Skocz do zawartości
IGNORED

Gravis Ultrasound MAX 2.1

matsuoto

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś z Państwa używa rzeczonej karty?

Dziś wpadła mi w ręce jako dar od losu. Wielkość, kolor laminatu i jakość wykonania złącz wielce obiecujące. :)

w związku z powyższym dwa pytania konkursowe:

- czy jakość odtwarzanego dzwięku (pomijam inne zastosowania) ma szansę zaskoczyć użyszkodnika szumblastera ze sterownikami KX?

- czy istnieją do tego sterowniki (protezy) do WinXP?

może ktoś z Państwa jest kustoszem i zechce podzielić się doświadczeniem?

pozdrawiam,

Matsuoto

właściciel złącza ISA :)

https://www.audiostereo.pl/topic/29151-gravis-ultrasound-max-21/

Cześć

Nie miałem tej karty nigdy, jej nazwe znam tylko ze starych gier pod DOS i emulatorów tegoż systemu operacyjnego. Dlatego z doświadczenia nie powiem ci nic na temat jej dźwięku. Raczej wątpię, żeby przebiła współczesne soundblastery. Z tego co na szybko przeczytałem, jej siła leżała raczej w dźwięku syntezowanym - gratka dla scenicznych muzyków. Gdyby mnie wpadła w ręce - używałbym jej z uwagi na jej "kultowy" status ;)

Co do sterowników - czy próbowałeś po prostu wsadzić kartę do komputera? Jest tak stara, że jeśli w ogóle są do niej sterowniki, to są na pewno razem z Windowsem.

Zapewne nie będzie problemów z jej uruchomieniem pod linuksem (a w każdym razie nie będzie ich więcej niż normalnie ;).

Pozdrawiam

Witey...

Bylem zagorzalym zwolennikiem i wieloletnim uzytkownikiem takiej karty... mysle ze wszyscy, ktorzy mieli do czynienia ze scena PC moga wiele o niej dobrego powiedziec...

Moim zdaniem do dnia dzisiejszego lepszej zabawki nie sporzadzili... od czasu jak spopularyzowaly sie karty SB AWE32 i inne tego typu klony, nie bylo karty, do ktorej mozna bylo recznie wgrac sample... a Gravis w podstawowej wersji posiada 256k, rozszerzalne do 1mb (niby malo, ale gdzie te czasy kiedy gierka 3d zajmowala 4KB!!! - tak 4096B...) .

Niestety, wraz z pojawieniem sie wszechobecnych windowsow... od 98 w gore, nie da sie jej uruchomic... mozliwe jest to jedynie w 3.11 i 95, oraz oczywiscie do wszelkiej masci softu dzialajacego w DOS (niestety emulatory itp. itd. nic nie dadza - nie moze byc zainstalowanego W98+)

Popieram kolegę wyżej.

To są wspaniałe karty spokojnie kasujące każdego soundblastera na każdym polu, i spokojnie dorównujące profesionalnemu keybordowi.

Mają możliwość edycji a nawet tworzenia własnego wave table'a, pliki midi grają jak dobry wav'e.

Twój model to topowa wersja z najlepszym przetwornikiem syntetycznym.

Proponuje poszukać w necie sterowników win beta (wersji nie pomnę niestety) , mnie chodziły na win 2000.

A-ha niejaki system linux (:-)) był właśnie stworzony specjalnie dla nowej wówczas karty dzwiękowej aby w pełni wykorzystać jej możliwości.

Tak,tak, linux powstał właśnie dzięki tej karcie, pierwszemu ultrasoundowi.

dziękuje za udzielone wsparcie,

Z tego co przeczytałem, będę zmuszony dokupić do karty resztę komputera z epoki lub zaopatrzyć się w partycję ext4.

mam jednak nadzieje że warto :)

gdyby ktoś z Państwa natknął się na sterowniki, nawet "bardzo beta", proszę o informację

pozdrawiam,

Matsuoto

Kurt Dupel, 28 Paź 2006, 21:54

>A-ha niejaki system linux (:-)) był właśnie stworzony specjalnie dla nowej wówczas karty dzwiękowej

>aby w pełni wykorzystać jej możliwości.

>

>Tak,tak, linux powstał właśnie dzięki tej karcie, pierwszemu ultrasoundowi.

Jasne, a Kopernik była kobietą :)

A dla tych, ktorzy chcieliby powspominac dawne, dobre czasy powiem...

Do dzis mam dzialajacy sprzecik na pentium60 -> tuned 66... gdzie ta karta wciaz dziala...

i nie ma to jak puscic sobie 2nd Reality i rozkoszowac sie w pierwszej prodzie na PC w DolbyDigital... stworzonej m.in. przez Skavena.

Polecam wrocic o 10 lat... to byly dobre i miodne lata... pozniej wraz z windowsami powoli nastepowalo uwstecznienie coderow, ktorzy z czasem stali sie bylejakimi programistami... i tak jest po dzis dzien.

SFX of Independent

Owner of 2nd PC Scene Oriented LooK BBS

GreEtZ.

>A dla tych, ktorzy chcieliby powspominac dawne, dobre czasy powiem...

Nooo ja co rusz przypominam sobie że w pawlaczu mam jeszcze stare dobre C64. Co tam Gravis, SID to dopiero wymiata... Niestety nie mam za bardzo czasu żeby się nim pobawić.

No a jeśli chodzi o sceniczną działalność to niestety chyba urodziłem się kilka lat za późno, niestety...

Pozdrawiam

Sprawdź DOS emulator Fast Tracker dla Windows XP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam F

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam F.

Oj, gdy byłem właścicielem super maszyny obliczeniowej za ciężko zarobione wówczas 3000 - DX2-66Mhz, Gravis był dla mnie marzeniem, zresztą nie tylko moim. Jednak mogłem wtedy jedynie rozkoszować się reklamą z PC Kuriera. Gdy ze znajomymi spędzałem czas nad UFO, marzyły się nam dźwięki tej karty. Pierwszy był covox, potem jakiś klon SB. Gravis pozostał w sferze marzeń niestety.

Dodam jeszcze, dla koneserow odgrzewania starych mozliwosci...

W piwnicy do dzis drzemie (jeszcze 2 lata temu uzywany do tworzenia plikow tekstowych)......

XT (8086) 4,77MHz ze slawetna namiastka windozy, ktora zwala sie dosshell czy cos takiego......

nie ma jak Word 2.0 ze znakomitym graficznym podgladem wydruku......

no a wszystko widoczne, na wciaz dzialajacym Herculesie i monitorku bursztynowym (amber).

Pozdrawiam wszystkich dawnych fanow tych maszynek, oj to byly czasy...

Mialem tez wiele wspolnego z mydelniczka c64 - cool mashynka... do tego te muzyczki grane przez stacje dyskietek (moj kuzyn byl coderem wlasnie od flopow)

Anegdota na moje poczatki ze sprzetem komputerowym - ktorym od razu byl PeCet jest to, ze w pierwszej fazie myslalem ze gwbasic to jakis prosty edytor plikow tekstowych :) :)

No ale chyba zboczylismy za bardzo od tematow na tym forum.

Witaj SirFux,

Macki sceny jak widać docierają wszędzie ;) Pamiętam Look BBS, miałem jeszcze niedawno papierowe adverty z namiarami ;)

Pozdrawiam,

szwagier / ex.exception^plumb!^csd^k!aa i kilka innych ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.