Skocz do zawartości
IGNORED

CDP za okolo 5 tys. zl - test grupowy

soso

Rekomendowane odpowiedzi

CDP w cenie okolo 5 tys. zl – taki jest punkt startowy.

Opinie przytoczone w skrocie za skandynawskim pro (nie podkablujcie bo pojde siedziec za prawa autorskie ;-). Ceny katalogowe rodem z Danii.

Audio Analogue Paganini, 6.500,-

Denon DCD-2000AE, 6.000,-

Lyngdorf CD-1, 8.000,-

Musical Fidelity a3.5, 6.000,-

Onkyo C-1VL, 5.000,-

Rotel RCD-06, 2.200,-

Zawodnicy prezentuja sie kolejno:

Audio Analogue Paganini, 6.500,-:

Bodowa – solidna, estetyczna. Trafo toroidalne.

Naped CD-ROM

Standardowy przedwzmacniacz nie zachwyca jako element elektroniczny.

Dzwiek: nie mozna nic zarzucic biorac pod uwage przedzial cenowy. Gra bezblednie. Duzy, otwarty dzwiek, precyzyjny bas, otwarta scena dzwiekowa, otwarta srednica i pelna powietrza gora pasama. Masa detali, tylko w porownaniu z Lyngdorfem wiemy, ze nie jest to super precyzja. Dzwiek ma wiele barw i sporo powietrza wokol instrumentow. Dzwiek jest przyjemny, szeroki, gleboki i dyskretny.

Podsumowanie:

Typowy produkt Audio Analogue – przyjemne cacko, ktore nie probuje sie wyroznic, gra dyskretnie i nie dominuje w zaden sposob. Dla smakoszy!

Denon DCD-2000AE, 6.000,-:

Najciezszy w tescie. 2 trafa, masa swietnej elektroniki w srodku, SACD (ale w tej opcji Denon nie wyroznia sie). Poza tym traktujemy go w tescie jako zwykly CDP by byc fair.

Wykonczenie luksusowe. Swietny pilot, ktory daje poczucie prowadzenia mercedesa klasy S. Jedna rzecz niezrozumiala – po co dodaje Denon ordynarny, czarny kabelek sygnalowy do tak luksusowo wygladajacego produktu. Darowaliby sobie.

Dzwiek jest najwyzszej klasy jakkolwiek bas i wysokie tony lekko przed frontem. Wyraziste wysokie tony daja wrazenie najlepszej detalicznosci wsrod testowanych urzadzan oraz wrazenie szybkosci i otwartosci dzwieku. Niewiele takze mozna zarzucic przestrzeni i przejrzystosci dzwieku, ktore sa na doskonalym poziomie.

Podsumowanie:

Swietna maszyna, ktora az chce sie miec. Jeszcze gdyby ten bas i wysokie tak nie rwaly do przodu. Naprawde dobry, bardzo dobry dzwiek ale...

Lyngdorf CD-1, 8.000,-:

CDP od specjalisty od cyfrowki. Najdrozszy w tescie.

Wystepuje w czarnej i srebrnej wersji.

Trafo toroidalne, filtr sieciowy i drogocenna elektronika.

Wyjscie zbalasowane, cyfrowe i 2 razy RS-232

Naped Philipsa na gumowanym tworzywie antywibracyjnym.

Najtandetniejszy pilot w tescie.

Ciekawe menu: Digitalt output sampler (44.1, 48, 96, 192KHz), analogue output gain (0 til -6 db), DAC on/off, mozliwosc upgradu oprogramowania, mozliwosc wylaczenia zdalnego sterowania, regulacja natezania swiecenia wyswietlacza, inne.

Poniewaz wszystko to sterowane z pilota jest to klasa sama w sobie.

Dzwiek jest fenomenalny!

To nie to, ze na tle konkurencji ale po prostu w wymiarze bezwzglednym. Inne CDP za kazde pieniadze moga grac inaczej ale nie lepiej.

