Skocz do zawartości
IGNORED

Cos lepszego niz Polaris 200 ...?

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam kolumn podlogowych lepszych niz Polarisy 200 (tzn ja mam D&K ale to jest to samo) w gre raczej wchodza uzywki... Pokoj 22m2 (wysoki - od 3m - do 3,80m, kwadrat kolumny rozstawione bo rogach w odleglosci max 50cm od sciany) Chialbym kupic cos mocniejszego niz te polarisy, z lepsza dynamika, mocniejszym basem i lepsza efektywnoscia ... polarisy maja niby 89db... grac to bedzie z ampli Harman 3270 i cd Harma 740.... muzyka -- wszystko oprocz klasycznej, smyczkowej....

aha najwazniejsze cena:) ---> max 1000zl ... dlatego raczej lepsze uzywki interesowaly by mnie...

z gory dzieki za podpowiedzi i pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

https://www.audiostereo.pl/topic/29706-cos-lepszego-niz-polaris-200/

Polecił bym Grand High 3080 sam takie mam ale nie wiem jak zagrają z Harmanem.Polarisy kiedyś miałem ale 300 moge powiedzieć nie dorównują GH nawet w połowie myslałem kiedyś że Polarisy grają bosko ale się myliłe.

Może jak poszukasz z drugiej ręki to się zmieścisz w tym 1000 złotych.

" 300" od "200" roznia sie tym ze w 300 jest glosnik srednio-niskotonowy i nic poza tym.... bo mialem mozliwosc sluchac 200 i 300 i nie byla praktycznie zadnej roznicy... 300 tylko potezniej sie prezentowala(wyzsza, wiecej glosnikow... ):) ...

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

a co sadziscie o tych sa to nowki....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a moze to: ??

Ukryta Zawartość

tylko nie wiem czy te kody zagraja lepiej niz Polaris... czekam na komentarze fachowcow:)

pozdr

Ukryta Zawartość

to co przeszkadza mi w poaris to gdy odkrece troszke wiecej to zaczynaja sie "gubic" bas juz nie jest taki miekki i gleboki wyzszy zaczynaja byc krzykliwe... gdy graja w miare cicho graja ladnym basem ale wlasnie taki chcialbym uzyskac przy zwiekszonej glosnosci....

Stecko musisz sam pojsc do sklepu i sobie posluchac..cieko bedzie porwobac komus z forum kolumn ktorych niek nie slyszale. Z tego co mi wiadomo to polarisy calkeim nie zle graja jak na swoja cene, wiec nie ma co czekac na wpis, tylko lec do skelpu ze swoja ulubiona plytka, posluchaj toszke i zdecyduj.

Ja mam cos podobnego do Polarisów tzn.Kolumny firmy empire model Eass300 kupiłem je za 600zł i jak za ta cene to super kolumny grajace całym pasmem wraz z niskim basem(polecam jedynie zatkac br bo ARN226 lepiej pracuja w closed).Oto link :

Ukryta Zawartość

Za ta cene jak ja kupiłem idealne na allegro to sie opłaca.

Ukryta Zawartość

Ariel616

mowisz zatkac br?:) jeszcze nie probowalem tego:) myslalem ze te skrzynie s atak wyliczone ze br jest potrzebny... a nie beda sie wtedy "dusic" ??

a pytam na forum bo ciezko mi skoczyc do sklepu i sprawdzic bo to inne warunki sa .. dlatego pytam forumowiczow bo jak mieli i pilarisy i inne podlogowki to chodzily w pokoju a nie w duzej sali MM:) ... mi ez wydaje sie ze polarisy graja dobrze jak na te pieniazki, tylko brak mi tego "kopa" przy wiekszej glosnosci....

pozdr

Każda markowa używka za 1000zł bedzie lepsza. To jest moje subiektywne jak najbardziej zdanie.

Z tych wymienionych to raczej Avance. Może jeszcze Paradigmy, Magnaty, Jbl albo Celestion F3 z Allegro.

A tak poważnie to w ogłoszeniach na forum sa świetne kolumny Kelly KT2 za 900zł. Te kolumienki powinny pobić wszystkie wymienione.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wada w polarisach polega na ty ze ARN226 maja tylko Xmax=3,5mm i zaraz go osiagaja przy wyższyc poziomach głosności.Jak zatkasz basreflex to dzwięk stanie sie pełniejszy(co zaskakujace nizej zejdzie-łagodniejsza krzywa opadania),i nie beda juz burczec i przy okazji troche przesunie sie ten próg "niewygodnej"głosności.Producenci sa chyba jacys głupi(zarówno polarisów jak i moich Eass-ów)bo zrobili br choc ARN-y w ogóle sie do tego nie nadaja.Tylko i wyłacznie zamknięta choc i tak maja wtedy podbicie na 60-80Hz.

A ja na twoim miejscu wziąłbym takie Paradigmy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za info:_

Ariel616

a czy te kolumny co podales nie beda za slabe do mojego pokoju? 1 20cm basowiec to moze byc za malo...

wygladaja na "delikatne":/ i boje sie ze moga byc za male na moje pomeszczenie....

pozdr

wizualnie i byc moze brzmieniowo bardo podobaja mi sie te jbl...

