Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  271 członków

Paradigm Klub
IGNORED

Klub zwolenników PARADIGM

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety na temat wzmacniacza nie przesadzamy :( Skuteczność to jedno, a przebieg impedancji drugie.....Z PM 6003 Marantza tez nie będzie dobrze - zdziwiłbym się gdyby było....podłączenie odpowiedniej elektrowni poprawi wszystko, stereofonię także.... sprawdź jednak jak radzi mczaj, czy aby w przeciwfazie nie grają, bo cholera z kontrolą jakości to jest różnie :)))

Drodzy koledzy,

Mam nadzieje, ze podpiecie ich do Pathos Classic One mkIII pokaze cala prawde. Jesli nie to nie wiem juz... Moze przy okazji poprosze uzytkownikow sprawdzonych sytemow o kilka propozycji odpowiednich wzmacniaczy. Czytam rozne informacje na ten temat ale bardzo mile widzialbym wasze opinie na ten temat. Co pociagnie Studio 20.v5 a niewykluczone ze i 60-tki?

Druga spraw czyli zmiana podejscia. KEF i Paradigm to praktycznie przeciwne sobie podejscia do dzwieku. Po trzech latach plumkania zamarzyl mi sie system ktory potrafi cos wiecej. Nie chce jednak stracic tego co oferuje KEF. Moze zasugerujecie inne kolumny niz Paradigmy (tak, w tym watku, zeby nie bylo ze tu tylko o nich mozna :)). Moze ktores nowsze KEFy maja troche wiecej ulanskiej fantazji pozostajac nietknieta finezje? A moze cos innego?

P.S. Kable sprawdze na okolicznosc przeciwfazy jak wroce do domu. Jakby co to to zamienic je poprostu, tak? Czerwony z czarnym.

Moze ktores nowsze KEFy maja troche wiecej ulanskiej fantazji pozostajac nietknieta finezje? A moze cos innego?

dynamika połączona z pewną finezją, ciepłym środkiem to np Vienna, Chario, Dynaudio, Monitor Audio

Może nie jakiś super ciepły, ale prawdziwy, obecny, żywy, bezpośredni środek oferuje seria signature, nieważne czy S8v1 czy S4v2 - to jest ta sama szkoła, póki co najbardziej mi odpowiadająca.

Witam.

Napiszę tylko krótko, że niestety po wczorajszych odsłuchach zdecydowałem odesłać 20-tki do sklepu.

Wypadły nieco lepiej z lepszym wzmacniaczem ale w dalszym ciągu niezadowalająco. Stereofonia pozostała mierna. Na samej górze grają szczegółowo, nie wiem czy aż nie przesadnie, ale idzie się do tego przyzwyczaić, a nawet może i polubić. Niestety średnica cofnięta wyraźnie a bas owszem się ukulturalnił ale wciąż dominował.

Pozdrawiam!

Witam.

Napiszę tylko krótko, że niestety po wczorajszych odsłuchach zdecydowałem odesłać 20-tki do sklepu.

Wypadły nieco lepiej z lepszym wzmacniaczem ale w dalszym ciągu niezadowalająco. Stereofonia pozostała mierna. Na samej górze grają szczegółowo, nie wiem czy aż nie przesadnie, ale idzie się do tego przyzwyczaić, a nawet może i polubić. Niestety średnica cofnięta wyraźnie a bas owszem się ukulturalnił ale wciąż dominował.

Pozdrawiam!

Jaki był to wzmacniacz ? Z tą stereofonią to w ogóle nie rozumiem..., średnica też w Studio nie jest wyraźnie cofnięta, ale jeśli ktoś chce naprawdę otwarty środek to Signature, z tym że nie wiem czy już kiedykolwiek podejdziesz do Paradigma po takich doświadczeniach.

Witam.

Pozdrawiam!

rdzak - czytajac czego oczekujesz i probujac to sobie wyobrazic mysle ze powinienes posluchac PMC DB1+, ktore mam od Johna. Wpadnij jak znajdziesz chwile (najlepiej ze swoim okablowaniem i elektrownia), posluchasz jak to gra.

