Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

pawcio, 4 Lip 2009, 00:43

>pisz jaśniej to nie będzie niedomówień :P

Nie no, to już jest k... bezczelność albo zła wola. Wykręcasz kota ogonem! Po prostu przestań czytać między wierszami, a to co piszę stanie się dla Ciebie dostatecznie jasne. Podkreślem: to co piszę. Nie to, czego nie napisałem, a co Tobie wydaje się, że myślę.

>Poza tym chcąc mieć tanio można użyć lampy EZ80, a wtedy można użyć gotowca, standardowego

>dostępnego w handlu trafa z uzwojeniem żarzenia 6,3V zarówno dla prostownika jak i dla ECC88. Wtedy

>to dopiero będzie tanio, nie trzeba płacić za specjalnie zamawiane trafo. Ba, można nawet użyć trafa

>z demontażu jakiegoś starego radia! Wtedy to dopiero będzie tanio!

ale to nie zawody kto zrobi taniej!

pawcio, 4 Lip 2009, 00:58

>chodziło mi o kilka zwojów różnej grubości drutem

I uważasz że sama grubość drutu całkowicie załatwia sprawę wymaganej mocy trafa? Hm...

taki skrót myślowy, mea culpa.

skoro i tak zamawiam trafo do jakiegoś nowego pomysłu amper w tą czy tamtą nie robi dużej różnicy biorąc pod uwagę całość.

pawcio, 4 Lip 2009, 01:00

>ale to nie zawody kto zrobi taniej!

Tak? A czy to ja podniosłem argument że 5C4S używa się, bo jest tania?

pawcio, 4 Lip 2009, 01:03

>Stary luzzzzz!!!

>plizzz!

>nie mam żadnej zlej woli ani nie mam natury bycia bezczelnym.

>staram się tylko dociec o co chodzi

Ktoś, kto NAPRAWDĘ się stara dociec o co drugiemu chodzi będzie po prostu pytał. Ty natomiast masz ultra-wk...jącą manierę wkładania w usta swojego rozmówcy tego, czego on wcale nie powiedział, i zmuszasz go do zaprzeczania, do tłumaczenia się.

dobra, nie ma co pitolić.

moim zdaniem użycie w przedwzmacniaczu 5C3S (o którą w koncu pytał kolega) nie jest żadnym błędem, ani przerostem. ot, dioda i tyle.

jak będzie chciał żeby wyszło taniej to zrobi jak piszesz.

u mnie się nie dało bo nie mam ani ecc88 ani innej z grzaniem 6,3V ani nie szukam na siłę taniości. ma grać! ;)

pozdrawiam

Fajne są też prostowniki od sieci tramwajowych. Nie ma mowy w nich o saggu! ;)

A tymczasem w zakładce obok chłopcy budują jeden z najlepiej brzmiących wzmaków słuchawkowych, hybrydowy, gdzie lampka ECC82/88 zasilana jest z... powielacza. O zgrozo - krzemowego!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>A tymczasem w zakładce obok chłopcy budują jeden z najlepiej brzmiących wzmaków słuchawkowych,

>hybrydowy, gdzie lampka ECC82/88 zasilana jest z... powielacza. O zgrozo - krzemowego!

zasilacz na lampie to kwestia pewnej filozofii i podejścia do tematu.

Aha, rozumiem, filozofia...

A ja głupi myślałem że to o brzmienie chodzi. No, ale z filozofią nie mam co dyskutować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vereker, 4 Lip 2009, 09:55

>A tymczasem w zakładce obok chłopcy budują jeden z najlepiej brzmiących wzmaków słuchawkowych,

>hybrydowy, gdzie lampka ECC82/88 zasilana jest z... powielacza. O zgrozo - krzemowego!

-------------------

Jeśli o projekt SOHA II Ci chodzi to uściślę - tam już nie ma powielacza, jest mostek, filtr CRC i regulator TL783, lub jak ktoś woli to bez regulatora. (:

Proszę zerknąć w temacie zasilaczy do preampów

Ukryta Zawartość

to jest zasilacz dla jednego kanału pre który maksymalnie pobiera 15 mA.

Dziękuję za uwagę.

