Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny znane owszem

Podstawki Prestige 15 B sugerowana cena 6499 zł za parę.

Wolnostojące

Prestige 75F zależnie od wykończenia,11499 zł, do 12999 zł za parę w wykończeniu Midnight Cherry

Prestige 85F od 14999 do 16999 zł za parę w wykończeniu Piano Black i Midnight Cherry

Prestige 95F od 19499 do 21999 zł za parę w wykończeniu Piano Black i Midnight Cherry

Dostępność w Polsce tuż przed świętami BN.

Ceny znane owszem

Podstawki Prestige 15 B sugerowana cena 6499 zł za parę.

Wolnostojące

Prestige 75F zależnie od wykończenia,11499 zł, do 12999 zł za parę w wykończeniu Midnight Cherry

Prestige 85F od 14999 do 16999 zł za parę w wykończeniu Piano Black i Midnight Cherry

Prestige 95F od 19499 do 21999 zł za parę w wykończeniu Piano Black i Midnight Cherry

Dostępność w Polsce tuż przed świętami BN.

Rozumiem że 5 lat gwarancji będzie na te kolumny? Maskownice są na magnes? A ceny głośników centralnych ? Kiedy się pojawi taka specyfikacja na stronie Polpaku z cenami podanymi przez Ciebie tutaj na forum?

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ceny głośników centralnych ;

Prestige 55C Walnut i Black Walnut 6499 zł

Prestige 55C Piano black oraz Midnight Cherry 7399zł

Prestige 45C Walnut i Black Walnut 4999 zł

Prestige 45C Piano black oraz Midnight Cherry 5899 zł

Pełne specyfikacje na stronie Salonu Polpak pokażą się na dniach.

gdzie tu logika?!:

Prestige 15 B sugerowana cena 6499 zł za parę.

a takie studio 20v5 - nie dość że lepsze , bo mają większy głośnik średniotonowy (i o wiele ładniejsze obudowy)! - to jeszcze ponad dwukroć tańsze bo 3500zł za parę !!!! (nowe - a używane koło 2500zł)

LUDZIE !!!!! z czym do ludu !!!!! - ta nowa seria to nabijanie ludzi w butelkę !!!!!

Edytowane przez szymek20

?

gdzie tu logika?!:

Prestige 15 B sugerowana cena 6499 zł za parę.

a takie studio 20v5 - nie dość że lepsze , bo mają większy głośnik średniotonowy (i o wiele ładniejsze obudowy)! - to jeszcze ponad dwukroć tańsze bo 3500zł za parę !!!! (nowe - a używane koło 2500zł)

LUDZIE !!!!! z czym do ludu !!!!! - ta nowa seria to nabijanie ludzi w butelkę !!!!!

Podobają mi się takie wpisy ludzi jak Ty, którzy na uszy nie słyszeli tych kolumn, nie widzieli na oczy nie dotykali ich nie mogli się przekonać fizycznie jak są wykonane, ale od razu wyroki swoje piszą na podstawie że coś im się wydaje i co lepsze opiera się to na wielkości głośnika sredniotonowego - rewelka. Lepszej bzdury to nie słyszałem.

Ze zdjęć i z filmów wyraźnie widać że wykonanie tych kolumn jest o wiele lepsze jak i zastosowane materiały jak w serii Studio( pomimo że sam mam studio 60v5to potrafię przyznać wyższość tych kolumn) Ale żeby ocenić to trzeba fizycznie posłuchać ich i zobaczyć na żywo. To tak jakby film ocenić po dwu minutowym trailerze. Tylko Polak to potrafi.

Tak jak napisał Ice man rynek zweryfikuje, a testerzy ocenią jakie są to kolumny. A ludzie którzy będą chcieli kupić sami posłuchają i przekonają się co są warte..

