Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

hehehe no tak :D tylko te CENY :D, pytanie jak to gra D/A trochę stare już mimo wszystko nie ta technologia choć pewnie tragedii nie ma :D

Chociaż generalnie jak obserwuje ceny to co roku to drożej...

pzdr. Łukasz

Ciekawostka :

http://allegro.pl/in...2183384532.html

1975 rok... parametry tutaj : http://www.infinity-...index-other.htm

Moze ktos slyszal jak graja..?

Qurcze takie zacne kolumny i nie moga znalezc wlasciciela..... ktora to juz rocznica ogloszenia... ? to juz chyba ponad rok jak czekaja na "przygarniecie".....

http://allegro.pl/in...2173584997.html

to moze byc jedna z nie wielu okazji do zakupu tych kolumn... :

http://www.ebay.de/i...=item43adc7cf10

IR90 w rozsadnej cenie (jak na razie) :

http://www.ebay.de/itm/Infinity-Renaissance-90-Lautsprecher-/180824822463?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item2a19ffd2bf

a ta aukcja moze sie stac sie okazja.... co prawda kolumny z roznymi nr seryjnymi (i lekko rozniace sie kolorem), malymi zadrapaniami... ale cena atrakcyjna (pewnie stana sie dawca organow...).

problem jaki opisuje sprzedawca to nie precyzyjnie zestrojone servo ze wzmacniaczem basowym... (zbyt duza czulosc na wejsciu serva), prawidlowa regulacja zalatwia temat....

http://www.ebay.de/itm/Infinity-IRS-Epsilon-/251010938647?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item3a716af717

Edytowane przez VISTO

jak czesto mozna znalesc same skrzynki IR90? kupilbym kurcze takie czarne - nie w debie

stolarz bo blizszym przyjrzeniu sie tym skrzynkom stwierdzil ze nie da gwarancji na lakier bo drewno pracuje.... i o ile nie powinno byc problemu z gorna czescia to pekac bedzie przez cala wysokosc- czyli po zeszlifowaniu tych kantow-rantow na ktorych sie opiera maskownica.

te czarne sa chyba zrobione z mdfu i oklejone tylko tym czarnym badziewiem. chociaz moze jest to bejcowany dab? wie ktos jak sprawa wyglada w rzeczywistosci?

bo jesli to mdf to nie powinno byc zadnego problemu z chlapnieciu tego na bialo...

w moich RE90 tyl to lite drewno a przod to mdf z okleina - z tym tylko ze solidna - taka na 4-5 mm. ale (to ten niby dab kalifornijski). jestem ciekawy z czego jest zrobiona wesja czarna - to wyglada na okleine ale to tylko przypuszczenia.

fajnie tez by bylo jak by ktos z posiadaczy wersji czarnej ale tej fortepianowej zlozyl jakies doniesienie w tej sprawie...

w moich RE90 tyl to lite drewno a przod to mdf z okleina - z tym tylko ze solidna - taka na 4-5 mm. ale (to ten niby dab kalifornijski). jestem ciekawy z czego jest zrobiona wesja czarna - to wyglada na okleine ale to tylko przypuszczenia.

fajnie tez by bylo jak by ktos z posiadaczy wersji czarnej ale tej fortepianowej zlozyl jakies doniesienie w tej sprawie...

czarne sa zbudowane tak samo... dab jest olejowany na czarno....

a fortepianowe ma zuk - pewnie cos napisze....

fortepianowe modulusy i sub to mdf pomalowane na wysoki polysk - lakier podobny do samochodowego....

czyli tak jak stolarz mowil - drewno bedzie pekac cokolwiek by sie nie zdzialalo z nim. pracowac bedzie i tyle. podejrzewam ze te wersja fortepianowa jest po prostu zrobiona z mdfu. zamawianie skrzynek z mdfu na nowo mija sie z celem. z kolei jak sie to pomaluje i bedzie pekac to tez bez sensu. czytalem na jakims forum z hiszpanii ze lakierowali drewno ale z kazdej strony - tak zeby odciac je od warunkow atmosferycznych. z tym tylko ze to byly zwykle skrzynki. tu to jest bardziej skomplikowane bo jest za duzo zalaman i generalnie konstrukcja jest "nieco" inna. no nic powiem stolarzowi zeby zamalowal rowniez je od srodka i tyle...

no tak ale ich nie lakierowales - tylko kupiles takie - nie wiesz czy one sa z mdf-u czy to tez lity dab?

