Skocz do zawartości
IGNORED

Lustrzanka cyfrowa czy cyfrówka?

adamfreliszka

Rekomendowane odpowiedzi

Oj disco aleś dowalił.

Lubisz czytać o sprzęcię więc poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cytuję fragment dla leniwych:"Szkła z linii "Limited" to zazwyczaj najwyższa jakość wykonania - jeśli chodzi o "wrażenia artystyczne" trudno sobie wyobrazić coś lepszego (może poza optyką marki Leica)".

Od 10 lat mam aparat pentaxa i do niego 3 szkiełka (pentax i sigma*2).Różne rzeczy można zarzucac pentaxowi ale nie to ,że ma słabą optykę.A nawet jesli nie odpowiada Ci optyka Pentaxa to możesz sobie sprawic szkła sigmy,tamrona czy innych firm (tak robią takie obiektywy z bagnetem K)

Powtórzę się :nie ma szans dokupic do nikona,canona czy olympusa w miare dobrej optyki w cenie obiektywów do pentaxa (oczywiscie manualnych).No chyba że decydujemy się na przejsciowkę na m42 ale wtedy pojawiają sie inne problemy.

Rozmawiamy cały czas o fotografii AMATORSKIEJ więc tacy amatorzy jak ja czy Ty (mam nadzieję że sie nie obraziłeś) kupują zestaw kitowy i ewentualnie później szukają czegos więcej.I tu według mnie pentax jest bezkonkurencyjny.

pozdrawiam

bartek

ps.nie piszę ,że cos jest do bani choc tego nie znam,moge pochwalic ewentualnie to co długo uzytkuje

ps2.Rochu ma racje ,że puszki pentaxa np z serii MZ to pomyłka ale starocie typu k1000 to ja polecam

ps3.mam nadzieję że pentax się trochę podniesie bo te nowe aparaty to całkiem całkiem (nie wiem który wybrać....moze ktos poradzi:-)))))

Dobranoc

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Jeszcze co do Pentaxa.

Mam trzydziestoletnią puszke SPII i chodzi jak marzenie. Ciekaw jestem czy ktoras cyfra tyle wytrzyma?

W tym ostatnim wypadku, migawki w amatorskich puszkach sa obliczane z reguły na ok. 30 000 klapnięć i finito.

Znam takich co tyle wyrabiaja /amatorsko/ w 10 miesiecy.

Cóż cyfra zwalnia z myslenia.

Przez kilka lat 300D pstryknąłem około 120.000 fotek i nadal migawka żyła. Niestety wytłumienie lustra zarówno w 300D i 350D pozostawia wiele do życzenia. Przy b. długiej ogniskowej i średnich czasach naświetlania nawet z dobrego statywu może wyjść poruszona fotka :(

Do canona da się dokupić dobre szkła na M42, ale nie tylko... Osobiscie wolę manuale, bo po pierwsze szybkość, po drugie sam decyduję o głebi ostrości focusem i pierścieniem przysłony, a nie tylko przysłoną w aparaciku i wyborem punktu AF. Najgorsza męczarnia to fakt, że żaden z wymienionych aparacików nie ma dobrego (jasnego) wizjera, co sporo utrudnia.

Od dłuższego czasu poluję na Biometara 80mm w dobrej cenie. Polecam poczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj Panowie strasznie generalizujecie!!! Nie możemy zakladac Ze pentax bee a Canon cacy..kazdej firmie trafiają się perełki i eleganckie gnioty!!! (a ze te drugie czesciej trafiaja sie pentaxowi, no coz).

>adik

Az godzine !

Ja chce miec dostep do kazdej - nanosekundy !!!

To ze wlasciciel tego serwisu jest powolny umyslowo,

i nie jest w stanie przesylabizowac naszych wypowiedzi,

by je ocenzurowac, to nie znaczy ze My, ktorzy nie mamy

takich problemuf z przeplywowoscia naszych muzguf,

musimy az tak - spowalniac !

ZADAMY ZWIEKSZENIA PASMA oraz SKROCENIA PRZERWY miedzy wypowiedziami do - NANOSEKUNDY !

Komitet Rewolucyjny NSSA - Solidarnosc

• Redaktorzy

No to wykorzystałeś twórczo i na temat kolejną godzinę.

Używam od pewnego czasu Canona 350D i jestem zdania, że można go śmiało polecić każdemu, poza osobami z dużymi dłońmi. Ergonomia jest trochę kiepska, tam naprawdę nie ma za co trzymać. Za to jest dość lekki. Model 400 oferuje gęstszą matrycę (bardzo dobrze), czyszczenie matrycy (bardzo dobrze, dotąd miał to tylko Pentax), oraz brak drugiego wyświetlacza (bardzo źle, pojawi się konieczność włączania podświetlania całego ekranu, żeby sprawdzić, ile klatek zostało, znacznie też wzrośnie zużycie baterii). Ogólnie jednak postęp. Niestety, wciąż skarlałe body. Tym niemniej, tak jak 350 był lepsza od D70, tak 400 najprawdopodobniej będzie lepsza od D80. Co do optyki, polecam Sigmę, oczywiście jeśli nie planuje się robić np. profesjonalnych zdjęć na stadionach. W niedrogich szkłach Sigma oferuje więcej i za mniejsze pieniądze niż Canon. Moja Sigma 70-300 DG APO kosztowała o 400 złotych mniej od odpowiednika od Canona, w dodatku pozbawionego korekcji aberracji chromatycznej. Tak więc prawdziwy odpowiednik byłby droższy raczej o tysiąc złotych.

