Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  586 członków

Naim Klub
IGNORED

Naim club

Rekomendowane odpowiedzi

O!, mam te obydwa, Chorda Anthem 2 i Hiline;a), a na jakim głośnikowym słuchałeś Chorda? Ja dokupiłem do Anthema Odyssey 2, ale wróciłem do kompletu kabli Naima, jesli chodzi o Chorda to mi sie bardziej podobają te tańsze interconnecty, jakoś tak po ludzku fajnie nie tak jasno.

Anthem2 i Naca5 to nie jest najbardziej udany komplet wg. mnie, coś w wyższym basie za grubo i mocno, i za jasno troszkę u góry. Ale za to krawędziami nie zaokrąglony dźwięk.

Może to tylko u mnie takie efekty (kolumny) ale tak jakoś męczyłem to wszystko że już wolę szaraka i Naca5 niż Anthema z Nacą. Jenak gram na Hilinie na ogół, ale on tez idealny nie jest: ciężki i ciemny w basie. Może to trochę przez PowerLine'a tak ciężkość.

podobne miałem odczucie, naca5 lekko uwypukla górny bas ociepla ogólnie dół choć jest dynamicznie i całkiem szybko a anthem (podobnie jak miałem chorda cadenza choć ciut ciemniej) rozjaśnia górę i wychodzi wynikowo za cieplo na dole z za ofensywnie na górze bo naca5 ma też podbicie na wyższej średnicy i słąbą rozdzielczość góry, taki misz masz się robi,

dla mnie obecnie ic i głośnikowy resona solid core 1.3mm jest najbardziej optymalnie, jest dobre oderwanie dźwięku przestrzeń dobra rozdzielczość lepsza definicja i kontrola basu , dynamicznie i analogowo bez metaliczności ostrości i szorstkości.

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3258455

podobne miałem odczucie, naca5 lekko uwypukla górny bas ociepla ogólnie dół choć jest dynamicznie i całkiem szybko a anthem (podobnie jak miałem chorda cadenza choć ciut ciemniej) rozjaśnia górę i wychodzi wynikowo za cieplo na dole z za ofensywnie na górze bo naca5 ma też podbicie na wyższej średnicy i słąbą rozdzielczość góry, taki misz masz się robi,

dla mnie obecnie ic i głośnikowy resona solid core 1.3mm jest najbardziej optymalnie, jest dobre oderwanie dźwięku przestrzeń dobra rozdzielczość lepsza definicja i kontrola basu , dynamicznie i analogowo bez metaliczności ostrości i szorstkości.

Zgadza się co do słowa, mam identyczne obserwacje. Obiecuje sobie od dawna spróbować tego resona, ale nie mam jak pożyczyć bo głśnikowego 5,5m nie mają w sklepach, ja mam tak sprzęt ustawiony po "Naimowemu". kolumny na jednej _krótszej scianie, grają wzdłuż pokoju, a sprzet na dłuższej ścianie i głośnikowe trzeba długie. Mikson a jaką długość mają Twoje głośnikowe? Czy Ty jesteś z Wawy? Jesli tak może byłbyś skłonny posłuchać u mnie Swoich resonów kiedyś? Jesli tak pisz na priva i dzieki.

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3258927

Zgadza się co do słowa, mam identyczne obserwacje. Obiecuje sobie od dawna spróbować tego resona, ale nie mam jak pożyczyć bo głśnikowego 5,5m nie mają w sklepach, ja mam tak sprzęt ustawiony po "Naimowemu". kolumny na jednej _krótszej scianie, grają wzdłuż pokoju, a sprzet na dłuższej ścianie i głośnikowe trzeba długie. Mikson a jaką długość mają Twoje głośnikowe? Czy Ty jesteś z Wawy? Jesli tak może byłbyś skłonny posłuchać u mnie Swoich resonów kiedyś? Jesli tak pisz na priva i dzieki.

Moje resony mają 2.5m , spytaj w audiopunkcie oni mogą wypożyczyć na testy może mają 3m-3.5m nie pamiętam, najwyżej przysuniesz kolumny na ten czas,

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3259679

U mnie kolumny stoją na dłuższej ścianie, i tak jest lepiej jeśli chodzi chodzi o scenę, rozdzielczość i precyzję dźwięku.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3259733

Dzieki, spróbuję w Audiopunkcie. Moje kolumny stały na dłuższej ścianie, ale było za dużo basu, a nie mogłem tam odsunąć ich dostatecznie daleko od tylnej ściany, więc wylądowały na krótszej i ok. metra od tylnej ściany, może nawet więcej i uzyskałem normalny (jak na mój gust) balans tonalny. W ogóle to są za duże na ten pokój, i cały czas rozmyślam na co by je zmienić. Nie tyle za duże fizycznie, co dźwięk ma za dużo masy, basu i tego typu cech.

