Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy później...

Srpóbujdać na 1/2 - 1/3 zakresu potencjometrów od Tracking i Focus, chyba że pokręciłeś już tymi na laserze, to gorzej. Wtedy trzeba ustwaić odpowiednią moc lasera (średnio jasny) i kombinować z tymi pozostałymi od offsetu. Sprawdź czy tależyk od płyty na osi silnika się nie przesunął w dół, jeśeli jest za nisko - za blisko lasera to wtedy nie chce czytać wcale płyt.

te na płycie głownej ustaw miej wiecej na godzinie siedemnastej blisko połowy...a te na laserze to lepiej nie ruszac ..jeden z nich łapie tylko w jednej jedynej pozycji..jak niektóre baby orgazm..

najlepiej wypatrz na sladach po lakierku jak były orginalnie ustawione niekiedy sie udaje ustawic tak jak były.

Dysk Cd ma byc około 3 mm nad laserem jak przylega bezposrednio to go laser nigdy nie zobaczy bo jest poza ognizkowaniem wiazki.

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie, mam pytanie o troszke inny model Denona (nie chcialem smiecic kolejnym tematem)

czy w DCD 625 da sie cos poprawic w sekcji cyfrowej? bo u mnie wszystko idzie przez cox i sie tak zastanawiam czy da sie cos jeszcze poprawic w tym transporcie.

dziekuje za odp.

A czy coś już w nim wymieniałeś?

Zegar (kwarc, generator) oraz kondensatory w części cyfrowej i bezpośrednio w sekcji wyjścia SPDIF, oraz diody w mostku prostowniczym, może to coś pomoże.

DCD625 ma przyzwoite DACe PCM61P i niezły filtr cyfrowy NPC. Co ja bym zrobił, to to co pokazano na tym rysunku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Budżetowa Yamaha na AD1860 które są niemal identyczne jak Burr-Browny zastosowane w Denonku. Ciasno było, ale wcisnąłem układ WK-WA, i to dual mono (każdy kanał stopnia analogowego ,ma swoje własne, niezależne zasilanie). Prawdę mówiąc aż takiego postępu jakościowego się nie spodziewałem. W oryginale grał jak nakryty już nie kocem, a kołdrą. Plastikowy dźwięk z drewnianym basem i bezbarwną średnicą oraz suchymi wysokimi, pozbawiony bardzo wielu detali. Po "ulampieniu" pokazał się potężny, niski i całkiem kontrolowany bas, barwy na średnicy i dźwięczność na górze, a także precyzyjna stereofonia z głębią, i mikrodetale, "smaczki". Koniec z ujednoliceniem i zmatowieniem góry, jest teraz bogata, zróżnicowana i dźwięczna, bez śladu suchości, ale też wcale nie natarczywa, co to to nie, raczej przyjemnie "fizjologiczna". Nie jest to wprawdzie żaden high-end ale z pewnością warto ulampiać stare cedeki na dobrych DACach, bo postęp jest ogromny choć kosztem "zabicia" gniazda słuchawkowego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fotki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mamaju cudo to to nie jest ale zawsze cosik mozna poprawic to taki podbiedzony DCD890 z mechanizmem sonego znanym z modeli CDP-X591,791..co jest ciekawostka bo denon głownie bazowal na swoich chyba sharpowskich mechanizmach seri FG.

Co bym zrobił...trudno zacząć..bo jezeli nie lampizator to co??

Napewno wymiana Kwarca na OMIGA 16,9344MHZ 5ppm lub inny o podobnych parametrach duzo tu pomoze bo ten scalak od spodu który jest pod daciem to dsp zwane Lambda przez denona i ze stabilnym zegarkiem zagra z lepsza precyzja i lokalizacją.

A tak pozatym .. C315/C316 dac 100/25 Nichicon Muse lub Elna Silmic.

