Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Ostatnio zainteresowałem się kolumnami infinity.Jako,że kolumny mają grać w pomieszczeniu 15m w oko wpadły mi infinity kappa 6.1.Na ebayu jest aukcja:http://www.ebay.pl/itm/Enceintes-speakers-INFINITY-KAPPA-6-1-hifi-home-cinema-/121130405798?pt=LH_DefaultDomain_23&hash=item1c33ef4fa6 jednak 1 rzecz mnie martwi:głośnik wysokotonowy dziwnie wygląda,po zewnętrznej stronie jakby miał wypukłe gwiazdki.Czy to normalne?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Idealne nie są, ale też tragedii nie ma.

Zdjęcia niestety nie są zbyt dobre.

Folie są trochę pofałdowane ale chyba nie ma pęknięć. Polydome też niestety mocno już ,, zaśniedziały'', ale jak w cenie podobnej z aukcji to myślę że warto.

W dniu 26.06.2013 o 10:29, gość napisał:

Idealne nie są, ale też tragedii nie ma.

Zdjęcia niestety nie są zbyt dobre.

Folie są trochę pofałdowane ale chyba nie ma pęknięć. Polydome też niestety mocno już ,, zaśniedziały'', ale jak w cenie podobnej z aukcji to myślę że warto.

A tak właściwie, czy jest sens oprócz efektu wizualnego odświeżać nieco zażółcone polydomy? Poczytałem nieco na temat i właściwie konkretów się nie dowiedziałem. Jeśli tak, to proszę o ewentualną instrukcję jak to bezpiecznie zrobić (może przykleić na forum?) lub poradę, gdzie profesjonalnie ktoś mógłby się tym zająć? Chodzi o kappy 8.2i. Pozdrawiam.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Już kiedyś o tym tutaj pisałem. Umyć wodą z delikatnym środkiem myjącym. Płyn do naczyń lub mydło. W niczym im to nie zaszkodzi, a stają się przeźroczyste. Nie wiem, czy zagrały po tym zabiegu lepiej, bo moje nie były aż takie złe. Ale efekt wizualny rewelacyjny. A i umyć trzeba od zewnątrz i od środka.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie musisz być aż tak subtelny. Spokojnie. Trzeba rozkręcić głośnik, wyjąć membranę razem z uzwojeniem i myć delikatną szmatką. Oczywiście ,, raczej'' nie myć i nie dotykać uzwojenia przy tym zabiegu. Problem jest tylko tego rodzaju, że kable sygnałowe sa przylutowane( przynajmniej u mnie tak było) więc operacja mycią odbywała się na wysokości głośnika.

To cała trudność.

Dzięki bardzo, bo to pocieszające. Bałem się, że trzeba będzie coś rozerwać lub rozkleić, a potem znów połączyć. Sądzę, że u mnie głośniki będą miały wsuwki. Chyba mniejsza "+", a większa "-". Tak mam w REF60. Muszę też stwierdzić, że te 60-tki nie grają wcale źle. Zwłaszcza jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Obudowa zamknięta ma też jednak swoje plusy. Problem z nimi zaczyna się jedynie przy wysokiej głośności. Dlatego je zmieniłem. Ale z czasem zmieniłem się i ja i już tak głośno nie słucham. Czy w kappa 8.2i można bez szkody zatkać otwór basreflexu? Myślałem o jakiejś gąbce lub stożkowej piance. Ciekawe jaki dałoby to efekt?

Edytowane przez Contras

Witajcie po czasie...

Odnalazłem w necie film (a właściwie cykl, a to jest póki co ostania część), który powinien zainteresować Klubowiczów.

http://www.youtube.com/watch?v=u-THnT8LGY8

Jest też stronka z artykułem na temat spostrzeżeń i wrażeń tego Pana, a także blog, które uzupełniane będą na bieżąco! najlepsze to, ze temat jest na czasie, dzieje się teraz. Ciekawym jak spiszą się ponad 30-letnie "kartony, o wielkich zniekształceniach"? Jak to pieszczotliwie ujęli koledzy z forum:)

http://audiophilereview.com/room-acoustics/pauls-new-room.html

Miłych i słonecznych WAKACJI:)

Pozdrawiam!

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam Klubowiczow mam pytanie rozwazam zakup kolumn chce sie przesiasc z monitorow na podlogowki w poszukiwaniu wiekszego bassu, wybor padl na klipsch rf 82II ale przypomnialo mi sie ze chcialem tez zawsze jakies kappy z wstegowym wysokotonowcem i 30cm bassowcem. Tyle ze mam obawy czy moja mala lampka v5 2x 25wat wogole je rozbuja. Jak myslicie.

