Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany - wzmacniacz do 8kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Re: Less, 29 Lis 2006, 12:08

>No i przecież mialem kiedyś Radmora z diodowym wskaźnikiem mocy,

rany boskie!

najpierw Technics, teraz Radmor, ale jaja

co to człowiek nie wypisuje, jak kombinuje, kiedy nie chce poznac prawdy ;-)

jar1, 29 Lis 2006, 11:54

>Pamietajcie, że jesli przytaczacie parametry szczytowe (pik) dla sygnały to nalezy również

>porównywać je do mocy szczytowej wzmacniacza, która jest dwukrotnie wieksza od tej rms, podawanej

>jako moc wzmacniacza. Czyli 10 W rms to juz zagra 20W w pikach bez obcięcia

No może i tak, ale w momencie gdy sygnał jest już tak przesterowany że daje na wyjściu napięcie stałe ;-))

To co jest wyżej to wykres samego scalaka a nie całego wzmacniacza, gdzie ograniczeniem może być dodatkowo zasilanie. Jeśli będzie miał oddać >10W to wchodzi w przesterowanie i tyle. Niezależnie czy w pikach czy nie.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Re: Misfit, 29 Lis 2006, 12:11

>To co jest wyżej to wykres samego scalaka a nie całego wzmacniacza, gdzie ograniczeniem może być

>dodatkowo zasilanie. Jeśli będzie miał oddać >10W to wchodzi w przesterowanie i tyle. Niezależnie

>czy w pikach czy nie.

akademickie dyskusje

wystarczy 4W!

sam zmierz, po co cale to teoretyzowanie

>multimetr za mało precyzyjny, ale Technics, Radmor to co innego

Ależ oczywiście. Pozwalają na bezpośredni pomiar mocy (abstrahując od jego dokladności), w odróżnieniu od procedur, których wymagają proste mierniki.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Chcecie powiedzieć, że T-amp za 200zł da mi taką samą barwę, przestrzeń, głębie, nasycenie, separacje, plany, powietrze, jak dobre lampowce za ok.15 000 - 30 000zł na 300B i na naprawde dobrych elementach?

Jeśli tak to chętnie go wypróbuje. Może mi go ktos pozyczy na testy?

Audio Academy, 29 Lis 2006, 12:24

Najpierw byś musial zrobic/kupic odpowiednią do niego kolumnę, bo chyba w ofercie takiej nie masz?

Less is more

Audio Academy,

Po zakonczeniu testow z tym fajnym chipsetem, chcialbym zwrocic sie z uprzejma prosba o pozyczenie mi tego magicznego zestawu. Podlacze to wspaniale urzadzenie do pary B&W 802. LOL.

co do mocy to wzm to trzeba pamietac o dynamice glosnikow. Dla niskich poziomow staja sie bardzo nieliniowe i gubia detale. Za to zjawisko odpowiada czesciowo i sluch ale glosniki maja duzy udzial w tym bledzie odsluchu. nastepnie bardzo duzo wzm tranzystorowych ma najlepsze brzmienie przy dosc duzych poziomach sygnalu. Dla bardzo malych maja duze thd i kiepski dzwiek. Wiec glosniki powinny miec mala skutecznosc gdyz inaczej beda silnie podkoloryzowana muza nieliniowocia wzm. Dlatego w ostatnie lata skutecznosc kolumn spadla bo inaczej wzm i caly zestaw beda grac kiepsko - skrzekliwie. inaczej jest z lampami gdzie im mniejszy sygnal tym mniejze thd i lepszy dzwiek oczywiscie w miare ale lampy maja taka maniere ze im ciszej tym graja leopeiej. Dlatego do lamp potrzebne sa glosniki o innej charakterystyce a praktycznie duzej skutecznosci.

Re: Audio Academy, 29 Lis 2006, 12:24

>Chcecie powiedzieć, że T-amp za 200zł da mi taką samą barwę, przestrzeń, głębie, nasycenie,

>separacje, plany, powietrze, jak dobre lampowce za ok.15 000 - 30 000zł na 300B i na naprawde

>dobrych elementach?

ja chcę tylko powiedzieć, że da znakomitą "barwę, przestrzeń, głębie, nasycenie, separacje, plany, powietrze"

sam nie porównywałem do lampowców 300B itp., ale inni owszem i wyniki porównań były bardzo korzystne, sprawdź opinie w sieci, na początek może recenzje w netzinach 6moons:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tnt-audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oni tam właśnie m.in. porównywali T-ampa z różnymi drogimi lampami "state-of-the-art"