R323,322 wstawic cos ekstra np bajszlagi czy jak sie to tam pisze, Allien Bradley albo najlepiej Rikena od 100 do 200ohm maks 0,5W

C308/309 220/25 tylko nichicona MUSE.

Głowne kondziki 2200/16 i 4700/16 wymienic na cos duzo sensowniejszego nie wiem Elna Nichicon Rubycon,Nippon, 4700-6800/16V..uwaga pod kondzikiem 2200 trzeba bedzie dowiercic dodatkowy otwór FI~~1mm pod rozstaw7,5mm taki jaki jest pod 4700uF/16.

Kupić mate bitumiczna i wykleić troche srodek ALE BEZ PRZESADY tam wydzielaja sie spore ilosci ciepełka i to odparowywuje przez obudowę...juz widziałem w zyciu cedeki dokładnie "wytłumione"" pozostał z nich tylko jeden wielki smród.

Poki co to tyle chyba.

Piotrek, a co powiesz na to (to co w kolorowych ramkach "jam to - nie chwaląc się - sprawił" ;-))):

Ukryta Zawartość

post-3550-100004333 1222967920_thumb.jpg

post-3550-100004334 1222967920_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W budżetowych cedekach największą słabością są stopnie analogowe (na opampach) oraz ich zasilanie. W przypadku takich np. Denonów dodatkowo dochodzi kiepska konwersja prąd/napięcie dokonywana już wewnątrz scalaka przy uzyciu wewnętrznych słabej jakości rezystorów i opampów. Układ z uzyciem lamp który tu proponuję rozwiązuje te problemy:

-konwersja prąd-napięcie jest przeprowadzana już na zewnątrz scalaka, można użyć precyzyjnych, wysokiej klasy rezystorów, a zamiast kiepskich opampów mamy lampy pracujące w klasie A bez głębokich ujemnych sprzężeń zwrotnych

-stopień analogowy na lampach koniecznie musi mieć własne zasilanie z niezależnego transformatora, a ponieważ oryginalny stopień analogowy się odłącza, to i oryginalne trafo zostaje odciążone.

Tyle aspektów technicznych. Generalnie to wszystko robi się po to, żeby grało lepiej. I gra lepiej! Jak cholera! kiedyś nie wierzyłem że dzięki wstawieniu lamp do cedeka można uzyskać taką poprawę, ale w końcu zrobiłem, i się przekonałem. Jak się tego choć raz spróbuje, to nie ma powrotu do cedeków ze stopniami analogowymi na opampach! Różnica jest ogromna, to jest po prostu przepaść!

McGyver - weźmiesz na AS dwa cedeki do porównania - taki sote i na lampach ? Sam chętnie bym posłuchał !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

majmaj, 2 Paź 2008, 22:00

>a duzo to da mi w momecie kiedy CD'ek to tylko transport?

Nic nie da. W takim wypadku jak już koniecznie chcesz grzebać w cedeku, to zainteresuj się tematem "zegar", "clock".

Z Twojego "o mnie" wnioskuję, że tego CD podpinasz po cyfrze do amplitunera kinowego, i konwersja D/A zachodzi już w amplitunerze, tak? Jeżeli tak, to musisz wiedzieć że amplituner jako DAC nie spisuje się nadzwyczajnie, aczkolwiek może grać lepiej niż tanie CD. W Twoim wypadku "ulampienie" cedeka, i podpięcie go do wzmacniacza po analogu da taką poprawę, że się zdziwisz. Zlikwidujesz wtedy owo "nie polecam" z Twojego "o mnie" ;-))

Elberoth, 2 Paź 2008, 22:04

>McGyver - weźmiesz na AS dwa cedeki do porównania - taki sote i na lampach ? Sam chętnie bym

>posłuchał !

A będziesz miał czas? ;-))

Na AS będzie DAC na CS4397 z lampowym stopniem analogowym. Czy będzie również jakiś modyfikowany cedek tego jeszcze nie wiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.