszy.

Signature jednak napedzal bym od minimum 6950 (ss), przez Anthema 225 (tu poswiecilbym uwage kablom, chodzi mi ogolnie o otrzymanie mozliwie zywej, otwartej i detalicznej gory) a najchetnie xindakowym pre + power, niekoniecznie "rocznicowka" ;)

Kwestia zrodla raczej pewna - ktorys xindak, chyba ze Antkowy bluryj sie sprawdza wg. Ciebie w stereo :)

Sumarycznie - przez taki a nie inny "splot okolicznosci lagodzacych" eSki w tym roku nie daly czadu, ale w przyszlym roku ...

kerikawon - ja wiem, ze rozmowa o przyszlym roku to jest "czynnosc rozrodcza" o Chopinie, ale...

IMO - trzeby by jakos wygospodarowac $$ (wiem, wiem - realia takie a nie inne) i wynajac pokoj, gdzie mozna by umiescic tylko stereo.

Kwestia akustyki i wygrzania byla juz poruszana powyzej, wiec nie ma sensu jej walkowac - trzeba poprostu dac eSkom "w terminale" i to niemalo, a pomieszczenie, chociaz w stopniu podstawowym zaadaptowac.

Pozostaje sprawa doboru reszty toru, i o ile o dzwieku rocznicwego xindaka sie nie wypowiem, bo go nie znam, o tyle faktycznie chyba warto postawic na sprawdzone rozwiazania. 6950 w obu odmianach albo Antek 225 to chyba dobry wybor do serii Studio, moze nawet najlepszy.

Signature jednak napedzal bym od minimum 6950 (ss), przez Anthema 225 (tu poswiecilbym uwage kablom, chodzi mi ogolnie o otrzymanie mozliwie zywej, otwartej i detalicznej gory) a najchetnie xindakowym pre + power, niekoniecznie "rocznicowka" ;)

Kwestia zrodla raczej pewna - ktorys xindak, chyba ze Antkowy bluryj sie sprawdza wg. Ciebie w stereo :)

Sumarycznie - przez taki a nie inny "splot okolicznosci lagodzacych" eSki w tym roku nie daly czadu, ale w przyszlym roku ...

Witam a ja tym razem bede bronil kerikawona i spolke z paradigma :-) bo po pierwsze i tak bylo lepiej i wiecej niz rok temu po drugie chyba zadna z firm nie miala dwoch pokoi do wystawienia swojego sprzetu, po trzecie wydaje mi sie ze audio-show to nie sluzy do jakiegos pokazania konkretnego sprzetu jak on faktycznie moze zabrzmiec, bo to sprawdza sie u siebie czy tez w salonie w odpowiednio przygotowanej sali . A jak jest taka sala jak tam to ciezko zeby te kolumny jakos specjalnie super zabrzmialy. A kolejna sprawa to nawet jesli by tam te kolumny byly wystawione tylko w sali dla odsluchu stereo to mysliscie ze ci co nie lubia paradigma to by sie przekonali do nich? dla mnie watpliwe bo duzo jest takich osob co kiedys sobie uslyszeli paradigma i juz maja wyrobione zdanie i napewno nie zmienia go. A ja chodzac po sklepach dobrych w Warszawie naprawde nie znalazlem sprezdawce ktory by nie handlowal paradigmem zeby go pochwalil i nie chodzi tu tylko o konkurencje tylko generalnie nie dobre bo nie dobre i tyle... A jesli chodzi o s6 to jesli ktos pisze ze graly na 20% to jelsi mialbys kase to bys je kupil, a inni co nie maja takiej kasy lub ci co pisalem nie sa przekonani to i tak powiedza ze np ich B&W czy MA to zabija paradigma i to sie nigdy nie zmieni. A wiadomo doczepic sie zawsze mozna np w pokoju gdzie lecial film glosniki surandowe w wogole nie byly ustawione bo graly bardzo cicho, a jakby nie patrzec te glsoniki to powinny dawac niezle przy dobrych ustawieniach. Ale to i tak nie zmienia faktu ze w tym roku bylo lepiej jak rok temu, a moze w przyszlym roku bedzie jeszcze lepiej. I mam nadzieje ze te ceny ktore teraz paradigm ma beda na dluzej bo sa konkurencyjne w stosunku do innych i oby to nie bylo na miesiac czy kwartal :-)

Lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam a ja tym razem bede bronil kerikawona i spolke z paradigma :-) bo po pierwsze i tak bylo lepiej i wiecej niz rok temu po drugie chyba zadna z firm nie miala dwoch pokoi do wystawienia swojego sprzetu, po trzecie wydaje mi sie ze audio-show to nie sluzy do jakiegos pokazania konkretnego sprzetu jak on faktycznie moze zabrzmiec, bo to sprawdza sie u siebie czy tez w salonie w odpowiednio przygotowanej sali . A jak jest taka sala jak tam to ciezko zeby te kolumny jakos specjalnie super zabrzmialy. A kolejna sprawa to nawet jesli by tam te kolumny byly wystawione tylko w sali dla odsluchu stereo to mysliscie ze ci co nie lubia paradigma to by sie przekonali do nich? dla mnie watpliwe bo duzo jest takich osob co kiedys sobie uslyszeli paradigma i juz maja wyrobione zdanie i napewno nie zmienia go. A ja chodzac po sklepach dobrych w Warszawie naprawde nie znalazlem sprezdawce ktory by nie handlowal paradigmem zeby go pochwalil i nie chodzi tu tylko o konkurencje tylko generalnie nie dobre bo nie dobre i tyle... A jesli chodzi o s6 to jesli ktos pisze ze graly na 20% to jelsi mialbys kase to bys je kupil, a inni co nie maja takiej kasy lub ci co pisalem nie sa przekonani to i tak powiedza ze np ich B&W czy MA to zabija paradigma i to sie nigdy nie zmieni. A wiadomo doczepic sie zawsze mozna np w pokoju gdzie lecial film glosniki surandowe w wogole nie byly ustawione bo graly bardzo cicho, a jakby nie patrzec te glsoniki to powinny dawac niezle przy dobrych ustawieniach. Ale to i tak nie zmienia faktu ze w tym roku bylo lepiej jak rok temu, a moze w przyszlym roku bedzie jeszcze lepiej. I mam nadzieje ze te ceny ktore teraz paradigm ma beda na dluzej bo sa konkurencyjne w stosunku do innych i oby to nie bylo na miesiac czy kwartal :-)

Lolek

>to w takim razie po co w/g ciebie jest wystawa? Żeby sobie na głośniki popatrzeć? Popatrzeć to ja mogę w internecie, sklepie, katalogu.

Pamiętam jednego roku prezentację kina domowego na seri MONITOR + sub PS-1200, z 5-cio kanałową końcówką AMC i Pionierem 909 w roli sterownika,

był to systemik który ściągał rzesze słuchaczy, ja wymiękłem, nie przypuszczałem że podstawowa seria jaką jest MONITOR potrafi takie rzeczy, to właśnie wtedy po tym pokazie kupiłem dla siebie identyczny system.

Uważam że taka impreza jak AUDIO SHOW to świetna okazja, by się SPRZEDAĆ a nie tylko pokazać.

Ludzie potem podekscytowani dyskutują o tym co ich podkręciło i jeśli maja kasę kupuja na wystawie lub niedługo po.

Mój dobry kolega chcąc kupić suba specialnie czekał trzy miesiące na wystawę, licząc że upatrzy coś ciekawego, a jak posłuchał to po wystawie kupił SERVO 15.

>to w takim razie po co w/g ciebie jest wystawa? Żeby sobie na głośniki popatrzeć? Popatrzeć to ja mogę w internecie, sklepie, katalogu.

Pamiętam jednego roku prezentację kina domowego na seri MONITOR + sub PS-1200, z 5-cio kanałową końcówką AMC i Pionierem 909 w roli sterownika,

był to systemik który ściągał rzesze słuchaczy, ja wymiękłem, nie przypuszczałem że podstawowa seria jaką jest MONITOR potrafi takie rzeczy, to właśnie wtedy po tym pokazie kupiłem dla siebie identyczny system.

Uważam że taka impreza jak AUDIO SHOW to świetna okazja, by się SPRZEDAĆ a nie tylko pokazać.

Ludzie potem podekscytowani dyskutują o tym co ich podkręciło i jeśli maja kasę kupuja na wystawie lub niedługo po.

Mój dobry kolega chcąc kupić suba specialnie czekał trzy miesiące na wystawę, licząc że upatrzy coś ciekawego, a jak posłuchał to po wystawie kupił SERVO 15.