A co do samego wyglądu kolumn serii Studio - to jest kwestia gustu i Twoje zdanie, które nie ma wpływu na jakość tych kolumn. Ale dla Twojej wiedzy w testach niektórzy pisali że taki kształt to już troszkę przeżytek i generalnie nie wszystkim się to podoba. Zresztą wystarczy popatrzeć na inne firmy to jednak w większości wypadków są tego typu co seria Prestige. Choć mi wygląd Studio odpowiada, co nie zmienia faktu że Prestige dla mnie lepiej wyglądają i na pewno z lepszych materiałów są wykonane. Nowe Signature również będą w tym kształcie na 100%.

A jak są za drogie dla kogoś to zawsze można kupić studio albo Monitory...

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ano właśnie i tu szkoda ,że nie zrobili podstawkowych seri prestige na większym głośniku.

a tak na marginesie to układy magnetyczne i cewki są identyczne w prestige i w studio :) różnica tkwi tylko w membranie.

no i ten bass reflex z tyłu - spory minus dla paradigm prestige !!!

co do kształtu obudowy - to jak dla mnie to zwykłe pudełkowate skrzynki to już daaaaawno na rynku się przejadły - teraz to już nie modne - ciekawe skąd wiadomo ,że Nowe Signature również będą w tym kształcie na 100% ?! - wg mnie taki prosty kształt obudowy zupełnie nie pasuje do tej firmy! - starsze signature np s2v2 o wiele lepiej sie prezentują z wygiętą ku gurze gurną ścianką i lekko zwężającymi się bocznymi ściankami ku tyłowi - tego ciężko szukać u konkurencji.

Ale - wiadomo - poczekamy na recenzje - a potem...... na gwałtowny spadek cen do pułapu 3000-3500zł za parę max !!!!!

chyba że faktycznie coś tam jest ekstra jakaś technologia w tych prestige ,że są takie drogie - ale mi sie nie wydaje......

widać głównie różnice tylko w wysokotonowym - ale pewno i tak w obu seriach są podobne - w prestige tylko inna jest zewnętrzna "osłonka" z otworkami która przykrywa wysokotonowy - a same w sobie niewiele sie różnią.

@"Prestige dla mnie lepiej wyglądają i na pewno z lepszych materiałów są wykonane" - wygląd- kwestia gustu - dla mnie skopali wybór kolorów - brakuje mi jasnej wiśni z studio i "klonu w pawie oczka" z seri signature - wogóle same ciemne kolory :( , a co do lepszych materiałów to bzdura! - bo jeśli porównać np. prestige 15b do studio 10v5 to:

studio 10v5 ważą o 0,7kg więcej niż prestige 15b ! - a tu już komentarza nie trzeba

ktoś może powiedzieć - okej studio są o 7cm głębsze niż prestige i o 3cm szersze - ale prestige mają obudowy prostopadłośćienne ! a studio zaokrąglone - czyli na prestige powierzchniowo wychodzi sporo więcej materiału na obudowę !!! a biorąc pod uwage że magnesy i cewki na 100% są takie same - to widać co ma gorszą jakość wykonania - prestige - proste !

choć - w prestige ta "wklęsła osłona cewki" w średniotonowym - akurat może poprawić sztywność membrany.... ??? ;)

@" opiera się to na wielkości głośnika sredniotonowego - rewelka. Lepszej bzdury to nie słyszałem" - to akurat nie bzdura - tylko fakt - spójrz na pasmo przenoszenia ....:)

fakt faktem ,że przy tym samym 115mm średnicy magnesie studio 20v5 potrzebują wydajniejszego wzmacniacza niż np prestige 15b czy studio 10v5 ....- ale jak się takowy posiada to nie problem ! - grunt ,żeby posiadać wzmacniacz który na 100% wykorzysta możliwośći głośników!

@"A jak są za drogie dla kogoś to zawsze można kupić studio albo Monitory..." - nie martw się :) - dla mnie są sa drogie - ale i tak nie zamierzam zmieniać w najbliższych latach :) - no chyba że trafią się używane signature s2v2 w kolorze "klon w pawie oczka" ..... :)

o takie:

http://audio.com.pl/testy/paradigm-signature-s2:1

albo signature s4 w tym samym kolorze :) - to by się pomyślało .....!

