Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

Zukzukzuk - czy masz na mysli tego kolegę spod Krakowa, który chce porównać DAC Meridiana z Linnem?

pozdr

R.

Absolutnie:)

A tu chyba wiem, kto pisze:) A raczej na pewno!

Apropos...

Kiedy coś przedsięweźmiesz w temacie?

Pozdrówka!

P.S.

Zdjęcia "trumien" fajne:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników Infinity i nie tylko :)

Jestem z okolic Poznania, w tej chwili nie mam żadnego stereo oprócz głośników komputerowych :) - dopiero się wdrażam w temat.

Jakiś czas temu posłuchałem sobie dali ikon chyba 5 oraz wharfedale jade7 na sprzęcie denona ale nie zrobiło to na mnie dużeeeeeego wrażenia (większe było w audi a8 z B&O na pokładzie :) )

Przymierzam się raczej do Infinity Kappa 8.2i

Pomieszczenie ca 38-40 m2 otwarte na kuchnię i korytarz.

Wytłumione raczej słabo ;)

Czy byłaby możliwość u kogoś w okolicy odsłuchać właśnie 8.2i i ewentualnie poradzić się w sprawie ich napędzenia.

Czy ewentualnie DENON PMA 2000AE da radę ?

Muzyka w znacznej mierze będzie we FLAC-u tak że jakiś odtwarzacz też by musiał być

Złotówek 20k też bym nie chciał wydać ale ma to być porządny zestaw bez szaleństw do posłuchania przy weekendzie w sympatycznym gronie.

Z góry dziękuję za porady a po skompletowaniu zapraszam na odsłuch.

pozdrawiam

Witaj

Ze zdjęcia widać tylko kolory sprzętu, dużo trudniej jest z nazwą producenta, a z typem modelu to już w ogóle wielka sztuka.

Dobrze że masz szczegółowy opis w "O mnie" to kolega przeczyta i będzie wiedział co jest co :-).

Mam pytanie ile jest miejsca od tej ściany za Infinity do przeciwległej, a ile do miejsca odsłuchowego ?

U mnie te kolumny nie chcą grać gdy "leżą" na ścianie, lepiej jest dopiero z min. 40cm odstępu.

Pozdrawiam

Pygar

ja staram sie miec z tylu wiecej miejsca ale w tygodniu stoja dosuniete do sciany tak jak na zdjeciu bo i tak mnie nie ma w domu...

dla nie wtajemniczonych te monobloczki to EC AW180. super sprawa. jedyna wada to ze nie sa idealnie ciche - slychac lekki szum w kolumnach. poza tym sa to najprzyjemniejsze koncowki ktore goscilem u siebie. szkoda ze takie drogie i tak rzadkie na rynku wtornym... dla porownania z EC DMB250R nie sa tak bardzo podkoloryzowane. z tego co czytalem na necie to sa takie same konstrukcje co EC nemo i nada.

Slyszalem nowszy model tych potworkow wielkosci drzwi:) Szalu nie bylo, ale moze w warunkach nie wystawowych...cos by pokazaly:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Witam Panowie

Jak wiecie sprzedałem swoje R90 z zamiarem kupna R90 lakierek.Przypadkowo trafiły do mnie kolumny Dali Sykine 1000 i tak z ciekawości do puki nie kupię R90 to pogram na skyline................. no i zaczął się DYLEMAT !!!!!!!!!!!!!Zaznaczam nie jestem ekspertem tylko wielbicielem dobrego brzmienia,a w moim przypadku bardzo ocieplonego.

Z tymi kolumnami odnalazłem to czego szukałem w muzyce czyli emocje i wokal grający centralnie ze środka jak by śpiewano dla ciebie ,dźwięk wygładzony ,przyjemny i relaksujący.Nie każdemu może się to podobać,ale JAK DLA MNIE SKYLINE GRAJĄ INACZEJ BARDZIEJ W MOIM KIERUNKU.Zakupiłem w Niemcu integrę ASR Emiter 1 plus sugerując się opinią człowieka co posiada takie zestawienie i twierdzi że jest SUPER.No Emitter samym wyglądem budzi respekt a dźwiękowo to idealnie zgrany duet pasujący do siebie.Nie piszę po to żeby kogoś przekonywać czy z KIMŚ iść w spory, po prostu wyrażam własne opinie i odczucia sugerując się własnymi emocjami.

