Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Ale byl sterowany moim Phastem, ktoremu u mnie basu nie brakowalo;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tak ale twojego kombo sluchalismy na innych kolumnach - nie tak wymagajacych. Jak sie pospieszysz to bedziesz mial okazje posluchania re90 z aw180 co z vtl2,5 czyni juz znosna mieszanke

Myślę że trochę przesadzacie. R90 chyba nie są koszmarnie wymagające pod względem mocy, być może pod względem jakości tak, ale tylko aby pokazały pełnię możliwości. Natomiast nie ma co straszyć, u mnie grają pod gów... sprzętem w porównaniu do waszych doświadczeń (może sama moc jest przyzwoita) i jest pięknie, potrafią zachwycić, także bas.

Dodam jeszcze, że spokojnie R90 ciągnie Harman HK 680 (dobry model ale to wciąż tylko integra 2x 90W, podobno stabilna do 2ohm, innej też bałbym się podłączać), choć trzeba mocniej gałkę odkręcić i szybciej się skończy zapas mocy, to jednak nie zauważyłem aby bas ani cokolwiek innego był słyszalnie gorsze niż pod końcówkami Sansui czy Nad. Do normalnych, nawet średnio głośnych odsłuchów spokojnie i taki HK wystarczy aby cieszyć się bardzo dobrym dźwiękiem (w moim odczuciu identycznym jak pod mocnymi końcówkami jakie mam).

Jeśli R90 potrafią dużo więcej to nic tylko się cieszyć, trafi się okazja to i elektronika będzie lepsza, choć szczerze mówiąc trudno mi to sobie wyobrazić aby mogło być DUŻO lepiej a nie jedynie w niuansach, choć tego pewny nie jestem :)

Tak czy inaczej, na początek nie potrzeba nie wiadomo jakiej klasy sprzętu do R90, aby już spowodować opad szczęki tych, którzy nie słyszeli starych Infinity.

U mnie jest dokładnie podobnie jak u Ciebie.

Potrafię sobie wyobrazić, że pod większą mocą Re90 dostaną "większego refleksu" na gwałtowne zmiany oraz będą oddawać emocje w pełniejszym zakresie.

Porównując jedną integrę z mojego duetu do np, zestawu Nakamichi ZukZukZuk-a różnica in minus względem jego konfiguracji objawia się najwyraźniej podczas odsłuchu standardu S.Bacha na organy.

U niego lepiej pracuje bass, dając falę wibrującego powietrza.

W przypadku mojej jednej integry jest wypchnięcie ale nie ma tej silnej wibracji, ja to nazywam "falownika" :-).

Z opisów kolegów wnioskuję, że w mocniejszych konfiguracjach ten efekt "falownika" nabiera na sile i z jeszcze większą siłą oddaje skomplikowane i wymagające fragmenty materiału dla najtrudniejszych instrumentów.

tak - zapusc sobie organy -. dosc czesty instrument w muzyce klasycznej. i co?z naka i re90 jest bas? nie. nie ma dosyc u mnie a lampowym pre wiec z dedykowanym CA nie bedzie go wcale

Już samo to twierdzenie, jest co najmniej śmieszne:)

Od kilku miesięcy, dzień w dzień słucham Requiem Mozarta (pod dyr. Bohma), gdzie potężne organy i niskie głosy męskie odgrywają swoją niepoślednią rolę. Gdyby nie było basu lub go brakowało, to nie byłoby WSPANIAŁOŚCI tego nagrania!

Jak i cała teoria związana z szukaniem preampu do PA 7, co to pokaże BAS w połączeniu z R90.

To samo jest z głoszonym wszem i wobec faktem, że potrzeba lampy na resztę pasma...

Gdybym nie słuchał kilka razy po kilkanaście godzin w Krakowie - to może bym uwierzył:-)

Takiej prezentacji, z kilkoma planami w głąb - do dziś nie słyszałem!!! I to z zestawów wiele, wiele razy droższych...

Tu nie ma basu, wysokich czy średnicy... Jest MUZYKA:-)

Pewno, że można znaleźć (a raczej powinno) lepiej brzmiący wzmacniacz/końcówkę od PA 7. Za kilka razy więcej, czy 5-10 razy tyle powinno być lepiej.

Nie w basie - a całym paśmie. Tyle, że do dziś go szukasz... To nie takie proste(-: Też szukałem/szukaliśmy...

