Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Monobloki 7B nie dadzą już dużego postępu w brzmieniu. Temat przerabiałem i to będzie tylko trochę lepiej. Co do tej barwy to kurcze tego się nie da opisać ale grał za zimno jak dla mnie ale z ciepłymi R90 możesz tego nie słyszeć faktycznie. Poza tą barwą był bardzo dynamiczny, szybki i rozdzielczy i to tylko ten jeden zarzut skreślił go u mnie.

BDA-1 jest jak piszesz dynamiczny, szybki, rozdzielczy z b. dobrym basem. Może być tak, że wpisał się w moje Re90 i z tego powodu nie ma efektu sterylności. Idę w BDA-2 w ciemno, tym bardziej, że jest oparty na bardzo uznanej kości.

Z 7B nie ma pośpiechu ale jakby wpadły w ręce to podłączę. Inną opcją byłoby 2 x 4B SST2 grające w konfiguracji mono ale obawiam się, że mogę mieć wtedy kłopot z impedancją Re90, podpytam dystrybutora.

zwróć uwagę na jednakowy gain obydwu koncowek (wzmacniaczy, oraz czy piece nie odwaracja fazy (nie często się to zdarza, ale zdarza..) - to uwagi z instrukcji obsługi moich trumienek, które graja wyłącznie w biampingu.

Piecykow odwracających faze nie miałem - wiec nie wiem jaki efekt dzwiekowy mogą spowodować - roznica w gain, to tez nie problem jeśli jedna z koncowek ma regulacje wzmocnienia (ta o większym gain) - tutaj niedopasowanie powoduje, ze sekcja basowa czy wysokotonowa gra glosniej niż ta druga - w zaleznosci gdzie podepniemy wzmak z większym wzmocnieniem...

dzieki za info.

moja integra vtl i ten wzmaczniacz ktory chce dolozyc nie ma regulacji gain:(. tez brakuje troche kopa. przy lampie zostane ale chyba bede szukal wiekszej vtl 150. dobrym ale trudnym w zestrojeniu bylaby moja obecna integra i na dol tranzystor. testowalem obecna integre -gora a na dole parasounda z regulacja gain, ale gralo razem to żle.

ma ktos pozytywne doswiadczenia, z lampa gora, tranzystor dol? jak dobrac, na co zwrocic uwage?

Ja pierdziele na tym Gumtree chyba siedzą sami oszuści, w życiu nie kupisz MC500 za takie pieniądze! To mniej niż połowa normalnej ceny takiego wzmaka....

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No nie wiem.

Popatrz, ze gość chce sprzęt nawet dowieść do domu odbiorcy jeśli ten pokryje koszty transportu. Jak się ma kogoś na wyspach to na pewno warto sprawdzić. Cena rewelacyjna jak za ten majstersztyk.

Witam kolegów

Z szacunkiem przyglądałem się waszej dyskusji co do doboru wzmocnienia dla zacnych R90 które posiadam.Zastanawiałem się nad końcówką mocy ale ze względu na warunki czyli mało miejsca skusiłem się jeszcze raz na integrę.

Jest to CEC AMP6300 ze źródłem Krell kav 300 no i w pewnych aspektach jestem w szoku.CEC radzi sobie super, jego 190 w przy 8 omach robi na mnie bardzo duże wrażenie.

Scena niesamowita ,przestrzeń gigantyczna normalnie R90 grają z każdej strony czasami wtapiają się w pokój jest niesamowicie.

Przy włączeniu Anny Marii Jopek płyty Szeptem albo albumu Upojenie z PAT METHENY w wydaniu Japońskim pokazuje to cała prawdę a 10 kawałek z płyty Manger to już koncert:).

Nigdy nie słuchałem R90 z końcówką mocy,ale mam blisko do kolegi z Olsztyna który posiada tak zacne kolumny jak ja więc pora się zdzwonić.

Jedno wiem na pewno że R90 bardzo długo będą grały w moim systemie :).

Pozdrawiam i polecam ten wzmacniacz

Mirek

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Panowie, w ramach szukania dużej mocy za małą kasę. Czy ktoś zna wzmaki profesjonalne QSC? Konkretnie chodzi mi o serię 1400. W mono daje to 300W przy 4 ohmach. Zastanawiam się, czy do napędzenia basu w Kappach 8.2 by nie dało rady...?

Obawiam się jednak o spadki poniżej 4ohmów czy jakieś systemy zabezp. nie będą się włączać. Zna ktoś przebieg impedancji w basowcach Kappa 8.2i?

Powrót po dłuższej przerwie...