Ukryta Zawartość

>A ja głupi myślałem że to o brzmienie chodzi.

skoro tak to rozumiem, że zanim odpaliłeś jakiś wzmacniacz (w ogóle to masz na koncie coś swojego?) czy inny układ to dogłębnie sprawdziłeś który zasilacz brzmi lepiej, tak?

marsel, 4 Lip 2009, 11:53

>Proszę zerknąć w temacie zasilaczy do preampów

>

Ukryta Zawartość

>to jest zasilacz dla jednego kanału pre który maksymalnie pobiera 15 mA.

W obudowie jest wciąż dużo wolnego miejsca. Ja bym dał jeszcze wieksze trafa. ;)

Audio Note to zacna firma ale tak jak wszystkie, ulega pewnym zjawiskom, które współtworzy. Pewne rozwiązania, marki podzespołów i ich gabaryty bywają stosowane tylko dlatego, ze to jest dobrze widziane.

Ukryta Zawartość

pawcio, 4 Lip 2009, 11:53

>>A ja głupi myślałem że to o brzmienie chodzi.

>

>skoro tak to rozumiem, że zanim odpaliłeś jakiś wzmacniacz (w ogóle to masz na koncie coś swojego?(...)

Aha, fajnie. Zaczyna się podawanie w wątpliwość czy ja w ogóle coś zrobiłem. No super po prostu.

A słuchałeś takiego rozwiązania? Byłbyś mile zdziwiony. Różnica jest ogromna. Głównie na niskich rejestrach oraz rozdzielczość.

We wszystkich pre od m3 jest ten sam układ!! Różnią się jakością komponentów, a m9 i m10 konstrukcja zasilacza.

McGyver, 4 Lip 2009, 12:51

>Aha, fajnie. Zaczyna się podawanie w wątpliwość czy ja w ogóle coś zrobiłem. No super po prostu.

póki co to Ty co chwilę negujesz rozwiązania innych i strasznie lawirujesz unikając konkretnej odpowiedzi.

pawcio, 4 Lip 2009, 20:11

>póki co to Ty co chwilę negujesz rozwiązania innych i strasznie lawirujesz unikając konkretnej

>odpowiedzi.

Od początku mówiłem że z upodobaniem czytasz między wierszami. Bo póki co, to ja zanegowałem sens JEDNEGO (jeszcze niezrealizowanego) POMYSŁU na użycie jebutnego prostownika lampowego do zasilania malusiej lampeczki ECC88.

a ja wciąż się nie dowiedziałem dlaczego inna dioda będzie lepsza.

stary, masz ostatnio jakąś manię prześladowczą z tym czytaniem między wierszami. nie tylko w moim kierunku. może zweryfikuj swój sposób pisania.

pawcio, 4 Lip 2009, 22:26

>a ja wciąż się nie dowiedziałem dlaczego inna dioda będzie lepsza.

>stary, masz ostatnio jakąś manię prześladowczą z tym czytaniem między wierszami. nie tylko w moim

>kierunku. może zweryfikuj swój sposób pisania.

Nie, ja napisałem jasno jakie jest moje zdanie. A Ty mi zacząłeś imputować rzeczy których nie twierdziłem: jakobym potępiał zasilacze oparte o lampy prostownicze, a potem że niby urządzam zawody kto zrobi taniej (podczas gdy to nie ja a Ty właśnie podniosłeś kwestię taniości 5C3S), a w końcu zacząłeś podawać w wątpliwość czy ja w ogóle coś zrobiłem. Dyskusja z Tobą zmusza do udowadniania że nie jestem wielbłądem! Ręce opadają.

nie wiem jak to się dzieje, że czytasz (może raczej odczytujesz) kompletnie co innego niż napiszę.

nie doszukuj się wrogości!

nie śmiećmy, lepiej pogadać merytorycznie, tak myślę

pawcio, 4 Lip 2009, 22:45

>nie wiem jak to się dzieje, że czytasz (może raczej odczytujesz) kompletnie co innego niż napiszę.

I vice versa. Może pisz jaśniej ;-)))

Ja tylko czytam to co napisałeś.

>nie doszukuj się wrogości!

A gdzie ja niby doszukuję się wrogości? Znowu czytasz między wierszami. A tymczasem ja tylko nie chcę by imputowano mi to, czego nie twierdzę.

>nie śmiećmy, lepiej pogadać merytorycznie, tak myślę

Ja też. Ale przekręcania sensu moich wypowiedzi pozostawić bez komentarza po prostu nie mogę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.