Primodium. Medium. Finis.

Jaki był to wzmacniacz ? Z tą stereofonią to w ogóle nie rozumiem..., średnica też w Studio nie jest wyraźnie cofnięta, ale jeśli ktoś chce naprawdę otwarty środek to Signature, z tym że nie wiem czy już kiedykolwiek podejdziesz do Paradigma po takich doświadczeniach.

to raczej KEF gra głównie średnicą, więc to takie lekkie skrzywienie ;)

co do przestrzenności - to nawet tanich Kefów tu Paradigmy nie przebiją, może ta najwyższa seria ale cena...

co do przestrzenności - to nawet tanich Kefów tu Paradigmy nie przebiją, może ta najwyższa seria ale cena...

Nie wiem, bo ogromne Paradigmy S8 totalnie mi znikają...zresztą Studio 80 robiły to samo...fakt że pracowałem na ten efekt, ale się udało. Przestrzenność Studio 20 v.5 powinna być bardzo dobra.

Zyzio, wzmacniacz, jak pisałem wyżej - Pathos Classic One mkIII, taka włoska hybryda za ok 8k PLN.

Stereofonia to znaczy, że zamykam oczy i słyszę kontrabas tu, a perkusję tam, trąbkę jeszcze gdzieś a pani śpiewa mi prosto do ucha ze scena 2 razy szerszej niż mój pokój. Tego w Paradigmach w ogóle nie ma. Wszystko jest na środku. Odsuwanie i kręcenie nie dało prawie nic. Możliwość przełączania kolumn w trakcie utworu jeszcze bardziej potęguje ten rozdźwięk. Jeśli nie wiesz o czym mówię to polecam odwiedzić pierwszy lepszy salon i posłuchać czegokolwiek ze stajni Kefa bo domyślam się, że to niezbywalna cecha Uni-Q.

Oczywiście Kef ma swoje minusy i właśnie po to zabierałem się do ich wymiany ale nie takim kosztem. don111 ma przypuszczalnie rację - Kefy mnie skrzywiły... :)

Dzięki Yamnick, wpadnę chętnie kiedyś ale nie ma za bardzo teraz czas.

Stereofonia to znaczy, że zamykam oczy i słyszę kontrabas tu, a perkusję tam, trąbkę jeszcze gdzieś a pani śpiewa mi prosto do ucha ze scena 2 razy szerszej niż mój pokój.

O tym właśnie piszę :-)

O tym właśnie piszę :-)

A ja to słyszę! :)

...ale nie na 20-tkach.

Swoją drogą panowie jaki jest u was rozstaw tych Paradigmów? Ile między nimi, ile za i przed czyli do Was? Oraz - pod jakim kątem stoją?

Lekko wygięte do środka, w kierunku słuchającego - rozstawienie ok. 4 m od jednej kolumny do drugiej, ponad 1 m do ściany tylnej - spokojnie 2 m od ścian bocznych. Słucham też z okolic 4 metra do kolumn :-) Tak to mniej więcej u mnie teraz wygląda :-)

Scena jest taka, ze dziewczyna siostrzeńca zapytała mnie, czy kolumny tylne też teraz grają, a to jeno zwykłe stereo wtedy było, choć w 5.1 także są igraszki takie, że hej ;)

Edytowane przez zyzio

Jeszcze techniczne pytanie. Skoro mam ampli do KD obsługujący w stereo dwie pary głośników (A i B) z możliwością grania obydwiema jednocześnie to czy czy bi-wiring powinien wykorzystać tę możliwość? Czy jednak podpiąć je do tych samych zacisków?

Jeszcze techniczne pytanie. Skoro mam ampli do KD obsługujący w stereo dwie pary głośników (A i B) z możliwością grania obydwiema jednocześnie to czy czy bi-wiring powinien wykorzystać tę możliwość? Czy jednak podpiąć je do tych samych zacisków?

