Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

...

Problem:

Nie ma basu.

1. Pokombinuj z ustawieniem kolumn. "Pojeździj" z nimi po pomieszczeniu, żeby upewnić się , że to nie ustawienie jest winne.

2. Zmień źródło, w tym momencie Technics to wąskie gardło w Twoim systemie.

W przypadku zakupu Studio 100 musisz liczyć się z wymianą wzmacniacza, one są strasznie prądożerne. Nie znam Twojego wzmaka, być może da im radę, bo zasilacz ma zacny. Studio 100 grają bardzo kulturalnym, wyrównanym basem i potrzebują duuużo watów, żeby poruszyć ścianami.

1. Pokombinuj z ustawieniem kolumn. "Pojeździj" z nimi po pomieszczeniu, żeby upewnić się , że to nie ustawienie jest winne.

2. Zmień źródło, w tym momencie Technics to wąskie gardło w Twoim systemie.

W przypadku zakupu Studio 100 musisz liczyć się z wymianą wzmacniacza, one są strasznie prądożerne. Nie znam Twojego wzmaka, być może da im radę, bo zasilacz ma zacny. Studio 100 grają bardzo kulturalnym, wyrównanym basem i potrzebują duużo watów, żeby poruszyć ścianami.

Dokładnie , na 1005 będzie za mały wzmak , więc nowy wzmak lub końcówka mocy. Te kolumny naprawdę potrzebują prądu .... inaczej szkoda kasy. Ja myślę że u kolego albo ten wzmak jalbo kable akos nie pasi tym kolumnom, albo jest złe ustawienie , nie wiem ciężko mi powiedzieć mi na 25 m nie brakuje basu, a salon tez jest otwarty na jadalnie i kuchnie jest metrów trochę...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Dokładnie , na 1005 będzie za mały wzmak , więc nowy wzmak lub końcówka mocy. Te kolumny naprawdę potrzebują prądu .... inaczej szkoda kasy. Ja myślę że u kolego albo ten wzmak jalbo kable akos nie pasi tym kolumnom, albo jest złe ustawienie , nie wiem ciężko mi powiedzieć mi na 25 m nie brakuje basu, a salon tez jest otwarty na jadalnie i kuchnie jest metrów trochę...

Rozumiem że muszę wymienić również wzmacniacz , myślałem że 130W w 8ohm wystarczy. W takim razie jak ktoś potrzebuje Studio 60v5 to niech do mnie napisze. Czy ktoś ma może Advance Acoustic i może coś powiedzieć o tym jaka to szkoła dzwięku bo wyszła nowa seria X-I i wyglądają zacnie szczególnie model x-i1000.

Ja srednie opinie slyszalem o kolumnach tej firmy, natomiast te ktore podales w linku mi osobiscie z wygladu za diabla nie podchodza, ale to wiadomo kwestia gustu..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Mam pytanie do kolegów z forum czy ktoś miał już do czynienia z Paradigm Signature SUB 2

Zastanawiam się jak są przykręcane maskownice.

Czy są kolce do tego suba.

Czy sub ma wszystkie sześć głośników aktywne czy są jakieś membrany bierne.

• 2 tygodnie później...

Ktoś ma informacje czy zapowiada się jakaś nowa seria głośników Studio?

Coś szykują i pokażą na CEDIA 2014 z tego co można wyczytać na stronie http://paradigm.com/

Edytowane przez Dragon

Wczoraj dzwoniłem do dystrybutora i nic nie wiedzą żeby wyszła nowa seria studio ...

Coś wyjdzie na pewno, a sądzą po ambitnych podstawkach będzie to nowa seria Studio lub Signature. Albo i jedno i drugie!

http://paradigm.com/

O, widać tutaj, za kurtyną.

Dowiemy się za 11 dni!

Coś wyjdzie na pewno, a sądzą po ambitnych podstawkach będzie to nowa seria Studio lub Signature. Albo i jedno i drugie!

http://paradigm.com/

O, widać tutaj, za kurtyną.

Dowiemy się za 11 dni!

Podobnie to wygląda do kolumn tych na 30 lecie co wyszły...

wg mnie - nie

miałem studio 10v5 i zmieniłem na 20v5 - faktycznie bas jest lepszy i dźwięk jest ...."jakby większy", ale jeżeli chodzi o reszte to grają podobnie - ale mi właśnie basu i tej "wielkośći dźwięku - przez tą większą obudowe i membranę" właśnie brakowało - więc jestem zadowolony !

pozatym twój naim xs może być do studio 20v5 deczko za słaby (ma 2x57w przy 8 ohm i 2x100w przy 4) - więc to dla bardziej prądożernych studio 20v5 nie jest dobra wiadomość , głośnik w studio 20v5 ma identyczną cewke i magnes co mniejsze studio 10v5 przez co potrzebuje więcej prądu.....

u mnie studio 20v5 są zasilane końcóweczką 2x220w przy 8ohm i 2x305w przy 4 - i nie narzekają na brak prądu nawet przy ostrzejszej (a tylko takiej słucham) muzyce typu power/heavy metal

Edytowane przez szymek20

?

Dzięki za formację, miej więcej takiej opinii można się było spodziewać. Jeśli chodzi o wydaność naim xs to chyba problemu nie będzie - u naima 90W przy 4ohm trzeba rozumieć jakby było dwa razy tyle.