Jest to całkiem inne słuchanie może nie tak techniczne jak w R90 ale bardzo przyjemne .Bas nie schodzi tak nisko jak w R90 ,ale nadrabia stopą wyeksponowaną i jest przy tym potężniejszy miałem bezpośrednie porównanie mając dwa zestawy (słuchając raz tego i na przemian) do testów włączałem płyty co w R90 grały słabo których praktycznie nie słuchałem .Na Skyline zaczynało wszystko grać tak jak powinno ,wokal na środku instrumenty umiejscowione tam gdzie trzeba .odczuwalne plany .

Żeby nie było że coś czaruje zaprosiłem do siebie Jacka gag z Olsztyna na porównanie.Szkoda że sprzedałem (przed przyjazdem Jacka) swoje R90 bo było by bezpośrednie porównanie ale............. ja takowe miałem:)

Dzisiaj był Jacek i w pewnych aspektach był zaskoczony.Np płyty które mu nie grały z R90 tu nagle ożyły ,ale i były takie co na R90 grają(JAK DLA JACKA) lepiej.Jak wiemy (może nie wszyscy )Jacek jest muzykiem zawodowym obcującym na co dzień z prawdziwą muzyką(doktoryzującym się ) i opinia takiej osoby jest Hm...powinna być satysfakcjonująca .Słuchaliśmy ponad 4 godziny i opinie były mieszane raz to grało lepiej (dla Jacka nie miał bezpośredniego porównania)raz tamto np w płytach Anny Marii Jopek był zaskoczony Hm .......może oczarowany.Puszczaliśmy płyty z gatunku Roca i tu Jacek stwierdził że Skyline radzą sobie z nimi lepiej jest wszystko bardziej poukładane .a stopa nadrabia wszystko i przestrzenność jest oooooooooooooo dość słyszalna.

Przyznam się mam trochę problemu z basem (w niektórych kawałkach ) ale jest to problem związany z umiejscowieniem głośników(szeroko od siebie ) poprawie to zmieniając ustawienie(doświadczenie zdobyte u jacka na odsłuchach)

Ogólni Panowie:

Jesteśmy na takim etapie w odkrywaniu emocji i wrażeń wynikających ze słuchania muzyki, że każdy z nas szuka czegoś co będzie mu pasowało i sprawiało taka frajdę jak dla dzieciaka jazda na karuzeli.......:)

Nie gniewajcie się ale ja wybrałem Dali Skyline z całym szacunkiem dla Infinity R90 których nigdy nie zapomnę.

Pozdrawiam

Mirek

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Bardzo dziękuje koledze Mirkowi za gościnność, "ciasto , obiad" oraz możliwość podzielenia się doświadczeniami. Z wielką ciekawością dziś jechałem do Ornety zachęcony recenzjami kolegi melomana na temat duetu Dali Sykine 1000 i Emiter ASR 1.

Na podstawie recenzji telefonicznych miałem w głowie pewien obraz brzmienia wyżej wymienionego zestawu, a co za tym idzie pewne oczekiwania.

Jak wiecie odczucia związane z zagadnieniem brzmienia o którym rozmawiamy lub piszemy na forach jest bardzo subiektywne i osobiste . Dlatego aby wyrobić sobie właściwy pogląd należy o posłuchać osobiście. Okazało się bowiem że /słyszymy podobnie/ jednak w komunikacji werbalnej używamy do jednego słyszalnego zjawiska różnych określeń co wprowadza w błąd budząc często nieporozumienia i niepotrzebne emocje (zwłaszcza na tym forum)

Ale do rzeczy.

Wygląd kolumn odstaje nieco powagą od re 90 zwłaszcza w wersji z lakierem. Ale nie to jest najistotniejsze.

Brzmienie:

Wysokie- bardzo łagodne, wycofane jakby pozbawione drapieżności i ataku, ocieplone.

Średnica - miękka łagodna nie wysuwa się jak w re90 do przodu i moim zdaniem nie jest tak nasycona lecz mimo wszystko jest jej bardzo dużo.

Bas- papierowy głośnik bez obudowy generuje zupełnie inny koloryt basu niż zamknięta obudowa re 90. Bas nie jest na pewno tak niski i nie oferuje tylu odcieni jednak eksponując częstotliwości (pewnie w granicy 50 hz) wyłuszcza w sposób bardzo energiczny i punktowy stopę perkusji co świetnie sprawdza się w muzyce rockowej(wulkan energii).

Bardzo ładna (rozszerzona) scena muzyczna jednak w moim odczuciu nie pokazywała punktowo ustawionych instrumentów. Przyczyną tego było również szerokie rozstawienie kolumn( w rogach pokoju)

Reasumując - głośniki w tym pomieszczeniu świetnie(doskonale) zaprezentowały dynamiczną muzykę rockową z czym re 90 mają wg mnie problem. W innych gatunkach muzyki miałem mieszane odczucia lekką przewagą na korzyść re 90.