Precyzja przestrzennej perspektywy jest milimetrowa. Pierwsze wrazenie to wlasnie ilosc detali i ich prezentacja. Absolutnie najlepszej proby. Do tego mamy najnizej schodzacy bas i dobrze artykulowane najwyzsze tony. Instrumenty i glosy brzmia naturalnie i maja lekkie wypolerowanie, jakby odrobina oliwy z oliwek na powierzchni. Jezeli czegos brakuje to lekkiego dopracowania wypelnienia najnizszego basu. Bas jest zdecydowanie najbardziej detaliczny jaki da sie uslyszec z masa powietrza dookola i wniknieciem w brzek strun. Czyz moze byc lepiej?

Lyngdorf CD-1 jest odtwarzaczem z najwyzszej polki, precyzyjnym i robiacym ogromne wrazenie. Zdecydowany zwyciezca testu i, co moze wazne dla niektorych, gra wyraznie inaczej niz wiekszosc CDP. Takze najdrozszy w stawce.

Musical Fidelity A3.5, 6.000,-:

Ten odtwarzacz zawiera w sobie najdrozsze w tym tescie powietrze. Wnetrze jest tak puste, ze gdyby dostalo go dziecko pod choinke to po otwarciu doznaloby kosmicznego rozczarowania.

Naped Philipsa identyczny z tym z Lyngdorfa, wzmacniacz analogowy na parze NE5532 – ups! Tak samo zreszta jak i w Audio Analogue Paganini gdzie mamy NE5534.

Wykonczenie obudowy, mechanika i pilot najtandetniejsze w tescie.

Dzwiek – och, dzwiek! Perspektywa 3D, ilosc detali, granitowo solidny bas, ooooootwarte wysokie tony, powietrze, niemal tak dobrze jak w Lyngdorfie. Wszystko naprawde, naprawde doskonale. Do tego noga sama przytupuje – muzykalnosc i angazowanie sluchacza na najwyzszym poziomie. O dziwo, nie jest specjalnie rozny od A5 z lampami na wyjsciu! Jest po prostu dobrze.

Podsumowanie:

Swietny dzwiek. Placi sie 6.000,- za 15 litrow powietrza ale jakos dzwieku jest warta 6.000,-!

Ot, dylemat.

Onkyo C-1VL, 5.000,-:

Budowa – cukiereczek. Dorownuje Denonowi z tego testu.

Na froncie bardzo skromna ilosc przyciskow a calosc sterowania w pilocie.

Doskonala elektronika w srodku, Dobre wytlumienie wibracji napedu, toroidalne trafo. 3 wyjscia cyfrowe, w tym dwa optyczne.

Dzwiek jest odrobine gorszy niz u drozszych poprzednikow. Bas lekko otluszczony, gora pasma usredniajaca barwy wysokich tonow. W efekcie nie tak wielka ilosc detali jak u konkurencji. Jednak roznice te nie sa tragiczne a jedynie ledwie zauwazalne. Calosc dzwieku muzykalna i ciepla, jakby otulona futerkiem i nastawiona na muzykalnosc. Pod tym wzgledem rownie dobrze jak w innych maszynach testu. Dzwiek jest intymny, ma ladna perspektywe i nie czuje sie zadnego ograniczenia przestrzeni. Dobrze paruje sie z wzmacniaczem Onkyo i kolumnami Elaca. Dobrze pasuje takze okablowanie nordosta dla wydlubania precyzji.

Generalnie dostajemy muzyke, nie technike. Dla ludzi szukajacych relaksu z pewnoscia atrakcyjny aparat.

Rotel RCD-06, 2.200,-:

Dzoker w stawce!!!

Najtanszy w stawce odtwarzacz jest takze tanio zbudowany ale robi wciaz solidne wrazenie. Plastikowy front i lekki pilot (ale nie najgorszy w tescie!) nie robia specjalnie dobrego wrazenia.