Przecież stolarz-fachowiec mówił, że drewna być nie może, więc po co rozbierać?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Gosc

(Konto usunięte)

moze ale gwarancji nie da...

zamaluje z obu stron tak zeby odciac dostep do warunkow atmoswerycznych a reszta to to kwestia modlitwy :)

Jak zamalujesz od środka gęstą farbą żeby odciąć drewno od wilgotności to niestety zmienisz całkowicie właściwości dźwiękowe tych pudeł. Efekt końcowy całkowicie niewiadomy, ale ryzyko duże. Trochę tak jakbyś skrzypkowi polecił zamalować od środka olejną farbą skrzypce to mu dłużej wytrzymają.

Ja bym był ostrożny.

A ja ciągle odkrywam uroki lampki . Nie miałem pojęcia że lampa może brzmieć tak rozdzielczo i dynamicznie, nie tracąc nic ze swojej przysłowiowej ciepłoty. Szczegóły na górze słychać rewelacyjnie , dół konkretny , scena dobra , w zasadzie nie ma się do czego przyczepić .Jak dla mnie rewelka , zostaną Omaki na dłużej . Szkoda że to taka rzadkość na rynku wtórnym .

W związku z tym , jak ktoś szuka budżetowego napędu do Infinity , NAD 208 jest na sprzedaż za dobre pieniądze. Kontakt PW.

M

W dniu 8.03.2012 o 19:51, gość napisał:

Jak zamalujesz od środka gęstą farbą żeby odciąć drewno od wilgotności to niestety zmienisz całkowicie właściwości dźwiękowe tych pudeł. Efekt końcowy całkowicie niewiadomy, ale ryzyko duże. Trochę tak jakbyś skrzypkowi polecił zamalować od środka olejną farbą skrzypce to mu dłużej wytrzymają.

Ja bym był ostrożny.

mylalem nad tym ale nie sadze zeby porownanie bylo adekwatne do sytuacji - w skrzypcach pudlo jako element rezonansowy - gra. tu calosc jet szczelnie wypelniona elementem tlumiacym.to szczelnie oznacza szczelnie - to wypelnienie bylo tak zbite ze az ciezko bylo je wyjac.

nie sa to obudowy z BR. wiec postanowilem zaryzykowac. efekty beda po swietch...

czy są gdzieś dostępne skany starych gazetek albo punktacje z magazynów audio z czasów gdy wchodziły do sprzedaży kolumny Infinity Kappa ? może ktoś ma namiar na tego typu materiały ?

ewentualnie czy jesteście w stanie coś wymienić, co oprócz starych Infinity brzmi na podobnym poziomie i nie kosztuje więcej (może jakieś T+A ?) ?

nie chodzi mi tylko o bas (choć generalnie ma to być coś również bardzo swobodnego, na dużym przetworniku)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

mylalem nad tym ale nie sadze zeby porownanie bylo adekwatne do sytuacji - w skrzypcach pudlo jako element rezonansowy - gra. tu calosc jet szczelnie wypelniona elementem tlumiacym.to szczelnie oznacza szczelnie - to wypelnienie bylo tak zbite ze az ciezko bylo je wyjac.

nie sa to obudowy z BR. wiec postanowilem zaryzykowac. efekty beda po swietch...

No nie do końca prawda. Mimo tego wygłuszenia i zamknietej obudowy ona w dalszym ciągu gra. Wyciąg głośnik z obudowy i włącz poza pudłem. Usłyszysz różnicę.

bede strzelal - stare cervin vega ?

tak, zwłaszcza te z tubką mi się podobają i z głośnikami basowymi w kolorze czerwonym

to będzie gdzieś klasa basu i góra jak ze wstęg Infinity Kappa ?

W dniu 9.03.2012 o 12:52, gość napisał:

Wyciąg głośnik z obudowy i włącz poza pudłem. Usłyszysz różnicę

nie - to nie tak - obudowa zamknieta jest po to aby zagral glosnik. szczegolnie sam glosnik. glosniki zostaly zaprojektowane tak zeby mialy grac "z przodu" a tyl byl "zamkniety"wiec obudowa ma zatrzymac to co glosnik generuje "z tylu". jak wyjmiesz go z obudowy to on traci sowje srodowisko do ktorego zostal zaprojektowany - wlacznie z tym ze poniekad zmieniasz jego "opor" - w obudowie wytwarza on pod i nadcisnienie. w zamnietej a nie BR. temat byl kiedys walkowany w zakladce DiY.

W dniu 9.03.2012 o 12:54, don111 napisał:

będzie gdzieś klasa basu i góra jak ze wstęg Infinity Kappa

troche inna szkola. mniej do wyboru na rynku wtornym ale generalnie zacne pudla. moim zdaniem nie sa az tak dobre ale bankowo sa modele ktore sa bardzo dobre

czy jesteście w stanie coś wymienić, co oprócz starych Infinity brzmi na podobnym poziomie i nie kosztuje więcej (może jakieś T+A ?)