ALE zdecydowanie potrzebuje kolumn o skuteczności powyżej 90 dB/W i łatwej impedancji

>Jeśli tak to chętnie go wypróbuje. Może mi go ktos pozyczy na testy?

a nie wstyd prosić o pożyczenie czegoś co kosztuje 200 zł na ebay.pl? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>No może i tak, ale w momencie gdy sygnał jest już tak przesterowany że daje na wyjściu napięcie

>stałe ;-))

>

>To co jest wyżej to wykres samego scalaka a nie całego wzmacniacza, gdzie ograniczeniem może być

>dodatkowo zasilanie. Jeśli będzie miał oddać >10W to wchodzi w przesterowanie i tyle. Niezależnie

>czy w pikach czy nie.

Ołł Jee !! misfit przestań i ochłoń :-)

Less, Ty też :-)

Graaf, masz racje, nie powinienem pozyczac z prostego wzgledu. Jak podepne to pod 802 wszystko sie momentalnie sfajczy i bedzie mi bardzo glupio to komus oddawac w takim stanie.

>>Jeśli tak to chętnie go wypróbuje. Może mi go ktos pozyczy na testy?

>

>a nie wstyd prosić o pożyczenie czegoś co kosztuje 200 zł na ebay.pl? ;-)

>graaf, Wypozyczaj do odsłuchu za 50 zeta. I tak lezy u Ciebie w szafie ;-) Przynajmniej zapracuje na siebie :-)

Właśnie projektuje taką kolumnę 92dB. Także proszę mi tu nie zamydlać oczu, że czegoś nie mam lub nie będę miał na czym sprawdzić :) Mam jeszcze znajomych z kolumnami 95dB.

Prosze o odpowiedź na moje pytanie.

Re: Audio Academy, 29 Lis 2006, 12:38

>Prosze o odpowiedź na moje pytanie.

ale które pytanie?

wydawało mi się że odpowiedziałem

a skoro bardzo nie chcesz kupować to OK - nie ma problemu, proszę o adres na PW, wyślę

pozdrawiam!

graaf

Za szybko te wpisy idą :)

Ja bym zapłacił te 200 stówy, tylko nie mam czasu na pierdoły i czekanie nie wiadomo ile na paczkę.

Chętnie zapłacę 50zł za wypozyczenie....jeśli to uspokoi Jar Jara.

-> Audio Academy

Ja T-Amp'a nie słuchałem, mam za to od dłuższego czasu wzmacniacz cyfrowy na tym samym chipie, Charilze z diyparadise.com. Słucham tego na 96dB głośnikach szerokopasmowych. Nie odsłuchiwałem u siebie lampy na 300B, ale słuchałem OTL'a na 2*6C33C-B i OTL zdecydowanie górował barwą i powietrzem. Wydaje mi się więc, że dobra lampa, a szczególnie OTL, bądź dobre SE może być dużo lepsze od wzmaka cyfrowego. Jest jednak wiele opini w internecie, że Charlize z wysoko skutecznymi kolumnami (fullrange) przewyższa większość wzmaków lampowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

graaf, 29 Lis 2006, 12:33

>Re: Audio Academy, 29 Lis 2006, 12:24

>

>>Chcecie powiedzieć, że T-amp za 200zł da mi taką samą barwę, przestrzeń, głębie, nasycenie,

>>separacje, plany, powietrze, jak dobre lampowce za ok.15 000 - 30 000zł na 300B i na naprawde

>>dobrych elementach?

>

>ja chcę tylko powiedzieć, że da znakomitą "barwę, przestrzeń, głębie, nasycenie, separacje, plany,

>powietrze"

>

>sam nie porównywałem do lampowców 300B itp., ale inni owszem i wyniki porównań były bardzo

>korzystne, sprawdź opinie w sieci, na początek może recenzje w netzinach 6moons:

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tnt-audio:

>

Ukryta Zawartość

>

>oni tam właśnie m.in. porównywali T-ampa z różnymi drogimi lampami "state-of-the-art"

>

>ALE zdecydowanie potrzebuje kolumn o skuteczności powyżej 90 dB/W i łatwej impedancji

>

>>Jeśli tak to chętnie go wypróbuje. Może mi go ktos pozyczy na testy?

