Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica do systemu trojdroznego

Stodal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosze o pomoc w zaprojektowaniu zwrotnicy do nizej wymienionych glosnikow:

2 x GDN 20/60/3( badz 11) laczone rownolegle.

GDS 20/10 8ohm

GDW 9/60

Moj projekt przedstawia sie nastepujaco:

Obudowa zamknieta, uklad glosnikow WWTM.

2 GDN-y pracujace w obudowie zamknietej o obj. 45L ciete ok 200-300Hz, zwrotka myslalem by ciac je 6db/okt, dalej GDS pracujacy do ok 9-10 kHz ciety 18db/okt (duze tlumienie gdyz chcialbym go uchronic przed uszkodzeniem) + przydaloby sie skorygowac lekko efektywnosc, reszta pasma GDW 9/60 ciety 6 db/okt + tlumik.

Moglby mi ktos pomoc przy zaprojektowaniu dobrej zwrotnicy dla takiej kosntrukcji? Bede bardzo wdzieczny.

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/29230-zwrotnica-do-systemu-trojdroznego/

ponizej wstepny projekt mojej zwrotnicy. Dla gdn filtr 1-go rzedu z korektorem impedancji dla gds filtr 3-go rzedu z tlumikiem i dla gdw I-y rzad z tlumikiem. W razie bledow polaczeniowych na schemacie prosze o wyrozumienie i poprawienie. Prosil bym rowniez o skorygowanie wartosci elementow jesli nie sa zbyt poprawnie dobrane.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kondensator dla GDW jest OK, z tym że będzie on grać już od dużo niższej czestotliwości, myślę że 4-6kHz - i taki podział jest tu właściwy. GDS musi być filtrowany od strony niskich czestotliwości kondensatorem jakies 47uF - i od tej strony potrzebuje zabezpieczenia przed mocą , a nie ze strony wysokich częstotliwości. 18dB/okt od góry to za dużo. Powinno wystarczyć 12 a może nawet 6bB/okt ze względu na właściwości kierunkowe które pomogą wyfltrować ten głośnik akustycznie.

Kondensator 2,2uF dla GDW 9/60 to zaczerpnelem z kolumienek ZG10c tam byl wlasnie taki podzial tylko, ze dla GDW 9/15 i gralo to w porzadku.

Wiec na nowym schemacie chyba juz jest ok - jak nie to prosze o wnoszenie dalszych poprawek. Dla GDS zrobilo sie w tej chwili 12db/okt od strony niskich, a od strony wysokich 6db/okt (takie mialem zamierzenia pierwotne tylko nie do konca umiem to narysowac). Jaka wartosc powinien miec kondensator "C4" by zgralo sie dobrze pasmo z GDW.

A czy reszta elementow jest ok? tzn wartosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zacząłbym od zrobienia najprostszego układu, jaki przedstawiam poniżej, gdyż być może okaże się, że prosta zwrotka da dobre efekty brzmieniowe, ograniczając koszty zakupu części. Układ skomplikować zawsze można, z tym nie ma problemu, ale to zrobiłbym dopiero po kilkutygodniowych odsłuchach. Jeśli twoje kolumny mają mieć impedancję znamionową ok. 8 Om, trzeba zastosować GDNy w wersji 12 Om lub 15 Om, albo 4 Om i połączyć je szeregowo. Cewka L1 w granicach 8,2-9 mH rdzeniowa, niestety bardzo kosztowna. Kondek C1 z zakresu 47-82 uF (jesli GDS jest 8 omowy), a C2 z zakresu 1-1,5 uF (przy GDW 9/60 8 omowym), ale ja zastosowałbym wersję 15 Om, gdyż ma ładniejszą charakterystykę (jeśli wierzyć rysunkom na stronie Dexona), wtedy C2 odpowiednio mniejsze. Nie znam niestety parametrów GDS 20/10, ani jego charakterystyki, ale skoro jest to głośnik szerokopasmowy, to trzeba wykorzystać tą cechę i nie ograniczać jego pasma od góry, dlatego zrobiłbym podział przy ok. 10 kHz dla GDW 9/60. Rezystory R1 i R2 trzeba dobrać doświadczalnie, GDW 9/60 ma efektywność 94 dB, a więc dość dużą, jaką ma GDS 20/10 nie wiem. Dla GDSa trzeba zrobić kilkulitrową szczelną obudowę najlepiej o nierównoległych ściankach i mocno ją wytłumić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Patefil ma rację. Nie można zrobić układu trójdrożnego tylko na podstawie teoretycznych obliczeń. Już układ dwudrożny jest skomplikowany i jego zestrojenie powoduje masę kłopotów i to ze sprzętem pomiarowym. Dlatego jeśli już amator ma robić trójdrożny to jak najprostszy (najłatwiej robić korekcję).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Jezeli skomplikowana to może tak? Niestery rysowałem z pamięci i nie pamiętam wartości elemętów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może nie to czego oczekujesz, ale proponuję spróbować zwrotnicy aktywnej. Np to:

