Skocz do zawartości
IGNORED

jaka jest rozdzielczosc HD DVD ?

qot

Rekomendowane odpowiedzi

może to i głupie pytanie ale jeśli ktoś może mi podać FAKTUCZNA rozdzielczosc filmów HDDVD ( orginalnych - takich jakie można "w przyszłości" kupowas w sklepie )

Naczytalem sie cały worek i wszyscy pisza i mówia o rozdzielczości HDTV (1080i; 720p) - a jak to wyglada w przypadku tłoczonych filmów HDDVD lub Blu-ray ?

https://www.audiostereo.pl/topic/29064-jaka-jest-rozdzielczosc-hd-dvd/

Dokładnie tak samo. To są standrardowe rozdzielczości HDTV (rozdzielczości w pionie). Na płytach spotkamy się pewnie jeszcze z 1080p, ale to jest tylko moje przypuszczenie.

ArtS :)

a jakiś konkretny przykład ?

śmiem powątpiewać...

720p lub 1080i - to chyba takie "divxy" normalnego HD - poco pojawiały by sie użadzenia 1080p ? np. PT-AE 1000 ?

Czy ktos na zachodzie posiada "orgionalny film" HD i moze przedstawic scan z okładki ??

Jak narazie to wszytko tajakies próby "unsamplingów" i kompresowane divx ... - jest sens kupiwac użądzenia HD-Rady czy lepiej poczekac na "pełne HD" - a może to pełne HD to daleka - nie realna przyszłość ??

qot

Konkretny przykład to jest taki, że nie ma jeszcze źródła o prawdziwym wyjściu 1080p. Toshiby HD DVD mają 1080i a Samsung BD-P1000 jakkolwiek ma wyjście 1080p to osiąga to w cokolwiek karkołomny sposób. Otóż materiał z dysku 1080p/24 jest dekodowany, dodawane są sekwencje 3:2 (pull down) aby powstało 1080i/30 a następnie składane (deinterlacing) do 1080p/60.

->qot

cyt: "Jak narazie to wszytko tajakies próby "unsamplingów" "

nie ma czegoś takiego .... jest za to upsampling lub downsampling

pewnie Ci chodzi o upsampling z DVD ( ?????? ) - nie prawda

filmy które mam ( 720p ) to na pewno nie jest upsampling z niższej rozdziałki bo to widać ( zresztą porównywałem shrek z oryginalnego DVD - dwuwarstwowej płyty 720x576 i HD 1280x720 ~3GB.... werdykt : .... nie jest to upsampling z DVD bo ma ostrzejszy i bardziej detaliczny obraz - porównywałem dokładnie te same stop klatki i o dziwo poziom zniekształceń "makrobloków" też na HD był mniejszy pomimo mniejszej obj. , pewnie dzięki kompresji WM9 )

Może to być najwyżej downsampling z 1920x1080 - i nic nie szkodzi bo jest dobrze zrobiony i efekt jest lepszy niż dobre wydanie DVD ...

To, co mnie najbardziej zadziwia w formatach HD, to tworzenie dwóch rozdzielczości 720 oraz 1080, przy czym 1080 już jest z przeplotem, bo to za duży wysiłek dla sprzętu, aby przesłać i przetworzyć sygnał bez przeplotu. Skoro tak, to nie lepiej było zdefiniować, nie wiem, np. 960, ale bez przeplotu i byłoby po problemie. A tak mamy powtórkę z historii.

ArtS :)

Kyle -> wiem ze jest różnica miedzy 576 a 720 linii ( to to poprostu ligiczne ) chidzi mi raczej o to ze:

1080i - to przedewszystkim sygnał HDTV

720p - to sygnał "ostateczny" jaki moża bedzie niebawem "zakupic" na płytach HDDVD czy tylko przejściówka do 1080p ( czy to bedzie docelowa rozdzielczosc ), moze poprostu "dla kasy" wypuszczane sa takie formaty aby zainteresowac klientów ( okres przesiadania się na wyższa rodzielczość ) czy wypuszczane czytniki HDDVD sa przystosowane do 1080p...

Całkiem sobie nieźle obmyślili.

Zamiast wprowadzić jeden nowy standard czyli 1080p, producenci zdali sobie sprawę,że można z ludzi ściągnąć pieniądze i oferować im HD prawie coś tam. Z jednej strony zapenia to pieniądze na rozwój i badania.

Ja uważam,że jest tro efekt surowego rachunku ekonomicznego. Firma ma przynosić zyski a nie dbać o klienta.

Dlatego do dzisiaj 1920x1080p jest jak na lekarswtwo (ceny).

Oczywiście dla 37" lcd czy plazmy 720p jest już jak najbardziej optymalny, tak jak 720x576 dla 25".

Dla wyświetlaczy powyżej 50" wchodzi w grę tylko 1920x1080p aby oglądanie było przyjemnością.

Zupełnie inną sprawą są parametry samych matryc.

Szkoda trochę CRT bo w poprzedniej pracy miałem obrót dużymi monitorami CRT takich firm jak Iyama, Eizo, nawet do 21". Używałem takiego klunkra przez 2 miesiące. 1600x1200 x 100Hz była po prostu rewelacyjna.

Tylko biurko ledwo przeżyło.

Najprawdopodobniej HD-DVD i BlueRay będą miały progresywne 1920x1080 ( p ).

Tak samo jak DVD - każdy film poprawnie wydany ma progresywne klatki - nawet jeśli nagłówek zdefiniowany jest jako przeplot.

Kolejny detal który przekonuje mnie do 1920x1080 na nowych płytach to ponad 5x większa pojemność płyty jedno warstwowej BLueRay ( 25 GB ) czy dwuwarstwowej HDDVD ( 32 GB ). A jak wiadomo DVD 720x576 ma dokładnie 5x mniej pikseli niż 1920x1080.

Jacekwacek

nie beda podpicowane. analogowa tasma ma wieksza rozdzielczosc niz 1080p. kwestia jest tylko jej odpowiednie skanowanie. tak wiec Indiana bedzie wygladac super. mam np Platoon w 1080, film chyba z 1986 roku nie do porownania z wersja dvd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.