Skocz do zawartości
IGNORED

Super przedwzmacniacz Giesbertsa z EE

terminus

Rekomendowane odpowiedzi

>Saczek_xtrm

EE 12/94

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

>terminus, 26 Paź 2006, 09:39

>SSM mają jeszcze niższe szumy niż MAT. Wystarczy zajrzeć do pdf-ów Analoga i wszystko jasne.

No właśnie zaglądam, i nic nie jest jasne, bo MAT02 ma dokładnie takie same szumy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

strona 2.

MAT w wersji E ma większe wzmocnienie.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Wybaczcie, coś mi się musiało pomieszać ;)

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Witam, z tego co można wyczytać na diyaudio.com itp. to jest to bardzo dobry przedwzmacniacz. Od ponad roku noszę się z jego wykonianiem, wszystkie elementy już są. Jak ktoś chce, mogę udostępnić pdf z 'odczyszczoną' płytką...

>senicz, 26 Paź 2006, 13:00

Bez urazy, ale zamiast pieprzyć jak zwykle albo zaproponuj

coś innego (ale ze schematem) albo się zamknij.

Jestem Europejczykiem.

przeciez to widac ze schematu ze bedzie zle gdyby bylo ok to by wszyscy tak robili a nikt nie robi. Podobne uklady robi nad w koncowkach mocy juz kilka razy pisalem pelna symetria to dwa razy wieksze thd i inne syfy. I po co symetria?

dj_zibi>

Przecież ON, to taka forumowa zagadko-egzotyka. Trzeba z tym żyć bo "wolność" słowa i wypowiedzi w naszym kraju jest i basta. Filozof czy inny dostawca "kitu", też niestety może tu być :( i wypowiadać swoje poglądy.

Gdyby był inny to by sobie odpuscił, ale że to jest "silna" osobowośc to nie odpuści. A szkoda.

Witajcie, ja wiele lat temu także wykonałem ten przedwzmacniacz i szczerze mówiąc to średnio mi wówczas przypadł do gustu, grał trochę zbyt sucho czy ostro, nie pamiętam dokładnie, bo już od dawna go nie mam. Wtenczas jednak użyłem w zasadzie zwykłych najtańszych elementów i być może w tym był problem. Także zastanawiam się, czy nie podejść do niego jeszcze raz, skoro już będą płytki. Dj_Zibi jaka będzie cena płytek?

Koszt będzie znany po wycenie płytek z zakładu. jednak myśle ze bankowo nie przekroczy 14-15zł przy zamówieniu koło 20 sztuk. Myśle że będzie nawet kilka złotych mniej.

Jak widać na foto powyżej użyłem trochę lepszych elementów (BGN, Cerafine, silver mica, rikeny w sprzężeniu) + dobre zasilanie a mimo to jak pisał kol. nonde gra właśnie sucho i ostro może to wina mojego systemu, w innym układzie może zagrać całkiem dobrze.

Od strony elektrycznej schemat jest poprawny. Senicz gada głupoty.

Jak brzmi nie wiem, bo nie robiłem.

Ale pare schematów klocków za tysiące $, które miały schematy kompletnie zjechane widziałem. No ale wtedy coś takiego gra unikatowo, i niejeden znajdzie tam to na czym mu zależy (nieważne, że pełno THD, IMD i innych). No ale o to w całym high-endzie hodzi. Każdy nie wiadomo jak dobry i nie wiadomo jak zły układ jest właściwie sprzedawalny za każde pieniądze.

W takim razie czekamy na następnych chętnych na PCB.

Sporo ludzi twierdzi, że brzmi rewelacyjnie (np. elektroda.pl), ale nie dowiemy się nic, dopóki go sobie sami nie zrobimy.

Witam,

można taniej i bardziej funkcjonalnie, ponieważ reg wzmocnienia jest na jednej płytce z przedwzmacniaczem i buforem wejściowym.