Ukryta Zawartość

Jest oczywiście problem ze wzmacniaczami, ale zrobienie 6-cio kanałowego gainclona nie powinno być zbyt kosztowne.

Ukryta Zawartość

Przychylam sie do robienia jak najprostszych filtrow. Lecz nie wyobrazam sobie pracy GDS-a od dolu ze zwrotka 6 db/okt poprostu ulegnie uszkodzeniu. Impedancja znamionowa kolumny ma miec 4 ohm nie 8. GDN-y 8 ohmowe laczone rownolegle dadza teoretycznie 4 ohm.

Patefil widze, ze nie czytales dokladnie opisu gdyz napisalem, ze podzial miedzy gds, a gdw chce zrobic cos ok 9-10kHz (chce by duza role odegral GDS) wiec kond 2,2uF mysle, ze bedzie ok mozna dac ewentulanie ciut mniej. Kondensator C2, a nie C1 powinien byc zakresu 47-82uF, a C1 z zakresu 1-1,5uF. GDS jest 8 ohmowy. Co do 15 omowego GDW pomysle w sumie mozna dac wtedy mniejszy tlumik bo wieksza impedancja = mniejszej mocy tak w skrocie piszac. Co do tlumikow to zgodze sie ze trzeba bedzie dobierac na sluch. W zasadzie to z tej zwrotnicy mojej wyrzucil bym narazie korektor impedancji czyli elementy R4 i C3 i rezystor R3. Czyli wygladal by tak jak na zjdeciu.

Jesli chodzi o parametry GDS-a to wiem tylko, ze:

skutecznosc 92db

dolna czest. rezonansowa 70 Hz

gorna czest. rezonansowa 15 kHz

w jakiejs starej gazecie mialem gdzies jego ch-ke, poszukam jak znajde to wkleje.

Jesli chodzi o obudowe myslalem by zrobic dwie: 45L zamknieta dla GDN-ow i ok 8-10L dla GDS-a z GDW. Co do ksztaltow obudowy to w trakcie budowy zobacze co da sie zrobic. Marny ze mnie stolarz.

Dziekuje juz teraz za poddanie pomyslow i analize i zachecam do dalszej polemiki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

foksik: apropo aktywnej zwrotnicy to ja chyba za malo wiem by takie cos zrobic. Ale moja wizja aktywnej zwrotnicy przedstawia sie tak, ze moge oddzielnie np za pomoca potencjometrow (badz czegos innego rownie prostego w obsludze) regulowac dla kazdej drogi (2, 3, 4, droznej) oddzielnie czestotliwosc podzialu tak bym widzial na wyswietlaczu jaka jest w tej chwili, bym mogl oddzielnie regulowac nachylenie zbocza dla kazdego podzailu, bym mogl plynnie regulowac efektywnosc glosnikow (cos w rodzaju potencjometru "volume") bym mogl plynnie regulowac faze glosnikow od 0-360 stopni zebym mogl wszystko regulowac nie muszac wymienic elementow i nasluchiwac czy jest lepiej czy gorzej. Jak da rade takie cos zbudowac to ja sie wtedy na to pisze. :)

Dzieki za pomysl kiedys bede mial to na uwadze.

Stodal, 1 Lis 2006, 16:31

>Przychylam sie do robienia jak najprostszych filtrow. Lecz nie wyobrazam sobie pracy GDS-a od dolu

>ze zwrotka 6 db/okt poprostu ulegnie uszkodzeniu.

