Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

witam VDH D-352 za 1 m 140 zl plus oryginalna konfekcja do jednego kabla gdzies około 160 zl bodajże jak dobrze pamiętam... ale kupiles dobre kolumny to nie wsadzisz kabla za 30 zl za metr.... po 20-30 zl to kable do surrndow kupiłem w tych granicach...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

witam VDH D-352 za 1 m 140 zl plus oryginalna konfekcja do jednego kabla gdzies około 160 zl bodajże jak dobrze pamiętam... ale kupiles dobre kolumny to nie wsadzisz kabla za 30 zl za metr.... po 20-30 zl to kable do surrndow kupiłem w tych granicach...

Dobre kolumny są, ale wzmacniacz mam przeciętny, więc poki co nie chcę szaleć z kablem, dopoki nie zmienie pieca, a z tym troche potrwa.

Poza tym, dobrze ja widzę? Ten D352 ma 0.34ohm / metr przy przekroju ponad 5mm^2 ?

I to dla jednej żyły!

Raczej stawiałbym na miliohm, a nie ohm

Edytowane przez ar_w

Jakiś czas temu robiłem eksperyment i kupiłem Jantzen Audio Solid Core za kilkanaście zł/mb. Przesiadłem się z miedzianych kabli Oelhbach z MM.

Jestem zadowolony z dźwięku, ale muszę dodać, że nie miałem okazji posłuchać mojego systemu na kablach sporo droższych.

W tym wątku zbierały dobre opinie XLO - są prawie w cenie mojego wzmacniacza ;)

Bajzel

Witam na pewno pierwsza sprawa to trzeba posluchac ja sluchalem i mi się podobaja VDH ale to tez kwestia gustu.... na gore to musze poczekać bo w ciemno nie kupie .... Ale tez wiem jedno ze kupowanie tak sprzętu na raty to zawsze ma się w plecy patrząc na moich znajomych, bo raz się kupuje do tego co ma się w chwili obecnej później się zmieni np. wzmacniacz i znowu inne kable tamte już ida za przysłowiowe grosze lub na hak i tak się kreci.... ale tez jeśli mówisz ze masz slaby piec to za bardzo z tych kolumn nie pocieszysz sie bo one lubia mieć i dobry prad i niezly wzmacniacz ...Ygrene może warto posluchac jakiś innych kabli jak masz fajne kolumny nie korci cie nic ? :-) i paradigmy lubia jak sie slucha w bi-wiring lub bi ampingu ( mowia ze to drugie rozwiązanie jest bardziej odczuwalne ) roznica jest bardzo odczuwalna.... wiec warto poeksperymentować

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

te moje kable są bi-wire ;)

Jeżeli chodzi o bi-amping, to nie jestem pewny, ale mój wzmacniacz nie ma takiej opcji.

Musiałbym coś wypożyczyć i przekonać się czy 60v5 zagrają lepiej.

Bajzel

Witam generalnie większość osob wypowiadających sie w tym temacie i sprawdzających swoje systemy to twierdza ze bi-wiring znacznie mniej daje jak bi-amping wiec chyba cos w tym jest skoro wieksza spolecznosc :-) w taki sposób sie wypowiada.... mi osobiście jak czytałem bardzo dużo roznych wypowiedzi i na naszych stronach i na zagranicznych to smiem twierdzic ze bi-wiring jednak za bardzo dużo sie nie rozni od pojedynczego kabla , a bi-amping jednak polepszy jakość dzwieku pod warunkiem ze calosc systemu będzie na odpowiednim poziomie choć czesc ludzi pisalo ze nawet na budżetowych systemach slyszalo roznice po zastosowaniu bi-ampingu...

Bi-amping zawsze poprawi dźwięk w przypadku prądożernych kolumn. Zaletą jest poprawa kontroli basu, dynamiki, ogólnej przejrzystości dźwięku, braku "jazgotu" na wysokich poziomach głośności. Ja jestem wyznawcą tezy, że mocy nigdy za mało.

Witam, posiadam Paradigm 11v7 od pól roku (wygrzane).

Aktualnie jestem przy wyborze piecyka.

Na HK980 średnica jak zza kotary.

Ca 851 jazgot i ogólne zagubienie.

Nad c356bee ostre wysokie, może nie piskliwe i sepleniące, ale na pewno kłujące. Dźwięk suchy, bez wyrazu i szczegółów, potrafi zmęczyć.

Szukam czegoś łagodnego ze względu na wybrende wysokotonowe tych głośników, z ciepłą ale obecną średnicą. Piecyk z wykopem :)

25m2 dobrze wytłumione. Ale nie wiem czy nie przesadziłem z tymi paczkami, czy Studio 60v5 nie byłby lepszą zamianą.

