Skocz do zawartości
IGNORED

Zaproszenie na DIY AS2006

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

>>>>Ja tam, do końca nie jestem pewien czy tam w srodku pudełeczka na wzmacniacz nie było zwykłego gainclona? ;-)

zwykly to on nie jest --jest niezwylky jak caly senicz bo ma DF 9999999999

A tak poza tym brawo senicz za odwage i postawienie na swoim ,dzwiek mnie nie powalil na kolana ale sie nie znam.

Senicz prywatnie jest bardzo milym gościem, na początku prezentacji nawet sprawiał wrażenie lekko onieśmielonego.

Pierwszy utwór(znany chicior, ale nie pamiętam co to było? - jakaś polska piosenka - Demarczyk?) i odetchnałem z ulgą...wiedziałem, ze będzie OK.

W czasie imprezy porozmawialismy, ze szczegółow konstrukcyjnych wiem, ze prezentowany system kosztował ok 500(pięćset)zł. Użyty IC był standardowo dodawanym do DVD za 100zł drucikiem "no name".

Wzmak wykonany na bipolarach, zniekształcenia podobno 3 razy mniejsze niż jakiegokolwiek innego wzmaka na AS.

hehe, może to tylko propaganda, ale jak dla mnie wzmak tam zagrał. Atopos zapakował płytę(niezłe, niezłe) i co mi się bardzo podobało to to, że uderzenia w blachy i inne takie byly poprostu uderzeniami w blachy - dosłownie jakby ktoś tłukł pokrywkami w pomieszczeniu:) - w kazdym razie zdarzało się, z emrugałem - faza ataku perfekt. Pojawiający się wokal był jednak naturalny...

Potem wsunęliśmy plytę z której Trimex korzystał w czasie prezentacji(Jazz) i zagrało miesistym barwnym dżwiekiem.

Bez "mulenia". System mial jakaś tam swoją manierę, ale świetnie radził sobie ze zmianami klimatów płyt.

Kto wie, czy w tym aspekcie faktycznie nie była to czołówka AS...

Oczywiście wzmak chcielismy kupić...wielka szkoda, ze nie jest na sprzedaż.

Ale też kolega senicz uczciwie mówił, ze wzmak nie nadaje sie do tego, bo wewnątrz pająk i wykończenie wolumenowe itp...

Panie Włodku, bardzo dziekuję za prezentację, mam nadzieję, ze pokaz w KAiM dojdzie do skutku... Ugoda jar1-a to naprawde kawał dobrej roboty i tu już będzie z czym powalczyć, a nie tam łatwizna jak Tact :)

Pozdrawiam

spotkala mnie bolesna nauczka. I kilka uwag o przygotowywaniu prezentacji. Trzeba wyznaczyc sobie cel - czy mamy pokazac zestaw w najlepszym swietle zafascynowac sluchaczy dynamika pieknoscia dzwieku czy mamy pokazac audiofilom klase dzwieku? jesli to drugie to musza byc spelnione warunki takie jak zestawy glosnikowe dopasowane do wielkosci sali. W przypadku sali trimex powinny byc przynajmniej 2x40cm na basie i odpowiednio dobre srednice. Uzyte electry to domowe pokazowki dla snobow pieknie wykonczone ale byc moze dobrze grajace w salonie 20-30m a nie w dosc duzej sali. Uzyte 16-18cm glosniczki nie byly w stanie wykrzesac z siebie niczego. Niski podziala na wysokotonowcu spowodowal ze zbyt duza moc byla obslugiwana przez niego a to dalo efekt skrzeczenia itp. To jest nauczka dla konstr kolumn ze zbyt duze zaufanie do niskich podzialow moze sie zemscic nieciekawa barwa. Zbyt duzy glosnik sredniotonowy pobudzony mocniejszym impulsem musial sie "wydrzec" protestujac przed takim traktowaniem. Podzial membrany sredniaka jest zbyt blisko jego pasma przenoszenia. Pierwszy utwor z plyty Jopek to jest kat na kolumny gdyz zawiera to wszystko czego kolumny nie lubia. To znaczy ostro nagrany - koncertowy - wokal Jopek i meski glos. W efekcie mamy sytuacje idealna do badania kolumn. Kiepska srednica i wysokie to wokalistaka wydziera sie niemilosiernie a meski glos ujawni podbarwienia na basie. Realizator uzywal do pracy Genelc lub innych studyjnych monitorow to uznal ze nagranie moze wyjsc na plyte. Reszta nagran tez nie nadawala sie na prezentacje gdyz cechowala je dokladnosc nagrania wokalistek i mozliwosc wylapania problemow jakie ma wzmacniacz z ich odtworzeniem. Z rezentacji jest bardzo niezadowolony. I wlasciwie powinienem zrezygnowac z niej gdy sie dowiedzialem ze alto nie bedzie. Moglem ew. przywiesc swoje pasywne marantz ale 30 letnie podrapane w transporcie kolumny na wystawie??!!!