Ogólnie re 90 brzmi bardziej studyjne a każdy niuans w muzyce jest dokładniej zaprezentowany i dopieszczony.

Dźwięk z dali jest nieco bardziej "rozmyty" W ogólnym odbiorze jednak Dali 1000 jest świetną propozycją dla osób szukających łagodności spokoju i nienatarczywego szerokiego brzmienia. D 1000 zadowoli również miłośników ostrego rockowego grania które w prezentacji brzmi dostojnie, dynamicznie(bas), szeroko z podziałem na plany i nie hałaśliwie jak w przypadku re 90.

Kończąc ten wpis nie chcę wskazywać która kolumna jest lepsza bo każda prezentuje klasę samą w sobie.

Ja osobiście ze względu na preferencje muzyczne zostanę pewnie przy r90.

Pozdrawiam wszystkich.

Jacek.

Średnica - miękka łagodna nie wysuwa się jak w re90 do przodu i moim zdaniem nie jest tak nasycona lecz mimo wszystko jest jej bardzo dużo.

R90 to nie koniec świata a Skyline to nie byle jaki model :)

W tym zdaniu masz na myśli balans tonalny (średnica na tle dołu/góry), nie scenę jak rozumiem ?

Bo R90 brakuje czasem bardziej bezpośredniego ataku na średnicy a sama scena, czyli głównie dźwięki średnicy (wokale, instrumenty) jest rewelacyjnie prezentowana z oddali, z głębi, całkowite przeciwieństwo prawie wszystkich innych kolumn, które słyszałem.

Co do basu - ja powoli zaczynam dostrzegać ten brak wyższego basu, kopa o którym było wspominane, że coś jest niby nie tak w R90. To nie o to chodzi, że słuchając czegoś nam brakuje, jednak porównując do innych kolumn bezpośrednio (przełączając się) brakuje tego uderzenia, szybkości. Ale być może taki był zamysł konstrukcji, że ma grać spokojniej.

W tym zdaniu masz na myśli balans tonalny (średnica na tle dołu/góry), nie scenę jak rozumiem

Tak

Bo R90 brakuje czasem bardziej bezpośredniego ataku na średnicy

Atak w rejestrze średnim i wysokim jest zdecydowanie mocniejszy w re90 dlatego ostra muzyka rockowa brzmi nieco hałaśliwie.. Dynamika dali bierze się z basu co w tym gatunku sprawdza się bardzo dobrze.

Bo R90 brakuje czasem bardziej bezpośredniego ataku na średnicy

Tutaj źle napisałem, chodziło mi o bardziej, jakby to ująć, bezpośredni atak pierwszego planu, R90 atakuje nas "z oddali", przez co scena jest bardziej rozproszona, mniej gęsta :)

W muzyce rockowej może się trochę robić sieczka. Mam porównanie do Kappa 8.2 i tutaj brzmienie jest trochę mniej zaokrąglone, szybszy atak, szybsze wygaszanie dźwięków, scena bardziej ubita oraz granie mocniejszym pierwszym planem, średni bas także podrasowany - w takiej ostrzejszej muzyce też lepiej się sprawdzają od R90.

A u mnie w weekend szykuje sie male sluchanie.... Przyjezdza Zukzuk i w koncu ktos bardziej osluchany odemnie bedzie mial szanse opisac jak moj zestaw brzmi.... O ile uda mi sie na czas zorganizowac lampe bo mi w preampie sie byla popsuła....

Jacek

Normalnie cukier w kostkach;p

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

W dniu 15.06.2013 o 20:40, mirunias38 napisał:

Nie gniewajcie się ale ja wybrałem Dali Skyline

testowales tylko z emitterem?

W dniu 18.06.2013 o 19:24, gość napisał:

Czy ktoś z kolegów się orientuje czy jestem w stanie ,, rozpiąć'' zwotkę w moich RSIIIb, aby dołożyć dodatkowe terminale i podłączyć je w bi-ampingu?

gdzies znalazlem ze bardzo ciezko to bylo zrobic

chyba tu na forum ktos usilowal przerabiac zwrotke w kappa 7 - ponoc droga przez meke i w koncu odpuscil z konkluzja ze to takie proste nie jest

Witam wszystkich klubowiczów !

Przymierzam się do kupna Renaissance 80.

Mam obawy co do wstęg, gdyż wysokotonowy głośnik wygląda co najmniej dziwnie.