Srodek wypelniony porzadna elektronika – stopien wyjsciowy na OP2604. Lepiej niz NE5532/34, ktore widzielismy w drogich modelach. Niesamowite!

Trudno zupelnie odczepic sie od uporczywej mysli, ze rotel jest 3/4 razy tanszy od wiekszosci testowanych aparatow ale wciaz kolacze sie po glowie mysl, ze dostajemy 98% dzwieku za 25% ceny!

Bas jest silny, precyzyjny, dobrze wypelniony. Srednica otawrte i zasobna w detale. Jedynie przydalo by sie troszeczke wiecej ciepla i duszy w muzyce. Generalnie dzwiek analizowany w poszczegolnych parametrach niewiele odstaje od reszty stawki ale jednoczesnie wiemy, ze do hi-endu jest daleko.

Precyzja znakomita choc gorsza niz konkurencji ale za 2.200,-!

Podsumowujac – dzwiek wart kazda zlotowke i w tym wymiarze najlepszy zakup w tym tescie. Nie ma sie do czego przyczepic.

Podsumowanie testu:

Wszystkie CDP w tescie graja dobrze. Jezeli macie jakies specjalne preferencje to w tej stawce na pewno znajdziecie cos dla siebie. Przeliczajac zas pieniadze na towar najlepszym interesem wydaje sie rotel i lyngdorf. Warto zastanowic sie wydajac tak spore pieniadze na CDP czy aby nie warto dodac te kilka czy kilkanascie procent na lyngdorfa. Male roznice sporo kosztuja. Mam wrazenie, ze znalezienie czegos rownie ciekawego jak lyngdorf moze zas kosztowac naprawde wiele ;-)

https://www.audiostereo.pl/topic/29217-cdp-za-okolo-5-tys-zl-test-grupowy/

A oto i bohaterowie:

w kolejnosci: AA, Denon, Lyngdorf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2162-100004137 1170303452_thumb.jpg

post-2162-100004138 1170303450_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A oto i bohaterowie:

w kolejnosci: MF, Onkyo i Rotel

Ukryta Zawartość

post-2162-100004134 1170303457_thumb.jpg

post-2162-100004135 1170303455_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zyzio, 31 Paź 2006, 09:42

>=> soso

>Ten Rotel wg. niemieckiego "Audio" to jest hi-end, dostał 95 pkt :)) No, ale oni mają jeszcze

>Referenzklasse :)

Wiem! Wzmacniacz Audio Analogue Puccini dostal 105 pkt i wszedl jako najtansza pozycja do Referenzklasse. Tylko co to znaczy? Wszystko jest wzgledne w audio ;-)

pzdrw

soso

Hej hej, czy Rotel RCD06 ma na pewno plastikowy przód? Bo w RCD-02 jest na 100% aluminowy. Nie to, żeby mnie to bolało, ale jestem po prostu ciekawy...

Lubię słuchać muzyki! :)

soso

Chciałem Ci podziękować za bardzo wartościowy merytorycznie wpis i dziwię się, że nikt inny jeszcze tego nie zrobił. Od siebie mogę dodać, iż według ostatniego numeru HI-Fi CHOICE w przedziale cenowy zbliżonym do testowanego przez Ciebie Lyngdorfa oceny są następujące: Arcam FMJ CD36 - 87%, Copland CDA823 - 90%, Creek Destiny CD - 85%, Exposure 3010 - 83%, Naim CD5x - 89%, T+A CD 1230 R - 90%, Meridian G6 - 90%. Natomiast za najlepszy w klasie uznany został nie poddany jednak testowi (?) Marantz SA - 11S1.

bagnet, 31 Paź 2006, 20:34

>Hej hej, czy Rotel RCD06 ma na pewno plastikowy przód? Bo w RCD-02 jest na 100% aluminowy. Nie to,

>żeby mnie to bolało, ale jestem po prostu ciekawy...