Lubię wyrównane pasmo, wyrazistość, "łatwość i radość grania" emocje w muzyce, no i żeby głośniki miały to coś, żeby dały się lubić. O neutralności nie mówię, bo idealnych kolumn nie ma, a słyszałem dużo bardzo drogich, a i Naim jest specyficzny więc trzeba chyba mieć kolumny do niego które się po prostu podobają, a nie jakieś super idealne. Ciekawią mnie jakieś połączenia nieszablonowe, a udane, choćby monitory niedrogie a z Naimem fajnie grające lub drogie ale rzadko stosowane, Dali, Heco, Cabasse, Magnat, Chario, Whaferdale. Które z nich i jakie są warte zainteresowania? Może ktoś na forum próbował czegoś takiego nietypowego? Nie chcę Harbethów i wielu innych przewalonych w cenie marek. Nie chcę płacić za znaczek a nawet nie chcę go oglądać u siebie.

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261357

Miałem elaci 243- małe, bardzo precyzyjne, mniejszy bas. Dźwięk piękny, cena dobra.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261414

RLS Callisto 3, grałem na nich z xs, bardzo fajne głośniki, warto spróbować

RLS Callisto spróbuję tyle ze 4, bo trójek już nie ma, a ponoć się różnią, ale może będzie też dobrze, dziękuję za propozycje

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261479

Miałem kiedyś, a właściwie nadal mam do dyspozycji HECO Celan 301 xt. Bardzo udane, neutralne, grające takim "brytyjskim" dźwiękiem podstawkowce. Dopiero przy bardzo daleko idących testach porównawczych łapałem je na słabościach - w porównaniu ze Spendorami Sp 2/3. Generalnie jednak dawały duży komfort słuchania z naimem 200/202. Później przez pół roku próbowałem Celan 302 GT, ale ta trzecia wersja to chyba niewypał. Od soboty mam okazję popróbować Celan 500 (czyli ta pierwsza wersja). Hm . . . po 2 dniach trudno wyciągać wnioski, ale jeśli by sie przełozyły na pierwszą wersję celan 300, to może się okaże, że to właśnie ta pierwsza wersja była najlepsza. Co poniekąd potwierdzają prasowe opinie i pomiary. Sam jestem ciekaw, jak się zachowają po kilku dniach. Generalnie są łatwe do napędzenia. Miałem Naita XS i wydaje się, że są stworzone do uzupełnienia jego nie całkiem przejrzystego brzmienia.

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261480

Ciekawią mnie jakieś połączenia nieszablonowe, a udane, choćby monitory niedrogie a z Naimem fajnie grające lub drogie ale rzadko stosowane

B&W805 matrix z SN-em-wyjątkowa synergia,z dużą dozą prawdopodobieństwa z Naimem powinny bardzo dobrze zagrać późniejsze 805S i 805N,nowsze 805D odchodzą nieco od firmowego bowersowskiego brzmienia i trzeba by próbować,no i diamond'y B&W to już niestety dosyć poważne koszty.

l'enfant sauvage

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261507

de_moon

Mam podłączony zasilacz XPS2 do ND5XS. Jest różnica na "+" w stosunku do odtwarzacza bez zewnętrznego zasilania. Lepszy jest wgląd w nagranie, lepsza separacja i wybrzmiewanie instrumentów. Góra jakby zrobiła się jaśniejsza. Generalnie jest lepiej tylko ta "paskudna i bolesna" cena.

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261733

No cóż niby nic złego nie widać, ale drzazga mi wlazła w dłoń jak je targałem, To nie jest wygładzone tak jak wiele współczesnych, wielkoseryjnych paczek. Może to jakaś przedseryjna produkcja była? Ale wyglądały dokładnie jak na zdjęciu.

Mi to w ogóle nie robi nic, ale wspominam o tym wykończeniu przez tę drzazgę.

W nawiązaniu do wypowiedzi kolegi motiff muszę zdementować tą plotkę ponieważ osobiście zawiozłem kolumny, wypakowałem, ustawiłem i nie było możliwości aby coś takiego miało miejsce! Zresztą wszystkie głośniki jakie mamy są przed jakąkolwiek prezentacją starannie oglądane i sprawdzane aby nie było właśnie tego typu problemów.

Swoją drogą faktycznie kolumny zagrały fenomenalnie!