Co o tym sądzicie ?

Dodam, że nigdy nie miałem do czynienia ze wstęgami.

Czy jest szansa na wymianę folii w takich głośnikach ?

Jeśli tak to jaki byłby to koszt i skąd je nabyć ?

Bardzo proszę o pomoc ...

Edytowane przez marcin1987
W dniu 18.06.2013 o 19:24, gość napisał:

Czy ktoś z kolegów się orientuje czy jestem w stanie ,, rozpiąć'' zwotkę w moich RSIIIb, aby dołożyć dodatkowe terminale i podłączyć je w bi-ampingu?

Może lepiej kupić zwrotnicę aktywną Behringera, używka do wyrwania na ebay za kilkaset złotych, skopiować pasmo podziału i w ten sposób poradzić sobie z problemem?

Powrót po dłuższej przerwie...

testowales tylko z emitterem?

gdzies znalazlem ze bardzo ciezko to bylo zrobic

chyba tu na forum ktos usilowal przerabiac zwrotke w kappa 7 - ponoc droga przez meke i w koncu odpuscil z konkluzja ze to takie proste nie jest

Na początku z CEC też nie było głupio ,ale z Emitterem to rozwinęły się skrzydła .Wertuje wszystkie swoje płyty od początku i odkrywam w każdej z nich coś nowego:)

Co o tym sądzicie ?

Nie wiem jak inni ale ja nie widzę Twojego zdjęcia.

Głośników nie kupuje się na "wygląd" tylko na słuch.

Generalnie folia przez maskownicę zawsze będzie wyglądać na pofalowaną i to jest normalne, czym bardziej przezroczysta tym lepiej, jak grają to wszystko powinno być ok.

To nie są kolumny do dyskoteki i trzeba je szanować, a nie katować, a posłużą jeszcze dzieciom, Twoich dzieci.

Pozdrawiam

Pygar

W dniu 19.06.2013 o 12:15, gość napisał:

No ale jak byś to widział?

Ominąć zwrotnicę w kolumnie całkowicie?

To chyba proste nie będzie.

Dokładnie ominąć. Sam u siebie mam Behringera którego kupiłem z takim zamiarem, ale w sumie leży i czeka aż się zbiorę. W stereo był taki wątek 'Aktywizacja kolumn' mojego autorstwa - ciekawa wymiana porad miała tam miejsce.

W skrócie nie widze dużego problemu w podpięciu głośników bezpośrednio do wzmacniaczy, które podpięte byłyby do Behringera, manualnemu ustawieniu podziałów dla każdej drogi i odpaleniu tego jako system aktywny. Nie wiem do końca jakby zrobić z tego klasyczny układ pasywny w bi-ampingu.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Tu mi chodzi o coś trochę innego. W kinie domowym mam te RSIIIb. I dojdzie mi końcówka 10-cio kanałowa. 7-kanałów do napędu 7.1 i dodatkowo trzy żeby własnie central i fronty zapodać w bi-ampingu. Stąd ten pomysł. Podobno wykonalny. Mam już schemat gdzie to rozpiąć.

Natomiast sam pomysł aktywnego zasilenia kolumn popieram w całej rozciągłości.

Co o tym sądzicie ?

Po pierwsze folia emita jest pofałdowana oryginalnie

Po drugie Emim ma mieć folię płaską ŻADNEJ FAŁDKI zwróć uwagę na magnesy czy się nie poodklejały i nie przywierają do folii

Po trzecie przypatrz się czy głośniki nie mają tzw. bąbelków to je dyskwalifikuje

Po czwarte wymienią ci folię jak ją kupisz ,a to graniczy z CUDEM......

Co do magnesów mogę dać namiary na gościa co przykleja (JEDYNY W POLSCE) trzeba mieć cierpliwość do niego ,ale PEŁEN PROFESJONALIZM

POZDRAWIAM

Witam,

Najpierw rzuce haslo w tym watku... A mianowicie sprzedam swoje infinity sigma w idealnym stanie sciagniete w lutym od pierwszego wlasciciela z austri.... Jedyne slady uzytkowania to odciski palcow od przestawiania:) o wiecej info zapraszam na priv... Fotki kolumn na 89 stronie o wiecej fotek pisac takze na prv... Zachwalac kolumn specjalnie w tym watku raczej nie trzeba... Jedynie dodam ze jest to ostani model ktory da sie wysterowac pojedyncza koncowka macy lub integra:) no i zanim ktos zapyta... Mam plan zmienic na inne infinity dlatego sprzedaje.... :)

Jacek

Edytowane przez jacekkudla
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.