W oryginale jest:

'Kabinettet er standard, bukket plade og sølvfarvet plastikfront.'

'Plastikfront' oznacza dokladnie plastikowy front (przednia scianka). 'sølvfarvet' to 'w srebrnym kolorze'.

Szczerze mowiac takze jestem nieco zdziwiony bo mam RA 02 i front wydaje sie byc metalowy ale moze to uluda?

pzdrw

soso

soso, 1 Lis 2006, 07:39

>bagnet, 31 Paź 2006, 20:34

>

>>Hej hej, czy Rotel RCD06 ma na pewno plastikowy przód? Bo w RCD-02 jest na 100% aluminowy. Nie to,

>>żeby mnie to bolało, ale jestem po prostu ciekawy...

Cos nie przeszly dunski literki zatem jeszcze raz w uproszczeniu:

W oryginale jest:

'Kabinettet er standard, bukket plade og solvfarvet plastikfront.'

'Plastikfront' oznacza dokladnie plastikowy front (przednia scianka). 'solvfarvet' to 'w

srebrnym kolorze'.

Szczerze mowiac takze jestem nieco zdziwiony bo mam RA 02 i front wydaje sie byc metalowy ale moze

to uluda?

pzdrw

soso

Piotrze,

...o ile mnie pamiec nie myli to HF-Choice dorzucil ostatnio jeszcze dwa modele procentowo z tego przedzialu; Rega Apollo ( 500£)- 87% i Jupiter (1300£) - 92%,oba slusznie wysoko ocenione.

Co do Rotela-06 to bodaj dostal 80% natomiast kolega Azur 640v2-79%, generalnie bardzo mocne te audiohole.

ps. czy T+A to nie jest teraz Lyngdorf wlasnie ?

Jestem silnie zaskoczony opinia o Rega Jupiter. Sluchalem tego CDP przed kupiniem Audio Analogue Paganini i wypadl bardzo anemicznie, bez zycia i energii. Ladnie wyglada, fakt, ale gra zbyt grzecznie jak dla mnie. Senny produkt.

pzdrw

soso

Fajny wątek, widze że RCD06 to 98% dźwięku za 25%ceny. Hm... szczerze to dziwie się że ten wybitnie tandetny odtwarzacz, który pod względem konstrukcyjnym nie ma startu do swoich poprzedników np. 971 może w porównaniu z tak drogimi playerami grać porównywalnie dobrze.

Ale z drugiej strony zaglądając na zdjęcie MF-a, Audio Analogue trudno się dziwić że oprócz cen, tych odtwarzaczy nie może różnić wiele. Jedynie Denon broni się przynajmniej częściowo z wyglądu za co się płaci. Reasumując, żeby kupić nowy odtwarzacz który jakoś gra, 5k nie wystarczy. Lepiej jest wydać 500-800zł na allegro za dobrą bazę do tuningu, która często nawet na starcie zagra lepiej od tych plastikowych śmiesznych "rzeczy" za kilka kzł.

pozdrawiam

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteron, 1 Lis 2006, 11:30

Wydaje mi sie, ze zle czytasz intencje. Czlowiek napisal, ze analizujac po kolei bas, wysokie, przestrzen itd. rotel 06 nie rozni sie wiele in minus w porownaniu z drogimi zabawkami ale jednoczesnie ogolne wrazenie jest, ze lezy daleko od polki z hi-endem.

Ja to dokladnie rozumiem bo wlasnie tak jest z CDP - niby kazdy gra fajnie a sa jakies drobne roznice, ktore albo przenosza Cie w inne rejony (czyt. jest dobrze) albo pozostajesz na Ziemi wlasnie z takim rotelem, ktory niby jest OK a magii nijakiej nie ma.