Ja sobie wyobrażam, pod warunkiem (znając ograniczenia mocowe głośników) słuchania ze zdroworozsadkowym poziomem mocy doprowadzonej ze wzmacniacza. Jeśli zamierzasz forsować swoje kolumny dużą mocą słuchając przy wysokim natężeniu dźwięku, to od razu zarzuć koncepcje użycia głośnika o tak małej mocy jak GDS20/10. Nawet użycie filtra 12dB/okt. niewiele zmieni, bo przy częstotliwości podziału 200-300 Hz głośnik i tak będzie przetwarzał zakres basowy zwłaszcza, że w tym zakresie impedancja jest bardzo zmienna i zazwyczaj ma większe wartości niż znamionowa, co osłabia skuteczność filtra.

>GDN-y 8 ohmowe laczone rownolegle dadza teoretycznie 4 ohm.

W takim razie cewkę L1 zmniejszyć o połowę tj. ok. 4-5 mH.

>Patefil widze, ze nie czytales dokladnie opisu gdyz napisalem, ze podzial miedzy gds, a gdw chce

>zrobic cos ok 9-10kHz (chce by duza role odegral GDS) wiec kond 2,2uF mysle, ze bedzie ok mozna dac

>ewentulanie ciut mniej. Kondensator C2, a nie C1 powinien byc zakresu 47-82uF, a C1 z zakresu

>1-1,5uF.

Czytałem dokładnie, ale z mojego doświadczenia wynika, że przy 8 omowej impedancji głośnika i kondku 2,2 uF częstotliwość podziału wynosi ok.6-7 kHz, dlatego zaproponowałem wartości 1-1,5 uF. Wartości C1 i C2 dotyczą schematu zamieszczonego przeze mnie.

W ogóle twoja koncepcja wydaje mi się "egzotyczna" i mało zrozumiała.Chcesz zastosować tanie głośniki (GDS i GDW), jak sądzę dla efektu ekonomicznego, a z drugiej strony chcesz zrobić niski podział (co wymusza duże cewki i kondki, a więc drogie) i skomlikowaną zwrotnicę (dużo elementów, więc znowu koszty większe), co powoduje, że cały efekt oszczędności bierze w łeb.

Pierwsza sprawa nie ma zamiaru oszczedzac kolumn - jesli moc znamionowa wzmacniacza bedzie wynosic 25W czy 60W z taka moca chce sluchac oczywiscie biorac pod uwage mala ilosc znieksztalcen i wytrzymalosc kolumn ale oczywiscie nie 24h/dobe raz sie slucha glosniej a raz ciszej. 10W z GDS to nie jest az tak malo (wiem z doswiadczenia po GDN 16/12, ze spokojnie wytrzymuje cewka moc znamionowa rzedu 40W) wiec ten GDS powinien przy mocniejszym filtrze wytrzymac troszke wiecej niz jego 10W. Druga sprawa moc jest odpowiednio rozdzielana na poszczegolne glosniki. Co do kondow podanych przez Ciebie to przepraszam ale myslalem , ze tycza sie mojego projektu wiec zwracam honor :).

Czy tanie glosniki oznaczaja kiepska jakosc? bo chyba nie zawsze (a w szczegolnosci glosniki Tonsila) slyszalem mnostwo kopulek tonsila i wiem, ze moje ucho bardziej traktuje glosniki typu GDW niz GDWK. Niski podzial chce po to by nie forsowac GDS-a czestotliwosciami ponizej 100Hz, a po zatym co to za bas z glosnika szerokopasmowego!!!!?.

Zalezy mi by zrobic dosyc efektywny zestaw tzn skutecznosc na poziomie 90-92db sadze, ze jest to mozliwe. Takim zestawem nie daze do super dzwieku bo nie tej klasy przetworniki ale wydaje mi sie, ze mozna z tego zrobic ciekawy zestawik audio. Ostatnia sprawa nie daze do uzyskania jak najnizszego efektu ekonomicznego i nie uzywam tych glosnikow dlatego, ze sa tanie ale dlatego, ze akurat posiadam je na stanie procz Gdn-ow i wpadl mi pomysl takiej kolumny.