Żeby zabezpieczenia się włączyły musi być duży spadek impedancji + oddawana duża moc jednocześnie. Jak nie będziesz szalał to wszystko będzie OK.

Sama impedancja na pewno schodzi nisko, w okolice 2 ohm z tego co pamiętam z testów czy pomiarów. To są 4-drożne kolumny, moje 3-drożne Kappy 7.2 zdarzyło się, że wyłączyły mi końcówkę Sansui parę razy, za to Nad był do nich wystarczający (Sansui 500W poboru 2x 110W, Nad 2x 150W przy 970W poboru).

Don, nie wiem jakim Sansui grałeś: u mnie au-717 (staruszek, ale po kuracji odmładzającej) się nie wyłączał nawet przy głośnym graniu.

Te QSC to ewentualnie tylko do basowców by były, bo Sansui właśnie gra mi na średnich + górze.

Poczekam na opinie innych Kolegów i będę dalej ewentualnie obserwował temat. I taka uwaga: Panowie, wiem, że Naki czy Zagra, czy Bryston zagrają lepiej/czy też są na 100% sprawdzone i pewnie byłoby lepiej je zakupić, ale kosztują też więcej (czasami znacznie) od takiego sprzętu profi. Ale to tak w ramach poszukiwania alternatyw.

Powrót po dłuższej przerwie...

Panowie, wiem, że Naki czy Zagra, czy Bryston zagrają lepiej

wcale nie bylbym pewien czy lepiej

sa sprawdzone - tym sie zgodze ale czy zagraja lepiej to juz jest kwestia do dyskusji

looknij na emotivy - z drugiej albo 3 reki nie kosztuja duzo. z klubu hajendowego cie pogonia bo sa za tanie ale stosunek jakosci do ceny i mocy jest powiedzialbym rewelacyjny. poza tym nie musisz sie obawiac o wyschniete kondy itp sprawy bo sa to stosunkowo nowe klocki

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z chęcią bym coś dużego od Emotivy posłuchał. Ale jakoś nie spotkałem jeszcze solidnego pieca tej firmy z drugiej ręki.

Ciekawe swoją drogą czy ktoś z nas miał już podpięte pod nasze trumny jakąś Emotivę?

Ręka do góry.

Witam panow zna ktos te paczki bo dopiero zaczelem interesowac sie ta firma ale czytam ze kappa 7 lub r90 potrzebuja duzo pradu a te sa wogole warte zainteresowania

http://allegro.pl/infinity-studio-monitor-122-do-lamp-efekt-100-db-i2840063161.html

Witam panow zna ktos te paczki bo dopiero zaczelem interesowac sie ta firma ale czytam ze kappa 7 lub r90 potrzebuja duzo pradu a te sa wogole warte zainteresowania

http://allegro.pl/infinity-studio-monitor-122-do-lamp-efekt-100-db-i2840063161.html

Miałem kiedyś bardzo podobne SM112 i poza skutecznością ustępują pod każdym względem serii Kappa. Nie polecam na początek przygody z Infinity, można niepotrzebnie się zrazić (seria SM nie gra typowym dźwiękiem Infinity). Jeśli boisz się wymagań prądowych, zacznij od Kappy 7.1 lub nawet 6.1. Zwykły, tani amplitunerek ich nie wysteruje w 100%, ale i tak zagrają o wiele lepiej od SM.

Historia, tylko paczki: Dali 3b, 400, Skyline1000, Euphonia MS5, Infinity Kappa 7RS, 8RS, 7.2, 8.1, 8.2, 9.2, 90, SM112, Thiel CS3.6, B&W 801F, Quadral Taurin, Amun, Ascent 650, Martin Logan Mosaic, Onkyo SC-900, THOR Evo 04

Dzieki za rade. Ogolnie zainteresowalem sie kappami ze wzgledu na glosniki wstegowe sa takie dobre jak pisza?

Jak to wyglada z niskim basem w tych kappach 7.1

39Hz - 35kH

sa lepsze niz pisza

ogolne napisze tak - jak masz slaby wzmak to nie laduj sie stare kappy

te kappy z rozszezeniem X.1 lub X.2 sa latwiejsze do wysterowania - ale to sa obudowy otwarte czyli majace bass refleks (BR) a stara seria jest OZ - czyli obudowa zamknieta.

maj inny bas wynikajacy z konstrukcji samych skrzyn OZ kontra BR

bylo duzo na ten temat - looknij do historii

ale jak chcesz posluchac najlepszych to jednak ladowalbym sie w stara serie z zamknietymi skrzynkami - to one w duzej mierze przyczynily sie do powstania legenty infinity

Gość Gosc

(Konto usunięte)

I tak i nie.

