Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowe schematy, problemy, rozwiązania

pawcio

Rekomendowane odpowiedzi

w zasadzie ... tak, ALE ....

Push Pull - sugeruje pracę w klasie AB ...

Mi chodzi po głowie podciągnięcie biasów do pełnej klasy A.

A jeśli chodzi o ostatni rysunek - Czy widzisz przeciwwskazania dla puszczenia prądu katodowego przez uzwojenie wtórne ? Puryści powiedzą że "składowa stała" ...

ale ta składowa stała to raptem coś koło 0,4 ohm R_DC * 100mA - zostanie zignorowana przez kolumnę głośnikową....

No w zasadzie tak. ...ale ...

mi chodzi o bias podciągnięty do czystej klasy A,

tymczasem PP kojarzy się zazwyczaj z

klasą B lub AB i ze zniekształceniami związanymi z przejściem przez zero,

których ja wcale nie zamierzam mieć, bo żadna z lamp nie będzie kiedykolwiek odcięta.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Push Pull - sugeruje pracę w klasie AB ...

A skąd! Nigdy nikt tak nie twierdził, Ty jesteś pierwszy. Push-Pull = pchaj-ciagnij. Sugeruje tylko i wyłącznie pracę przeciwsobną, nic więcej. Są push-pulle w klasie A, AB, B (gitarowe), C (telekomunikacyjne).

PP kojarzy się zazwyczaj z klasą B lub AB i ze zniekształceniami związanymi z przejściem przez zero, których ja wcale nie zamierzam mieć, bo żadna z lamp nie będzie kiedykolwiek odcięta.

Nawet JEŚLI się kojarzy (mnie się nie kojarzy), to nie zwalnia to ze stosowania prawidłowego nazewnictwa. Push-pull to push-pull, finito. To, że "czinkłeczento" kojarzy się z budą dla psa nie znaczy, że nie jest samochodem.

A co do przeciwwskazań z tym prądem to w ogóle nie kleję co to ma robić i jak działać, więc głosu nie zabieram. A że DC na wyjściu to źle i jest to raczej jasne.

NCFB... takie prądowe sprzężenie zwrotne ("Negative Current Feedback" - dla AC) ma ponoć obniżyć impedancję wyjściową. Muszę coś jeszcze poszukać na ten temat, bo mnie to zaintrygowało. W każdym bądź razie widziałem takie rozwiązanie w jakimś wypasionym wzmaku Hi-End - nazwy firmy nie kojarzę teraz. Muszę to odszukać.

Widziałem to w wersji "dedykowanego" uzwojenia NCFB ... takie drugie wtórne jak gdyby, ale cieńszym drutem.

Natomiast w treści artykułu był w podsumownaiu komentarz, że jeśli mamy do czynienia z już "istniejącym" trafo bez takiego dedykowanego uzwojenia NCFB, to spokojnie można wykorzystać normalne wtórne, gdyż .... głośnik niskotonowy kolumny i tak przepuści tą śladową składową stałą - nawet jej nie zauważy.

No to chyba rzeczywiście chodzi mi po głowie PP w klasie A....

... takie prądowe sprzężenie zwrotne ma ponoć w porównaniu z tradycyjnym napięciowym wiele zalet, nie wnosząc aż tak wielu "wad"....

podobno pozwala na obniżenie impedancji wyjściowej ... na poprawę liniowości samego trafa .... ma lokalny, a nie globalny charakter pętli ... charakterystyka częstotliwościowa ....

Słowem: Free Lunch ?

To samo zaproponowałem w wątku o 300B;-) Tylko ma ktoś jakiś sensowny przykład takiego falownika, który nie byłby przesadnie wielki i dałby radę z 5-6.3V i kilkoma A?

Dla jednej 300b moc żarzenia wynosi 6W, mógłby to być np. wzmacniacz mocy na jakimś scalaku + jakiś generator sinusoidy + niewielki transformatorek na wyjściu.

Co do żywotności - jacyś guru twierdzą, że AC jest zdrowsze, ja w żadnej literaturze technicznej o lampach nigdy się z takim stwierdzeniem nie spotkałem.

Ja się spotkałem ze stwierdzeniem, że jeśli żarówkę zasilać prądem stałym to będzie się ona przepalać znacznie częściej od strony plusa. Nie wiem jednak czy jest to prawdą ponieważ nie robiłem tego typu experymentów. Spotkałem się też z konstrukcjami które były żarzone prądem stałym załączanym raz w tę raz w inną stronę aby uniknąć tego efektu.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Dla jednej 300b moc żarzenia wynosi 6W, mógłby to być np. wzmacniacz mocy na jakimś scalaku + jakiś generator sinusoidy + niewielki transformatorek na wyjściu.