>

>a nie wstyd prosić o pożyczenie czegoś co kosztuje 200 zł na ebay.pl? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: buble_corp, 29 Lis 2006, 12:44

>powietrzem. Wydaje mi się więc, że dobra lampa, a szczególnie OTL, bądź dobre SE może być dużo

>lepsze od wzmaka cyfrowego.

dobre OTL będzie tez lepsze od dobrego SET, będzie najlepsze po prostu, ale potrzebuje wysokoimpedancyjnego obciążenia

może Audio Academy pomyśli i o OTL?

When I play the Talking Heads cut, my CLIO sound measurement system shows a peak sound level of 100 dB SPL in the room, and an average of around 95 dB. Judging from the oscilloscope connected to the amp outputs, the average amplifier output power appears to be about 17 watts. The ratio of peak power to RMS power was 40:1, 40:1 and 30:1 for the Talking Heads, Diana Krall, and Shostakovich cuts respectively. Therefore, for 17 watt RMS, the peak power demands are on the order of 700 Watts. This indicates that either my amps can put out peaks much higher than their rated power (possible, but I'm not sure), or they are clipping. There are demo files In the sound demo section which simulate clipping by tube and solid-state amplifiers. For more on this subject see the section on amplifier distortion.

Całość pod

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Less is more

graaf - czyli generalnie twierdzisz że T-Amp załatwia wzmaka za 8k? Czyli wywalamy 8 200, zamiast np 16 000 (wzmak i kolumny po 8k), resztę wydajemy na płyty i jest super? Żyć nie umierać?

The odd get even.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie no,generalnie miód,kpina malina i paluszki w miodzie!!.Pewnie już wiesz drogi krisie jaki wzmacnaicz kupić bo towarzystwo już dawno Cię olało wdając się w spory nad wyższością wyższości-super!

Proponuję tak:zgromadź choć połowę tych klocków,które Ci zaproponowano i udaj się w zacisze domostwa na odsłuch,zamknij się w pokoju i prosząc tylko o napoje i przekąski SAM w spokoju oceń co jest dla CIEBIE najlepsze.W tym czasie broń Boże nie zaglądaj na forum!!

Potem zapłać za klocek,który najbardziej przypadł Ci do gustu i ciesz się chłopie muzyką,kasę inwestuj w płyty.

>Less, to pomieszanie z poplątaniem ;-)

Zauważ, że autor dość szybko przesuwa sie ze średniego poziomu mocy (cokolwiek to ma u niego oznaczać) do mocy rms wzmacniacza. To, że średnia moc (????) wynosi 17 W nie oznacza, że jest to 17 W rms wzmaczniacza. Dla osiągnięcia 95 dB średnio w pokoju na efektywnych kolumnach wcale nie jest potrzebne 17 W rms wzmacniacza - wystarczą nawet 1 -2 W.

A wzmaczniacz o 17 W rms jest w stanie oddać ok. 35 W w piku. I to w zupełnosci zapewnia (ze sporym naddatkiem) by w tym samym pokoju uzyskac w piku 100dB.

Re: Less, 29 Lis 2006, 12:54

>When I play the Talking Heads cut, my CLIO sound measurement system shows a peak sound level of 100

>dB SPL in the room, and an average of around 95 dB. Judging from the oscilloscope connected to the

>amp outputs, the average amplifier output power appears to be about 17 watts. The ratio of peak

>power to RMS power was 40:1, 40:1 and 30:1 for the Talking Heads, Diana Krall, and Shostakovich cuts

>respectively. Therefore, for 17 watt RMS, the peak power demands are on the order of 700 Watts. This

>indicates that either my amps can put out peaks much higher than their rated power (possible, but

>I'm not sure), or they are clipping. There are demo files In the sound demo section which simulate

>clipping by tube and solid-state amplifiers. For more on this subject see the section on amplifier

>distortion.

>

>Całość pod

>

Ukryta Zawartość

znam te pomiary Ludwiga :-)

najciekawsze jest w nich to, że najwyraźniej nie wie on co się dzieje:

>>this indicates that either my amps can put out peaks much higher than their rated power (possible, but I'm not sure), or they are clipping

Ukryta Zawartość

Re: theli28, 29 Lis 2006, 13:07

>graaf - czyli generalnie twierdzisz że T-Amp załatwia wzmaka za 8k? Czyli wywalamy 8 200, zamiast

>np 16 000 (wzmak i kolumny po 8k), resztę wydajemy na płyty i jest super? Żyć nie umierać?

najlepiej jest jak wywalimy całe 16 200 :-)

200 na T-ampa a resztę na kolumny :-)

np. modne ostatnio WLM Diva - 16 kawałków akurat :-)

(choć można lepiej zainwestować taką sumę)

i jest super!

żyć nie umierać :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.