senicz, 13 Lis 2006, 10:58

Zdając się na opinię kolegów ( na AudioShow byłem niestety tylko w sobotę) muszę odszczekać kilka złośliwości jakie kiedyś popełniłem pod adresem Waszmości :-)

Pełny szacuneczek. :-)

pozdrawiam

seniczu< było naprawde bardzo dobrze

Może nie w skali absolutnej... tak jak piszesz zestawy mialy swoje ograniczenia. Kiedys sluchałem Tacta z Dali Grand i dxwiek był duży, dość plastyczny itp. Z tymi Focalmi sluchanymi kilka godzin przed Twoja prezentacją było płasko i suchawo.

A z Twoim systemem było bezdyskusyjnie lepiej.

Podobnie jak Gustaw już nie bedę sie z Ciebie nabijał(na może trochę - taki mam podły charakter;))

W kazdym razie muszę powiedzec, ze na koniec naszej rozmowy Pan Włodek powiedzieł, ze przeprasza, za wszystkie

uszczypliwosci itp. posłane na forum.

Klasa.

Pozdrawiam

lancaster -->

... prawie uroniłem łezkę ;)

... zaraz zrobi nam się tu wątek pt. "kochajmy się wszyscy razem" ;)

zdezi

ps. pozdrawiam chłopaków z Pyrlandii :) ... macie dobre rogale ale... nasz HARD LIKIER był i tak lepszy ;)

Oh Lancaster! ta prezentacja to porazka ale i nauczka na przyszlosc. Nagranie Jopek obnazylo prawdziwe wlasciwosci glosnkow. Ale warto sprobowac tej plyty na swoich glosnikach zeby szanowni audiofile zeszli na ziemie ze swoimi skrzyniami. Gdyz ten kawalek to koszmar dla kolumn. Mocna estradowa srednica i gora w wokalu Jopek i meski glos powodujacy fale dudnienia w kolumnach. Napisze wprost - dzwyczajony jestem od takie (typowego?) brzmienia kolumn jakie zaprezentowaly electry. I nie sadze aby na wystawie bylo wiele kolumn mogacych zdac test z tego nagrania. Cala delikatnosc i subtelnosc wzm zostala pochlonieta przez koloryzowania skrzyn. Chyba nikt nie zwrocil uwagi na fakt znikniecia zrodel dzwieku na niektorych nagraniach co jest zwiazane z malymi thd i fazowymi ale electry narzucily swoje brzmienie bardzo jasne i po zabawie.

>>>Senicz

Gratuluję prezentacji- nie byłem na AS ale wierze w zdolności odsluchowe Lancastera.

Raz jeden przypuściłem na Ciebie atak na forum- przepraszam.

Mam prośbę jeżeli piszesz posty w zakładce DIY to trochę jaśniej i nie "ciurkiem";)

Pozdrawiam

Zagrało - tzn. nie wywaliło membran wooferów i nie spaliło gwizdka a także dało się rozpoznać wykonawcę, utwór oraz poszczególne nuty. Co do innych własności dźwięku:

- osobiście nie bardzo znałem prezentowany repertuar - na pierwszej płycie niemiłosiernie syczało ale może to akurat

wina realizacji.

- większość osób w sali stała - co IMHO wyklucza prawidłowy odsłuch z racji kompletnie zaburzonych relacji odległościowych midrange - tweeter a także kąta odsłuchu samych przetworników. Jak dla mnie opinie wyrażane na podstawie "rzutu uchem" a zwłaszcza pod wpływem emocji wywołanych takim podgrzaniem atmosfery jak przed wejściem na prezentację, a wcześniej domysłami przez dwa dni - są nie owijając w bawełnę - niemiarodajne.