Witam powiem Tobie tak ze napewno nie jest to wystawa do sprzedania sie .... nie jestem jakims napalonym audiofilem, ale bylem rok temu i teraz i powiem jedno wiele firm ktore np kolumny byly po 100 tys i podlaczone do tego bylo jakis tam sprzecik i ich plumkanie bo ciezko nazwac to ze to cos gralo w wogole ludziom sie nie widzialo, a bylem swiadkiem rok temu jak w takim jednym pokoiku facet podpisywal bodajze na 4 zestaw albo trzeci zestaw do sprzedania. Poprostu to dziala na zasadzie komus cos sie podoba i to kupuje a jak to mu zagra w domu to juz inna sprawa. Ludzie z kasa nie zajmuja sie jak ja czy ty ze pol roku jezdze i patrze to tamto odsluchuje on wchodzi i kupuje i w tylku ma co i jak mu zagra. W jednym ze sklepow w Warszawie wszedl gosc pochodzil po sklepie 5 min i powiedzial do sprzedawcy te biore - dodal fajnie beda sie graly z kolorami w moim salonie. I zeby bylo wiecej smieszne gosc po 2 miechach odebral te kolumny zaplacil 120 tys za pare kolumn i po 2 miesiacach odebral. I tearaz jak zauwazylem audio show w cale nie jest do zaprezentowania sie tylko do pokaznia sie. W wielu pokoikach poprostu gralo to bo gralo ale wazniejsze bylo to ze tam byli i ze sie pokazali i ze inni wiedza ze ich stac bylo i w tym roku wynajac pokoik w sobieskim:-)

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam powiem Tobie tak ze napewno nie jest to wystawa do sprzedania sie .... nie jestem jakims napalonym audiofilem, ale bylem rok temu i teraz i powiem jedno wiele firm ktore np kolumny byly po 100 tys i podlaczone do tego bylo jakis tam sprzecik i ich plumkanie bo ciezko nazwac to ze to cos gralo w wogole ludziom sie nie widzialo, a bylem swiadkiem rok temu jak w takim jednym pokoiku facet podpisywal bodajze na 4 zestaw albo trzeci zestaw do sprzedania. Poprostu to dziala na zasadzie komus cos sie podoba i to kupuje a jak to mu zagra w domu to juz inna sprawa. Ludzie z kasa nie zajmuja sie jak ja czy ty ze pol roku jezdze i patrze to tamto odsluchuje on wchodzi i kupuje i w tylku ma co i jak mu zagra. W jednym ze sklepow w Warszawie wszedl gosc pochodzil po sklepie 5 min i powiedzial do sprzedawcy te biore - dodal fajnie beda sie graly z kolorami w moim salonie. I zeby bylo wiecej smieszne gosc po 2 miechach odebral te kolumny zaplacil 120 tys za pare kolumn i po 2 miesiacach odebral. I tearaz jak zauwazylem audio show w cale nie jest do zaprezentowania sie tylko do pokaznia sie. W wielu pokoikach poprostu gralo to bo gralo ale wazniejsze bylo to ze tam byli i ze sie pokazali i ze inni wiedza ze ich stac bylo i w tym roku wynajac pokoik w sobieskim:-)

Lolek

ok,

chodziło mi bardziej o to że dobra prezentacja na wystawie przyciąga potencialnych klientów, jak "zagra" tu, to potem drąży się temat, a jeśli kiepsko wypada...

Z tym pokazaniem się masz sporo racji, ale w przypadku PARADIGMA ludzie oczekuja okreslonego "efektu", takiego do jakiego PARADIGM nas przyzwyczaił.

Tego "efektu" w tym roku zabrakło.

• 2 tygodnie później...

witam

przepraszam ze zmienię temat. od jakiś 7 lat mam Studio 100v2 i jest/było super aż przyszedł dzień gdy dopadła mnie choroba zmiany. Nie chce zmianiac tych kolumn bo to prawdziwe kanadyjki (made in canada a nie designed....). Czy ktoś z posiadaczy S100v2 dokonywał jakiś przeróbek jest tak to jakich? Ja tak na wstepię wisze wymianę wkładek na normalne luty przy głośnikach, również same okablowanie stawia znak"?" czy nie kwalifikuje sie do wymiany. Prosze podzielcie sie Swoimi Uwagami, sugestiami

witam

przepraszam ze zmienię temat. od jakiś 7 lat mam Studio 100v2 i jest/było super aż przyszedł dzień gdy dopadła mnie choroba zmiany. Nie chce zmianiac tych kolumn bo to prawdziwe kanadyjki (made in canada a nie designed....). Czy ktoś z posiadaczy S100v2 dokonywał jakiś przeróbek jest tak to jakich? Ja tak na wstepię wisze wymianę wkładek na normalne luty przy głośnikach, również same okablowanie stawia znak"?" czy nie kwalifikuje sie do wymiany. Prosze podzielcie sie Swoimi Uwagami, sugestiami

Zmień na Signature S8- też made in Canada, zresztą niewiele jeszcze robią w Chinach ;)

http://forum.audiogon.com/cgi-bin/fr.pl?vdone&1195737207&read&keyw&zzparadigm%20studio%20100 albo grzeb w środku :)

More Than Meets The Eye

Following some 10 years of study and continuous improvement in virtually all aspects of my system, I can finally say I'm done for now. These modifications have resulted in an order of magnitude improvement in what may seem like a budget system....it now can compete with the best of them.