Jeśli ktoś myśli o pozbyciu się Studio 20v5 (koniecznie kolor czarny) to proszę o maila.

Jeśli chodzi o wydaność naim xs to chyba problemu nie będzie - u naima 90W przy 4ohm trzeba rozumieć jakby było dwa razy tyle.

nie zupełnie - ten naim xs ma równe 100w przy 4ohm i nic więcej sie z niego nie wyciśnie ;( - producent podaje 90w , ale realnie to 2x100 i nic ponadto - a to wcale nie tak wiele...., ale najgorzej nie powinno być, ale też na pewno nie wykorzysta 100% potencjału jaki drzemie w studio 20v5 - tu trza 2x180w (lub więcej przy 4ohm), i stabilność pracy przy 3ohm

Ja miałem do studio 20v5 najpierw marantza pm7001, potem sony 770es(2x140w przy 4 ohm) i po zmianie na rotela rb990bx słychać różnice

?

Słucham głównie rocka z tego co wiem to Paradigmy z metalowymi membranami są raczej szybkie tylko czy lampa potrafi napędzić te kolumny? Zależy mi również na ładnej średnicy lubię posłuchać vocalu.

z tego co wiem to Paradigmy z metalowymi membranami są raczej szybkie

szybkie to może są.... ;)- na pewno nie zamulają:) - ale przez to....zestawiłem je u siebie z także szybko grającym rotelem i dla mnie jest okej - nawet żwawe utwory zespołów np. helloween, running wild, dragonforce, rage, accept i wielu innych nie są im straszne ;)

do lampy nigdy nie miałem i nie mam nadal jakoś przekonania- ja nie potrzebuję "ciepło grającego" wzmacniacza - ma grać w miare szorstkawo, i żwawo, ale mieć jako taki swój styl/charakter grania- i to co mam mnie zadowala !

?

Oczywiscie ze tak. Ale czy bedzie OK czy tez b. dobrze to zalezy z jaka lampa maja grac.

Witam jeśli chodzi o lampe to zaczynam przygode z tego typu urządzeniem prawdopodobnie będzie to MING-DA mc-34A

Dla mnie to wygląda jakby to była jakaś nowa seria a nie coś co ma zastąpić obecna, ale pożyjemy zobaczymy..

Lolek na anglojęzycznych forach pisza tak samo. Ale paradigm nic nie potwierdza ani nie zaprzecza. Interesuje mnie bardzo obecna sytuacja, gdyż jestem na zakupie. Ciekawe ile będą droższe od obecnych 60v5 które w oficjalnej cenie kosztują 7k.

Edytowane przez Ri.3236

Paradigm nic oficjalnie nie mówi bo ma być jakaś wielka prezentacja i oficjalne ogłoszenie. Droższe będą to na 100% o ile nie wiadomo.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Jeżeli na filmiku są faktycznie nowe studio wg mnie to:

-mają gorsze dla oka- niezaokrąglone obudowy

-zawieszenie membran widać, że te same co w nowej seri signature....

-ale materiał membran? Czy to aluminium jakieś?

-fajne zaciski głośnikowe

-średnica cewki - na oko 50mm

-ciekawe jaki wybór kolorów będzie i czy będzie jakiś podstawkowy model?

Edytowane przez szymek20

?

Paradigm nic oficjalnie nie mówi bo ma być jakaś wielka prezentacja i oficjalne ogłoszenie. Droższe będą to na 100% o ile nie wiadomo.

Najlepiej że w Polpaku nic nie wiedzą, przynajmniej na tą chwilę kiedy do nich dzwoniłem.. i teraz miejmy nadzieję że spełnią obietnice i jeśli to będzie nowa seria studio to że będą miały 5 lat gwarancji..

Jeżeli na filmiku są faktycznie nowe studio wg mnie to:

-mają gorsze dla oka- niezaokrąglone obudowy

-zawieszenie membran widać, że te same co w nowej seri signature....

-ale materiał membran? Czy to aluminium jakieś?

-fajne zaciski głośnikowe

-średnica cewki - na oko 50mm

-ciekawe jaki wybór kolorów będzie i czy będzie jakiś podstawkowy model?

Właśnie zaokrąglenia akurat mi się podobają, ale nie wszyscy to lubią, kwestia gustu..Mnie też ciekawi jakość forniru czy będzie jeszcze lepiej jak w obecnych... kolory myślę że coś takiego będą jak obecne.. co mnie martwi to że głośniki na jakies aluminiowe wyglądają, nie wiem czy to dobry pomysł dla Paradigma - chodzi mi o brzmienie.. ale mieli kilka lat więc inżynierowie chyba wiedzą co zrobili... choć to tez nie musi być aluminium, nóżki mi się podobają.. tez jestem ciekawy jak jest z maskownica czy już troszkę się poduczyli od innych i czy będzie na magnesach, czy dalej tak jak jest do tej pory.. i średnica głosików niskotonowych... Edytowane przez lolek126

W polpaku kto ma wiedzieć ten wie. Sam mam info z polpaku.

Dokładnie to już inna sprawa, ja ze sprzedawca rozmawiałem. Ciekawy jestem czy też dwie wielkości podłogówek będą? I teraz pytanie kiedy signature będzie zmiana - ale to zapewne kwestia jakiś 2 lat.. tylko żeby kolorów więcej dali.. Edytowane przez lolek126

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.