A koniec końców - sprzedajesz R90. I dobrze:-)

To nie jest sprzęt dla miłośników dyskoteki, co to poszukują baaaaasssssuuuu i pulsujących rytmicznie membran...

A może to kwestia szerokości geograficznej?:-)

Przyjemności:-)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

To nie jest sprzęt dla miłośników dyskoteki, co to poszukują baaaaasssssuuuu i pulsujących rytmicznie membran...

cos ty sie na ta dyskoteke uparl? jakies kompleksy czy jak?

akurat z taka muzyka to za bardzo doswiadczenia nie mam ale widac prezes sprawdza rozne sciezki - i dobrze - moze podzieli sie doswiadczeniami

poza tym obojetnie czy to jest muzyczka rozrywkowa czy pojekiwania chorkow cerkiewnych - bez odpowienio uformowanej podstawy basowej nie ma muzyki.

jesli pasuje ci bas z duetu naka - ok - nie wmawiaj tylko ludziom ze jest to mistrzostwo swiata bo nie jest. zwlaszcza PA+CA. PA z lampka jest znosne ale mnie nie pasuje takie rozwiazanie bo wiem ze mozna lepiej - duzo lepiej.

szerokosc geograficzna nie ma dla mnie znaczenia - nie wiem jak dla prezesa

ale ilosc uszczypliwosci pod tym adresem zastanawia

lampka na gore pasma jest super - wstegi plus lampa to jest sam miod. posluchaj paru - polecam. zwlaszcza z tranem na dole. nak od biedy sie sprawdzi ale i tak rozdzielczosci w basie nie bedzie. bedzie tylko spojny lomot. co prawda niskoschodzacy ale bez konturu

to ze zmieniam zestaw zalezy od wielu czynnikow - pisalem o tym wyzej. ale glowny jest taki ze nie mam ochoty wladowac tak duzej kasy w naped zeby rozbujac re90 do odpowiedniego poziomu. za ta kase mozna swobodnie nabyc nie jeden ale pare zestawow audio

Edytowane przez mateuszek

don111, jezeli mieszkasz w okolicach Swinoujscia to serdecznie zapraszam, lub moze akurat bedziesz w okolicy wczasowal. Mam co prawda gramiaka w serwisie, ale cos wymyslimy na szybkiego. Sam zdecydujesz czy nie mozna duzo lepiej. To tajk odnosnie porownania moich kolumn a zestawu R90 z Naka.

Pozdrawiam.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

>>>don

widze ze masz dwaz suby 12" OZ

wiesz wiec co one potrafia zrobic. jak bys przyzwoicie wysterowal re90 to suby musialy by znalesc nowego wlasciciela. po prostu nie byly by potrzebne. dwucewkowe watkinsy maja fajnijszy bas od zwyklych 12"

W sumie ten na Peerless jest OZ i 12'. Roth KH2 to 8' z dwoma biernymi 8' i tylko jego używam do stereo jako lekkie wspomaganie "wyższego" basu, trochę dziwne, wiem... Sub do wyższego basu, no ale R90 schodzą nisko ;)

Chodziło mi odrobinę o osiągnięcie efektu twardego, wyższego uderzenia, coś jak w Kappach 8.2, R90 grają dość miękko na basie.

Peerlessa stosować do stereo nie ma sensu, odrobinę za ciężko taką krowę zgrać z kolumnami, no i jeszcze niższy, mięsisty bas to już chyba tylko w jakimś czarnym hip hopie albo w rapie bym usłyszał (nie słucham). Zresztą nie można porównywać suba OZ z głośnikiem long throw, do kolumn, gdzie zawieszenie jest ze 3x mniejsze. Możliwości są jednak trochę inne, sprzęt przeznaczony do różnych zastosowań. R90 nie uważam aby były jakimiś demonami mocy, rozbujać te membramy spokojnie można i chyba nie da to takiego efektu basu jak mówisz (nawiązanie do subów 10' oz). Chyba że się mylę, może pod jakąś super końcówką/pre osiągasz taki efekt.

@Wojtek

Chodziło mi o to, że mam wątpliwości, czy można wycisnąć dużo więcej z R90, nie że z innych kolumn wycisnąć się więcej nie da.

Miałem niedawno u siebie T+A TMR 120 na linii transmisyjnej i tam chyba zejście było jeszcze lepsze i potężniejsze, więc można (tylko to jedna strona basu, druga to jakość i szybkość tego basu, a tutaj nie ma co porównywać z R90).