Pozdrawiam

wstach

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś także myślałem o tym pre, ale jakoś nie chciało mi się za niego zabrać. Jednak później zobaczyłem nowego preampa Pana Giesbertsa, który był pewnego rodzaju rozwinięciem i ulepszeniem tego wcześniejszego. Saczek_XTRM już o nim wspomniał w tym temacie, a wstach1 umieścił nawet kawałek schematu:) - a mianowicie jest to "Battery operated preamplifier - a unit for purists". Giesberts napisał o nim m.in. "This preamplifier is intended for those audio enthusiasts who are interested only the best". W skrócie jest to preamp o podobnej topologi do omawianego tutaj modelu wcześniejszego, z kilkoma usprawnieniami (np.dodanym stopniem wejściowym przed potencjometrami czy chociażby opóźnione załączanie sygnału wyjściowego, by nie było trzasków podczas stanów nieustalonych, nie wspominając już nawet o zasilaniu bateryjnym, które może okazać się właśnie tutaj strzałem w "10:)"). Jest on przystosowany do zasilania bateryjnego (12 akumulatorków NIMH) i jest wyposażony w automatyczną ładowarkę, także nie trzeba się martwić o załączanie ładowania (aku są ładowane gdy preamp jest wyłączony). Kiedyś miałem zamiar go zbudować, ale brakło motywacji i skończyło się jedynie na skopiowaniu płytek pod właściwe pre i ładowarkę. Jednak dalej korci mnie ten nowszy zasilany bateryjnie przedwzmacniacz, choćby po to by usłyszeć co jest wart i co są warte słowa Giesbertsa;). Zwłaszcza, że jak wspomniałem mam już od dłuższego czasu praktycznie gotowe projekty płytek, wystarczy tylko oddać do zakłądu. Są to dokładne kopie płytek Giesbertsa. Na razie zamieszczam cały schemat części sygnałowej, żeby zobrazować, to o czym piszę. Jeśli ten pre spotka się aprobatą to pociągnę temat dalej:) Aha i jeszcze jedna zaleta w stosunku do starszej wersji - zastosowane tranzystory są łatwo dostępne i tanie jak barszcz, a mimo to pre ma ciut lepsze parametry od starszej wersji na drogich i trudno dostępnych MATch. Ogólnie, wydaje się być wart sprawdzenia, czy to faktycznie taki hi-end - jak twierdzi konstruktor:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponownie ja.

Mam Pdfy oryginalnego artykułu. Wykonanie płytek jest więc kwestią chęci.

Właśnie wysłałem oryginalny artykuł do Terminusa. Posiadam polskie wydanie EE z tym artykułem, myślę, że jest wart zachodu.

Pozdrawiam

wstach

w takim układzie proponuję nieśmiało zmianę układu na zapropowaną przez msfalcon :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

msfalcon 100% racji, tanie tranzystory do doprania można kupić po 100szt. Możliwość zasilania z baterii i zasilacza. Myślę ze najważniejsze, jest to kompletny przedwzmacniacz bufor, regulacja wzmocnienia i właściwy

stopień przedwzmacniacza. Na dodatek brak kondensatorów w torze sygnałowym. PCB można zmodyfikować np. przystosować do lepszych rezystorów, kondensatorów i jak dla mnie balans jest do usunięcia. Ścieszki sygnałowe może poszerzyć.

Dobra, znalazłem ten projekt, tak więc wklejam gotowe płytki. Wystarczy oddać do zakładu, więc jeśli znajdzie się kilka osób zainteresowanych płytkami, to oddam je do wykonania.

Ta większa to jest właściwy przedwzmacniacz (2 kanały - czyli 1 płytka to stereo) a ta mniejsza to ładowarka.

Także może zróbmy listę, będzie łatwiej się rozeznać.

Płytki do nowszego preampa:

msfalcon: pre - 1szt; ladowarka - 1szt

...

Ukryta Zawartość

post-6722-100004286 1170303233_thumb.gif

post-6722-100004287 1170303232_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A66 - balans lepiej zostawić, gdyż nie zawadzi jak będzie, a przecież zamiast montażu potencjometru od balansu można wlutować zwory:) A tak przy okazji, to Giesberts bardzo fajnie zaprojektował te płytki - kompletny preamp zintegrowany na jednej PCB, bez zbędnych kabli do potencjometrów itp.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.