Sorrki, ale .... Czy to aby nie są .. drzwi do lasu ?

Są przecież w dużej obfitości - zarówno nowe jak i złomowane ....

Zasilacze impulsowe smps .... różnego typu i maści ....

Złomowane UPS'y na allegro ....

Chińskie jarzeniówki energooszczędne .....

stare zasilacze od pecetów ....

Wszędzie tam są gotowce - przetwornice w.cz., a przy każdej jest taki durny ferytowy transformatorek - duży / mały - zależy od kontekstu.

Może po prostu przyssać się na kaczora to takiego feryto-transformatorka, nawinąć lub odwinąć odpowienią liczbę zwojów, a dalej to mostek ... C - L - C ....

Bredzę ?

Natomiast w treści artykułu był w podsumownaiu komentarz, że jeśli mamy do czynienia z już "istniejącym" trafo bez takiego dedykowanego uzwojenia NCFB, to spokojnie można wykorzystać normalne wtórne, gdyż .... głośnik niskotonowy kolumny i tak przepuści tą śladową składową stałą - nawet jej nie zauważy.

jakoś podobnie czy zupełnie nie to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

o to to to to właśnie chodzi. Trochę pokrętnie i dużo dodatkowych gwizdków, ale w to jest dokładnie to o co chodzi.

Widać że dolna połowa leci z osobnego uzwojenia ... a górną przyssali się do 16 ohm odczepu.

przy tym schemacie dynaco - znalazłeś wraz z obrazkiem jakąś opisówkę która by objaśniała co ten fikołek daje ?

Widać że dolna połowa leci z osobnego uzwojenia ... a górną przyssali się do 16 ohm odczepu.

Ja tam widzę że nie ma żadnego osobnego uzwojenia. Dolna połowa leci z uzwojenia 4Ohmy

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

stern, przeczytaj post #1533, miało być bez uzwojenia

wykonałem kiedyś taki miszmasz na starym Eico z EL84 i rewelacji nie usłyszałem

wprawdzie zrobiło się nieco bardziej "triodowo" ale dynamika w muzyce kucnęła, jak to sprzężenie

.... tutaj masa jest dołączona do odczepu 4 ohm, więc ten zacisk poniżej to już pracuje w przeciwfazie względem masy ... dziwne tylko że jedno jest na " minus 4 ohm" wpięte, a drugie aż na "plus 12 ohm" ... taka niesymetria mnie dziwi trochę.

( w sensie: 16 ohm - 4 ohm = efektywnie 12 ohm jako względem masy).

... bo tak na intuicję to tą masę to bym do odczepu "8 ohm" przymocował.

Wówczas byłyby symetryczne połówki w przeciwfazie względem masy ....

czyli dla każdej z lamp jednakowe warunki NCFB....

... bo tak na intuicję to tą masę to bym do odczepu "8 ohm" przymocował.

Wówczas byłyby symetryczne połówki w przeciwfazie względem masy ....

czyli dla każdej z lamp jednakowe warunki NCFB....

Wszystko tam jest całkowicie symetrycznie!!! A co do intuicji to bardzo się przydaje, ale kiedy stoi obok wiedzy;)

Podpowiem ci trochę. Ilość zwojów od dolnego końca uzwojenia do masy jest taka sama jak od masy do odczepu 16 Ohm. Teraz wymyśl jak to jest możliwe.

stern, przeczytaj post #1533, miało być bez uzwojenia

Wiem że miało być bez dodatkowego uzwojenia i to co wkleiłeś spełnia ten warunek. Kolega zjj_wwa napisał natomiast że dolna połówka leci z dodatkowego uzwojenia, co zakwestionowałem, myślę że całkiem słusznie.

Na razie się raczej na to nie zdecyduję, ale znalazłem coś do poczytania

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Może też maxim ma jakąś odpowiednią kostkę.

Ukryta Zawartość

nie mogę odszukać stronki ale sprawa dot. sterowania prądowego w PP dużej mocy

w skrócie można było to zrobić przez włączenie w szereg z kolumną 8 ohm rezystora rzędu 30 - 40 ohm (dopasowanie)

zostawało z 5% mocy ale to co zostało grało fajnie

Czy ktoś ćwiczył rozdzielacz fazy typu para różnicowa LTP z bardzo dużym dławikiem do Masy ?