A są jeszcze większe modele, dla bardziej wymagających :)

jego używam do stereo jako lekkie wspomaganie "wyższego" basu, trochę dziwne, wiem... Sub do wyższego basu, no ale R90 schodzą nisko ;)

Chodziło mi odrobinę o osiągnięcie efektu twardego, wyższego uderzenia, coś jak w Kappach 8.2, R90 grają dość miękko na basie.

no wlasnie

re90 zagraja dokladnie tak jak jest to zapisane na odtwarzanym materiale - szybki, sprezysty niski bas - nie ma problemu. no ale to juz nie byle co musi byc do nich podlaczone

nie potrzebuja dodatkowych smaczkow w postaci subow ale tylko pod warunkiem dobrego napedu.

pewnie ze nie powinno sie porownywac subow ktore z natury rzeczy sa zaprojektowane do generowaniu dzwiekow ponizej 200hz do pelnopasmowych kolumn ale re90 spokojnie moga oddawac niskie do tych swoich 27hz i to w pelnym tego slowa znaczeniu.

Witam Kolegów,

trudno się nie zgodzić z Mateuszkiem....

Dużo wody w Wiśle upłyneło od momentu kiedy z zukzukzuk'iem założyliśmy ten wątek a ja ciągle wymieniam piece do Re90.

Obecnie jestem na etapie - Monobloki lampowe Spark 810 (modyfikacja Schneider Audio) 2 x 100W na górę oraz Yamaha MX-1 8/2 Ohm 200/320W na dół, pre - Cayin oraz drabinka rezystorowa na vishay foil.

To najlepszy układ jak do tej pory.

Bzdura - nak jest panaceum na wszelkie zlo...

Mateuszek, ktoś Ci płaci za te sarkazmy ?

Koledzy cały czas zapominają o najważniejszym :

za tyle ... mam dobre granie na Re90

za tyle ... mam lepsze -II-

za tyle ... jeszcze lepsze -II-

To żadna sztuka kupić coś za kwotę z dużą ilością zer, bo byłoby dziwne gdyby "nie grało"

Sztuką jest wydać jak najmniej, a mieć jak najwięcej.

Proszę zejdzie trochę na ziemię, żyjemy w Polsce, a tu ludzi którzy od tak mogą sobie żonglować klockami po 40.000zł za sztukę to jest naprawdę bardzo mało, a jeszcze mniej wśród nich takich co to lubią i "potrafią" ( słoń nie nadepnął na ucho ).

Jak chce się coś porównywać to trzeba pamiętać ile kosztuje jedno, a ile drugie.

Pozdrawiam

Pygar

P.S. Mam propozycję, jak ktoś pisze o swojej konfiguracji to niech poda rząd wielkości / przedział cenowy / dla klocków z zestawu, wtedy można robić sprawiedliwe porównania.

obojetnie gdzie bysmy nie zyli nie jest fajnie wydawac na klocki duzo. akurat to wiem. to ze akurat przez ostatnie pare miesiecy mialem okazje goscic u siebie klocki za grubsza kase tylko otworzylo mi oczy na problem zwiazany z re90 i prawdopodobnie wyzszymi infinity rowniez

dlatego tez uwazam ze infinity sa taka zgubna pulapka. same kolumny mozna nabyc za bezcen. wskazcie mi prosze kolumny w cenie re90 potrafiace tak zagrac. nie znajdziecie lub bedzie trudno

no ale naped to drugie dno. bo cena re 90 i dobre lampowe pre, dwie wydajne koncowki plus lampki na gore (czyli kombo ktore spowoduje ze re90 zagraja tak jak je konstruktor zaprojektowal to juz jest wydatek rzedu przynajmniej 3 krotnie przekraczajcy wydatek na same re90. piece nawet wiekowe tak jak krell, threshold, classe, parasound, EC,bryston, plinius to juz jest wydatek znacznie przekraczajacy cene re90. a gdzie reszta toru? trzeba byc troche tego swiadomym

nie trzeba od razu kupowac dwoch parasoundow JC-1 albo dwoch NEMO. to nie sztuka. ale potencjalni kupujacy powinni widziec ze zwykla - nawet dobra integra tego nie napedza.

prezes wskazywal niejednokrotnie ze wystraczy amplituner stasis nakamichi. inny stwierdza ze mu sie jakas integra niezle "broni". ok. jak dla nie super

slyszalem ze jakis obywatel (chyba na tym forum nawet) podlaczyl do re90 dwie elizabeth. tez byl zadowolony... kurcze - dla kazdego cos milego

