Skocz do zawartości
IGNORED

MP3 - nieudiofilsko, acz praktycznie

Maro

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko i węzłowato: Proszę uzytkowników MP3 plejerów o poradę. Chcę przerzucić większość swojej kolekcji CD do odtwarzacza MP3 i zabrać w teren. Spoglądam w stronę grajków z twardym dyskiem o pojemności 20-30GB. Które waszym zdaniem zbliżają się do pełnego, miłego w odbiorze dźwięku?

Póki co, sprawdzałem Creativa Sleek Photo 20GB 750zł i Zen Vision M 30 GB 999zł. Na fabrycznie zainstalowanych pozytywkach grają mocno tak sobie z przewagą Sleeka w 'drivie' i sprężystości basu. Vision M przewyższa Sleeka w płynności i delikatności. Niestety nie słuchałem zróżnicowanych plików ani swojej 'normalnej' muzyki. Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/29712-mp3-nieudiofilsko-acz-praktycznie/

No właśnie nie bardzo chcę zmieniać na mp3 ale te odtwarzacze tak sie właśnie nazywają: 'MP3', a wybrałem taką pojemność, aby mieć ten wybór.

>> majo, uspokój się wuju

Gdybym to ja mial taki budzet na Playerka bralbym to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mozna tez taniej, ale za to krocej moze pograc:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miesiac temu zakupilem iAudio X5 30gb i to jest to czego szukalem. FLAC, OGG i jakosc dzwieku. Sluchawki od razu do wymiany ale to standart w wielu odtwarzaczach... Polecam lekture forum mp3store.pl na temat X5 Nie daj sie tylko wkopac w iPoda... (moze rozpoczne mala wojne ale to moje zdanie...;))

Mam ipod video 30gb. porównywałem z iriverem - modelu nie pamietam - pojemnośc 20gb.

wybrałem ipoda ze względu na dźwiek i walory uzytkowe. na poczatku korzystalem z kompresji mp3 na bitrate 320 (nie sciagam wogole z sieci - tylko kompresuje plyty, ktore kupilem). jednak po porownaniach kopiuję muzyke w formaci apple loosless- zajmuje troche więcej, ale miesci się i tak ponad 100 pły i zostaje kilka GB na dane (jako twardy dysk). poza tym możesz nagrywać, słuchac radio, korzystac jako twardy dysk, robic prezentacje zdjeciowe (na zwykłym telewizorze, bez konieczności kompa), ogladac klipy i fimy wideo, miec swoj kalendarz, notatki i kontakty zsynchroniazwane z outlooka i jeszcze pare innych rzeczy, o ktorych pewnie nie wiem. slowem - dxwiek (w formacie apple looseless), uzyteczność, forma-lifestyle - to wszystko decyduje, że powinienes zainteresowac się pierwowzorem - ipod!

słucham z nasteoujacym sprzetem: słuchawki kupione z odtwarzaczem (mam zawsze zwiniete w torbie, bo potrzebuje ich w nieoczekiwanych sytuacjach...), koss porta pro (na wyjazdy w delegacje, służbowe, wakacje), beyerdynamic 990pro + project headbox + przejściówka + konekt reasona - na wyjazdy dłuższe stacjonarne (np do mojego domu w górach).

pozdrawiam

a

Maro => chyba za bardzo się nie orientujesz ;-)

IRIVER lub IAUDIO i długo ,długo ............ nic.

Modele ; polecam IRIVER z serii H-300 (H-320 lub H-340) rożnią się pojemnościa dysku.

Przerabiałem ten temat ,też myślałem ,że ipod jest najlepszy ,ale przy IRIVER to zabawka.

Robiłem doświadczenia podłączałem odtwarzacze pod B&W 804 , a te wypluły wszystko ;-)

Zrzucam na mojego H-320 całe płyty bez kompresji i trochę MP3.

Żeby nie być gołosłownym, poszukaj na tym forum było już sporo na ten temat i są inne fora o samych MP3 tam też królują IRIVER lub IAUDIO.

A IPOD no cóż ,jest po prostu modny i rozreklamowany ,no i nie ta jakość wykonania co np.IRIVER.

O tym mówiłem ;

Ukryta Zawartość

a tu inny ;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chcę się kłócić, ale domyślam się, skąd biorą się negatywnie opinie o iPod`ach. Sam jestem posiadaczem modelu Nano 4 GB i po pierwszych odsłuchach stwierdziłem, że dźwięk jest taki sobie.