Ja mam 11v 7 nowe jeszcze nie wygrzane grają z cav a12 i jak narazie jest super teraz dokupiłem kable chorda mam nadzieje że będzie jeszcze lepiej

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Też szukam nowego wzmacniacza do 7v6.

Wstępnie wybrałem Xindak 6950, Roksan Kandy........

Trzeba tylko posłuchać gdzieś.

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Słucham i słucham tych moich paradajmów i mam mieszane uczucia.

Ale poki nie zoptymalizuje ich pod kątem wlasciwego usytuowania, narazie nie wypowiem się finalnie.

Poki co, slysze ciągle zmuloną średnicę, ktoś wyżej dobrze to określił - jakby zza kotary, tak jakby przykmnąć komuś usta, gdy ten zaczyna mówić.

Na duży + ogromny, ale nie natarczywy bas, który ładnie wypełnia góre oraz najważniejsze - całkowite zespolenie wysokich z srednimi, nie ma oderwania, jest asocjacja.

Jak ustawienia + kabel nie pomoze, bede chyba zmuszony sprobowac innego pieca.

U mnie akurat oderwanie dźwięku od kolumn przychodzi z łatwością.

Mam przekonanie że ta zaleta paradigmów jest powszechna. A tu się okazuje, że nie zawsze...

Myślę że akustyka w tej kwestii jest ważniejsza od elektroniki...

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Generalnie spotykam się z dwoma opiniami na temat tych paradajmów, jedni osiągają szczyt hi-endu...

inni ciągle kombinują co zmienić żeby: poprawić średnice, wysokie nie były ostre, a bas... nie był tak ogromny, a zarazem nie pozbyć się go całkowicie, nie zmiękczyć go do misiowatości.

Pisałem z kilkoma założycielami podobnych tematów, jeden przypadek pozbycia się kolumn, drugi "męczenia ich dalej".

Może byc jeszcze tak, że subiektywnie pochłaniamy pozytywne opinie innych ohy, ahy, jakie to świetne kolumny, mimo że to nie jest dźwięk dla nas i na siłę chcemy osiągnąć szyt :)

Trzymajcie za mnie kciuki, jeszcze xindaki, vincenty i roksany. Więc pare opcji jest. Na następny tydzień napewno już czymś nowym się pochwalę.

Paradigmy i Monitor i Studio mają dobrej jakości wysokie tony ale są one ostre (na tle większości innych) i nic z tym nie zrobisz, jedynie w lekkim stopniu (wzmacniacz, odrobinę kable). Kolumny to podstawa, nawet podłączając najłagodniejszy wzmacniacz i tak to będzie grało ostrzej od neutralnych/ciemniejszych kolumn z ostrą elektroniką. Dlatego albo taki dźwięk lubisz albo nie.

Zabawa we wzmacniacze nie ma najmniejszego sensu jeśli tylko uważasz, że droga do akceptowalnego poziomu ostrości góry jest daleka. Stracisz tylko kasę a i tak skończy się wymianą kolumn.

Paradigmy i Monitor i Studio mają dobrej jakości wysokie tony ale są one ostre

No i to jest właśnie to, co niektórzy w Parasiach uwielbiają i inni, którzy tego typu brzmienia nienawidzą twierdząc, że grają metalicznie. Ale instalowałem u klienta dwa tygodnie temu Studio 100v5, a potem jak już wróciłem do domu i posłuchałem sobie tego samego materiału (Jakiś koncert Roda Stewarta) na Focalach 836 to miałem mieszane uczucia co lepsze -> czy megadetaliczne Paradigmy czy Fokale. Napewno Design mają ciekawszy Focale, ale jeśli muzyka której słuchacie, to nie jakiś wysublimowany Jazz albo Muzyka Klasyczna a np. wszelkiej maści Pop, Rock, Disco to chyba Paradigmy będą świetnym wyborem.

Paradigmy i Monitor i Studio mają dobrej jakości wysokie tony ale są one ostre (na tle większości innych) i nic z tym nie zrobisz, jedynie w lekkim stopniu (wzmacniacz, odrobinę kable). Kolumny to podstawa, nawet podłączając najłagodniejszy wzmacniacz i tak to będzie grało ostrzej od neutralnych/ciemniejszych kolumn z ostrą elektroniką. Dlatego albo taki dźwięk lubisz albo nie.

Zabawa we wzmacniacze nie ma najmniejszego sensu jeśli tylko uważasz, że droga do akceptowalnego poziomu ostrości góry jest daleka. Stracisz tylko kasę a i tak skończy się wymianą kolumn.

A to nowosc dla mnie (ze Studio maja 'ostre wysokie tony').

A to nowosc dla mnie (ze Studio maja 'ostre wysokie tony').