Tlumaczenie ze komus gra MUZYKA symfoniczna na duetu naka nie trafia to do mnie bo mialem ten zestaw u siebie (zaznacze w tym miejscu dla wszystkich kablarzy ze bylo to spiete roznymi kablami i za kazdym razem to samo)

samo PA to jest koncowka ktore jest na prawde warta swojej ceny a z niektorymi lampowymi koncowkami potrafi pokazac pazur.

cena? nak pa7 okolo 4k (chyba nie znam dokladnie aktualnie polskich cen) pre drugie tyle.kabli nie licze. nie pisze ze jest to jakis high end bo bas mimo ze schodzi nisko nie ma wypelnienia bo nawet taki osilek jak nakamichi pa7 ktory faktycznie z kappami 7 radzi sobie dobrze na re90 sie wyklada. to tylko 750V trafo.

taki zestaw na poczatek przygody z re90? - niektorzy napewna zalicza przykladowy opad szczeny. ale musza pamietac ze w dalszym ciagu jest namiastka tego co potrafia re90.

moim zdaniem to absolutne minimum

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 17.08.2013 o 17:35, mateuszek napisał:

no ale niech ktos mi wytlumaczy - bo ja za cholere nie rozumiem po co jest kupowac kolumny gdy nie posiadam do nich odpowiedniego napedu?

A po to, że mimo braku tego wyśnionego napędu, i tak grają o wiele lepiej niż inne konstrukcje w tej cenie, nawet na tym budżetowym Nakamichi:-)

Chyba że znasz inne konstrukcje które w cenie RE90 i duetu Nakamichi grają o wiele lepiej.

dodaj do tego pre - sam nak podlaczony np do squeezeboxa nie zagra. przerobilem parenascie pre do niego i tylko dwa tak na prawda daly rade. jedno na rynku wtornym nie wystepuje a drugie jak trafisz na rynku wtornym za tys euro to jest powod do radosci. sam czekalem prawie rok (raz mi ktos ze slowenii sprzatnal z przed nosa i to za 1100 euro i to bez sekcji phono) zamowilem pare zestawow lamp wzmacniajacych do mojego vtl - moze cos sie z tym nakowym basem da jeszcze zrobic choc nie sadze bo raczej siedza w nim niezle lampy.

tak wiec szybciutko na paluszkach.re90 okolo 4k (poprawicie mnie jesli sie myle ale chyba ceny w polsce nie zroznia sie od tych z niemiec na przyklad.) nak pa7 tez okolo 4 (wiec taki budzet to to nie jest) dodajmy do tego pre - zalozmy te 1200 euro (z lampkami) tak wiec doszlismy do ceny dobrze powyzej 12k. przy zalozeniu ze szukamy kolumn ktore zostaja pociagniete przez standardowe integry - zarowno lampowe jak i trany. duetu pa7 i ca7 w ogole nie biore pod uwage bo moim zdaniem to jest nieporozumienie choc cenowo duzej roznicy nie bedzie.

wiec szybciutko na paluszkach. przyzwoita integre mozna kupic za jakies 3-4k. wiec zostaje przynajmniej 8k na zestawy glosnikowe. moim zdaniem to jest cena w ktorej co nieco na rynku jest (oczywiscie poruszamy sie w dalszym ciagu na rynku sprzetow uzywanych)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

dodaj do tego pre - sam nak podlaczony np do squeezeboxa nie zagra

Pisałem o DUECIE Nakamichi.

wiec szybciutko na paluszkach. przyzwoita integre mozna kupic za jakies 3-4k. wiec zostaje przynajmniej 8k na zestawy glosnikowe. moim zdaniem to jest cena w ktorej co nieco na rynku jest (oczywiscie poruszamy sie w dalszym ciagu na rynku sprzetow uzywanych)

Nie bądź gołosłowny.

Wyliczenie zrobiłeś poprawne, to czekam na propozycje. Konkretne konfiguracje.

Nie piszę tego złośliwie, tylko faktycznie jestem ciekawy co warto brać pod uwagę jako alternatywę w tym własnie budżecie.

Co zagra lepiej, ładniej i do tego z bardziej dosadnym basem?

Np jakis Hegel i Dynaudio lub ATC, Mozna tez poszukac ASR Emmiter I i polaczyc podobnie, Audio Physic Tempo 6 z lampa, brzmienie w duzej mierze bedzie tez zalezalo od zrodla dzwieiku. Moze byc jakas lampa z wysokoskutecznymi kolumnami...np Phast Anniversary, mozna by siedziec i wymeniac do bolu. Fajne sa tez i niedrogie kolumny Dali Grand, ProAc Response 3.5, jest tego naprawde tak duzo, ze lista bylaby dluga. Kazdy z tych systemow pomimo mniejszych membran wytworzy za te same piewniadze wieksze ilosci basu i lepszej jakosci.

