Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Na domowej maszynie mam gdzieś w serwisówkach rozrysowane dokładniej łapki tego PD0036/50. Jak coś znajdę to podeślę; ale to wcale nie taki zły oversampler jak pamiętam.

BCK i DATA trzeba połączyć przed filtrem, wspólnie dla obu DACów. LRCK dla kanału lewoego też bezpośrednio a dla prawego przez jakiś inwerter (bramka 00, 04 lub tranzystor npn w układzie wspólnego emitera).

Tak jak tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te 3 sygnały co wychodzą ze środkowego układu (filtra) trzeba pobrać z jego wejścia i będzie non-oversampling.

Ukryta Zawartość

czy filtr całkowicie odłączyc ( na przykład wylutować lub odciąć zasilanie ) czy poprostu odciąc nózki tych trzech sygnalów a filtr zostawic pracujący ( moze pełni tez inna rolę )

...there is no spoon...

Jak chodziłem do szkoły nie było painta w programie nauczania :). Czerwone odłączamy, na niebiesko łączymy. Filtr musi zostać, robi on jako zegar.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

molibden , zasugerowałes wymianę grzejących sie tranzystorów na mocniejsze . Obecnie sa tam 2SB562 i komplementarne 2SD468 - na co ,, mocnego " je wymienić ?

...there is no spoon...

Witam.Niestety nie wiem jak zalozyc oddzielny temat wiec chce sie podlaczyc do tego tematu.Interesuje mnie tuning denona dcd 595.Wiem,ze sa osoby ,ktore to juz robily i czy jest szansa by ktos udzielil w miare dokladnej instrukcji.

Z gory bardzo dziekuje i podrawiam.

W DCD-595 prawie nie ma analogu. Przetwornik I/V opiera się na wewnętrznym WO w DACu i to jedyny opamp w torze. Tam jest także filtracja. W tym CD jedyne co można zrobić to zrobić drugi analog.

Tutaj znajdziesz coś co może Ci się przydać:

Ukryta Zawartość

Jest tam opis jak zrobić i podłączyć lampowy stopień analogowy do DACów w Denonie DCD635 który też wykorzystuje wewnętrzne opampy DACów. Nawet jeżeli nie chcesz robić analogówki na lampach, to i tak Ci się może przydać schemat wyprowadzenia z=sygnału z wyjścia prądowego DACa.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Jak zwykle , okazało się ,że problemy biorą się z powodu zużytych laserów - po wymianie obydwa DCD910 ruszyły i nic się nadmiernie nie grzeje ( KSS150/Kss210/KSS212 można zamieniać więc łatwo dokupic nowy laser ). Przy okazji stwierdziłem,że kazdy z tych odtwarzaczy ma nieco inny napęd - kółka/podstawki pod płytę są inne - od plastykowych , przez ,,mieszane" do metalowych . Jeden gra z wyjsciem analogowym lampowym a drugi ma oryginalne wyjscie tylko zmodyfikowane . No i niestety obydwa maja agresywna górę - ten lampizowany zdecydowanie mniej ale drugi ( z oryginalnym torem ) jest poprostu męczący . Zastanawiam sie czy nie jest to wynikiem zamiany oryginalnie montowanych KSS150A na ich odpowiedniki - KSS210 i KSS212 .A może PCM56 tak gra ?

...there is no spoon...

• 3 tygodnie później...

Od dłuższego już czasu szukam jakichś kondów 4700uF/16V do wymiany w moim DCD-960.

Podpowiedzcie mi proszę które z np. tych mogą się sprawdzić bo niestety wspomnianych Nipponów nigdzie nie dałem rady znaleźć:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba, że te Nippony są jednak do nabycia w kraju i ktoś życzliwy podpowie mi gdzie je nabyć.

Odnoście powyższych linków to ciekawy jestem co sądzicie o Philipsie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.