Jeżeli ktoś z kolegów ma jakiekolwiek wątpliwości co do wykonania, lub brzmienia kolumn Graham Audio to zapraszam do Audiopunktu aby przekonać się jak jest naprawdę.

Pozdrawiam

Artur

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261749

Dzieki, spróbuję w Audiopunkcie. Moje kolumny stały na dłuższej ścianie, ale było za dużo basu, a nie mogłem tam odsunąć ich dostatecznie daleko od tylnej ściany, więc wylądowały na krótszej i ok. metra od tylnej ściany, może nawet więcej i uzyskałem normalny (jak na mój gust) balans tonalny. W ogóle to są za duże na ten pokój, i cały czas rozmyślam na co by je zmienić. Nie tyle za duże fizycznie, co dźwięk ma za dużo masy, basu i tego typu cech.

Lubię wyrównane pasmo, wyrazistość, "łatwość i radość grania" emocje w muzyce, no i żeby głośniki miały to coś, żeby dały się lubić. O neutralności nie mówię, bo idealnych kolumn nie ma, a słyszałem dużo bardzo drogich, a i Naim jest specyficzny więc trzeba chyba mieć kolumny do niego które się po prostu podobają, a nie jakieś super idealne. Ciekawią mnie jakieś połączenia nieszablonowe, a udane, choćby monitory niedrogie a z Naimem fajnie grające lub drogie ale rzadko stosowane, Dali, Heco, Cabasse, Magnat, Chario, Whaferdale. Które z nich i jakie są warte zainteresowania? Może ktoś na forum próbował czegoś takiego nietypowego? Nie chcę Harbethów i wielu innych przewalonych w cenie marek. Nie chcę płacić za znaczek a nawet nie chcę go oglądać u siebie.

Kieruja się dzwiekiem nie marka Ale część dobrych marek ma bardzo udane kolumny do których warto dopłacić ,

Za naima też płacisz dodatkowo za znaczek , zresztą firma naim to jak subkultura już

Słuchałem i miałem dużo kolumn i wybrałem harberthy które według ciebie są przereklamowany ? Ale pokaz mi reklamę harbertow ? Te kolumny mają coś to co większość firm glosnikowcyh zapomniało po drodze za gonitwa za super precyzja czy detalicznoscia -muzykalnosc i to wielka

Zakładając ze masz takie myślenie będziesz ograniczony doputy dopuki nie zrozumiesz tego ze nawet te przereklamowane firmy mają czasem rodzynki w dobrej cenie

Już nie zasmiecam bo to klub naima

Ps jestem tylko ciekawy dlaczego kupiłeś naima jeśli nie lubisz firmowych znaczków z dużo reklama ???

Edytowane przez szwagier83

:)

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261845

motiff

Heco Celan 300 miałem jakiś czas u siebie. Nie powiem, grały głośno i rzetelnie, ale magii nie uświadczyłem. Po przesiadce na B&W CM1 + RelT5 muszę stwierdzić, że można mieć więcej wyrafinowania i fanu. Jestem zadowolony i pięty nie swędzą mnie za mocno, ale nie pogardziłbym 805S za rozsądną cenę. Może i ślicznotki PM1 pojawią się wkrótce w sekcji "ogłoszenia". Redakcja Audio-Video twierdzi, że to bardzo komunikatywny i muzykalny monitor, a na podstawie osobistych odsłuchów i porównania z testami Audio-Video w innych przypadkach, wydaje mi się, że owi dżentelmeni unikają nadmiernego entuzjazmu i myślą dość trzeźwo. Callisto - bardzo owszem, nie pamiętam wersji Callisto, ale na Audio Show mili Panowie z Audiopuktu pozwolili mi grać na nich radosnego Rammsteina, Slayera, SAOD, (gwoli ścisłości, pokoje światowych wymiataczy grały jakieś z góry narzucone ble-ble i krzywiły się na nieprawomyślne odsłuchy) jak również przyjemne jazzowe klimaty i smęcące baby. Za każdym razem atrakcyjnie, przekonująco i bez zawodu. Polacy nie gęsi...

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261903

RLS Callisto 3, grałem na nich z xs, bardzo fajne głośniki, warto spróbować

miałem 3 z heedem obeliskiem , ale ciekawiej grały z xs,

jestem ciekaw jak gra wersja 4 z naimem 5si moim zdaniem może być ciekawe połączenie

Focal + Naim

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3261997

Czołem Panowie! :)

Krell-e 300cd/300i to dźwięk wybitnie neutralny - przez wiele lat do takiego dźwięku dążyłem.

