Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Na chwilę obecną nie ma tych głośników u producenta. Wyprodukowali tylko ograniczoną ilość tych modeli i zainteresowanie było tak duże, że rozeszły się praktycznie na pniu - większość na amerykańskim rynku.

Możliwe, że wznowią jeszcze tę serię (również w ograniczonych ilościach) - wtedy na pewno postaramy się je sprowadzić, ale na chwilę obecną nie mamy żadnych konkretnych informacji :(

Panowie krótko i na temat na głównym forum bardzo się nie kwapią do odpowiedzi.Do rocka,metalu paradigm 11v7 czy studio 60v5.Budżet 6-7tys pokój 24m2

Jak masz kase bierz studio 60v5 ja mam i tez slucham roca, popu , bluesa i jestem zadowolony patrzac cena -jakosc ... a wczesniej mialem paradigmy monitory i roznica jest bardzo duza...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dokladnie znacznie lepsze i wieksza kontrola i generalnie inna liga i nie dlatego ze je mam, ale i mialem monitory wiec wiem jak jedne a jak te sie zachowuja..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

po 3 m-cach grania, wracając do starych utworów muszę stwierdzić, że studio 60v4 grają zajebiście!

Srednica na wierzchu, wysokie nie grają metalicznie, tylko miekko, alter bridge puszcza soki z tych kolumn, także o sprzedazy ich nie ma mowy :)

Witam, za Waszymi radami nowiutkie Paradigm Studio 60v5 mam już w domu, po podłączeniu szok- co jest grane a raczej dlaczego nic nie jest grane to usłyszałem z tych kolumn sprawiło,że usiadłem w fotelu i zastanawiałem się jak mogłem za takie pieniądze kupić taki bubel.Wysokich tonów w zasadzie nie słychać a niskie to takie plumkanie jak z tanich głośników z markietu.Do tej pory słuchałem na trzynastoletnich quadralach i nie mogę się nadziwić,że jest aż taka różnica w dżwięku na korzyść quadrala.Wiem,że to są opinie na gorąco,że paradigmy potrzebują długiego okresu wygrzania ale jak na razie mam duże wątpliwości co inwestycji w te kolumny.Pozdr.

A masz wszystko dobrze podłączone ? Najpierw trzeba było poza tym samemu posłuchać ze swoim wzmakiem najlepiej, a potem dopiero kupować, a nie w ciemno działać.

Witam, za Waszymi radami nowiutkie Paradigm Studio 60v5 mam już w domu, po podłączeniu szok- co jest grane a raczej dlaczego nic nie jest grane to usłyszałem z tych kolumn sprawiło,że usiadłem w fotelu i zastanawiałem się jak mogłem za takie pieniądze kupić taki bubel.Wysokich tonów w zasadzie nie słychać a niskie to takie plumkanie jak z tanich głośników z markietu.Do tej pory słuchałem na trzynastoletnich quadralach i nie mogę się nadziwić,że jest aż taka różnica w dżwięku na korzyść quadrala.Wiem,że to są opinie na gorąco,że paradigmy potrzebują długiego okresu wygrzania ale jak na razie mam duże wątpliwości co inwestycji w te kolumny.Pozdr.

Kolego po pierwsze to tak jak kolega pisal trzeba sluchac zanim sie kupi bo pare zloty kosztuja kolumny, dwa nie wiem ale cos masz nie halo albo z tym co masz nie chodza ci te kolumny bo jesli u ciebie nie ma wysokich tonow , albo nie czujesz basu to cos jest nie tak.... u mnie kolego na 25 m. jak dam czadu i jak koledzy byli to nie potrafili uwierzyc ze te kolumny sa na glosnikach 14-stkach , a w kinie jak puscilem im film oczywiscie glosno to mowili mi ze po co ja chce kupic tak drogi sub ... takze nie wiem moze z elektronika ta ktora masz nie chce to zagrac... a jaka elektronike masz podpieta pod te kolumny?

Mnie sie zdaje ,że może to być wina wzmacniacza twego... - ma on moc 2x100w przy 8ohm lub 2x105w przy 4 ohm (a takie są studio 60v5) lub 2x100w przy 8ohm , a paradigm optymalnie potrzebują: studio 10v5 - 2x90w, studio 20v5 - 2x110w, studio 60v5 - 2x170w przy 4ohm , przez to twój wzmacniacz słabo je wysterowuje..., spróbuj (jak masz możliwość) posłuchać ich z mocniejszym wzmacniaczem.... np. nad c 375, roksan kandy k2, atoll in100 itp. , a może być też tak, że owe kolumny potrzebują troche pograć , mi powiedziano ,że koło 200 godzin..., ale ja tam po 11 miesiącach od kupna (studio 20v5) nie słysze jakiś większych różnic na plus po wygrzaniu... może minimalnie...., ale co do basu to ogólnie w głośnikach paradigm studio jest wg mnie bardzo dobry i dynamiczny - taki jak lubie! , reszta tonów także okej! wysokie nie kłują w uszy (ale lekko metalicznie brzmią - dla mnie okej) , a średnie także dobre i słyszalne wyraźnie!

Także ja z zakupu jestem zadowolony (być może jeszcze kiedyś zmienie wzmacniacz -ale to może kiedyś... :))

Edytowane przez szymek20

?