Jakby ktos z okolic trojmiasta mial jakies kappy i zgodzil sie na odsluch to bylbym wdzieczny i gotow tak wspanialy gest wynagrodzic. Pozdrawiam

Witam Klubowiczow mam pytanie rozwazam zakup kolumn chce sie przesiasc z monitorow na podlogowki w poszukiwaniu wiekszego bassu, wybor padl na klipsch rf 82II ale przypomnialo mi sie ze chcialem tez zawsze jakies kappy z wstegowym wysokotonowcem i 30cm bassowcem. Tyle ze mam obawy czy moja mala lampka v5 2x 25wat wogole je rozbuja. Jak myslicie.

Jakby ktos z okolic trojmiasta mial jakies kappy i zgodzil sie na odsluch to bylbym wdzieczny i gotow tak wspanialy gest wynagrodzic. Pozdrawiam

Uuuu....

Z taką lampką, raczej będzie tylko plumkanie:(

Proponowałbym wymianę wzmacniacza...

Z tym, że na forum rządzi lampa. Proponowana wszystkim i do wszystkiego. Nie rozumiem dlaczego...

Mieszkam daleko od Gdańska. Jakieś 5 godzin jazdy.

Ale mimo to, zapraszam posłuchać jak gra tranzystor. Sądzę, że warto posłuchać i przegnać wreszcie czar "świeczek":)

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jesli chodzi o wzmacniacz to powiem tak nic nie mam do tranzystorow tyle ze mialem kilka modeli technics pioneer yamahe i denona do kwoty 2-3 tys i chinski lampion zagral wyryznie lepiej.Zapewne sa dobre tranzystorki powyzej 5tys lecz nie w moim budzecie wole narazie pozadne kolumny

male kappy lampa rozbuja lekko na serie "9" to raczej bym sie nie rzucal

u mnie phast (18W) popedzal re 90 i brakowalo na prawde nie duzo - z lepszym pre bylo by zabujczo

rogue magnum cronos na lampach KT120 zdmuchnal wiekszosc tranzystorow bez problemu

wszystko jest kwestia aplikacji i gustu

Jesli chodzi o wzmacniacz to powiem tak nic nie mam do tranzystorow tyle ze mialem kilka modeli technics pioneer yamahe i denona do kwoty 2-3 tys i chinski lampion zagral wyryznie lepiej.Zapewne sa dobre tranzystorki powyzej 5tys lecz nie w moim budzecie wole narazie pozadne kolumny

Wszystko gra lepiej od tych, co wymieniłeś:) Nawet niektóre amplitunery za 1500 zł...

Lecz Twój wybór...

Pozdr.

Moje 8.2i szukają nowego właściciela :)

http://www.fotosik.pl/u/marcinostrow1/album/1475132

Kontakt PW

M

:( Możesz zdradzić jakie masz plany?

Dynaudio, Sonus, Harbeth...?

:( Możesz zdradzić jakie masz plany?

Dynaudio, Sonus, Harbeth...?

Nie może:(

http://www.ebay.de/itm/Infinity-RS-6000-Standboxen-tolles-Aussehen-Edelstahl-neue-Sicken-/231011988908?pt=DE_Lautsprecher_Martin&hash=item35c96335ac

Wakacyjne odkrycia:)

Pozdrowienia!

Witajcie po czasie...

Odnalazłem w necie film (a właściwie cykl, a to jest póki co ostania część), który powinien zainteresować Klubowiczów.

http://www.youtube.com/watch?v=u-THnT8LGY8

Jest też stronka z artykułem na temat spostrzeżeń i wrażeń tego Pana, a także blog, które uzupełniane będą na bieżąco! najlepsze to, ze temat jest na czasie, dzieje się teraz. Ciekawym jak spiszą się ponad 30-letnie "kartony, o wielkich zniekształceniach"? Jak to pieszczotliwie ujęli koledzy z forum:)

http://audiophilereview.com/room-acoustics/pauls-new-room.html

Miłych i słonecznych WAKACJI:)

Pozdrawiam!

ZukZuk, bardzo ciekawy film i opowieść człowieka który na pewno kocha audio.

Czy zwróciłeś uwagę jakie kolumny miał wcześniej przed IRS Beta ? W jego studiu grały Magnepany MG 3.6R

ZukZuk, bardzo ciekawy film i opowieść człowieka który na pewno kocha audio.

