Skocz do zawartości
IGNORED

preamp CS BLUE PLUS vs. S&AUDIO (DIY)

synromka

Rekomendowane odpowiedzi

Wszedlem w posiadanie pre pana Bogdana za sprawa mozliwosci porownania

go z dwuelementowym Abraxasem i pre projecta. Gral dynamicznym, czystym dzwiekiem

bez przydzwieku jaki dal sie slyszec na abraxasie zasilanym z sieci.

IMhO zdeklasowal rywali testu.

Byla to jedna z pierwszych wersji bugle z niebieskimi DMP zakupiona przez znajomego.

Zamowilem identyczny u Bana bogdana ale w wersji "wypas" z kondami Jantzen audio.

Gdyby nie bezposrednia konfrontacja z poprzednia wersja pewnie zostalby w moim systemie,

ale plyta Milesa Davisa "Tutu" pokazala mi wyrazne roznice na niekorzysc jantzenow.

Przede wszystkim dzwiek byl bardziej delikatny, odchudzony, uderzenia w talerze niesmiale,

bas odchudzony ale ciut szybszy. DMP dysponuja nizszym zejsciem basu.

Przestrzen, scena, rozdzielczosc na tym samym poziomie.

By miec pewnosc moj znajomy w slepym tescie wskazal wyzszosc bugle na DMP nad jantzenami.

Pan Bogdan szybciutko wymienil je i odeslal pre (swietny czlowiek, otwarty na audiofilskie "marudzenie").

Żelowki i ładowarka to absolutne "must have". Polecam zwykle najtansze zelowki 1,2mAh ale z ladowarka.

Calkowity koszt z przesylka to ok. 80 zl, ladowanie co dwa tygodnie.

Mam pytanie, czy ktos z kolegow probowal przerobki (wzmocnienia gain) bugle

tak by mogl wspolpracowac z wkladkami z poziomem wyjsciowym 0,3mV?

Jaki efekt?

Czy jest w ogole mozliwe by zrobic z niego pre "MC"...bez step-upa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) schematy w pdf'ach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zmiana wartości eq i gain - kalkulatory. zmiana gain w buglu to zmiana 2 rezystorów/kanał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ostatnio byl u mnie Stefan (S&Audio) i sluchalismy mojego zestawu na PRE Bugle Pana Bogdana. Nie porownywalismy bezposrednio preampow, ale sam Stefan byl mocno pozytywnie zaskoczony tym dzwiekiem.....

wiem ze moj pre rozni sie od tych co teraz Bogdan robi, ale to na prawde swietny PREamp... Wymaga dobrych kondowow, ze 100 h wygrzania i akumulatorow zelowych....

Pozdrawiam!

Dzisiaj dotarł do mnie CS BLUE!!!

Piękny jest:)

Włączyłem go coby się wygrzewał, w weekend go podłączę do odsłuchu i w niedzielę przedstawię swoją pierwszą opinię.

Mam nadzieję, że nie będzie gorszy od tego, którego ma Rafko (mam wersję z zasilaniem sieciowym i z możliwością podłączenia akumulatorów, ale nie mam jeszcze akumulatorów).

I fotki poniżej

Ukryta Zawartość

post-7657-100002854 1170305222_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na moje ucho (i nie tylko moje) cs potrzebuje ponad 100 godzin, aby zaprezentować się pełnej krasie, a więc nie spiesz się z dzieleniem się wrażeniami :) (ja się pospieszyłem i to 2 razy!)

Jak już jestem przy głosie, to dodam parę słów o mej przygodzie z cs blue plus:

Po grubo ponad 100 godzinach (przestałem je liczyć) słuchania na tym pre dochodzę do wniosku, że jest po prostu świetny :) (basu jest tyle ile potrzeba - bas dojrzewa w trakcie wygrzawania, nie mam potrzeby już zmieniać kondensatorów), ale nadal twierdzę i to się raczej nie zmieni, że jak dla mnie, pre ten zabiera z brzmienia nieco analogowości, dlatego w styczniu zamawiam s&audio na nowych kondach (już sie umówiełem ze Stefem) i doprowadzę do konfronracji: chirurgiczny cs kontra ciepły s&audio.

Pozdrawiam.

Przyjechał do mnie CS Blue w wersji z zasilaczem i kablem do aku. Aku też mam.

Gra. Ponieważ wyznajecie zasadę 100 godzin. Proszę bardzo - o tym jak brzmi - za kilka dni.

