Skocz do zawartości
IGNORED

Co mogę jeszcze zrobić?

wlod

Rekomendowane odpowiedzi

Doprowadziłem swój system audio do sytuacji w której słuchanie muzyki sprawia mi przyjemność. Ciągle jednak czegoś się szuka. Np. za kilka dni dotrze do mnie Audionova Powerstation. Pózniej pomysle o kondycjonerze. Zastanawiam się jednak nad kolumnami. Obecnie mój Exposure napędza Avance 509 Dana. Jest ok. Ale nie wiem czy Avance nie ograniczają mozliwości Exposura. Przymierzam się do małej modyfikacji Avanców ( np. wymiana okablowania). Tylko czy to dobry krok, czy może myśleć o wymianie kolumn? Dżwięk Avanców bardzo mi odpowiada i ewent. zmiana musiałaby być wyraznie odczuwalna. W necie są ogłoszenia dot. Jamo D570 - czy to są kolumny warte uwagi? Nie odsłuchiwałem kolumn z wyższych kategorii cenowych ale po prasowych opisach myślałem by w przyszłości pomyśleć o AP Virgo 3 i AP Tempo3. Sorki za umieszczenie pomyłkowo tematu w DIY.

https://www.audiostereo.pl/topic/29244-co-mog%C4%99-jeszcze-zrobi%C4%87/

Audio Physic to kolumny o dobrym brzmieniu, zwłaszcza model Scorpio. Jednak jest jeden problem, że biorąc po uwagę zastosowane w nich komponenty powinny kosztować ok. 2kzł (tkwią w nich np. przetworniki Vify za 200 zł, a zwrotnica jest rozmiarów orzeszka).

Zastanów się nad kolumnami o uczciwym stosunku cena/jakość. Nie będę dawał konkretnych przykładów (ale na tym tle AP wyróżnia się szczegółnie in minus), bo nie jestem dystrybutorem głośników, a poza tym wybór marki, to indywidualna sprawa każdego konsumenta. Generalnie DIY są w tej kategorii niedoścignione.

Wlod a jak podłączysz Dany 501 pod wzmaka to nie masz czasem więcej góry od reszty pasma , pytam się bo u mnie na Denonie muszę odrobinke zmiejszyć wysokie , bo "cyka " na niektórych plytach za mocno, obecnie testuje IC Real Cable Ca1801 i jest ciut lepiej , więcej slychać i dokładniej , lecz niewiem czy te monitorki nie są za ostrę , jak Dany 509 grają jestem bardzo ciekawy .

Najważniejsza cechą pozytywną Avance Dana 509 w moim systemie jest równowaga tonalna. W preampie gałka wysokich i basów na 0 i tak jest najlepiej. Pomyśl o jakiś niedrogich ale poważnych sieciówkach. To naprawde działa

U mnie też słuchanie jest na Direct ale niektore płyty są tak nagrane że wysokie walą po uszach dość mocno, porównywałem dzisiaj sobie brzmnienie z moimi starymi podlogowkami i tam wysokich na Direct jest mało , średnica schowana a bas mocny i dość wyraźny , żeby było śmieszniej na starym IC chyba thomsona za kilka zł wysokich nie ma tak dużo , tylko analityczność jest słaba dużo instrumentów ginię w ogólnym przekazie, naTechlinku jest lepiej ale gora daję się już we znaki , zaczynam podejrzewać że 501 jednak są dość ostrymi monitorkami , a z jasnym wzmakiem to niezbyt trafne zestawienie , może trzeba zmienic monitorki , niewiem sam już co myśleć .

Wlodpodobno zwrotnice w avance sa na slabych komponentach i wymieniając je plus okablowanie uzyskasz najwiecej, jak mi sie wydaje. Moze ta stronka troszke ci pomoże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O modyfikacjach Avanców dużo było pisane na forum. Zwrotnica to rzeczywiście tragedia. Proponuję skorzystać z wyszukiwarki. Tu dodam jedynie, że i same obudowy są nienajlepiej wykonane, i wymagają szeregu poprawek.

Wielkie, wielkie dzięki. W zasadzie intuicyjnie też zwracałem się w tym kierunku tzn. wymiana okablowania w kolumnach plus wymiana komponentów do zwrotnicy. Podobno takie zmiany w tych kolumnach dają bardzo wymierne rezultaty. I myśle sobie że skoro Dżwięk Avanców jest dla mnie do przyjęcia to po zmianach musi być jeszcze lepiej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.