- zgadzam się z opinią Jar1 - w dzisiejszych czasach łatwo jest zrobić coś co zagra tak jak napisałem na początku - wystarczy wziąć dwie kostki LM3886 i zaaplikować je nawet na pająku zgodnie z kartą katalogową.

Natomiast muszę stwiedzić że Seniczowi należą się duże brawa (które zresztą otrzymał) - za odwagę i upór. Co nie znaczy że uwierzyłem w jego genialność jako konstruktora. W dalszym ciągu uważam że audio jest dziedziną bardzo podatną na lans i bans - i umiejętnie budując legendę (np. że prezentowany wzmacniacz powstawał przez 15 lat w odludnych górach Transylwanii budowany przez Romana Elektronika Niemowę w blasku księżyca w pełni, kołysany śpiewem skowronków i grzmiącym rykiem niedźwiedzi itp. itd.) - sprzedamy zwykłego LM3886 w standardowej (albo nawet trochę skopanej w celu uzyskania bardziej spektakularnego brzmienia) aplikacji. Tak więc pozostaję sceptykiem.

W Polsce jest bardzo duzy potencjal intelektualny i napewno w niedlugim czasie powstanie Polska Szkola Audio. Sa juz nawet pojedyncze rodzynki jak Mistrz Waldemar i inni. Dlatego goraco namawiam do rywalizacji np w budowie wzm czy kolumn ale i inny sprzet czeka na poprawienie. Jesli beda jakies ciekawe konstrukcje do porownan z moim wzm chetnie stane w szranki. Na as2007 bede raczej pokazywal kolumny aktywne z mfb przyczym kolejna prezentacja w Trimex bedzie raczej niemozliwa z roznych wzgledow. Przy okazji duza sala kosztuje tyle co dwa pokoje wiec? wydaje sie ze warto wynajac sale na prototypy np. w Bristolu bo tam taniej i przedstawic swoje dziela do ew. powielenia przez przemysl. Co jest najbardziej poszukiwane? a subwofery aktywne i zwykle. To co jest na rynku to straszne badziewie. Zawsze marzyl mi sie zestaw sub z satelitami i podzialem na 70hz. Oczywiscie podz. aktywny z 3 wzm w skrzyni. Panie domu zgodza sie na taki sprzet bo satelity moga byc male a sub jako stolik sie przyda. A faceci beda mieli naprawde dobry dzwiek. Tego na rynku nie ma. A budowa szerokopasmowych pelno wymiarowych kolumn jest nieoplacalna bo kobiety dwoch takich skrzyn nie strawia w domu.

No to jestem zmuszony do kolejnej prezentacji wdziekow. Jesli ktos z kolegow wystawi do konkurencji jakis swoj wzm fabryczny lub diy to chetnie poddam sie weryfikacji. Co do kolumn to wybor sedziow prosze tylko swoje zrodelko dvd za 100zl. A to dlatego bo kiepskie zrodlo narzuci jakosc ktora moze byc slabo odczytywana w roznicach miedzy wzm. I Misiomor ma racje. Pierwszy utwor pani Jopek to kat na kolumny. Ale na dobrym sprzecie gra super. Wiec szlifujcie swoje kolumny i wzm na tym kawalku. Jak bedzie milo to posluchamy.

>misiomor

Prawda, troche syczało, piękna było niewiele (może wcale), ale nie mulilo. :-) Dynamika była na poziomie lepszym niz przeciętna na Audio Show.... Z tego wynika, że Senicz umie łączyć kable i zasady stosuje też.

I przedtem już darzyłem go sympatia - ten pokaz ją jeszcze utwierdził ;-)

>Senicz, zapraszamy do klubu ! Najlepiej jakbys zaczął od składki ! :-))