Po 4 godzinach pod prądem ale bez sygnału i przy 4 płycie moge powiedzieć tyle - temu komu brakuje basu zalecam wymianę kolumn , wzmacniacza oraz zmianę pomieszczenia odsłuchowego. Nie piszę o jakości basu , ale o tym ile go mam w porównaniu do dotychczasowego pre.

Dzisiaj wiem , że pomimo wielkiej miłości to mojego tuningowanego gramofonu idzie w odstawkę.

Zestaw

Igła - Ortofon SUPER OM 30

cs blue

duży, ciężki, sztywny stolik

Wzm - Sony FA3ES

Kolumny Infinity Kappa 8.1i (kolce, podstawa z kamienia)

kable głoś - van den Hul Magnum

Interkonekty - Van den Hul the Secend (zaraz będą the ferst Ultimate)

pokój 38m2 w domu jednorodzinnym, nowa instalacja, kable od bezpieczników do listwy rozgałęziającej 4m2.

PS

Warto było wydać tą kasę.

Aby sprawdzić jak gra Twój preamp gramofonowy dam Ci radę wymień wzmacniacz lub kolumny bo jedno do drugiego nie pasuje..Chodzi mi tu o wydolnośc prądowa kolumn głośnikowych one się bardzo meczą z tym wzmacniaczem uzyskujesz dzwięk baqrdzo płaski ze wzgledu na nisko schodzącą impedancje kolumn dlatego ten Soniak nie jest w stanie dać tak dużego prądu chwilowego przy nisko schodzacej impedancji kolumn.Twój dzwięk w tym przypadku średnica jest ostra nie trzyma sie kupy a niskie tony sa bucząco podbarwione nie czujesz szybkości na niskich tonach a tylko ciagnacy sie bas w pasmie około 40-150hz. Kablami VAN del HULA łagodzisz srednicę i uwypuklasz niskie tony zmieniając ich naturalna strukturę.....Jeżeli masz mozliwośc pożycz sobie do tych kolumienek od kogoś jakąś końcówke mocy np Bryston , Parasound może krell-a nawet tego zintegrowanego przekonasz sie ,że to nie kable decyduja o jakości i lepiej wydac kase na inny z innej bajki wzmacniacz .

Sory ,ze tak pisze ale miałem 15 lat do tyłu bo nie mogłem uporać się z moimi kolumnami Infinity troszkę z wyższej półki i znam temat dokładnie.

krell69

zapraszam do siebie na odsłuchy. serio. i najlepiej z twoimi płytami i wzmakiem.

bez urazy ale ta trójka sonego ma trochę więcej prądu niż piszesz.

faktem jest , że jak zasilałem w biampingu rotelami 980 to była lepsza kontrola, ale zdecydowana poprawa czeka mnie juz niebawem, sprzęt w drodze.

Pisząc wyżej o równowadze tonalnej CS Blue - porównywałem do tego co dostaję z CD i/lub z pre w sonym. a nie do brzmienia kolumn, bo to się nie zmiania.

nie bardzo kumam z kąd wywodzisz , że twierdzę o decydującym wpływie kabli. poprostu takie kabelki mam i nic to więcej nie znaczy, a tak wogóle to masz rację , że znaczą one mniej po źródle , kolumnach i wzmacniaczu.

Z kolei z moich doświadczeń z ludźmi , którzy szukają -swojego- dżwięku wynika , że oni szukają dźwięku specyficznego, w sprzęcie który na pewno nie przypomina "kawałka drutu ze wzmocnieniem" (dla tych co tego nie słyszeli - tak nazywa się wzmacniacz idealny, który od siebie nie wnosi nic).

Więc chętnie wymienię się doświadczeniami u mnie w pokoju, a i zanocować jest gdzie, chata duża.

Pozdr

CS Blue ma jedną dużą wadę. Ta wściekła niebiska dioda napewno dostanie rezystor o wiekszej wartości.

• 2 tygodnie później...

wzmacniacz Twój powinien mieć nastepujace nastepujacą zalezność - brak spadków napięć przy obciazeniach.

8 Ohm -100Wat

4 Ohm -200Wat

2 Ohm -400Wat

To jest minimum, które napedzi dobrze Twoje Infinity...a reszta sie nie liczy i to jest to do czego się oczekuje od końcówki mocy..

Bez obrazy zobacz w swoje parametry wzmacniacza, który masz.

pozdrawiam Piotr

No więc Sonego już nie ma.

Trawają odsłuchy. Nie zmieniłem zdania o CS Blue.