Jak usłyszałem cd5x+nait xs+flatcap - na początku byłem zdziwiony, że tranzystory mogą brzmieć tak różnie - naim, tak jak pisałem wcześniej ma dla mnie lekko wypchniętą średnicę, lekko podbity wyższy bas i lekko ściszone wysokie tony - oczywiście wszystko w granicach "dobrego smaku" - brzmi jak żaden inny sprzęt, który do tej pory słyszałem.

Po jakimś czasie dotarło do mnie, że właśnie taki dźwięk mi teraz odpowiada - pewnie po czterdziestce mi się zmieniło :)

Zachciało mi się "jeszcze więcej", więc zacząłem szukać w serii classic.

Kombinacja 202/200 brzmi fenomenalnie (zaryzykowałbym) twierdzenie, ze nawet lepiej od Krelli i niewątpliwie o klasę lepiej niż seria "X", ale niestety nastąpił tutaj powrót do ogólnie pojętej równowagi pasma, więc szukam dalej.

Będę próbował teraz albo 282/250 albo tak jak kilku innych forumowiczów poszukam "oliwek" - ale wiem jedno - tak, czy owak będzie to Naim!

Pozdrawiam serdecznie przy okazji :)

Witaj,

Dzieki za info. Jeśli o mnie chodzi to sprzedaż integry Krella (tyle, że 400xi) to chyba jedyna transakcja, jakiej z perspektywy czasu żałuję. Za parę dni wyciągam z kilkuletniego aresztu w pudle 52SE jako zestaw nr 2 do sypialni i taki Krell byłby do nich jak znalazł. Mam co prawda do nich nostalgiczny zestawik Audio Innovations, ale do muzyki typu rock przydałoby się coś mocniejszego:). Myślałem o najprostszej integrze Naima, ale nie mam pojęcia jak to zagra. Pod Naima jako elektronikę stworzoną do rocka robiłem już podejście parę lat temu ale to było nieudane, przy czym nie pamiętam już co mi tam nie pasowało:).

Pozdrawiam, Jarl

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3262002

Czy to znaczy ze masz te Heco 301xt do sprzedania? Ja w Heco, czułki mam wystawione od jakiegoś czasu i duzo dobrego o nich słyszałem

301 pozostały w rodzinie. Grają u syna. Osobiście używam Epos Elan 35 i trudno jest zaproponowac coś lepszego i w dobrej cenie (są śmiesznie tanie w stosunku do konkurencji). Taki poziom Spendorów Sp 1/2. Muzykalnie, przestrzennie, z otwarciem dźwięku. A Celany 500, jak jest okazja posłuchać, to korzystam. Zawsze poszerza to wiedzę w temacie.

Tak przy temacie kolumn. Słuchałem w salonie razem z Sheykiem tych najmniejszych Trenner & Friedl Art. To było naprawdę miłe przeżycie. Z takich maleństw !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3262205

Szanuję i lubię kolegę z branży. ale było tak ze jedną kolumnę wnosił i znosił On, a drugą ja. Głupio i niefajnie to wyszło, z tą drzazgą bo był miły i grzeczny i kolumny przywiózł, ale fakt był i choć dla mnie nieważny, czuję że zrobiło się niefajnie. Kolumny wygladają normalnie, nie widać żadnych braków w jakości wykonania i może coś na rogu się odszczypało, drobiazg i gdyby nie cena to kupilbym je, no ale aby oddac sprawiedliwosci, Sonus Faber to nie jest pod wygledem wykonania

Kieruja się dzwiekiem nie marka Ale część dobrych marek ma bardzo udane kolumny do których warto dopłacić ,

Za naima też płacisz dodatkowo za znaczek , zresztą firma naim to jak subkultura już

Słuchałem i miałem dużo kolumn i wybrałem harberthy które według ciebie są przereklamowany ? Ale pokaz mi reklamę harbertow ? Te kolumny mają coś to co większość firm glosnikowcyh zapomniało po drodze za gonitwa za super precyzja czy detalicznoscia -muzykalnosc i to wielka

Zakładając ze masz takie myślenie będziesz ograniczony doputy dopuki nie zrozumiesz tego ze nawet te przereklamowane firmy mają czasem rodzynki w dobrej cenie

Już nie zasmiecam bo to klub naima

Ps jestem tylko ciekawy dlaczego kupiłeś naima jeśli nie lubisz firmowych znaczków z dużo reklama ???

Spokojnie,

Reklama Harbethów? Proszę spojrzeć w branżowych pismach. Ja nie mam zastrzeżeń do jakości i dżwięku w ogóle lecz w kontekście do ceny. A może my tu w Polsce za mało zarabiamy? W końcu dla Brytola to jest relatywnie znacznie tańsze

Naima kupowałem kiedy był w Polsce nieznany (tez za drogi), własnie dlatego ze lubię mieć coś ekskluzywnego.