Edytowane przez szymek20

?

Szymek jednie z czym się zgadzam z Tobą to fakt że bas reflex oba wyloty są z tyłu, ale dla podstawkowych kolumn to żadnego znaczenia nie ma bo spokojnie dadzą sobie rady w mniejszym pomieszczeniu a nawet i w średnim , a przy podłogowych to raczej każdy kupuje odpowiedni rodzaj kolumn tak żeby nie były za duże do metrażu, a teraz są aż trzy do wyboru więc każdy coś dla siebie wybierze...

Dla wielu ludzi kształt kolumny bardziej odpowiada standardowy i takie kolumny są robione zapewne w 90% na świecie.. i dlatego myślę że Signature również będą w takiej skrzynce.. Kolor wiśnia w Pradigmie to najbrzydszy kolor jaki jest w kolumnach - jak dla mnie - więc kolejny raz powtarzam że to wszystko kwestia gustu, ale w serii studio wiśnia słabo się sprzedawała.. Bo i średnio to wygląda jak dla mnie.

Co do jakości zapewne nie widziałeś na żywo kolumny Tribute ( nagrodę EIsy dostały) z tego co zasięgnąłem języka i co wyczytałem na stronach zagranicznych jakość wykonania i samego forniru Prestige będzie pomiędzy właśnie nimi a studio ale studio ma gorszy fornir i gorsze materiały...

Co do wagi to nie ma co patrzeć bo raz że to inna seria a dwa niestety dzisiaj z waga się ucieka bo ludzie wola wszystko lżejsze mniejsze itp... popatrz jakie kolumiska były sudio 60v4 i Europejczycy nie chcieli takich kolosów i zrobili kolumny takie jakie lubią i do tego żeby w naszych "ogromnych" salonach się pomieściły. Do tego głośnik wysoko tonowy też zapewne inaczej będzie brzmiał niż to jest w studio... Ale generalnie trzeba poczekać i samemu posłuchać a później wyroki pisać - chyba że lubisz wróżyć.... I w końcu Paradigm pozbywa się takiego sposobu mocowania maskownic jak to było jeszcze do nie dawana , bo czas najwyższy robić maskownice zamocowane na na magnesie..

Pomyśl co by było jakby było Cię stać na takie kolumny że wyciągasz z portfela i kupujesz bez żadnego spinania się ... Bo wtedy również inaczej się spostrzega pewne rzeczy...

tylko ciężko niektórym do tych rzeczy się przyznać..

Edytowane przez lolek126

Nowe Prestige maja coś z Kefów "R"...

... ale myślę że inaczej grają ...

Od obłości obudowy już coraz więcej producentów ucieka. KEF ładnie to opisał przy okazji nowej serii Reference. Zaokrąglona obudowa rezonanse przenosi na wyższy zakres a wcale ich nie likwiduje i można zrobić prostą skrzynkę która dzięki odpowiedniemu podziałowi, usztywnieniu i wytłumieniu będzie lepsza od zaokrąglonej. Obecnie w modzie są proste formy. Paradigm też idzie tą drogą. Jak to gra i czy to strzał w kolano dowiemy się już niedługo. Tymczasem Paradigm w europie prawie nie istnieje. Niby są dystrybutorzy ale to marka egzotyczna, margines i głównie projektują z myślą o rodzimym rynku i USA gdzie mają bardzo silną pozycję.

Od obłości obudowy już coraz więcej producentów ucieka. KEF ładnie to opisał przy okazji nowej serii Reference. Zaokrąglona obudowa rezonanse przenosi na wyższy zakres a wcale ich nie likwiduje i można zrobić prostą skrzynkę która dzięki odpowiedniemu podziałowi, usztywnieniu i wytłumieniu będzie lepsza od zaokrąglonej. Obecnie w modzie są proste formy. Paradigm też idzie tą drogą. Jak to gra i czy to strzał w kolano dowiemy się już niedługo. Tymczasem Paradigm w europie prawie nie istnieje. Niby są dystrybutorzy ale to marka egzotyczna, margines i głównie projektują z myślą o rodzimym rynku i USA gdzie mają bardzo silną pozycję.