Jak to zagra ?

.. w sensie wspólny dławik katodowy - zamiast tego dużego rezystora do -HV ...

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Działa jak marzenie. A dławik do masy wcale nie musi być taki duży. Jak byś podał co za lampę chcesz wsadzić do inwertera i jej punkt pracy, to mogę Ci wyznaczyć L na podstawie symulacji. Ale to pisz na PW.

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Z racji małej ilości miejsca w obudowie poszukuję opcji na optymalne rozłożenia komponentów. To co mi przeszkadza to duża ilość traf zasilających. Mam pomysł aby skręcić ze sobą dwa trafa na rdzeniu CC do wysokiego napięcia 700V/200mA. Pomysł jest taki aby jedno trafo posadowić na górze obudowy nóżkami do dołu a drigie od spodu obudowy nóżkami do góry. W ten sposób ,mógłbym je ze sobą skręcić. Element pomiędzy trafami do sklejka 8 mm. Pytanie jak bardzo pomysł jest koślawy oraz jak zminimalizować wpływ jednego trafa na drugie..

Artur

>>> do wysokiego ....

Jeśli oba pełnią tę samą funkcję, to może można to jakoś razem zrobić.

Jeśli każde ma robić co innego (np. osobne kanały, L, R) lub .. zgoła co innego ... to już zaczyna być wysoce dyskusyjne IMHO.

To są zasilające, tak ?

Czy ich napięcia są sumowane jakoś ? np. 350 x 2 ?

Bo jeśli tak, to nie powinno być problemu z ich odpowiednim zgrupowaniem, bo to w zgodnej fazie będzie ... Zapewne jedno z ich ustawień względem siebie będzie zdecydowanie cichsze od drugiego (wzajemne kompensowanie pola rozproszonego) - również IMHO.

... a raczej nie tyle ustawień (które masz już jedno konkretne i wynika z rozkładu skrzynki) co raczej ze sposobu wzajemnego ich odrutowania uzwojen wtórnych z jednego i drugiego trafa.

Wzajemną fazę pola magnetycznego możesz również ustawiać poprzez łączenie równolegle lub anty-równoległe uzwojeń pierwotnych...

To są trafa na osobne kanału L i R każde po 700V AC na wtórnym..

Wiem że temat jest dyskusyjny ;-( gdybym miał więcej miejsca nawet przez głowę by mi nie przeszło aby coś takiego montować.

Nie wydaje mi się aby było potrzebne jakieś ekranowanie od siebie tych transformatorów. Można to zresztą wypróbować na stole przed zamontowaniem do obudowy. Obciążeniem mogłyby być np. odpowiednie żarówki.

Uważam, zważając na podobną funkcję tych traf - że spokojnie możesz bez uszczerbku dla jakości odsłuchu zamocować je tak jak pisałeś. Warto jedynie rozważyć "odpowiednie" połączenie ich uzwojeń pierwotnych. Ale, zaraz. ... zaraz, bo ja milcząco zakładałem, że rdzenie się układają w kierunku jednej osi - a przecież mogą (i zapewne są) skierowane "bokiem" do płaszczyzny montażu... Jeśli tak, to tym bardziej możesz je tak montować, bo sprzężenie słabe będzie.

Polecam zasadę trzech palców w zakresie wyobrażenia sobie "kierunku" generowania pola magnetycznego. Acz przyznam, iż wcale nie wiem co będzie lepsze - czy sytuacja, w której te pola wzajemnie się "wspierają" (np. tak jak w dławikach typu Common Rejection Mode) czy też sytuacja odwrotna, w której się wzajemnie "zwalczają" (tak jak w dławikach Differential Rejection Mode).

Powiedz coś więcej o wzajemnym ułożeniu osi obu rdzeni ... czy układają się bokiem / równolegle do siebie (bardziej prawdopodobne, typowy układ karkasu EI), czy też pracują wprost na jednej osi - w sensie że wylot jednej cewki wpada we wlot drugiej cewki ?

Ten drugi przypadek będzie raczej mniej korzystny, bo silniejsze sprzężenie wzajemne będzie.

Ale prawda jest taka, że jakie by to sprzężenie nie było, to i tak będzie marginalne i oba trafa będą działać prawidłowo, a olbrzymie filtry w każdym z kanałów znakomicie odseparują / stłumią jakiekolwiek wzajemne sprzężenie międzykanałowe, jakie by mogło się na etapie tego niewyprostowanego AC wyindukować.