Po prostu wolę mniej znane i okrzyczane marki, które są czasem też są świetne a dowodzą ze nabywca poszukał czegoś indywidualnego dla siebie. Ford też jest swietny w kontekście ceny, a nie mam i nie chcę mieć. Sorry jeśli uraziłem uczucia.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3262229

Widzialem ze poruszyliście temat heco bardzo lubię ich kolumny . Zastanawiam sie nad połączeniem heco statement podłogowe z supernaitem . Nigdy nie słyszałem takiego połączenia tylko osobno . Ciekawi mnie czy 80 w naima występowało by te nie małe głośniki ?

Pozdrawiam

"...Wolność albo jest pełna albo jej w ogóle nie ma, bez wolności nie ma rozumu, nie ma sprawiedliwości, nie ma dobrobytu, nie ma człowieczeństwa..."Michał Bakunin

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3262250

Cześć,

Chciałbym zasięgnąć Waszej rady: Mam w domu system zbudowany na Arcamie + KEF XQ30 ale chciałbym przejść w całości na pliki i myślę, o zakupie Naim'a Uniti 2. Czy ten streamer napędzi mi te kolumny i czy będzie to sensownie grało? Pokój 18m2 a muza to głównie rock i metal.? Pytam bo nie mam możliwości odsłuchu w domu... :(

Dodatkowo myślałem wstępnie, o Naim UnitiLite ale słyszałem, że to lipa z uwagi na problemy z CD

Proszę, o parę słów pomocy i dobrej rady, za co z góry dziękuję. :)

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3262801

No cóż niby nic złego nie widać, ale drzazga mi wlazła w dłoń jak je targałem, To nie jest wygładzone tak jak wiele współczesnych, wielkoseryjnych paczek. Może to jakaś przedseryjna produkcja była? Ale wyglądały dokładnie jak na zdjęciu.

Byłem wczoraj Audiopunkcie i oglądałem kolumny Graham LS 5/9 jeszcze raz pod kątem wykończenia. Próbowałem nawet sobie wbić drzazgę. To na pewno nie z kolumn ta drzazga, może z podłoża jak je odnosiłem (bagażnik). Wykończone sa nie gorzej niz Spendor czy Harbeth, więc krzywdząca była ta moja opinia o złej jakości wykończenia i tu przepraszam wytwórców i potencjalnych kupujących . Smiało można je kupować, lub samemu sprawdzić, bo grają rewelacyjnie bez zadnej przesady. Takiego wrażenia dawno nie zrobił na mnie żaden głośnik

pozdrawiam

motiff

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3263128
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Byłem wczoraj Audiopunkcie i oglądałem kolumny Graham LS 5/9 jeszcze raz pod kątem wykończenia. Próbowałem nawet sobie wbić drzazgę. To na pewno nie z kolumn ta drzazga, może z podłoża jak je odnosiłem (bagażnik). Wykończone sa nie gorzej niz Spendor czy Harbeth, więc krzywdząca była ta moja opinia o złej jakości wykończenia i tu przepraszam wytwórców i potencjalnych kupujących . Smiało można je kupować, lub samemu sprawdzić, bo grają rewelacyjnie bez zadnej przesady. Takiego wrażenia dawno nie zrobił na mnie żaden głośnik

pozdrawiam

motiff

Jakbym Sikorskiego słuchał...:)

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3263171

Cześć,

Chciałbym zasięgnąć Waszej rady: Mam w domu system zbudowany na Arcamie + KEF XQ30 ale chciałbym przejść w całości na pliki i myślę, o zakupie Naim'a Uniti 2. Czy ten streamer napędzi mi te kolumny i czy będzie to sensownie grało? Pokój 18m2 a muza to głównie rock i metal.? Pytam bo nie mam możliwości odsłuchu w domu... :(

Dodatkowo myślałem wstępnie, o Naim UnitiLite ale słyszałem, że to lipa z uwagi na problemy z CD

Proszę, o parę słów pomocy i dobrej rady, za co z góry dziękuję. :)

Do rocka i do metalu to za słabe klocki. Poszukaj coś mocniejszego.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3263185

Tak. W pokoju 420 w Sobieskim.

Pomyłka.

W pokoju 422.

http://www.audioshow.pl/przewodnik_po_wystawie/QEaS,przewodnik_2014.html

Edytowane przez AUDIOPUNKT
https://www.audiostereo.pl/topic/29404-naim-club/page/162/#findComment-3263289
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.