Wiesz kształt kolumny to przede wszystkim co ludzie lubią i to jest główny powód dla którego w większości wypadków firmy robią zwykłe skrzynie. Z tym istnieniem to deko przesadzasz, nie żebym jakoś walczył o tą firmę bo nie w tym rzecz ale patrząc na to co było 10 lat temu, a jak jest teraz jeśli chodzi o firmę Paradigm w Europie to jest bardzo duża zmiana. Dotyczy to również w wyglądzie kolumn, w jakości materiałów jak i jakości grania przez te kolumny. Znam sklepy które 5 -7 lat temu mówiły że Paradigm to szkoda kasy itp., a w tej chwili te same sklepy wychwalają te kolumny po niebiosa jak zobaczyli że ludzie w Polsce kupują i są zadowoleni. Oczywiście każdy rozsądny człowiek zdaje sobie sprawę w jakim miejscu jest firma Paradigm ale naprawdę obiektywnie pisząc wiele poprawiła w swoich produktach we wszystkich aspektach.

W Polsce jest wyjątkowo dobra sytuacja Paradigm. W pozostałych krajach zazwyczaj jest dużo gorzej. Polpak wprowadził tą markę do europy jako pierwszy czy drugi bodaj dystrybutor na starym kontynencie i to teraz procentuje.

W Polsce jest wyjątkowo dobra sytuacja Paradigm. W pozostałych krajach zazwyczaj jest dużo gorzej. Polpak wprowadził tą markę do europy jako pierwszy czy drugi bodaj dystrybutor na starym kontynencie i to teraz procentuje.

Dystrybutor jest niezły ...są rzeczy co można poprawić ale jest ok...

Pomyśl co by było jakby było Cię stać na takie kolumny że wyciągasz z portfela i kupujesz bez żadnego spinania się ... Bo wtedy również inaczej się spostrzega pewne rzeczy...

tylko ciężko niektórym do tych rzeczy się przyznać..

:) - :( echhh też prawda prawda - ale nie przy POlskich zarobkach gdzie człek robi za praktycznie najniższą krajową - jak tu odłożyć tyle kasy !? - dla mnie ponad 6tys to "mała fortuna" :) ! - i po prostu żadko kiedy stać mnie na nowy sprzęt :( (i podejrzewam że nie tylko mnie) - musiałbym pewno w totka wygrać :) !

?

Nie bardzo podoba mi się nowy wypust Paradigma. Na żywo na pewno będzie wyglądał lepiej, ale na razie kojarzy mi się raczej odpustowo i kino-domowo w wydaniu hipermarketowym. Cena jest już high-endowa, ciekawe jakie rabaty będzie można dostać? ;) Prostokątne skrzynki są tańsze do wykonania od zaokrąglonych, więc tutaj producent zaoszczędził. Różnicę będzie robiła nowa generacja głośników czyli import technologii z serii Signature. Pożyjemy, zobaczymy, niektórzy może nawet posłuchają :)

Nie bardzo podoba mi się nowy wypust Paradigma. Na żywo na pewno będzie wyglądał lepiej, ale na razie kojarzy mi się raczej odpustowo i kino-domowo w wydaniu hipermarketowym. Cena jest już high-endowa, ciekawe jakie rabaty będzie można dostać? ;) Prostokątne skrzynki są tańsze do wykonania od zaokrąglonych, więc tutaj producent zaoszczędził. Różnicę będzie robiła nowa generacja głośników czyli import technologii z serii Signature. Pożyjemy, zobaczymy, niektórzy może nawet posłuchają :)

W 90% na rynku jakie są kolumny to kolumny tego typu co właśnie ta seria Paradigma, a pomimo tego jakoś nie widzę żeby one były z tego powodu tańsze..

