Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

w pojączeniu z tanią lampa dzwiek moze nabrałby troche lampowej słodyczy ale napewno straciłby w poruwnaniu z tranzystorowcem: dynamike ,mikrodynamike,wielobarwnośc basu ,klarownosc wysokich tonów ,czyli to w czym paradigmy sa najlepsze i co je cechuje

jasio Jestem właścicielem Zestawów Paradigm więc mogę się nimi fascynować do woli ,a od czasu do czasu nawet coś podpowiedzieć .A jasio był użytkownikiem Paradigm ????? jak nie to po co te wycieczki ???

Swoje Studio 40 v4 zasilałem 8 watową triodką ( w podwójnym drutowaniu ) i był przemiło ,nawet dało sie słuchać Hoobastank jeśli kto wie o czym piszę ....

firmy POLPAK

nie stac na temat sponsorowany i jej

DYREKTORA DZIAŁU HANDLOWEGO

Ireneusza Nowaka

[email protected]

ten referencyjny sprzet dali Ci na trzynastke, czy jako nagrode z zysku firmy

nie jestem uzytkownikiem i nie zamierzam byc

kino domowe mnie nie interesuje

chyba zapomnieliscie w jakim celu to "gdybanie" o paradigmach ,kolega rafskix chce zmontowac system który oparty bedzie na paradigmach(popieram;p) jak sam mówi słucha muzyki elektronicznej gdzie potrzebna jest :dynamika,mikrodynamika,bas,lampowa słodycz jest tu raczej niepotzrebna ,a jezeli dobierze dobrego tranzystorowca i kable to dzięk oprócz wczesniej wymienionych cech bedzie również posiadał klarowną średnice i niedrazniacy dzwiek ,nieustepujac lampą za 4 koła

viktorrr1, 8 Sty 2008, 13:14

>poniewaz chcialem uswiadomic makgajwerka

Wypraszam sobie zniekształcanie mojego nicka.

>ze kolumny które powstały z mysla o kinie

Próbowano Cię uświadomić że Paradigmy Studio nie powstały z myslą o kinie. Jak widać bezskutecznie.

>i które

>potrzebuja dużo prądu niepasują zbytnio do lampy

Lampy dają dużo prądu. Kropka.

>,paradigmy posiadają cechy ktore wogule niapasują

>do lampy ,czyli:podwójne okablowanie (wiekszosc lapm ma pojedyncze)

Nieprawda. Lampy nie mają w ogóle okablowania. Mają za to gniazda wyjściowe, faktycznie z reguły pojedyńcze. I co z tego? To wcale nie wyklucza podwójnego okablowania. Trzeba tylko wiedzieć na czym polega podwójne okablowanie.

>, tytanowa kopółka

Paradigmy Studio nie mają tytanowej kopułki.

>(do lampy

>raczej jedwabna)

Nieprawda. Do lampy każda dobra i dobrze zaaplikowana kopułka pasuje. A że nie do każdej lampy pasują te same kopułki to rzecz inna.

>,paradigmy posiadają duze zdolnosci jezeli chodzi o bass i dynamike

>tania lapma

>moze to uniemozliwic

>,metalowa kopółka raczej niepasuje do lampy

Bzdura. Patrz wyżej.

>,wzm lampowe cechuje ciepły

>,spokojny i niedrazniący dzwiek z niska dynamiką

Bzdura. Dobre (niekoniecznie drogie) lampowce mogą mieć dynamikę wykopującą z butów, oraz żywy, detaliczny, wcale nie uspokojony dźwięk.

>czyli zupełna odmiennosc paradigmów ,ciezko z

>metalowej kopółki uzyskac ciepły dzwiek

Bzdura. Jest całkiem sporo metalowych kopułek grających ciepło.

>,awiec w skrócie kolumnu ktore cechuje duza dynamikai

>mikrodynamika ,ogromne mozliwosci w dziedzinie basu mega dokładne i precyzyjne wysokie tony (moze

>sie wydawac ostre ) niepasują do lampy !

Bzdura. Z dobrze dobraną lampą mogą stworzyć synergiczny duet, właśnie dzięki takim swoim cechom jakie wymieniłeś.