Nie obrażamy się. Jak ja kupywałem moje Kappa 8.2i to konkurencyjnymi paczkami nad którymi sie zastanawiałem były bardzo dobre i cenione T+A TMR 160, którymi udało im się nieźle namieszać na rynku w tamtym okresie. 2x25cm seas na dole w obudowie linia transmisyjna, reszta głośników także bardzo dobra. Polecane przez wielu do rocka i ciężkiego grania. Chodziły ok. 3000-3200zł. Jako, że miałem Quadral Phonologue Shogun (25cm seas, psm120 isophona i wstęga) w obudowie zamkniętej zakończonej variowent'em (dynaudio kiedyś także stosowało) to też zainteresowałem się dużymi paczkami Quadrala modele Montan i Vulcan także jak TMR160 linia transmisyjna i waga ok. 50-60kg sztuka. Kupiłem jednak Kappy bo były nowsze, łatwiej dostępne i kilka lat o nich myślałem licząc, że spadnie cena. Ta jak zaczarowana stała przez ok. 6-7 lat w miejscu :) A nawet troszkę poszła do góry. Na początku niewiedziałem na co i z czym się rzucam. Trochę się przeraziłem jak się naczytałem o odpowiednim napędzie do nich Po kilku miesiącach walki udało mi się skonfigurować to co mam i gra to dla mnie wspaniale, idealnie. Ciężko uwierzyć, że z lepszą i mocniejszą końcówką będzie jeszcze lepiej. Naprawdę nawet na siłę nie mam do czego się przyczepić. Z perspektywy czasu jestem jednak niesamowicie zadowolony i dobrze, że mój wybór padł na Infinity, które szczerze polecam wszystkim.

Pozdrawiam.

Ps. Jeżli chodzi o Carvin Vega te z czerwonymi membranami to jest to żadna konkurencja dla Kapp. Użytkownik Exik miał największe paczki Carvin'a na 15" basowcach i Kappy 8.2i wprost je pożarły pod każdym względem, także przy reprodukcji niskich tonów. Dźwięk kilka klas lepszy.

post-12651-0-85385900-1331328179_thumb.jpg

post-12651-0-41834600-1331328216_thumb.jpg

post-12651-0-39282300-1331328223_thumb.jpg

jeśli chodzi o Cerwiny to wiem jak one brzmią (zarówno te nowe jak i vintage, jedne takie stoją u mojej siostry) i z tym porównaniem to był żart... nie wyobrażam sobie aby mogło być inaczej niż różnica klasy na basie (zwłaszcza jego kontroli) i różnica kolosalna w reszcie pasma

chodzi mi właśnie o doświadczenia ze starszymi konstrukcjami, które mogłyby ewentualnie konkurować z Infinity typu T+A czy te Quadral które wymieniłeś, ewentualnie inne... generalnie w takim zestawieniu z Quadral, to Infinity ogólnie oceniasz wyżej od nich ?

no i w końcu chciałbym się dowiedzieć jaki jest charakter brzmienia Infinity Kappa 7.2/8.2 jeśli chodzi o średnicę/górę - domyślam się że są rozdzielcze i przestrzenne, bo sporo o tym czytałem wałkując ten wątek od deski do deski, natomiast czy są wyważone w tym zakresie, nie nazbyt sterylne/krzykliwe, wybaczają nieco słabsze nagrania i da się ich słuchać bez uczucia zmęczenia ?

czy są gdzieś dostępne skany starych gazetek albo punktacje z magazynów audio z czasów gdy wchodziły do sprzedaży kolumny Infinity Kappa ? może ktoś ma namiar na tego typu materiały ?

ewentualnie czy jesteście w stanie coś wymienić, co oprócz starych Infinity brzmi na podobnym poziomie i nie kosztuje więcej (może jakieś T+A ?) ?

nie chodzi mi tylko o bas (choć generalnie ma to być coś również bardzo swobodnego, na dużym przetworniku)

Rzuc okiem w starsze wpisy tego watku - jesli dobrze pamietam, to wklejalem skany Stereoplay'a z "tamtych lat" mozna porownac punktacje Infinity z innymi markami...

Tak mi się infinity spodobało i co najważniejsze zona zezwolila na zmianę aranżacji salonu więc coraz mocniej chodzi mi po głowie zmiana moich obecnych kapp 8,2 i na coś jeszcze fajniejszego, z zastrzeżeniem ze tylko z krainy infinity... Jakby wam coś fajnego wpadło w sieci w oczy to dawaj ile znać.... Marzeniem byłoby mieć bety ale nie dość ze cena której mogę nie udźwignąć to jeszcze wymiar .... Fajne na Allegro są te RS 1b ale ciekaw jestem czemu tak długo się sprzedać nie chcą.... Chyba jednak najbardziej dostępne bedą renaissance 90...

Jacek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.