Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Suite - pytanie o głośniki

Alex2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy seria Suite (np. 2.8, 1.7) jest klasę niżej/wyżej od serii Ikon (np. 5, 6, 7), jakie w nich są głośniki średnio-nisko-tonowe, czy są to Tesle, te co np. w AA Mimas ? Jeśli chodzi o kopółkę w Suite czy to jest ScanSpeak czy Vifa, czy może jakaś Dali ? Czy ktoś posiada Dali Suite 2.8 lub 1.7 i miał okazje porównać je z innymi konstrukcjami ? Jak wypadają na tle konkurencji w swym przedziale cenowym (Suite 1.7 - ok. 3.500, Suite 2.8 - ok. 4.700) ?

Dzięki za informacje.

Pozdrowienia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2597-100002656 1170305502_thumb.jpg

post-2597-100002657 1170305501_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze te:

Ukryta Zawartość

post-2597-100002654 1170305504_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystkie glośniki są produktami tajwańskiego koncernu NMB. Tweeter jest opisany jako "Logic by Vifa" bo jest wykonywany przez NMB na zamówienie Duńczyków. Taki sam tweeter tylko z innym frontem siedzi w Tannoyach Mercury i Piano Craftach, a z takim samym frontem w Avancach Omega i Dana oraz w Audio Physicach. Identyczne konstrukcyjnie woofery, tyle że z czarną membraną i wypukłymi nakładkami były stosowane w starszej serii Blue (3003, 5005, 6006). Tak więc jeżeli chodzi o wartość materiałową jest to nawet pewien krok wstecz w stosunku do wspomnianej serii Blue, gdzie jako tweeter pracowała specjalna wersja Peerlessa WA10 (z większym frontem).

Istotnie, za cenę Dali Suite można kupić również coś zdecydowanie lepszego, albo też zrobić znakomite DIY.

A same głośniki NMB mimo że tanie, są niezłe. IMHO są lepsze od Vify TC18 stosowanej w Avancach serii Omega i Dana. Wykonałem sporo kolumn opartych na takich NMB, i grało to zawsze bardzo przyzwoicie, zdecydowanie lepiej niż Dali 5005 lub 6006.

McGywer opisał budowę - ja słuchałem obydwu wersji z denonem pma 1500 AE i jako źródło pracował denon dcd 1500 z tej samej serii. Moje wrażenia były na tyle przykre, że długo nie mogłem zrozumieć za co tyle kasy wydawać. Być może to wina całości sprzętu ale była to wielka porażka w 1,7 nie było basu, góra świszczała syczała i bóg wie co jeszcze ale na pewno nie grała poprawnie Diana Krall syczała jak wąż - koszmar!. W 2,8 było lepiej z basem góra niestety pozostała - ale trochę ją bas przykrył więc nie było to aż tak dokuczliwe. Jedyne co było do zaakceptowania to średnica - w sumie patrząc na całość ta średnica i tak nie broniła grania konstrukcji. Ech wybaczcie ale to była jedna z największych porażek odsłuchowych. Oczywiście nie neguję że mogą grać dobrze w innym zestawie i innych warunkach - ja opisuję swoje wrażenia w tym co słyszałem.

Słucham tylko muzyki.

Witam,

Posiadam Dali Suite 2.8 podłączone do klocków Pioneer'a VSX-AX5 i DV-868. W tym zestawieniu grają one bardzo przyjemnie, melodyjnie, a jednocześnie szczegółowo i z mocnym basem. Przed zakupem, porównywałem je z KEF'ami Q7 (były jakieś takie bez wyrazu) oraz B&W 603 i 704 (poraniły mi uszy ostrą górą). Jestem z nich naprawdę zadowolony. Ostatnio słuchałem (także z Pioneer'em) IKONów 6 i wydaje mi się, że zagrały słabiej od moich Suitów. Tak, czy inaczej, trzeba pamiętać, że kolumny Dali muszą być ustawione w linii off-axis, tzn. nie ukierunkowane na słuchacza, a stojące równolegle do siebie, w trójkącie równobocznym ze słuchającym.

Co do ceny - trzeba umieć się targować...:-)

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz głośniki wysokotonwe, właśnie skończyłem konstrukcję na takiej wysokotonówce ale z frontem od Tannoy Revolution. Nie jest ona taka ostatnia skoro stosuje ją AP w modelach Yara i Spark, co dziwne w Sparku zastąpił nią Vifę XT!!!

Słuchałem Suite 1.7 napędzanych DRA-700AE + CD 700 AE i nie powaliły mnie, choć są niczego sobie ale nie za tą kasę. Dodatkowo trzeba przyznać, że są całkiem sensownie wykonane.

Co to głośników NMB miałem je robione dla Magnata, Heco i prototypową wersję OME dla pewnego producenta. Wszystkie grały całkiem przyzwocie a te ostatnie były nawet lepsze niż znane mi 18 cm Vify. Szkoda, że nie są dostępne na wolnym rynku.

W sumie Suite są fajne, szczególnie do ciemnych systemów, ale nie za cenę sklepową...

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.