>przynajmniej w tej kategorii cenowej ,receptą na paradigmy

>jest dobry tranzystorowiec i dobrej jakości grube kable np kimbery

Nie jest to jedynie słuszna recepta. Jest to szkodliwe uogólnienie. Z lampą też mogą zagrać, a zastosowanie lampy nie wyklucza zastosowania "dobrej jakości grubych przewodów, np. Kimberów"

Reasumując, z tego co piszesz jasno widać że nie miałeś za wiele (o ile w ogóle) styczności z lampowcami i powtarzasz jedynie zasłyszane bądź wyczytane gdzieś obiegowe opinie, w dodatku wyciągając z nich zupełnie fałszywe wnioski. Taka pisanina jest z gruntu szkodliwa, bo nic wartościowego nie wnosi, a ponadto wprowadza w błąd mniej doświadczonych którzy mogliby to wziąć za dobrą monetę, i uwierzyć.

zostaje przy swoim czyli że paradigmy powstały do kina i do tranzystorowców ,po co podłanczac studio20(3000zł) do lampy skoro lepiej przy lampie zagra tanoy m1(500zł) a napewno dynaudio audience42(1500zł) poniewaz one pasują do lampy!Głupotą było by kupno wzm lampowego za 4000zł który ma 20watów i nadaje sie jedynie do cichego lub średniego słychania muzyki ,muzyki elektronicznej słucha sie conajmniej średnio głosno i niepotrzebne jest tu przesadnie sztuczna słodycz wokali ,licha dynamika i krótki bas-takie cechy charakteryzuje tanie lampowce ,Nie krytykuje ani niewinduje poszczegulnych elementów ,jestem zwolennikiem dobrze dobranego do siebie systemu (wzm,cd,kol,kable,rozmiar pokoju,upodobania muzyczne)wszystko musi pasowac do siebie ,wtedy zagra zajebiście bez znaczenia czy jest to wzm lampowy czy tranzystorowy

viktorrr1, 8 Sty 2008, 15:02

>zostaje przy swoim czyli że paradigmy powstały do kina i do tranzystorowców ,po co podłanczac

>studio20(3000zł) do lampy skoro lepiej przy lampie zagra tanoy m1(500zł) a napewno dynaudio

>audience42(1500zł) poniewaz one pasują do lampy!Głupotą było by kupno wzm lampowego za 4000zł który

>ma 20watów i nadaje sie jedynie do cichego lub średniego słychania muzyki ,muzyki elektronicznej

>słucha sie conajmniej średnio głosno i niepotrzebne jest tu przesadnie sztuczna słodycz wokali

>,licha dynamika i krótki bas-takie cechy charakteryzuje tanie lampowce ,Nie krytykuje ani niewinduje

>poszczegulnych elementów ,jestem zwolennikiem dobrze dobranego do siebie systemu

>(wzm,cd,kol,kable,rozmiar pokoju,upodobania muzyczne)wszystko musi pasowac do siebie ,wtedy zagra

>zajebiście bez znaczenia czy jest to wzm lampowy czy tranzystorowy

Nikt Ci nie każe kupować lampy do paradigmów. Używaj je sobie z czym tam dusza zapragnie. Jednak "prawdy objawione" które głosisz wymagają sprostowania, żeby ktos tego nie wziął za dobrą monetę. Bo jest to jedynie jałowe teoretyzowanie, gdybyś kiedykolwiek zapoznał się z jakimś wzmacniaczem na lampach 845 to byś tu nie wypisywał takich teorii. jestem zdania że takie wzmacniacze oglądałeś jedynie na obrazkach.

Inteligentne będzie sprawdzenie samemu metodą odsłuchową. Czego Ty nie zrobiłeś, a zamiast tego nasłuchałeś się bredni, i naczytałeś pierdół które teraz bezkrytycznie powtarzasz.

Zadałem Ci wcześniej pytanie czy słuchałeś Studio 20 z lampowcem na 845?

Nie raczyłeś w ogóle odpowiedzieć. Wnioskuję z tego ze nie słuchałeś. Po co więc bijesz pianę i wypowiadasz się o czymś czego nie znasz?

Nie zamierzam Cię nawracać na lampę. Słuchaj sobie na czym chcesz. Tylko nie zaśmiecaj forum bezużytecznymi i szkodliwymi wpisami, które mogą wielu początkujących wprowadzić w błąd. Dla początkujących wartościowe są wpisy ludzi, którzy czegoś słuchali, i opisują swoje wrażenia odsłuchowe, a nie teoretyzowanie i gdybanie na podstawie pokutujacych nadal obiegowych mitow o lampach.

hehe...nawet jak ktoś by mi kazał to i tak niekupiłbym lampy do paradigmów i niesą to mity tylko prawda o lampach ,aty makgajwerku widze że zakochałeś sie w tych 845 (żałosne) ,niepotrzebuje "nawracania na lampe"(żałosne) ,lampy są świetne ,ale wszystko musi byc do siebie DOPASOWANE ,a ty makgajwerku wszystko bys chciał podłanczac pod te 845,moje wpisy są jak najbardziej użyteczne i napewno niesą szkodliwe w przeciwieństwie do twoich wpisów ,kolega rafskix chce dobrac wzm do paradigmów słucha techno i rocka ,potrzeba bedzie duża dynamika i potęga a ty mu wciskasz lampe w której sie zauroczyłes ,tymbardziej jak wczesniej pisałem paradigmy nie do lampy ,jeżeli rafskix kupi lampe za mnóstwo kasy do paradigmów i swoich upodobań muzycznych zrobi błąd poniewaz mozna lepiej za wiele mniejszą kase