To akurat nie ma znaczenia przy bi-wiringu , byleby kolumny były podpięte bi-wire, z wzmaka możesz wychodzić z jednych zacisków, chyba że ten ampli ma możliwość bi-ampingu - to wtedy podpinasz do A i B.

Edytowane przez zyzio

A ja to słyszę! :)

...ale nie na 20-tkach.

Swoją drogą panowie jaki jest u was rozstaw tych Paradigmów? Ile między nimi, ile za i przed czyli do Was? Oraz - pod jakim kątem stoją?

Mierzac od przedniej scianki ~70 cm od tylu (miesiste zaslony), ~100cm od osi glosnika do scianki bocznej, ~180cm miedzy osiami glosnikow, ~230cm od "sweet spot". Ustawienie kompletnie "anty-audiofilskie", ale ze wzgledu na asymetrie (kominek, sofa) i funkcjonalnosc pomieszczenia (salon) jedyne, ktore pozwala na "rozwiniecie sie" dzwieku.

Obrazowo rzecz ujmujac - glosniki stoja na krotkiej scianie z oknem, jedna dluga sciana ma garb w postaci kominka, druga w postaci sofy i troche sie najezdzilem wszystkim po salonie, zanim mniej wiecej trafilem...

Primodium. Medium. Finis.

Witam.

Witam a pwoiedz te swoje kefy masz monitory czy one sa podlogowki , bo jesli podlogowki to czemu nie kupisz studio 60 v 5 ? Mysle ze one zagraja lepiej jak studio 20 ..... Pozdrawiam

Lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Witam szanowne towarzystwo, to mój pierwszy post na forum.

Noszę się z zamiarem kupna studia 60v.5 aktualnie posiadam studio20v3 i wzmacniacz creek evo 1-szej serii, marantz 6000 OSE .Pytanie dotyczy tego czy ten wzmacniacz pociągnie w miarę , przynajmniej na razie ,te kolumny. Czy bas ,pomimo ze kolumny z wyższej półki niż 20v3 będzie większy w obecnym zestawieniu jaki posiadam ,pomieszczenie w którym słucham to ok 20m kw.Gdybym postawił 20v5 czy jest aż taka różnica w stosunku do 20v3? Ceny 20v5 lecą w granicach 4 tys 60v5 można za co najmniej 5900 pln- w porównaniu do cen startowych jest to już cena ciekawa.Obecnie lecę na zwykłym sznurku cd-ampl

, jaki kabelek polecilibyście tak do 300zł max,dzieki za ewentualne podpowiedzi pozdrawiam :)

Witam a pwoiedz te swoje kefy masz monitory czy one sa podlogowki , bo jesli podlogowki to czemu nie kupisz studio 60 v 5 ? Mysle ze one zagraja lepiej jak studio 20 ..... Pozdrawiam

Lolek

Kefy to podłogówki, owszem. Brałem pod uwagę 60-tki ale z braku takowych na stanie do odsłuchu dostałem 20-tki, które miały reprezentować wersję Studio. Jeśli 20-tki zagrałyby dobrze to zamówiłbym najpewniej 60-tki. Czemu ich tak po prostu nie kupię? Ano pewnie z tych samych powodów dla których tak po prostu nie kupię S8.

skoro podoba Ci się KEF to czemu nie spróbować wyższych modeli tej marki ? ewentualnie nowszych (wyglądają ciekawie)... na pewno im wyżej tym można się spodziewać mniej wad z niższej serii, przy zachowaniu w miarę podobnego charakteru brzmienia :)

Kefy to podłogówki, owszem. Brałem pod uwagę 60-tki ale z braku takowych na stanie do odsłuchu dostałem 20-tki, które miały reprezentować wersję Studio. Jeśli 20-tki zagrałyby dobrze to zamówiłbym najpewniej 60-tki. Czemu ich tak po prostu nie kupię? Ano pewnie z tych samych powodów dla których tak po prostu nie kupię S8.