Kolego troszkę mylisz poziomy bo jeśli uważasz powiedzmy 20 tyś że to jest cena high end to co powiesz o kolumnach za 50 -100 tys czy za 500 tyś , mam Ci kilka takich przykładów podać ? Zresztą jest internet to możesz i sam sobie poszukać. Używaj słów względem cen jakie są na rynku, a nie pod względem siebie. Wtedy jest to bardziej realne i nie mów że cena 20 tyś za parę kolumn to mega cena ( za kolumny podłogowe oparte na głośnikach 18 )... kogoś jest stać a innego nie - takie życie.

Ano właśnie - "niektórzy może nawet posłuchają :)" - trafne określenie :)

Właśnie posłuchają i będą mogli się wypowiedzieć w 100% jak one grają i jak wyglądają w stosunku do np serii studio - wtedy jest to ocena wiarygodna, a nie wywróżona na zasadzie że mi się wydaje.. znam takich co im się wydaje że po co kupować mercedesa klasy C skoro Mondeo jest tańsze, a też jest fajnym i dużym samochodem..Tylko już nie dodają że ich nie stać jest na tego mercedesa.. taki mały drobny szczegół..

Edytowane przez lolek126

Proszę o trochę luzu. Po prostu, kolumny nowej serii zwyczajnie mi się nie podobają. Znając firmę, będą grały świetnie i będą niedocenione na rynku.

Niestety, ale aktualny high-end kojarzy mi się ze stadem baranów dymanych przez sprytnych marketingowców. Ceny po 0,5 miliona są wzięte z kapelusza i każdy rozsądny człowiek zdaje sobie z tego sprawę.

Ilu znacie ludzi, którzy wydali 6 tysięcy na kolumny?

@up - w 100% sie z tym zgadzam ;)

a nierzadko o wiele tańszy sprzęt np. używany jest w stanie lepiej spisać się w jakimś aspekcie niż nowy sporo droższy. - i to właśnie w używane sprzęty ci biedniejsi (w tym także ja :() muszą celować

?

:) - :( echhh też prawda prawda - ale nie przy POlskich zarobkach gdzie człek robi za praktycznie najniższą krajową - jak tu odłożyć tyle kasy !? - dla mnie ponad 6tys to "mała fortuna" :) ! - i po prostu żadko kiedy stać mnie na nowy sprzęt :( (i podejrzewam że nie tylko mnie) - musiałbym pewno w totka wygrać :) !

Ja Ciebie rozumiem, że dla ciebie 6 tys to jest dużo i inaczej patrzysz na takie kolumny jak np ja czy już nie powiem o innych dla których wydać 6 tys to tak jak my wydajemy 500 zl..

Proszę o trochę luzu. Po prostu, kolumny nowej serii zwyczajnie mi się nie podobają. Znając firmę, będą grały świetnie i będą niedocenione na rynku.

Niestety, ale aktualny high-end kojarzy mi się ze stadem baranów dymanych przez sprytnych marketingowców. Ceny po 0,5 miliona są wzięte z kapelusza i każdy rozsądny człowiek zdaje sobie z tego sprawę.

Ilu znacie ludzi, którzy wydali 6 tysięcy na kolumny?

Rozumiem że Ci się nie podobają ale żeby być tego pewnym to trzeba je zobaczyć na żywo dotknąć i niech oczy i zmysły ocenią....

Ja z tego co wyczytałem i z tego co niektórzy widzieli te kolumny w USA czy w Kanadzie to jestem przekonany że pod względem materiału jaki został użyty w tym również fornir na pewno Prestige będą lepszymi kolumnami od studio. A że i droższe takie życie, nie wszyscy muszą je kupić. Mi wyłącznie chodzi o to że dany produkt powinno się oceniać patrząc ogólnie na jakiś sprzęt lub rzecz, a nie względem ile zarabiamy. Bo tak jak napisalem wczesniej że wtedy zupełnie inaczej jest jeśli idziesz do sklepu i wyciągasz na luzie przykładowe 6 tyś.