Panowie wszystko się wyjaśniło.Po otrzymaniu kolumn podłączyłem jedną sztukę i musiałem zmykać nieplanowo do pracy.Dziś podłączyłem drugą i zagrała pięknym dzwiękiem ale tylko jedna druga tylko mlaskała.Dzwonię do salonu gdzie je kupiłem a tam mówią że nie ma sprawy przyślą mi drugie ale najpierw żebym skontaktował się z POLPAKIEM.Facet z serwisu Mi mówi nie raz potrafi w transporcie odpiąć się konektor żebym odkręcił wysokotonowy i sprawdził,no i faktycznie kabelek wisiał sobie swobodnie.Teraz mogę spokojnie sycić się dzwiękiem kolumienek.Pozdr.

Mnie sie zdaje ,że może to być wina wzmacniacza twego... - ma on moc 2x100w przy 8ohm lub 2x105w przy 4 ohm (a takie są studio 60v5) lub 2x100w przy 8ohm , a paradigm optymalnie potrzebują: studio 10v5 - 2x90w, studio 20v5 - 2x110w, studio 60v5 - 2x170w przy 4ohm , przez to twój wzmacniacz słabo je wysterowuje..., spróbuj (jak masz możliwość) posłuchać ich z mocniejszym wzmacniaczem.... np. nad c 375, roksan kandy k2, atoll in100 itp. , a może być też tak, że owe kolumny potrzebują troche pograć , mi powiedziano ,że koło 200 godzin..., ale ja tam po 11 miesiącach od kupna (studio 20v5) nie słysze jakiś większych różnic na plus po wygrzaniu... może minimalnie...., ale co do basu to ogólnie w głośnikach paradigm studio jest wg mnie bardzo dobry i dynamiczny - taki jak lubie! , reszta tonów także okej! wysokie nie kłują w uszy (ale lekko metalicznie brzmią - dla mnie okej) , a średnie także dobre i słyszalne wyraźnie!

Także ja z zakupu jestem zadowolony (być może jeszcze kiedyś zmienie wzmacniacz -ale to może kiedyś... :))

Kolego ja mysle ze 2x 100W w 8 ohm. to w 4 ohm. powinno byc znacznie wiecej niz to co napisales .... czy to jakis taki nietypowy wzmak.... i mysle ze 2x 100W w 4 ohm. to nawet studio 100v5 by zagral wzmacniacz dobrze z nimi...

Panowie wszystko się wyjaśniło.Po otrzymaniu kolumn podłączyłem jedną sztukę i musiałem zmykać nieplanowo do pracy.Dziś podłączyłem drugą i zagrała pięknym dzwiękiem ale tylko jedna druga tylko mlaskała.Dzwonię do salonu gdzie je kupiłem a tam mówią że nie ma sprawy przyślą mi drugie ale najpierw żebym skontaktował się z POLPAKIEM.Facet z serwisu Mi mówi nie raz potrafi w transporcie odpiąć się konektor żebym odkręcił wysokotonowy i sprawdził,no i faktycznie kabelek wisiał sobie swobodnie.Teraz mogę spokojnie sycić się dzwiękiem kolumienek.Pozdr.

Tak jak ci powiedzieli trzeba sprawdzac jak sie dostaje kolumny bo czesto sie to zdarza ... ale teraz juz wiesz na przyszlosc...

Kolego ja mysle ze 2x 100W w 8 ohm. to w 4 ohm. powinno byc znacznie wiecej niz to co napisales .... czy to jakis taki nietypowy wzmak.... i mysle ze 2x 100W w 4 ohm. to nawet studio 100v5 by zagral wzmacniacz dobrze z nimi...

tak dokładnie -wzmacniacze nad mają to do siebie ,że mają praktycznie taką samą moc przy 4 i 8 ohm, firma twierdzi ,że dzięki temu ich wzmacniacze , lepiej radzą sobie z głośnikami 4 ohm

?

Kazdy musi meic jakies swoje wytlumaczenie, jakby to bylo wyznacznikiem to wszyscy by tak robili , a wiekszosc wzmacniaczy w 4 Ohmach gra glosniej i jakos sobie radza :-)

witam,

potrzebuję porady w "zestrojeniu" dwóch subów, mam nadzieję żę na forum paradigma dostanę pomocne wskazówki.

Suby mogę umieścić między kolumnami frontowymi, lub jeden z przodu między frontami a drugi w tylnym prawym narożniku,

będę nimi grał w stereo i kinie. W stereo połączenie z pre outów każdy kanał niezależnie do jednego suba, w kinie wyjście sub out, obydwa typy wyjść posiada mój wzmak Primare SPA 20

Potrzebuję porady co do ustawienia skrzynek, odcięcia i fazy,

Suby to model firmy JAMO D6 SUB, głośniki frontowe to DIY Akustyki oparte na dwóch 18-sto centymetrowych Peerlesach.

• 3 tygodnie później...

Witajcie....Moje kolumny to Paradigm Studio 20v2 (wcześniej miałem wersję v1). Jak się mają moje kolumny do Audio Physic spark 2. Ktoś z Was porównywał Paradigm Studio z Audio Physic? Jest to różnica klas? czy po prostu inny dźwięk? Wzmacniacz obecnie to Creek 4330mkII i CD Rotel RCD 1072

Używane Audio Physic Spark to koszt ok. 3000zł.....myślicie, że inwestycja warto zachodu?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.