Co do zasady masz oczywiście rację. Ideałem jest końcówka która podwaja moc przy spadku obciążenia i gdy jest nieczuła na trudne kolumny (zwrotnice).

• 2 tygodnie później...

Czy jest coś wart ten preampik ?

Ukryta Zawartość

post-803-100001526 1170307108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

belmondo

wyłacznie zakupem nowych akumulatorów.

żelówki nie wybuchną, nawet nic nie powiedzą, po prostu zejdą.

Ten sam problem mam w motocyklu gdzie aku jest żelowe. Już jedno wymieniłem.

• 2 tygodnie później...

W związku z chronicznym brakiem czasu na skutek dużej ilości pracy, często jestem zdany na rozwiązania tymczasowe w różnych dziedzinach.

Tak wygląda mój CS Blue w oczekiwaniu na obudowę, którą mam nadzieję mu kiedyś zrobić. Może uda mi się na wiosnę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hiszpan

Właściwie to sam nie wiem, czy lepiej oglądać sztukę , którą się lubi słuchać, w negliżu, czy też odzianą w ładną obudowę. Choc mojego CS Blue kupiłem wraz z obudową , to patrzenie na nią jest mniej kręcące niż takiego golaska jak Twój.

:)

Moja żona ma odmienne zdanie.

• 1 miesiąc później...

Do Posiadaczy cs blue:

Czy Wasz cs blue każdorazowo się rozgrzewa? Ostatnio zauważyłem u siebie, że tez pre potrzebuje z dwóch-trzech godzinek, żeby zagrać w pełnej krasie (z począktu gra "twardo"). Wcześniej "grał" od razu. Jakie są Wasze doświadczenia?

pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...

Nosilem sie z zamiarem wymiany kondów w moim CS Blue zasilanym akumulatorami.

Wyprobowalem z ciekawosci rosyjskie PIO i Black Gates. Najpierw wrzucilem komplet na jeden kanal,

a na drugim zostawilem "firmowe" niebieskie. Proba moze sie wydawac absurdalna ale efekt byl taki:

- niesamowita przejrzystosc

- lepsza separacja i lokalizacja na scenie

- wysyp planktonu i detali

- lekkie ochlodzenie ale wciaz po stronie neutralnosci

- wokale na niektorych systemach moga sprawiac wrazenie zbyt ostrych zwlaszcza przed wygrzaniem PIO

ale bardzo zyskaly na realizmie

- pieknie zroznicowana barwa

Zachecony efektem wymienilem wszystkie. Jednym slowem rewelka za smieszne pieniadze.

Musialem kondziom dorobic "nozki" z kawalkow resona bo nie miescily sie na plytce.

Moze to glupio i smiesznie wyglada, ale zapewniam, ze tylko do momentu odpalenia tego cudaka:)))

Zastanawiam sie ile brakuje radzieckim kondziom do np. V-capów :O

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

panowie,

chciałbym kupić niedrogi pre gramofonowego do wkładek mm; ten CS Blue jest interesujący; pojawiło się jednak małe ale... nigdzie nie trafiłem na namiary na Pana Bogdana ;-D jeśli ktoś będzie łaskaw tu w wątku lub na priva lub pw mi je podesłać, będę niezmiernie zobowiązany ;-)

a i jeszcze lamerskie pytanie - czy dobrze zrozumiałem, że cs blue p. Bogdana to inaczej pramp mm bugle? ;-)

x.

>conri

Tu masz schemat:

Ukryta Zawartość

I jeszcze: " w Bugle w stosunku do oryginalnego schematu zamienione są miejscami R3 i R4" z tego co pamiętam. Jak nie będziesz pewien zerknij na oryginalny schemat i porównaj.

Od spodu płytki możesz z powodzeniem dać 22-47uF/25V na każdą nóżkę 'prądową' i do masy - warto.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeszcze:

1.

Ukryta Zawartość

2.

Ukryta Zawartość

3. Na stronie J.Hagermana :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako : R5, R105, R3, R103 możesz wsadzić opory 681om (50dB wzmocnienie) lub dla wkładek o b. małym Vout 392om (60dB wzmocnienie).

Miłego klecenia.

Dzisiaj odebralem CS od Pana Bogdana, wyglad SUPER! - pudeleczko , wykonanie, zasilaczyk, kabelki wszystko swietnie!

W temacie dzwieku nic nie powiem, bo nie mam porownania, jak sie wygrzeje pokombinuje z kondensatorami i porownam z innymi pre...

Ukryta Zawartość

UWAGA ostatnie dwie sztuki - koniec produkcji CS Blue.... tak więc..?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.