W pewnym momencie, gdy synchronizowałem iPod`a z kompem (zrzucałem muzyczkę), iTunes wywaliło mi monit o aktualizacji softu samego grajka. Ściągnąłem, zainstalowałem, wkładam słuchawki......i szok!!!! Nowy soft sprawił, że dźwięk ugreadował o dwie klasy wyżej. Po tej operacji świadomie wróciłem do sklepu z mp3 by porównać nowego-starego iPoda z iAudio U3 czy Iriver U10. I to było to!!! Tzn. iPod je deklasował po każdym względem. Chińskie wynalazki (iAudio, iRiver) zostały dosłownie rozjechane przez oryginał - iPoda. W odoróżnieniu od niego, prezentowały dźwięk zamulony, totalnie przebasowany (przy ustawieniu wszystkiego na 0), sztuczny, bez kszty naturalności, zniekształcenia dźwięku sprawiły, że błyskawicznie miałem ochotę zdjąć słuchawki. Notabene cały test przeprowadzałem na tych samych słuchawakach - Philips SHE 785 i nagraniach jazzowych skompresowanych z oryginalnych płyt wave do 320kbps w mp3 w CdeX najlepszym algorytmem LAME 7.0.

Rolandsinger =>Ty robileś doświadczenia na Philips SHE 785 i przy kompresji 320kbps,

Ja użyłem słuchawek Shure 4 i kolumn B&W Nautilus 804 i preampu AVM4 i nie kompresowałem płyt ,

A do np. iRivera mam co najmniej 4 aktualizacje (też jest bardzo różnie) oprogramowania i słucham bez korekcji.

Jedyne co mogę iRiverowi zarzucić to akumulator ,wolałbym baterię ładowalną-wymienną.

Owszem byłem początkowo rozczarowany dźwiękiem ,ale to byłpo w kontekście do mojego systemu,

a to była bzdura z mojej strony.

iRiver i iAudio to są Chińskie zabawki ? Wszystko tam robią, ale myślałem ,że to firmy z USA ?

@ Gutenbull

To rodowicie chińskie marki, z tym, że iRiver jest czasem wytwarzany w Korei. Nawet same nazwy mają przywodzić na myśl oryginał - iPoda. Gdyby to byli jacyś ambitniejsi producenci to nie próbowali by upodobnić się do jakiegoś znanego brandu - w tym wypadku produktu Apple. IMHO jeżeli ktoś nie porównymwał bezpośrednio iPod`a i I-chińszczyzny, to nie jest partnerem do dyskusji.

PS. Nie wykluczam, że iRiver sam w sobie gra przyzwoicie, ale w zestawieniu z iPodem po prostu wymięka, dlatego najpierw posłuchaj Apple`a z nowym softem, a następnie wyrób sobie opinię.

Można poczytać i sporo się dowiedzieć;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rolandsinger => chciałem wykazać ,że twoje testy porównania nie mogły być miarodajne z racji użytego sprzętu do testu i odsłuchu skompresowanych plikow - co chciałeś usłyszeć w MP3 ??

@ Gutekbull (sorry za wcześniejsze przekręcenie)

W kontekście tych wpisów na forum mp3, należy uświadomić sobie jedną fundamentalną rzecz: dla większości użytkowników tego typu miejsc w sieci dźwięk z najlepiej skonfigurowanych systemów hi-endowych jest nie do przyjęcia. Dlaczego? Gdyż oni utożsamiają jakość dźwięku niemal wyłącznie z ilością rozlewającego się BASU, KTÓRY - ICH ZDANIEM - POWINIEN MIAŻDŻYĆ CZASZKĘ w rytmie umc, umc, umc.... Wszytsko, co tego plebejskiego basu nie posiada jest do chrzanu. No i w tym kontekście iRiver jest super zajefajnym grajkiem, bo faktycznie bas to on ma 3x głębszy i 3x mniej kontrolowany niż iPod.

Inny przykład: mój dobry znajomy był u mnie w domku i słuchał mojego systemu, kiedy przyszedłem z herbatą zauważyłem, że przekręcił gałkę bass i treble we wzmaku na full. Zapytałem go, dlaczego to zrobił. Odparł: bo już myślałem, że ten twój system jest do bani, bo w ogóle nie ma basu. Ale jak się przekręci na maksa, da się wytrzymać. Myślę sobie - ależ laicy mają zrujnowany słuch. Ja tu od tygodni walczę ze wzbudzającym się basiorem ze względu na nienajlepszą akustykę pomieszczenia, a on wypala - basu za mało!!! A ściślej - kiedy zapytałem - jaki bas preferuje, odpowiedział - taki co się rozpływa po pokoju i trzęsie podłogą, jak w klubach. Należy więc zrozumieć, że takie są preferencje ma 99% ludzi nie będących audiofilami.

ahahaha teraz mnie rozbawiłeś - mp3 jest do bani???

Człowieku, najbardziej zatwardziali pierdziele forumowi nie byli w stanie rozróżnić mp3 od wave w słynnym ekesperymencie "lukar".

Twierdzisz ponadto, że profesorowie akustyki z Instytutu Frauhoffera są głusi???

Dobra kompresja sygnału jest jak najbardziej w porządku dla sprzętu niższej klasy - grajków mp3 czy miniwież, na takim sprzęcie jest po prostu nierozróżnialna od CDDA.