Ja takze kombinowelem z podmianami na wlasnych sytemach i na przyklad podpinalem rotela RCD 02 do wzmacniacza Audio Analogue i wprawdzie bylo lepiej niz ze wzmacniaczem rotela RA 02 ale zupelnie nie tak fajnie jak z CDP od Audio Analogue. Male roznice w hi-fi sa duzymi roznicami i sa wlasnie warte owe slynne pieniadze ;-)

pzdrw

soso

Edward, 1 Lis 2006, 11:11

Bo nie wiadomo czy wznowia jego produkcję czy nie. /Chyba nie ma zgodności./ Na półkach AK, póki co go nie ma. A szkoda, bo to ciekawie brzmiący cedek...

Aha, a nie testuje się, czego nie ma...

Dokladnie,czasami 1% roznicy w brzmieniu miedzy dwoma urzadzeniami moze przelozyc sie na 50% roznicy/przyjemnosci w odbiorze tego brzmienia, tak w uproszczeniu.

ps. dane procentowe na podstawie odczuc wlasnych.

jku, 31 Paź 2006, 09:34

>Dobrze, że takie teksty w tej zakładce też są. Pytanie niekoniecznie do Autora wpisu: czy ten

>Lyngdorf ma jakiegoś dystrybutora w Polsce? Ja nie wiem.

Ukryta Zawartość

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Pastwa

>ps. czy T+A to nie jest teraz Lyngdorf wlasnie ?

Ałeż nie. T+A 1230R wygłąda tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale mnie się dużo bardziej podoba ich szczytowy model D10.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo interesujące zdjęcia ! ale czy ktos ma takowe Onkyo DX-7555 ? to bardzo ciekawy model ( w pewnym sensie następca C-1VL ) i prawdopodobnie doskonal zbudowany ( waga )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Soso

Super watek, super test, oby jak najwięcej takich!

Pozdrowienia Stempur

PS. Słuchałem Twoje "byle" Ruarki u krzycha. Słuchałem u niego kilka zestawień, ale ten dżwięk jest najlepszy. Fajne kolumienki, choć nie do końca odpowiadaja moim gustom

stempur, 1 Lis 2006, 20:55

>PS. Słuchałem Twoje "byle" Ruarki u krzycha. Słuchałem u niego kilka zestawień, ale ten dżwięk jest

>najlepszy. Fajne kolumienki, choć nie do końca odpowiadaja moim gustom.

Fakt - ruarki zgraly sie z amplifonem swietnie. To sa dziwne kolumny i u mnie z rotelem nie graly (za dobre?) - bylo jakos tak za jasno. Z kolei z Audio Analogue fantastycznie co do lokalizacji instrumentow (milimetrowa precyzja) i rewelacyjna scena jak stadion. Ale ten manewr zrobilem za pozno (mialem juz Helicony i glupio sie bylo wycowfywac).

Ruark generalnie robi wylacznie drozyzne i nic do hipermarketow. Prelude II to najtanszy i najmniejszy model ich podlogowek. Dobre przetworniki :-)

Co do watku o CDP - znalalzlem taki test w internecie i w skrocie przytoczylem. Ciekawy ten Lyngdorf. Chyba pozycze i sobie poslucham. Z opisu jaki zrobili Denon, Onkyo i Rotel nie wydaja mi sie interesujace.

pzdrw

soso

bagnet, 1 Lis 2006, 20:21

>a czym się tak naprawdę różni rcd-02 od rcd-06?

Cena - 02 jest nieco drozszy od 06 (!)

HDCD - 02 ma taki filtr i stosowna diodke a 06 juz nie

DAC - 06 ma 24bity/96kHz a 02 zwykly delta-sigma

reszta circa taka sama.

Znalazlem w sieci tylko jeden opis szarego uzytkownika, ktory zadal sobie trud i porownal obie maszyny uchem. Wyszlo mu, ze graja TAK SAMO. :-)

pzdrw

soso

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.