Ukryta Zawartość

tylko cena nie ta...:)

Ukryta Zawartość

Moze na zdjeciu ci sie wizualnie podobaja ale na zywo........no comment-widziałem i wiem.Wygladaja jak plastikowe głosniki.Wyglad Tesli to przy tym Hi-end i potega.Zawieszenie sreniotonowaca to jakiz "zwiniety kawałek" papieru płotna czy bóg wie jeszcze czego.Typowa nowoczesna masówka.Poiszukaj czegos uzywanego.I nie mysl ze jelsi te paradigmy to 2way to niw wtrobia z basem.Ten 20cm głosnik "zje" nasze tesle.

I jeśli nie masz uprzedzeń do magnata(niektórzy mają;P):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmm powiadasz ze zje?:) dobrze by bylo bo jezeli bym kupil a okazalo sie ze sa mniej "wydajne" niz nasze tesle to bym sie wkurzyl...

a co do magnat ... hmm uprzedzen nie mam takowych tylko z wygladu wydaja mi sie takie "plastikowe" widzialem pare razy w sklepach i nie budza zaufania wygladem...

a Ty dlaczego nie zmieniasz swoich empire??:)) mnie korci zeby zmienic ale nzeby nei zalowac pozniej...

a jeszcze co do wagi kolumn -- tez jakos jak podnosze takie podlogowki jedna reka to nie budza zaufania ale tu moge sie mylic bo nie zawsze co ciezkie moze dobrze grac....:)

polarisy waza ok 20kg sztuka a te parg... "tylko" 12kg... i teraz czy z takich kolumn bedzie mocny, miesisty basik czy obudowa nie bedzie tylko buczec...?

a sugeruje sie tym dlatego ze mialem juz 2x JAMO raz mniejsze E430 i STUDIO 190 (studio basowiec 20cm) podlogowe a wazyly tez 10kg jak te parag... i powiem szczerze ze polarisy rozwalily te jamo a one w sklepie kosztowaly ok 1600zl...

aha no i za swoje tesle:) dalem 560zl za noweczki z gwarancja...

Załował nie bedziesz napewno,chyba ze lubisz walajacy sie po cały pokoju niekontrolowany bas.Mówie CI paradigmy cie nei zawioda.A ja nie zmieniam empire bo....narazie brak funduszy.Cd został zakupiony i mały kasy zostało juz...Zaobacz moje o mnie to zobaczysz na co to bede zmieniał: taki malutki "subik":http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=506218&highlight=kolumna+diy&sid=055a355c58655d222230b59b4a7fd856

i do tego takie tubki na ARZ jak tam sa na zdjeciu tylko moje beda uzupełnione wstega.W tej chwili zbieram kase własnie na te zabawki tym bardzij ze ja chce je równiez pieknie wykonczyc wiec potrzeba mi bedzie wiecej kasy niz autorowi projektu u ktorego sprzet jest-ze tak powiem-w satnie surowym;P

cos co zagra jeszcze glosniej i z wiekszym basem od polarisow (pomijac jakosc) ? to chyba potrzebujesz estradowych kolumn :D

a te paradigmy te owszem sprawdzilyby sie czesciowo, bo na pewno zagraja bardzo glosno i z glebokim ale kontrolowanym basem i duzo lepiej jakosciowo ale raczej wiekszego halasu od polarisow nie zrobia....

choc mozesz sprobowac, na razie stoja 600zl, w takiej cenie mysle ze to dobry wybor - jak nie przypasuja to najwyzej sprzedasz bezproblemowo z powrotem

zastanawiam sie nad nimi:) ale doszedl mnie tez mail z oferta kolumn Magnat Vintage 120 co to za skrzynki??

pozdr

a co myslicie o tym?

Ukryta Zawartość

stx jakie robi koumny?? ten model wyglada poteznie jest na 2x 27(150W) stx ... slyszalem ze basowe sa nawet nawet a co w ysokimi?? zawsze mozna by je podmienic na cos lepszego:) .... cos stasznie tanio sa bo 300zl jedna sztuka.. a waga 30kg sztuka....

pozdr

Ukryta Zawartość

a wyglada to tak:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widac naprawde szukasz czegos do łupania.Te stx-y zagraja 2 razy gorzej niz polarisy.Obudowy w stxach to porażka,sredniotonowce tez a zwrotkach nie wspomne....A zreszta czym chcesz zasilic 4x27cm?

Jakbys chciał jakosci to juz bys sie bił o te paradigmy na allegro albo poszukał czego slepszego jakosciowo.

A próbowałes zatkać ten nieszczesny bass-reflex??

Ukryta Zawartość

Zerknij na te Infinity-dzwiękowo i zwłaszcza basowo(38cm!!!) powinny cie zadowolic nie wiem jak z wygladem ale to juz twoja sprawa.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.