Też doznałem zdziwienia po przeczytaniu tego fragmentu.

W studio wysokie tony sa wyraźne, owszem, ale nie sa na pewno ostre.

Bas jak dla mnie w 60 v.4 rewelacja, jest ogrommnie głęboki a przy tym i szybki, czyli coś czego oczekiwałem, wysokie zespolone ze srednimi, nie czuć oderwania miedzy nimi i to też ok.

Niestety srednica kuleje, dają efekt stłamszenia. Aż z bólem serca odpaliłem winampa na moich paradajmach zeby poszperać equalizerem.

Dopiero takie ustawienie ożywia te kolumny pod tym względem, zobaczcie:

winamp.jpg

We wtorek bede mial mozliwosc bezposredniego porównania Studio 60v4 vs. Studio 60v5, oraz MA RX8, więc może ocenie je bardziej obiektywniej

Nie ma się co dziwić tylko trzeba przesłuchać różne kolumny. Są ludzie lubiący takie granie, są i uczuleni na tym punkcie (np ja), więc prosze nie wmawiajcie takich rzeczy, że tam nie jest ostro. Owszem można również stwierdzić, że wysokie tony w Paradigmach są łagodniutkie i milusie, tylko nikogo porównanie do tubki z Altusów chyba nie interesuje. Łagodne wysokie tony to są (z bardziej znanych) np w Dynaudio, Vienna, między nimi a Paradigmami jest kupa bardziej zrównoważonych w tym zakresie, a dopiero drugi koniec to grupa Paradigm i zbliżonych, gdzie góra ma wyraźny "pazur". Zależy co kto lubi i czego słucha. Ja po paru latach wybrałem jednak łagodną stronę i tego się już raczej będę trzymał. Łagodniejsze wysokie tony (podobno) są dopiero w Signature gdzie jest inny materiał tweetera, ale tych nie miałem okazji słuchać.

Nie ma się co dziwić tylko trzeba przesłuchać różne kolumny. Są ludzie lubiący takie granie, są i uczuleni na tym punkcie (np ja), więc prosze nie wmawiajcie takich rzeczy, że tam nie jest ostro. Owszem można również stwierdzić, że wysokie tony w Paradigmach są łagodniutkie i milusie, tylko nikogo porównanie do tubki z Altusów chyba nie interesuje. Łagodne wysokie tony to są (z bardziej znanych) np w Dynaudio, Vienna, między nimi a Paradigmami jest kupa bardziej zrównoważonych w tym zakresie, a dopiero drugi koniec to grupa Paradigm i zbliżonych, gdzie góra ma wyraźny "pazur". Zależy co kto lubi i czego słucha. Ja po paru latach wybrałem jednak łagodną stronę i tego się już raczej będę trzymał. Łagodniejsze wysokie tony (podobno) są dopiero w Signature gdzie jest inny materiał tweetera, ale tych nie miałem okazji słuchać.

Pare lat to troche malo. Pierwsze Paradagmy mialem w 91-szym roku czyli wtedy kiedy o nich malo kto slyszal. Dyna to dla mnie troche muliste sa. Sluchalem Signature (wiele razy) i jedyna roznice (moze) ktora slyszalem to nieco lepszy dol (tylko w 'kinie'). A to ze jest inny material (beryl) to nie oznacza ze nagle wysokie sa 'lepsze'. Wg mnie wszystko zalezy odf 'zrodla'. Wlasnie skonczylem sluchac Monka 'Straight, no chaser' (SACD). Gra tak ze 'w pale sie nie miesci'. Wysokie? Bajka!

W Studio serii v5 jest bardzo dobra wysokotonówka, ale ten głośnik wymaga bardzo długiego wygrzewania. Minimum jest miesiąc grania po 5-6 godzin dziennie, dopiero po takim czasie z dźwięku znika chropowaty nalot, brzmienie szlachetnieje i się wygładza, pojawiają się wibracje, wybrzmienia. Ocenianie tych kolumn zaraz po wyjęciu z pudełka to nieporozumienie, bo przez kilka początkowych godzin grają wręcz coraz ostrzej, dopiero dużo później następuje wyraźna poprawa. Ogólnie Studio 100v5 grają wręcz zadziwiająco kulturalnie jak na swoje wymiary i ilość głośników.