=>senicz

Odsłuchałem na swoim miernym sprzęcie,(głośniki trójdrożne +mebrana bierna,wzmak robiony napęd philips coś tam) pomieszczenie 36 m2 wysokość 256 cm rozstawienie osi głośników 260cm wysokość osi głośników nad parkietem dębowym 107 cm. I doszedłem do wniosku że: jeśli jest to 1 utwór z płyty AMJ "Farat"p.t. wszystkie cnoty to muszę Cię pocieszyć .Anna Maria Jopek z głosem tak ma mieć i nie jest to żadnaTwoja wina, jej głos faktycznie czasem jest dość wysoki i sprawia nie tylko wrażenie świszczenia to jest w jej gardziołku, ALE MA TO BYĆ NATURALNE i może drażnić , pod sam koniec nagrania jest fragment ze świszczeniem wynikającym ze sprzęgnięcia w czasie koncertu mikrofonu z głośnikami i jest to mała wpadka realizatora .Co do dudnienia to bym się nie przejmował; u mnie nie występuje ale tylko dla tego że jest bardzo wiele pozytywnych cech pomieszczenia i wcale nie jest to moja zasługa tylko partaczy budowlanych,n.p podłoga nie jest równoległa do sufitu i ma 10 cm spadku ! Twarda zewnętrzna ściana jest niby ocieplona grubą trzciną pod tynkiem wewnętrznym głośniki są zamocowane do ściany drewnianej-belki nośne dachu ,głośniki są częściowo w niszy z łukami także o dudnienia tu naprawdę ciężko .Dochodzą meble ,książki zasłony duży ustrój chodzący Asay ;) Tego wszystkiego nawet w lepszym wykonaniu nie mogłeś mieć w pomieszczeniu na AS. Mimo to z moich doświadczeń wynika ,że przestrzeń wymaga po prostu zmniejszenia mocy dostarczonej. Wcześniej mój sprzęt grał w mniejszym pomieszczeniu 19 m2 i słuchałem tam głośniej teraz nie muszę.TO NIE JEST PORAŻKA NAWET JAK TAK UWAŻASZ TO PRZEKUJ JĄ W SUKCES !

Pozdrawiam, mimo że nigdy nie słuchałem Waszego sprzętu DYI ,bardzo szanuję takich ludzi jak Ty, bo tylko dzięki takim jak ty niespokojnym duchem mamy coś więcej jest to być może mały krok ale jak zrobią go tysiące to wspólnie zbliżymy się do muzyki.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja zajmoje sie diy gdyz fabryczny sprzet jest kiepski. Albo mam tak wrazliwe uszy albo firmy chca mnie zrobic w balona i ja to wykrylem. Byc moze naleze do tego nielicznego grona wrazliwych na dzwieki. Np. smuci mnie to ze ludzie nie slysza dudnienia kolumn. To jest jakas choroba z tym dudnieniem kolumn.

>>jar1

jest na to sposób! Słomy troche wiecej i będzie OK. Serio, o tajemnice wypytaj Senicza, może Ci pomoże. I tak dziwi mnie tylko trochę że "grało" a nikt nie zwrócił uwagę na "strzelającą" nutkę Vlada. Może takie nagranie?

Dynamika była, owszem i tutaj bym skończył. Ani średnica ani bas nie przykuł mojej uwagi, ale może to wina tego drogiego sprzętu którego się słuchało podczas AS...

jak narazie nie ma chetnych do zawodow w jakosci wzm. Poczekamy. Moze zdazy sie jakis dowazny. Przy okazji przepraszam za orty i inne ale aja tego co pisze nie czytam wiec moze sie zadazyc. he he mowilen na prezenatcji ze te stare maranztze wykosily by cale to badziewie z AS. Ciekawe dlaczego przestali produkowac? co prawda kosztowaly az 200zl na allegro wiec musza byc dobre. A w pokoje diy gralo kiepsko i sami to musiscie przyznac. Kopie proac mialy nieprzyjemny gwizd na srednicy na 1-2k? jakas skucha w zwrotce czy rez. wysokotonowego sie udzielal? te duze graly strasznie jazgotliwie choc energicznie co wielu odbiera jako hi-end. Powoli wracamy na ustalone pozycje co?

senicz, 13 Lis 2006, 14:31

>dzwieki. Np. smuci mnie to ze ludzie nie slysza dudnienia kolumn. To jest jakas choroba z tym

>dudnieniem kolumn.