Wiele cen rożnych rzeczy Kolego jest wzięte z kapelusza ale ludzie bogaci kupują takie rzeczy inaczej nikt by tego nie robił..Dwa tygodnie temu byłem świadkiem jak gość kupił kabelki do kolumn podłogowych za 10 tyś ... to ja wszystkie kable jakie mam wydałem ponad 8 tyś, a tutaj dwa odcinki kabla więcej kosztowały jak moje wszystkie kable w tym i listwy zasilające.

Ja osobiście znam kilkanaście osób które dały za kolumny 6 tys złoty i mam na myśli (dwie kolumny podłogowe czy podstawkowe) - to nie jest dużo jak na kolumny - oczywiście pojęcie dużo mało to też kwestia ile się zarabia i wiadomo że dla każdego te 6 tys będzie miało inną wartość.

dlaczego marka paradigm jest kompletnie nieobecna na niemieckim rynku?

To by oznaczało że nie ma tam dystrybutora albo jest tylko że słabo działa. Niemcy mają swoich kilku producentów kolumn i to bardzo dobrych więc mają czym handlować i kogo wspierać.. ale to już inna bajka.

U nas dystrybutor dobrze dosyć działa, jedynie czego nie rozumiem to że podniósł ceny na swoje kolumny Signature - do tej pory była roznica pomiędzy nimi a innymi markami chcąc kupić odpowiednik tych kolumn, teraz różnica się zaciera. A jednak te inne firmy są bardziej renomowane i większe oświadczenie maja i bardziej znane na świecie. A $ kanadyjski nie zdrożał (a nawet jest w podobnej wartości jak kiedyś) patrząc ile wzrosła cena na Signature. Na pewno sprzedaż będzie mniejsza.. Chyba że nowe Signature jak wyjdą będą świetnie wyglądały i bardzo dobrze grały to wtedy jest szansa że część ludzi wybierze firmę Paradigm a nie np B&W, czy też choćby MA serię Platinum...

Edytowane przez lolek126

Witam czas zmiany kolumn nadszedl więc prośba o radę teraz posiadam monitory 11V7 chcę zmienić na serie studio i tu pytanie pokój mam 25 m czy brać 60v5 czy też 100v5 ku którym się sklaniam

Sądzę że masz trzy opcje; Posłuchać Studio 100v5, Prestige 75F (które będą w Polsce 23 grudnia) lub MartinLogan Motion 60 XT. Wszystkie te głośniki kosztują podobnie, są zdecydowanie lepsze od serii Monitor, a jak zapewne wiecie ML należy do Paradigm, więc można powiedzieć że są z jednej stajni.

Co do wcześniejszych postów. Seria Prestige według producentów jest lokowana pomiędzy Signature a Reference Studio. Jakość wykonania obudowy jest w klasie głośników Tribute, czyli mucha nie siada. Ten kto trafił na AS-2014 do pokoju 202 mógł sprawdzić organoleptycznie, a była nawet szansa na zapoznanie się z charakterem brzmienia tej nowej serii.

Edytowane przez kerikawon

Witam czas zmiany kolumn nadszedl więc prośba o radę teraz posiadam monitory 11V7 chcę zmienić na serie studio i tu pytanie pokój mam 25 m czy brać 60v5 czy też 100v5 ku którym się sklaniam

Wg mnie ja mam tez 25 m salon i mam 60v5 , mój kumpel ma prawie 40 m salon i ma 100v5, znacznie lepiej takie 100-i brzmią w takim metrażu niż na 25 m.. jak dla mnie mało powietrza jest dla tyle basu co maja 100...A osobiście jakbym miał teraz kupować to poczekałbym na Prestige posłuchał ich i jakby okazały się lepiej brzmiące od studio to wolałbym dołożyć i te głośniki kupić... A na pewno lepiej są wykonane i myślę że też będą lepiej brzmieć....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.