Witam ja tez uwazam ze seria studio ma wyrazne wysokie tony ale nie klujace w uszy... bardziej piskliwe sa paradigmy serii monitor ale tez to nie jest takie klucie zeby nie dalo rady wytrzymac choc co niektorym moze sie to nie podobac .... ale to i inna polka tak jak i signature ... bo kazdy z nas cos innego lubi... ale jesli dla kogos paradigmy sa piskliwe to niech poslucha cantony gdzie tam wszystkie glsoniki to " metaliczne" glosniczki... Ale do roca czy tez do kina kolumny sa super - przynajmniej jak dla mnie :-) A i zobaczcie co kiedys bylo ile sklepow nie sprzedawalo paradigmow, a dzisiaj te same sklepy sprzedaja i zachwalaja po niebiosa bo zauwazyli ze duzo ludzi kupuje te kolumny.... wiec tak sobie mysle ze jesli bylyby slabe to tyle ludzi by ich nie kupowalo - prawda? A zawsze bedzie tak ze jednemu cos pasuje a innemu cos innego...

lolek

Edytowane przez lolek126

Ktoś napisał w tym wątku, o wyłożeniu na talerzu srednich.

Wlasnie akurat wysokie sa wylozone jak na talerzu, ale na pewno nie są to ostre tony.

Ostre wysokie tony kojarzą się z jazgotem, przerzucaniem gwoździ, czy jak tam sobie zwał, tu jest, przynajmniej w studio, wyraźnie, moze bardzo wyraźnie, ale delikatnie, miekko.

Ale to moje odczucia.

PS. da sie z tymi srednimi coś zrobić? Inny piec załatwi sprawe czy średnio?

Jak ci na tym zależy to trzeba poprobowac... ale nie wiem czy ze średnimi to cos da rade wykombinować i nie wiem czy nie prędzej z kablami by się udalo to zrobic ....

Mi się osobiście podobają wysokie tony w Paradigmach, bo pasują pod moje preferencje muzyczne. Nie mniej jednak fakt jest faktem - kolumny PS100v5 które instalowałem ostatnio to były świeżynki wyjęte z pudełka a wyprodukowane w kanadzie w styczniu 2013 więc trudno mówić tu o jakimkolwiek wygrzaniu a wiadomo, że Paradigmy potrzebują solidnego i długiego wygrzewania. W kwestii tej ostrości to każdy ma swoje zdanie, ja uważam, że Paradigmy grają ostro wręcz trochę metalicznie ale Studio w dużo mniejszym stopniu niż Monitor. Nie jest to jednak jazgot czy przerzucanie gwoździ - bo taką "ostrość" to mamy w GDWK 10/80. Chodzi mi o ostrość w stosunku np do Monitor Audio RX albo np Focali 836VW-SE które mam akurat na jamie.

Chyba niektórzy się zagalopowali. Czy ktoś tu w ogóle twierdził, że wysokie tony z Paradigmów to jazgot itd ? Chyba pisałem wyraźnie, że są dobre jakościowo ale też są bardziej ostre w porównaniu do większości innych kolumn. Nieważne czy Monitor czy w ciut mniejszym stopniu Studio, ale jak komuś już teraz ten fakt mocno nie pasuje, to nie ma co go naciągać na koszty w zabawę z wymianą elektroniki. I jeszcze jedno - detaliczność nie ma nic wspólnego z ostrością. Są kolumny równie detaliczne a nawet bardziej i przy tym subtelniejsze. Bardziej chodzi o charakter wybrzmienia, miękkość a Paradigmy są jednymi z tych, których górę można określić jako bardziej "szklistą" lub coś w tym stylu.

Chyba niektórzy się zagalopowali. Czy ktoś tu w ogóle twierdził, że wysokie tony z Paradigmów to jazgot itd ? Chyba pisałem wyraźnie, że są dobre jakościowo ale też są bardziej ostre w porównaniu do większości innych kolumn. Nieważne czy Monitor czy w ciut mniejszym stopniu Studio, ale jak komuś już teraz ten fakt mocno nie pasuje, to nie ma co go naciągać na koszty w zabawę z wymianą elektroniki. I jeszcze jedno - detaliczność nie ma nic wspólnego z ostrością. Są kolumny równie detaliczne a nawet bardziej i przy tym subtelniejsze. Bardziej chodzi o charakter wybrzmienia, miękkość a Paradigmy są jednymi z tych, których górę można określić jako bardziej "szklistą" lub coś w tym stylu.

Tu sie moge zgodzic z toba.

Nikt się nie galopuje, bo nikomu nie wytykam niewłaściwej interpretacji, po prostu zwracam uwagę na semantykę.

Ostrość dla mnie kojarzy się z czymś innym, niż niektórym, stąd te moje kilka słów.

Niemniej, nie bede porównywał z tubkami tonsila, ale np. porównując z Bowersem, P Studio grają sympatyczniej na górze, a i też wyraźnie, nie powodując zamulenia.

Swoim Studio dam jeszcze popracować zanim ocenię w pełni, może te srednie wyjdą na wierzch?

Z kablem wydaje sie dobry trop bo te same kable na poprzednich kolumnach też zamulało w podobnym zakresie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.