Molibden, 1 Lis 2006, 23:06

>A nie możesz połączyć GDNów z GDW i zrobić 2 drogi?

Niestety nie moge gdyz cala moja koncepcja jest wykorzystanie wlasciwosci sonicznych GDS-a jako glosnika sredniotonowego. Po drugie co to za zestaw 2-u drozny z glosnikem 20cm :). Brak srednicy, kierunkowosc juz bez takich jaj :) .

Dobrze wiec - zostane Patefil przy twoim rozwiazaniu. Cewka L1 = 4-5mH, Kond C1 = 47-82uF, kond C2 = 1uF-2,2uF

Tlumiki dobierane na sluch.

Yolaos - tego typu wpisy to sobie daruj albo pisz cos technicznie konstruktywnego albo wogule.

dzieki wszystkim za pomoc

widze gosciu , ze brakuje Ci pokory, to jest forum i jak nie zgadzasz sie z czyjąś podpowiedzią jak pitaszyla to widzac twoj upor moj wpis wydaje się nadzwyczaj łagodny i daruj sobie uwagi odnosnie moich uwag

Dobrze Yolaos - w takim razie wyjasnij mi co znaczy ze glosnik "zaskrzeczy", i , ze gds bedzie wlazil na GDW.? Podeprzyj ta wypowiedz jakims argumentem zwiazanym z z parametrami, ch-ką czy czyms innym dzialania wymienionych przezemnie glosnikow. Skomentuj wartosci elementow zwrotnicy, wyjasnij mi to poprostu w sposob czysto techniczny, a nie poetycki bo poezja mnie nie interesuje. Yolaos i wyluzuj troche bo ja na Ciebie nie wlaze, tylko lubie konkrety podparte jaka ciekawa mysla.

Stosując kondensator na wysokie 2,2uf nie tylko nie uzyskasz podzialu na 7khz jak podpowiadał Ci pitaszyl ale znacznie nizej nawet 5kh wiem obliczenia wykazuja inaczej,ale jesli korzystasz z ksiażki to powinienes znależć jej adnotacje ze wzory sa czysto teoretyczne i nie da sie przewidziec jak zachowa sie impedancja głosnika,wiec wiadro cewek i kondesatorow, zwrotnica na wierzchu i lecisz ,dalej jak puscisz średniotonowy do 10kh to dawno ten głosnik zalapie sie na swoim rezonańsie gdzies w okolicach pewnie 5kh bedzie skrzeczał do tego nałożą Ci się niemiłosiernie na siebie, co spowoduje że dwa głosniki bedą probowały grac to samo do tego średnitonowy ze zniekształceniami a bass jak chcesz nawinąc 9mh??? jak zastosujesz rdzen przy takiej indukcyjnosci to zdechnie ten głosnik a razem z nim wzmak 0 dynamiki wystarczy cewka miedzy 3-4mh i tak to juz jest wyzwanie. Natomiast co do c4 to musisz doświadczalnie puszczać głosnik coraz nizej , i sprawdzać czy słychać wiecej i bez zniekształcen

Cewka 9mH to juz wiem , ze bedzie duzy problem wiec sprobuje 4mH. Co do kondensatora 2,2uF ok, zmniejsze wartosc by zwiekszyc pasmo od gory. Poszukam parametrow w starych gazetach na temat GDS-a. Niedawno znalazlem ale nie zainteresowalo mnie to. Wlasnie Yolaos takimi odpowiedziami jak teraz twoja nie gardze bo sa pomocne. Ja wiem, ze glosniki to nie Vifa, Scan czy Eton itp. Ale chcialem sobie wymodzic cos ciekawego na dzialke by moglo to grac do grilla, ogniska itp. Zima idzie mozna kombinowac cos na wiosne.

pzdr

jak najbardzoej zostaw kondensator na wysokie 2,2uf , tylko nie wyjeżdzaj wysoko ze sredniotonowcem im mniej bedzie przetwazał tym wierniej to zrobi, lepiej pusć go mocniej na dół wtedy bedzie "pelna średnica"

trojdrozna kolumna to wielkie wyzwanie

poz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.