Faktem jest ze kolumny te graja zbyt czysto aby przymulac je lampami. Lampa jest dobra tylko do jakis skrzekliwych zle zrobionych kolumn. Czyli naprawiasz lampa to co zle w kolumnie. Sama lampa z racji swojego mulistego i rozmytego dzwieku nie nadaje sie do Paradigm. To polaczenie jest staraszne. Cala jakosc tych kolumn bierze w leb. To tak jakby zaprzac mula do karety.

popieram senicza ! powtarzam jeszcze raz poszczególne elementy systemu muszą byc do siebie dopasowane , a cały system dopasowany do wymiarów pokoju oraz upodobań muzycznych ! a dla rafskixa napewno nie lampa !

To ze Adam lubie lampe 845 to jego sprawa

na triodzie swiat sie nie konczy ,moj wzmacniacz to PP na kt88 i gwarantuje ze mikro i makrodynamika,rozmachem i kopem zawstydzi wiele tranzystorow

poza tym takie uogolnianie ze kolumny X do lampy a kolumny Y do tranzystora to bzdura

istnieja dobre tranzystory i istnieja dobre lampy ,roznie sie to moze z roznymi kolumnami zgrywac

mnie tylko denerwuje obiegowy STEREOTYP grania lampy-ze to niby takie miekkie plumkanie bez duzej dynamiki nadajace sie do malych skladzikow bron boze nie do jakiego rocka czy metalu

dla mnie to gowno prawda :) i podstawowe prawo wierzyc wlasnym uszom a nie" kolega Juzka mowil Juzkowi ze Franek poleca do pardig... monit .. tylko tranzystory"

asio, 8 Sty 2008, 13:56

>firmy POLPAK

>nie stac na temat sponsorowany i jej

>

>DYREKTORA DZIAŁU HANDLOWEGO

>Ireneusza Nowaka

>[email protected]

>

>ten referencyjny sprzet dali Ci na trzynastke, czy jako nagrode z zysku firmy

>

>

>nie jestem uzytkownikiem i nie zamierzam byc

>kino domowe mnie nie interesuje

Stać czy nie stać? A kogo to obchodzi????

Co do kerikawona to po co ruszasz temat który był juz dawno dawno temu i został już dawno wyjaśniny przez Irka i uznany za zamkniety... przez forumowiczów.

Natomiast co do jego wiedzy to ja sam czesto z niej korzystam i nie widzę w tym nic złego ten człowiek ma bardzo dużą wiedze,a przyznasz że nie czesto zdarza sie by dyrektor jakiejś Firmy dzielił się swoją wiedzą na Forum - raczej jest to odcinanie kuponów... A jemu się chce i pisze. Więc po zo ten rykoszet? Po co poruszać coś co już było?

Natomiast co do lampa + Paradigm - fakt jest to brzmienie inne ale ilu słuchających tyle gustów... Ja osobiście najbardziej lubie Paradigma w połączeniu z Anthemem.

jasio pisze o tym co lubie i na czym sie znam i nie ukrywam tego co robie zawodowo ,na forum wystepuje prywatnie , jak cos wiem to sie dziele pewnikami a nie domysłami .Przykładów koligacji Paradigm Reference z lampami jest w sieci sporo ,ja sam zachorowałem na taki dzwięk .Sam też jeszcze pół roku temu myślałem że do moich głośników nie ma po co podłączać Lampy .Okazuje się ze jest super .Możliwe że przeskok ze wzmacniacza Hybrydowego na lampę jest mniej szokujący ,lecz zalety są w sposób oczywisty słyszalne .Inna sprawa to właściwe dobranie elementów .........

Odsłuchiwałem titanów oraz studio 20 v4 w polpaku na xindaku 6950v głównie w muzyce rockowo-metalowej i titany po całkiem dobrych opiniach w czasopismach audio mnie zdecydowanie zawiodły. Natomiast dźwięk studio 20 v4 przypadł mi do gustu. Bas w titanach........ wcale nie jest jakiś mocny, do tego jest twardy (za czym osobiście nie przepadam), przypominał mi on uderzenie metalową rurą w beton. Ogólnie cały dźwięk wydobywał sie jakby spod jakiejś kotary. W studio natomiast bas jest lekko zmiękczony, mocniejszy, dźwięk jest sporo żywszy, nie występuje już wrażenie jakby wydobywał sie spod jakiejś płachty.