Mnie się wydaje, że iRiver zaczął produkować odtwarzacze duuuużo wcześniej niż iPod. iRiver zaczął od 2000 roku. Apple dostrzegło, że na tym można zarobić i wprowadzili swoje odtwarzacze w 2002 roku. To Apple dało nazwę iPod, właśnie, żeby nawiązywać do cieszącego się dużą popularnością i uznaniem iRiviera na rynku amerykańskim. To tyle z historii. O brzmieniu nic nie powiem bo słuchałem odtwarzaczy obu marek w tak skrajnych warunkach, że nie sposób o obiektywną opinie.

iAudio to zupełnie inna para kaloszy.

W iPod podoba mi się, że oprogramowanie jest open source iPodLinux na przykład. Jakoś tak dziwnie się składa, że zawsze ktoś postronny zrobi lepsze oprogramowanie niż koncern z milionowymi nakładami. Ważne, że zyskują na tym użytkownicy w kwestii poprawy jakości dźwięku i użyteczności. W sumie sama firma też bo może podpatrzyć rozwiązania.

Do iRiver też jakieś jest ale chyba pisane ogólnie pod odtwarzacze a nie pod konkretnego producenta.

4kowal, 24 Lis 2006, 12:31

>Mnie się wydaje, że iRiver zaczął produkować odtwarzacze duuuużo wcześniej niż iPod. iRiver zaczął

>od 2000 roku. Apple dostrzegło, że na tym można zarobić i wprowadzili swoje odtwarzacze w 2002 roku.

>To Apple dało nazwę iPod, właśnie, żeby nawiązywać do cieszącego się dużą popularnością i uznaniem

>iRiviera na rynku amerykańskim. To tyle z historii.

No pewnie, ze tak ;) Co prawda delikatnie sie pomyliles. Sam pewny nie bylem wiec >> Google. iRiver zaczal produkcje w 1999 natomiast iPod'a zaczeto produkowac pod koniec 2001 czyli pomylka byla malutka :-)

Co do sprawy iPod vs iRiver&IAudio... spor nie ma sensu bo kazdy bedzie trzymal swojego dlatego jedyne rozwiazanie >> posluchac. Gorzej jednak ma sie sprawa jesli wymiana FW w iPod'zie jest konieczna by zagral dobrze (w co nie wierze, ale mam prawo :-)) Wtedy trzeba latwic go sobie od znajomego.

Tez tak niesmialo dodam ze iriver byl wczesniej wiec ta hipoteza o kopiowaniu nazw jest nie na miejscy. Sam mam h340 mialem tez iaudio x5, sluchalem kilku ipodow. Sluchawki mam dobre rowniez chwalone shure rozwniez grado - kilka modeli. Wybralem irivera ze wzgledu na wbudowane gniazda (w iaudio draznila mnie wtykana przejsciowka - pewnie zaraz bym zgubil). Co do ilosci basu - wystarczy posluchac.... jest go tyle ile byc powinno.

Brawo Doman ,bo już myślałem ,że głuchy jestem ;-)

A muszę zaznaczyć ,że sam użytkuję iRivera ,a syn ipoda ;-) Także mam jakieś porównanie.

Rolandsinger =>

"Człowieku, najbardziej zatwardziali pierdziele forumowi nie byli w stanie rozróżnić mp3 od wave w słynnym ekesperymencie "lukar"

Ja nie mam problemów- najmniejszych jeśli idzie to przez preamp i B&W 804 ;-)

Ale na swoim H-320 bez najmniejszych problemow rozróżniam całą płytkę od MP3(kompresja EAC z bardzo wyską transmisją bitów.

A jeżeli tu są problemy to o jakim teście porównawczym mówimy - przecież to kpina ;-)

Rolandsinger => i jeszcze jedno - nie traktuj ludzi z poza forum Lukara jak kretynów, oni też słuchają i słyszą i nie wszyscy zachwycają się potężnym basem .

iRiver ma normalny bas !

Wydaje mi się ,że założyciel wątku powinien poczytać wpisy na tym forum i na innych (wkleiłem adresy)

i co najważniejsze wyodrębnić potencjalnych kandydatów i wtedy samemu posłuchać.

Ależ z całym szacunkiem - nikogo nie traktuję jak kretyna, wręcz przciwnie - uważam Lukarowców za jedną z najbardziej światłych grup w sieci w ogóle, zarówno jeśli idzie o intelekt członków jak i kulturę osobistą.

Co do mp3 i formatów nieskompresowanych, oczywiście, że są rozróżnialne! Ale nie na nowym sprzęcie za 200 zł (boombox) czy wielu grajkach mp3.

A Ty cały czas z tymi swoimi Bowersami 804, przecież one są detaliczne jak Panorama Racławicka, więc dlaczego ma nie być słychać róznicy? Rzecz w tym, że ta różnica na i-czymś-tam może już nie być taka oczywista.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.