The Paradigm Studio 100's (Version 1) have been rewired internally using DH Labs Q-10 cabling, every stock terminal has been replaced with gold plated quick-connects at each of the speaker terminals and crossover assembly interface terminals. The crossover itself has had each of the signal carrying capacitors replaced with Clarity Cap PX and SA series metallized polypropylene capacitors. The stock tweeter has been carefully replaced with the Scan Speak DS2905 since it has such close characteristics to the original. And with that said, this tweeter reaches into areas the Paradigm just can't. In addition, I've cascaded tweeter capacitors within the crossover high pass section which has opened the top end tremendously giving the system a degree of smoothness and transparency that just wasn't present with the original. The tweeter is decoupled to the cabinet in a "sandwich" of butal rubber gasket and a layer of felt which after much experimentation, gave the best result. I've also decoupled each speaker mounting screw using butal rubber O-rings and rubber gaskets between the speaker mounting basket and cabinet. I've added cross-bracing to the cabinet in the midrange and bass sections and have replaced all of the stock acoustic insulation with "pyramid" diffusing acoustic foam which as been glued to the cabinet throughout. By rolling 6 x 18" rubber sheets into 4 inch thick rolls and placing them in each corner of each of the 3 chambers of the inside cabinet, I suspect I've been able to reduce standing waves and interior reflections. The front grill frame is also now lined with a layer of felt to absorb any subtle vibrations that may ocurr between the cabinet and grill frame. All of these speaker modifications have been made using versious speaker modeling design software to ensure that none of the paramaters have been ill-affected. I've also taken numerous frequency response measurements and have verified that the frequency response is flat and no "dips" and "bumps" have been created as a result of replacing the tweeter or any other mods, for that matter.

Something inherently great about the Paradigm design is the bass extension. The bass is palpable, fast, tight and and has the right amount of weight. But I found by adding a small amount of lead shot to the cabinet (2 lbs), the speakers have gone from a slightly bloated home theater speaker to a nicely controlled audiophile speaker with nice extension that doesn't inflict damage to any of the critical midbass region. There's now a sense of rythym and phase coherency that just sounds right and when it sounds right, you know it.

I'm using DH Labs Q-10 speaker cable in 8ft runs and am very satisfied with it. I recently replaced the soft copper spades with gold plated crimp terminals and the difference has been unbelievable. This cable has gone from cold, analytical and slightly harsh on the upper end to smooth, articulate and musical. The (4) cable lifters I have were made by using a deck end cap and PVC T-joint that I cross sectioned across the top of the "T". Both purchased at Home Depot ....total cost of about $5 per lifter. The two were glued together so that the cable rests in the cross-sectioned groove. I sprayed painted them with gold metalic paint. They look better than their construction sounds and do the job as well as any others.

I've tried many different interconnect cables including PS Audio, Nordost Red Dawn and Tara Labs but none have been as well-balanced in overall presentation as this combination of JPS Labs Superconductor+ and Stealth Cross-Wrapped Silver (not to exlude the DH-75 Digital interconnect).

All of the stock power cables were replaced with DIY Belden 83802 cable and terminated with hospital grade plugs which has impacted the system and taken it to a new level. There's no amount of description I could give to convey it's impact. I think most audiophiles already know what I mean.

The most recent tweaks have included brass cones on all of the digital equipment and preamp and last but not least, a 5.25 inch floppy magnetic disc placed over the CD during play-back. Both of these improvements have been significant and very satisfying in creating a system that is much more than meets the eye.

Edytowane przez zyzio

Jedna kwestia - w obecnym, dziewiczym stanie (paradigmów oczywiście), jeszcze masz szanse jako tako je sprzedać.

Jak zaczniesz robić tjuningi, wymienisz np. wysokotoanówkę, to owszem, zainwestujesz kasę, ale uczynisz swoje kolumny niesprzedawalne.

Poza tym powiedzmy sobie szczerze - jak chcesz zmiany, to zmień kolumny. Inaczej to takie działanie dla działania.

Zyzio podsunął właściwy trop, a chyba najlepiej wie co mówi, gdyż sam dokonał takiego upgrade'u.

Może też być S6 lub studio 100v5 - tu będzie trochę taniej.

Wymiana okablowania i słabszych elementów zwrotnicy, nie powinna zaszkodzić, a na pewno polepszy jakość tych głośników.

W późniejszej sprzedaży też nie zaszkodzi a może nawet pomóc.

Wymiana przetworników właściwie przywiązuje nas do tych głośników na zawsze.

Edytowane przez kerikawon

Wymiana przetworników właściwie przywiązuje nas do tych głośników na zawsze.

Niekoniecznie, jeśli upgrade byłby przemyślany i przyszły nabywca posłuchałby przed zakupem, mógłby się skusić :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.