PS. wbrew czasami krążącym opiniom w stylu " prędzej Twój słuch nie wytrzyma wysokiej głośności niż paradigmy studio" jest błędne w szczególności po podbiciu basu - już przy ustawieniu potencjometru na moim nadzie 372 na godzinie 11 potrafią pojawić sie przestery - testowane na studio 20 v3. Prywatki nimi nie nagłośnisz, ale do 16 m^2 powinny spokojnie wystarczyć nawet do głośnego słuchania.

Ale po podbiciu basów w prawie każdym głośniku ,przy większej głosności zlokalizujesz zniekształcenia .

Dlatego nikt rozsądny nie używa korekcji raczej ,ustawia się wszystko konkretnymi elementami i kablami .

Widze ze opinie sa BARDZO rozne

McGywer napisał:

>Polecam odsłuch Paradigmów Studio 20 z lampowcem na bezpośrednio żarzonych triodach single ended typu 845.

Mozesz podac jakies konkretne modele?Co prawda wzmacniacze lampowe kojarza mi sie z audiofilia przez duze "A" ale jesli twierdzisz ze bedzie dynamicznie i czysto w gorze to nie szkodzi sprawdzic-o ile bedzie to mozliwe w woj slaskim.Mam jeszcze pytanko-czy przy okolo 20 watach mocy bede mogl zagrac glosno bez przesterowania wzmacniacza?I jak wzmacniacze lampowe radza sobie z dlugim glosnym graniem?Co prawda nie zdarza mi sie to czesto,ale czasami urzadzam imprezy gdzie szyby sie trzesa przez pol nocy:)

viktorrr1-wiesz moze gdzie mozna przesluchac wzmacniacz struss?Znalazlem ich strone ale nic tam nie ma o punktach sprzedazy.Tego modelu ktory Ty masz nie maja ale jest model chopin 2x100W.Na takie monitory powinno wystarczyc.

Tak w ogole to jak dla mnie jest troche egzotycznie:) Wzmacniacze lampowe-zadnego w zyciu nie widzialem,Struss-pierwsze słysze:)

Sluchal ktos tych kolumn w polaczeniu z Cambridge Audio Azur 740A?Nie mam pojecia jak gra ten wzmacniacz ale wyglada niezle.wiem ze wyglad nie jest najwazniejszy ale wolalbym wzmacniacz ktory TAK wyglada a nie jak stara skrzynka ze strychu ;)

PS:"Jasio"-Jesli nie masz nic do powiedzenia to po co zabierasz glos?To ze kerikawon pracuje w Polpaku pisze w jego opisie.Reszte dobrze ujal Francuz

rafskix, 8 Sty 2008, 18:16

>Widze ze opinie sa BARDZO rozne

>McGywer napisał:

>>Polecam odsłuch Paradigmów Studio 20 z lampowcem na bezpośrednio żarzonych triodach single ended

>typu 845.

>Mozesz podac jakies konkretne modele?

Opisywałem swoje wrażenia odsłuchowe z obcowania ze wzmacniaczem Music Angel XD-SE 845. Fotka na dole.

>Co prawda wzmacniacze lampowe kojarza mi sie z audiofilia przez

>duze "A"

Z całą pewnością jest to audiofilia przez duże "A", cokolwiek miałoby to znaczyć. Na szczęście nie potrzeba na to pieniędzy przez duże "P". Koszt takiego wzmacniacza jest porównywalny z ceną nowego NADa C352.

>ale jesli twierdzisz ze bedzie dynamicznie i czysto w gorze to nie szkodzi sprawdzic-o ile

>bedzie to mozliwe w woj slaskim.

Ja właśnie mieszkam w województwie śląskim. Zapraszam na kawę i odsłuch. Miło bedzie poznać kogoś podzielającego moje zainteresowania.

>Mam jeszcze pytanko-czy przy okolo 20 watach mocy bede mogl zagrac

>glosno bez przesterowania wzmacniacza?

Zależy w jak dużym pomieszczeniu, i z jakimi kolumnami, ale generalnie tak. Zresztą lampowce bardzo łagodnie wchodzą w przesterowanie i nie generują przy tym tak przykrych efektów jak tranzystory.

>I jak wzmacniacze lampowe radza sobie z dlugim glosnym

>graniem?

Wzmacniacze lampowe tak czy inaczej się grzeją, bo lampy muszą być żarzone. Długie głośne granie nie robi na nich wrażenia.

>Co prawda nie zdarza mi sie to czesto,ale czasami urzadzam imprezy gdzie szyby sie trzesa

>przez pol nocy:)

A co na to sąsiedzi?

post-3550-100004044 1199818058_thumb.jpg

senicz, 8 Sty 2008, 20:04

>Ale numer, w watku sponsorowanym firmy Nowaka zalegl sie pasozyt MacGywer ze swom interesikiem!!!

>lamp

Senicz, ja Ci się nie wtrącam, więc odstosunkuj się ode mnie. Nie prowokuj.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.