Zeby nie bylo slyszalem u mateuszka bardzo duzo konfiguracji i jak dla mnie basu nigdy nie bylo wystarczajaco duzo.

AP virgo z jakims chinczykiem SE

Von Schweikert VR-2 - tez nie powinno byc problemu ze znalezieniem napedu

stojace modele spendora nawet z wyzszymi integrami NADa

kurcze - duzo jest do wyboru. nawet na alledrogo nie mowiac o rozmaitych gieldach.

poza tym od czasu kiedy skosnoocy bracia zaczeli produkowac sprzet lampowy to na prawde high-end moze zawitac pod strzechy. szczerze mowiac to nie jest problem znalesc naped - po zlotej erze audio kiedy to koncerny pozostawily po sobie sporo super piecow. problemem sa kolumny. a w tej kwestii na forum sa wieksi znawcy ode mnie. zapytaj np paranntulle - on przewalil sporo kolumn w tym zakresie cenowym. bankowo poda lepsze przyklady

ja uderzam w DiY

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No ASR Emittera 1 mam w domu i wyleciał do innego pokoju, do kina domowego bo on akurat to nadmiernym basem nie grzeszy. Tam mu pomaga Velodyne DD12 i jest O.K.

Wojtek76 dzięki za typy ale naprawdę prosiłbym o konkretne konfiguracje a nie o ,, Może jakaś lampa z wysokoskutecznymi kolumnami''.

Masz wiedzę nieporównywalnie większą z moją, więc podpowiedz coś. Piszemy o alternatywie na konkretny zestaw i fajnie byłoby konkretną alternatywę w tym budżecie przedstawić.

W dniu 17.08.2013 o 19:45, mateuszek napisał:

AP virgo z jakims chinczykiem SE

Von Schweikert VR-2 - tez nie powinno byc problemu ze znalezieniem napedu

stojace modele spendora nawet z wyzszymi integrami NADa

kurcze - duzo jest do wyboru. nawet na alledrogo nie mowiac o rozmaitych gieldach.

poza tym od czasu kiedy skosnoocy bracia zaczeli produkowac sprzet lampowy to na prawde high-end moze zawitac pod strzechy. szczerze mowiac to nie jest problem znalesc naped - po zlotej erze audio kiedy to koncerny pozostawily po sobie sporo super piecow. problemem sa kolumny. a w tej kwestii na forum sa wieksi znawcy ode mnie. zapytaj np paranntulle - on przewalil sporo kolumn w tym zakresie cenowym. bankowo poda lepsze przyklady

ja uderzam w DiY

No ja już ten temat po Infinity właśnie męczę. Ale łatwo nie mam:-)

W dniu 17.08.2013 o 19:50, gość napisał:

No ja już ten temat po Infinity właśnie męczę. Ale łatwo nie mam:-)

wybrales wersje HARD

robisz sobie DiY ale zamowiles prototyp. wiec nie mozesz narzekac

ja wybralem cos co juz gra u roznych ludzi - wiec jest to sprawdzone rozwiazanie

No to masz Phast Anniversary z ProAc Response 3.5, Emmiter nie ma duzego basu, zwlaszcza z Infinity, to samo Pass X250 nie mial z nimi duzego basu. Z moimi kolumnami ma duzy. Roksan Caspian z Dali Grand. Staram sie podawac propozycje ktore mieszcza sie w cenie.

Z czym probowales Emmitera?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ja z Infinity tylko. Z Kappami 8.2i i obecnie z RSIIIb.

Ale dodam że był u mnie kolega z forum który ma ASR-a z ATC SCM 40-kami.

I mówił, że takiego drivu, holografii i uderzenia jak u mnie na Kappach z Zagrą Integrą to nie słyszał.

W dniu 17.08.2013 o 19:58, mateuszek napisał:

wybrales wersje HARD

Co prawda to prawda.

Nie wiem jak Kappy bo nie slyszalem...ja bym Emittera sprobowal z Dali Grand;) Mam przeczucie:)

Z piecami za te cene to juz kazde porzadniejsze kolumny powinny porzadnie zagrac, oczywiscie mowimy o cenach uzywek?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.