Jeśli już chcesz cokolwiek ekranować, to raczej weź coś magnetycznego, a nie płytę pilśniową, która będzie zupełnie przezroczysta.

Ja używałem z dobrym skutkiem te odważniki INPOST - niezależnego operatora pocztowego - to są te blachy które do listów naklejają aby obejść przepisy o monopolu poczty polskiej (czyli że list ma więcej niż 50 gramów).

Bardzo poręczne kształtki prostokąty ze stalowej blachy.

Warto mieć zapas - nigdy nie wiadomo do czego się przydadzą ...

Takie płytki zapewnią Ci separację poprzez znakomite prądy wirowe zwarcia, generowanego na bazie ewentualnego niechcianego pola rozproszonego. Te prądy zwarcia w płytce zapewnią pole kompensujące, a zatem doskonałe ekranowanie tego co jest przed i za płytką. Są grube, rzędu 2mm, więc podatne na prądy wirowe we wnętrzu. Ja mam taką płytkę na sztywno wprost na styk przyłożoną do "wylotu" rdzenia z dużego 300W trafa Ogonowskiego. Podczas normalnej pracy płytka jest "chłodna" tzn. jej temperatura nie przekracza w zauważalny sposób temperatury roboczej samego trafa pod obciążeniem (czyli tych prądów wirowych nie ma aż tyle, aby ją rozgrzewało).

Witam, jestem od jakiegoś czasu szczęśliwym posiadaczem chińskiej lampy, lekko została przerobiona ;) i pytanie mam do was takie czy to normalne, że przy rozkręceniu potencjometru tak na 80/90% lampy mocy lekko przygasaja w "rytm" odtwarzanego nagrania. Jeżeli to normalne to ok, ale jeżeli nie to moze oznaczać iż zostało cos "skopane" ? Na marginesie, gra zaje....fajnie. Wzmak to bewitch na kt88. Dzięki z góry za info.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Oznacza to, ze masz beznadziejne trafo/trafa zasilające, którym zwyczajnie brakuje mocy. Jak dużo idzie w głośnik, to brakuje mocy na żarzenie i siada napięcie na żarnikach. Lipa straszna.

Oznacza to, ze masz beznadziejne trafo/trafa zasilające, którym zwyczajnie brakuje mocy. Jak dużo idzie w głośnik, to brakuje mocy na żarzenie i siada napięcie na żarnikach. Lipa straszna.

Potwierdzam ,

oszczednosci chinskich ksiegowych!

ciecia kosztow w produkcji

Jakie prawdopodobieństwo spalenia wzmaka przy ostrym graniu ?

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Prawie żadne. Za to skrócenie czasu życia lamp należy brać pod uwagę. Nie ma nic gorszego, niż wykorzystywanie max emisji katody przy równoczesnym miedożarzeniu.

Prawie żadne. Za to skrócenie czasu życia lamp należy brać pod uwagę. Nie ma nic gorszego, niż wykorzystywanie max emisji katody przy równoczesnym miedożarzeniu.

Dziękuje bardzo trochę mnie uspokoiłeś, ale chyba wymienię co trzeba . dzięki raz jeszcze

Pozdrawiam,,

Prośba o konstultację: Dlaczego mostek prostowniczy z czterech mosfetów IRFZ44N miałby być niby lepszy od zwykłych diod ?

Czy ktoś ćwiczył taki mostek, lub przynajmniej jest mi w stanie wyjaśnić, na czym polega wyższość (odsłuchowa lub inna) takiego fikołka względem zwykłego mostka monlitycznego kostka typu "Chińskie" KBGP 50/1000 .... lub lepszego - mostka na diodach Schottky ?

One niby mają tę niską rezystancję przy pełnym przewodzeniu (17,5miliohm) ... ale co z pojemnościami, co ze szpilkami przy przełączaniu ?

Sieje to czy nie sieje - jeśli chcę tego użyć do żażenia czterech diabełków ... czyli 4x 3,3 Amper (jeśli trzeba będzie to najwyżej powielę ten układ czterokrotnie... )

Dzięki za komentarze / odzew.

z.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... jeszcze w nawiązaniu do wcześniejszego - zajrzałem do pdf'a tych IRFZ44N ...

sprawa się jeszcze bardziej komplikuje, bo okazuje się,

że one są już ze zintegrowaną diodą zabezpieczającą, która przewodzi w kierunku przeciwnym, czyli w kierunku S --> D ....

O co tutaj chodzi ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.