Czy zwróciłeś uwagę jakie kolumny miał wcześniej przed IRS Beta ? W jego studiu grały Magnepany MG 3.6R

:) Jasne:)

Tyle, że to nie IRS BETA, a IRS V:) Jakieś ponad 500 kg różnicy, za które odpowiadają m.in. wbudowane wzmacniacze w sekcji basowej...

Bet można posłuchać w Warszawie (sam sprawdzałem:) i w Łodzi ponoć też. A Największych u nas - NIESTETY NIE:(

Choć podejrzewam, że ktoś w kraju ich słucha. Lecz taki człek nie bawi się przecież w klepanie na tym forum. Bo i po co? A szkoda:(

Chodzą też słuchy, że mistrz Penderecki ma IRS-y...

Bety to mniejszy brat IRS V, w zasadzie "maluch", czy też przedszkolak...

Pozdrówka!

post-7648-0-17652800-1373574580_thumb.jpg

:) Jasne:)

Tyle, że to nie IRS BETA, a IRS V:) Jakieś ponad 500 kg różnicy, za które odpowiadają m.in. wbudowane wzmacniacze w sekcji basowej...

Bet można posłuchać w Warszawie (sam sprawdzałem:) i w Łodzi ponoć też. A Największych u nas - NIESTETY NIE:(

Choć podejrzewam, że ktoś w kraju ich słucha. Lecz taki człek nie bawi się przecież w klepanie na tym forum. Bo i po co? A szkoda:(

Chodzą też słuchy, że mistrz Penderecki ma IRS-y...

Bety to mniejszy brat IRS V, w zasadzie "maluch", czy też przedszkolak...

Pozdrówka!

Tak ,pomyliłem się,oczywiście że V .Bety też wyglądają całkiem nieżle.Pamiętasz cenę tych kolumn w Warszawie ?

Jak to gra ? Te na zdjęciu to set u gościa z Niemiec i niezłe piecyki Thresholda - ten zestaw musi grać naprawdę dobrze.

PS.Całkiem możliwe że mistrz Penderecki ma takie kolumny, ich brzmienie oddaje pełny zakres

pasma. Wg.magazynu The Absolute Sound IRS-y to kolumny uplasowane na 7 miejscu kolumn wszechczasów a kto wie czy nie powinny być na 1 mejscu z uwagi na potęgę grania.

Edytowane przez Magnepan

Tak ,pomyliłem się,oczywiście że V .Bety też wyglądają całkiem nieżle.Pamiętasz cenę tych kolumn w Warszawie ?

Jak to gra ? Te na zdjęciu to set u gościa z Niemiec i niezłe piecyki Thresholda - ten zestaw musi grać naprawdę dobrze.

PS.Całkiem możliwe że mistrz Penderecki ma takie kolumny, ich brzmienie oddaje pełny zakres

pasma. Wg.magazynu The Absolute Sound IRS-y to kolumny uplasowane na 7 miejscu kolumn wszechczasów a kto wie czy nie powinny być na 1 mejscu z uwagi na potęgę grania.

Dopiero na 7?

Zresztą. Ludzie z tej instytucji są chyba nieco "przygłuchawi". Mam kilka samplerów sygnowanych przez TAS. Kiepsko...

http://allegro.pl/infinity-irs-beta-stan-bardzo-dobry-okazja-i3392175277.html

No popatrz:) Na życzenie!!!

Możesz sobie poczytać, posłuchać, a nawet KUPIĆ:)

Witam

Mam pytanie do osób posiadających wcześniej lub obecnie kabelek głośnikowy Furutech-a u-2t, co wnosi do systemu jakie ma wady, a jakie zalety ?

Proszę o przykłady systemów w których "gra" dobrze/lepiej (niepotrzebne skreślić).

Docelowo miałby zasilać Infinity Renaissance 90.