Witam a ja uwazam i mysle ze nie bede sam w tej opinii ze kolumny podstawkowe nigdy nie oddadza tego co dadza kolumny podlogowe, bo w zyciu nie uwierze ze studio 20 tak samo zagra jak studio 60 czy studio 100 - wolne zarty :-) jesli by tak bylo to nikt by nie kupowal kolumn podlogowych bo podstawkowe by wystarczyly a i kasy bo zostalo.... Skoro paradigmy ci sie nie podobaja to kup kefy. Mi osobsicie jak odsluchiwlamem kefy xq kontra mmonitor audio gs to lepiej podobaly sie monitor audio, a w kinie domowym to juz w wogole bylo nieporownywalnie na korzysc monitor audio. Ale kazdy lubi co innego wiec decyzja nalezy do ciebie. Pozdrawiam

Lolek

Biedny ten Hindus co ? :-) tylko pozazdroscic ale sam pokoj odsluchowy ze tak sie wyraze majac jego kase to zrobilbym fajniejszy :-) Pozdarwiam

lolek

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tak, myślałem o wyższej serii KEF ale ze specyfikacji wynika, że nie schodzą zbyt nisko, może z wyjątkiem nowej wersji Q, o ile pamiętam. Do monitor Audio jakoś jestem zrażony ale to przez fatalne BR2, które robią za podstawki obecnie. Co nie znaczy, że wyższe nie zagrają dobrze. Paradigmy wciąż jeszcze u mnie grają ale pojadą do sklepu pewnie dziś lub jutro.

lolek123 - Czy ja powiedziałem, że 20-tki zagrają tak samo jak 60-tki? Nie, nie tak samo ale z podobnym charakterem. Tak? 20-tki miały mi dać w przybliżeniu jakieś pojęcie na temat dźwięku oferowanego przez Paradigm. Może się mylę. Może w Studio 60 rozdzielczość i średnica jest lepszej jakości przy zachowaniu tych samych sopranów i basów? Sprzedawca powiedział że 60 mają po prostu jeszcze więcej basu. To nie była rekomendacja. Gdybym mógł to bym posłuchał najchętniej...

Tak, myślałem o wyższej serii KEF ale ze specyfikacji wynika, że nie schodzą zbyt nisko, może z wyjątkiem nowej wersji Q, o ile pamiętam. Do monitor Audio jakoś jestem zrażony ale to przez fatalne BR2, które robią za podstawki obecnie. Co nie znaczy, że wyższe nie zagrają dobrze. Paradigmy wciąż jeszcze u mnie grają ale pojadą do sklepu pewnie dziś lub jutro.

lolek123 - Czy ja powiedziałem, że 20-tki zagrają tak samo jak 60-tki? Nie, nie tak samo ale z podobnym charakterem. Tak? 20-tki miały mi dać w przybliżeniu jakieś pojęcie na temat dźwięku oferowanego przez Paradigm. Może się mylę. Może w Studio 60 rozdzielczość i średnica jest lepszej jakości przy zachowaniu tych samych sopranów i basów? Sprzedawca powiedział że 60 mają po prostu jeszcze więcej basu. To nie była rekomendacja. Gdybym mógł to bym posłuchał najchętniej...

przestrzenność brzmienia nie zmieni się zbytnio, to raczej podstawkowce łatwiej znikają ;)

co do tych danych technicznych w Kefach to nie sugeruj się tym, różni producenci różnie podają

Paradigm Signature S8v2 też mają jak widać bardzo słabe rozciągnięcie

42 Hz - 45 kHz

sporo lepsze pasmo na dole mają np te monitorki Magnata http://www.ceneo.pl/1883941 :)

Edytowane przez don111

cześć jak by ktos był zainteresowany to mam Studio 100 v2 czarne do sprzedania w stanie bardzo dobrym (-) - minus bo jakies minimal rysy na drewnie sie znajdą - glosniki w stanie BD. mam je od nowości - 6 lat - kartony, podkladki pod kolce - to wszystko co bylo w komplecie. cena 4000pln

Wystaw na allegro, ale realna cena, którą można dostać to ok. 3 kzł.....i to za kolumny w stanie idealnym.....

Edytowane przez zyzio
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.