Jakosc zdjec d80 400d podobna, funkcjonalnosc nikona w porownaniu do 400d to niebo a ziemia. Wez do reki 400d a potem d80:). Mi porownanie zajelo kilka sekund:) - moze dlatego ze kiedys juz mialem nikona.

Witajcie!

Jeszcze raz przeanalizowałem Wasze rady i sugestie i doszedłem do wniosku, że lustrzanka na początek naprawdę nie ma sensu. Jak nauczę sie podstaw fotografii to pomyślę o lustrzance.

Teraz pytanie : jaką cyfrówkę od 2000? zależy mi na dużym wyświetlaczu i na jak najmniejszych szumach? Zoom optyczny mile widziany, ale nie konieczny.

Podajcie proszę swoje propozycję.

Dziekuje

Dziekuje!

Sony R1 bardzo mi sie podoba i prawie jestem na niego zdecydowany. Na dodatek w USA zamiast 3000PLN kosztuje okolo 650$ :-) Problem może być z gwarancją i polska instrukcją ale jakoś przeboleje...

Ostatnie pytanie..

Czy nie będzie problemu aby połączyć to dvd (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z tym soniakiem? Pytanie być może wydaję się banalne i bezsensowne, ale zawsze sprawy połączenie doprowdzją mnie do obsesji ponieważ mam przykre doświadczenia.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

>Czy nie będzie problemu aby połączyć to dvd (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z tym soniakiem?

co rozumiesz pod placzeniem -> co chcesz przez to polaczenie osiagnac?

Ukryta Zawartość

A ja jednak bym sie upierał przy lustrzance, przemysl to raz jeszcze. Bo jesli lubisz fotografie to i tak sie na tym skonczy. Ja popelnilem Twoj blad.... teraz mojego Canona Pro1 moge sprzedac ale z ze spora strata.. a co za tym idzie ze spora doplata do docelowej lustrzanki ktora juz moglem miec! Oczywiscie nie neguje wyboru Sony bo to niezly sprzet (jesli mocno upierasz sie przy kompakcie)!

>sprawdź, czy ten soniak ma wyjście video, jeżeli tak, to kwestia tylko właściwego kabelka

oczywiscie ma wyjscie video i odpowiedni kabel

>wlasnie wyczytalem ze sony r1 z Polski moze roznic sie fizycznie (parametry) od tego ze Stanow...

nieprawda, czym mialy by sie one roznic?

>A ja jednak bym sie upierał przy lustrzance

niewatpliwie lustrzanka oferuje szybszy autofokus, szybsza reakcje, mozliwosci rozszerzenia systemu, ale trzebe dlugo szukac lustrzanki w dolnym i srednim segmencie cenowym oferujacej podobna jakosc zdjec jak R1.

Kolejne zalety lustrzanki:

- duzy wybor obiektywow (nieosiagalnych dla kompaktow - "rybie oko". superszerokokatne itp)

- przy zmianie body na model tej samej firmy, obiektywy i inne akcesoria zostaja z nami

- wieksza fizycznie matryca , a co za tym idzie mniejsze szumy (w wielkiem skrocie)

- wieksza ilosc dostepnych akcesorii (duzy wybor akcesorii jak obiektywy, lampy, gripy itp producenta jak i firm niezaleznych)

Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie.........

ale!!!! jesli nie jest manikiem wstajacym o 5 rano i chodzacym po 30 razy w upatrzone miejsce w celu zastania idealnego swiatła do fotografii, jesli nie siedzisz w zaspie ze statywem w dzien wigilii gdy wszyscy swietuja..bierz R1.

Kolejne zalety lustrzanki:

- duzy wybor obiektywow (nieosiagalnych dla kompaktow - "rybie oko". superszerokokatne itp)

- przy zmianie body na model tej samej firmy, obiektywy i inne akcesoria zostaja z nami

- wieksza fizycznie matryca , a co za tym idzie mniejsze szumy (w wielkiem skrocie)

- wieksza ilosc dostepnych akcesorii (duzy wybor akcesorii jak obiektywy, lampy, gripy itp producenta jak i firm niezaleznych)

Moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie.........

ale!!!! jesli nie jest manikiem wstajacym o 5 rano i chodzacym po 30 razy w upatrzone miejsce w celu zastania idealnego swiatła do fotografii, jesli nie siedzisz w zaspie ze statywem w dzien wigilii gdy wszyscy swietuja..bierz R1.

Niestety jak kupię wstanach to prawdopodobnie nie będę miał gwarancji w Polsce.............. Bo żeby mieć to trzeba kupić w autoryzowanym sklepie internetowym.....? Co polecacie?

Jak widzicie różnica między sklepem autoryzowanym i nieautoryzowanym jest znacza... (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ( tutaj najbardziej chciałbym kupić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Który rodzaj karty pamięci polecacie?

Memory Stick, Memory Stick Pro

Compact Flash Typ I/II

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

najbardziej uniwersalne i najtansze to CF, przy czym nie musza byc najszybsze, ale ze wzgledu na RAW format nie schodzilbym ponizej 2GB

xajas

www.jaschiks.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.