Teraz Cię rozumiem Tobie chodziło nie o dudnienia w pomieszczeniu ale raczej w.g. mnie nazwijmy to nieprecyzyjnie szum złej pracy niskotonowców ,mało osób to słyszy no i dobrze,powinni być wdzięczni naturze.Opiszę to po swojemu membrana dostaje za silny sygnał i wlecze się za cewką jak szmata,cześć membrany nadąża a część nie,dodatkowo kłania się efekt Doplera oraz opór powietrza który obniża wysokość emitowanego dżwięku i wchodzimy w infradżwięki niektórzy widzą jak membrana drga ale jej nie słyszą, nagrać to mogą tylko mikrofony wielkomembranowe i tylko takie powinny być przy ściąganiu charakterystyk niskotonowców. Koszmarnie psuje to niskie tony (miłośnicy n.p. Baduizmu to powinni słyszeć).Efekt ten jest widoczny dopiero przy głośniejszym słuchaniu głośników niskotonowych (patrz wykres czułości ucha chyba Flechera-...) Ja na moich ś.p. AKG 300monitor też to miałem. Naprawdę przetworniki niskotonowe muszą być wysokiej klasy żeby nie było słychać tego efektu przy wyższych poziomach dostarczanego ciśnienia .Cały czas mi chodzi po głowie płaska membrana napędzana paroma cewkami lub lepiej jedną cewką na bazie ślimaka podpierającą w każdym miejscu płaską membranę. tyle w sferze koncepcji

pozdrawiam

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A moze by tak zaltwic zwolennikow GaCka? co macie na skladzie jakas audiofilska koncowke na LM? chetnie porownam brzmienie swojego wzm z tym wynalazkiem? mozecie budowac zestaw ze swoich klockow a ja w swojej konfiguracji. Sa odwazni?

dudnienie kolumn to najczesciej zle tlumienie fal stojacych i zle strojenie BR. Co do plaskiej membrany z kilkoma cewkami byly robione takie proby jednak okazalo sie ze nastepuje przekoszenie alosci gdy jeden z napedow ma inna sile niz inne i przekrzywia membrane.

enicz, 13 Lis 2006, 15:28

>A moze by tak zaltwic zwolennikow GaCka? co macie na skladzie jakas audiofilska koncowke na LM?

Senicz, możemy zrobic to w klubie - mamy Patka, czyli najbardziej uznany na świecie audiofilski gainclon ;-)

Panowie, poproszę o jeszcze jedno spotkanie z Elektrami i wzmacniaczem Pana Senicza w innym pomieszczeniu,

pomieszczenie w hotelu miało podłogę chyba techniczną, która mocno dudniła ...

pozdrawiam F.

Chce zrobic krzywde Peterowi? jego Patek ma przegrac z samodzialem Senicza? a ze przegra to jest pewne. No i co poczna wielbiciele gacka na calym swiecie gdy ich legenda padnie pod basociosami zwyklaka? panowie! do legend podchodzi sie ostroznie bo moze sie okazac ze legenda jest wyssana z palucha!

Szkoda że nie mogłem być na AS chętnie posłuchałbym zestawu senicza , bo wygląda na to że wszyscy spodziewali się dźwieku boomboxa , a jednak usłyszeli powiedzmy hifi.

Senicz masz swoje pięć minut na forum , ale uważaj żeby Ci woda sodowa nie uderzyła do głowy.

Ciekawe jak teraz będziesz pisał na forum, pierdoły czy coś jak spec konstruktor.

Pzdr.

Co ciekawe wyobrażałem sobie Ciebie jako gościa z czupryną i miałem racje.

male electry dudnio bardzo malo ale te slupki troche? no co ztym gackiem na selekc. elementach? ja zrobilem na zwyklych weglokach. No i uchyle rabka tajemnicy. Elektrolity uzyte moga miec i po 10lat a niektore zawet po 20. Kanaly maja rozna obsade tranzytsorow bo nie mialem i chcialem sprawdzic ktore lepsze i tak w prawym jest koncowka na 2sa1295/comp a lewy na 2sa1216/comp podobnie ze sterujacymi. He he. I tak nikt nie uslyszy. Podobnie jest z reszta. Obydwa kanaly maja rozne elementy choc pewnie sch jest ten sam choc pewny nie jestem do konca. Przewody wewnetrz to zwykle linki z demontazu ba nie ma w preampie zadnych ekranow zwykle przewody od wejcia do przelacznika wej. i dalej do potka i dalej na plytke. Sam uklad to pajak na probnym pcb z roznymi elementami w kazdym z kanalow. Ale i tak dowali to kazdemu wzm jaki wystawicie. To jest urzadzenie ktore zadaje klam calemu tego belkotowi hiendowemu o dobieraniu elementow i podobne bzdury. No jak sa chetni?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.