Mam obie konstrukcje. RSIIIb zamknięte i Kappy 8.2i niby otwarte. Pisze niby bo sposób ich ,,otwarcia ''

jest jednak całkowicie inny od reszty znanych BR. Kanał BR w Kappach załamuje sie pod katem 90% i jest całkowicie zapchany włókniną. To nie jest otwarta dziura do komory basowca.

Nie demonizowałbym aż tak tych BR w Kappach.

dzieki za info z tym br w kappach dalo mi do myslenia. Mam 2 amplitunery yamahe i pionera od kd i mante v5 cos z tego pociagnie ktores kappy ? w przeciagu 293 miesiecy chce kupic jakas lampe do 3 tys wiec moze cos doradzicie.

bylo na forum ale z pewniakow to nakamichi - ciezko dostac i zaczynaja osiagnac astronomiczne ceny - no chyba ze celuj w tego ampli co zuk zuk poleca - 100W i STASIS na pokladzie...

stare yamahy np: yamaha mx1000 i podobne - toleruja zejscia do 1 ohma ale graja troche sucho

kiedys ciagnalem hitachi HMA 8500 - z miejszymi dawal rade - duzych bym nie ryzykowal

z nowych tanich emotiva powinna dac rade

ale raczej celowal bym w uzywki

o lampie do 3 tys raczej bym zapomnial

Edytowane przez mateuszek

Don, nie wiem jakim Sansui grałeś: u mnie au-717 (staruszek, ale po kuracji odmładzającej) się nie wyłączał nawet przy głośnym graniu.

Sansui Ba-F1, nie jest to chyba mocarz bo ma 2x 110W i 500W poboru mocy.

Nie sądzę żeby 717 był mocniejszy a Kappa 8.2 łatwiejsze od mniejszych 7.2

Na tym utworku, zaraz na samym początku mi się włączyło zabezpieczenie, ale to przy bardzo głośnym słuchaniu...

Robyn - Bum Like You

Dzieki za rade. Ogolnie zainteresowalem sie kappami ze wzgledu na glosniki wstegowe sa takie dobre jak pisza?

Jak to wyglada z niskim basem w tych kappach 7.1

39Hz - 35kH

Nie są to pewnie aż takie potwory jak największe Kappy, w kwestii zejścia basu może być lepiej (porządny subwoofer na Peerless 30cm w obudowie zamkniętej je wyraźnie tutaj przebija), ale na pewno w kwestii basu zagrają zdecydowanie lepiej i potężniej, od wąskich kolumn z głośnikami 17cm, gdzie piszą pasmo od niby 30hz :)

Te z Allegro jak chcesz kupić, to urwiesz ze 200zł na pewno. Co je udźwignie ? Jeden Nad 2600A - polecam, basowo super, reszta na poziomie, koszt ok 500zł, do tego oczywiście przedwzmacniacz musisz dokupić nienajgorszy. Sam mam takie dwa Nady, chcę je sprawdzić zmostkowane pod przyszłe wyższe Kappa/Renesanse, bo niestety sprzedałem swoje 7.2 i teraz zostałem z ręką w nocniku, muszę się męczyć na innych tymczasowo...

Witam Kolegów

Wczoraj byłem na odsłuchu w Corabie w Olsztynie kolumn Dali Epicon 6 (sztuka 20 tyśa) w połączeniu z Accuphase E250 i CD bodajże DP 400 z kablami Polskiej manufaktury .

Liczyłem na jakiś efekt szokowy bo jak by nie było Epicony 8 dostały nagrodę Eisa 2012.

A tu KISZKA jeden wielki hałas bez żadnego podziału ani sceny ,klarowniści a o głębi to można zapomnieć taka sobie pukanina

Oczywiście miałem swoje płytki i w porównaniu do R90 tych samych kawałków to nie mają szans.

Panowie jakie trzeba by było porównać głośniki teraźniejsze do naszych Infinity żeby je ograły?

I jaki wór kasy na to położyć!!!!

Wniosek!!!!

Czyli musimy dbać o nasze zacne Infinity żeby nam służyły jeszcze ze 20 lat:)

Edytowane przez mirunias38

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Gość Gosc

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/infinity-renaisance-90-high-end-jak-nowe-i2876902345.html

Cholera.

10km ode mnie. Gdyby były jasne to bym je łyknął. Mam już od niego ASR Emittera to pewnie jakiś rabat bym dostał.

Stan wydaje się idealny.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.