Pozdrawiam

Pygar

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałbym zgłosić swoją kandydaturę na klubowicza z moimi nowymi nabytkami jakimi są Infinity RS 6000. Otóż kolumny to nie wszystko i należy im się godne towarzystwo czyli napęd. W tej sprawie właśnie chciał bym uzyskać parę porad. Do sedna. Kolumny kupiłem na próbę aby zapoznać sie z tą ich słynną szkołą brzmienia i w miare okazyjnej cenie bo nadarzyła się taka okazja i kolumnom według mojego gustu brakuje takiej agresywności dźwięku a w szczególności sceny wszerz. Wgłąb radzą sobie dobrze jak dla mnie. Dźwięk wypełnia cały pokój tylko problemem jest to iż grają poprostu lewy prawy i koniec. Wokalistę nie słyszę pomiędzy kolumnami tylko jak by z nich. Ogólnie to wiem na czym polega problem a mianowicie to pomieszczenie czyli 12m2 a w przyszłości moze 16m2 i to jest dużo za mało dla nich i to słychać. Co oczekuje od napędu to w szczególności dokładną scenę i agresywność co moze sie całkiem fajnie skomponować z tymi spokojnymi jak dla mnie RS-ami. Kolejnym aspektem którego oczekuje od napędu to nie przesadny bas a wręcz aby było go mało. Byle by był dynamiczny i z wykopem bez zbędnego przedłużania bo w takiej 12m klitce brzmią za bardzo basowo nawet tam gdzie nie powinno być basu. Dodam ze obecnym napędem jest marniutki wzmacniaczyk jak dla nich Sony TA-F490.Budżet w miare rozsądny powiedzmy ani złotówki więcej niż 2500 zł które bedzie ciułane przez jakiś czas siłami nastolatka wiec powoli i nastąpi to pewnie w przyszłym roku a moze i dalej ale trzeba wiedzieć na co konkretnie zbierać pieniążki. Mój typ to dzielony Rotel 990 choć budżet trochę kruchy jak na ten sprzęt ale moze by sie udało do 2500 zł wytrzasnąć. Kolejnym typem który według mnie mógł by dać radę to potężna integra Sony TA-F800ES z jakimś szybkim i agresywnym cd. Najprędzej również Rotel. Licze na pomoc i wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Karol

grają poprostu lewy prawy i koniec. Wokalistę nie słyszę pomiędzy kolumnami tylko jak by z nich. Ogólnie to wiem na czym polega problem a mianowicie to pomieszczenie czyli 12m2 a w przyszłości moze 16m2 i to jest dużo za mało dla nich i to słychać.

Śmiem twierdzić, że za scenę odpowiada akustyka pomieszczenia, nie wzmacniacz (ten może miec wpływ na napędzenie kolumn, ale w innym sensie). Spróbuj albo innego ustawienia albo jakichś rozpraszaczy i pochłaniaczy a scena powinna się poprawić.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Śmiem twierdzić, że za scenę odpowiada akustyka pomieszczenia, nie wzmacniacz

Jednak piec ma wpływ na przestrzeń. Przynajmniej u mnie tak było.

Kajojek, ja mam co prawda tylko w kinie ale bardzo podobne konstrukcje, Infinity RSIIIb. Gwarantuję Ci że dają rewelacyjną przestrzeń i całkowite oderwanie dźwieku od kolumn.

Zacznij tak jak napisał romekjagoda od zabawy z ustawieniem kolumn. Dognij je do siebie albo zbliż. Ale na 100% czeka Cię zakup bardzo solidnego wzmaka, końcówki żeby zadowolić Twoje skrzynki.

Otóż scena również w znacznym stopniu zależy od napędu i sam sie o tym przekonałem. Pokój mam raczej solidnie wytłumiony ( dywan, firanki kilka szafek ). Z tym całkowitym oderwaniem dźwięku od kolumn trochę wątpię w moim malutkim pokoiku ale kiedyś napewno sie przekonam gdy zainwestuje w napęd. Z ustawieniem walczę od kilku dni i myślę że to mam już za sobą i znalazłem najbardziej optymalne. Mam punkt odniesienia do poprzedników czyli stx mx-140 które lepiej sobią radzą ze sceną na boki. W niektórych utworkach dźwięki wydobywają się wręcz poza pokojem jak i również odczuwam w większym stopniu wokaliste między kolumnami a w teori jest to sporo niższa półka. Właśnie bardzo duzo zależy od napędu który zamierzam w najbliższym możliwym dla mnie okresie zakupić. Najbardziej siedzi mi w głowie jak wyzej wspomniałem dzielony Rotel 990 ale jednak troszkę kosztuje. Najrozsądniejszym w moich możliwościach finansowych faworytem jest integra wcześniej wspomniana z jakimś żywym cd. Są tu w tym klubie osoby które posiadają dzielonego Rotela z Kappami 8.2 i według ich opini jest masa muzyki. W każdym razie dziękuje za odzew i licze na kolejne wypowiedzi.

Edytowane przez kajojek

kajojek to może być to czego szukasz

http://allegro.pl/meridian-506-20bit-i3397936222.html

Meridian słynie z separacji źródeł pozornych........no i cena mieści się w twoim budżecie

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.