Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany - wzmacniacz do 8kzł

kris_k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Ponieważ dojrzałem do decyzji o zmianie wzmacniacza na coś lepszego zacząłem poszukiwania. Stety albo i niestety w założonym przeze mnie przedziale cenowym wybór jest aż nazbyt duży...

Poszukuję wzmacniacza który potrafi oddać większość tego co jest na płycie bez popadania w przesadną detaliczność, z pełną średnicą oraz doskonałą kontrolą basu.

Na pierwszy ogień poszedł Amplifikator w wersji G (wrażenia były opisane w osobnym wątku) i w tej chwili stanowi on dla mnie pewną referencję.

Ponieważ obsłuchanie wszystkich dostępnych wzmacniaczy, ze względu na rozległość oferty, raczej nie wchodzi w rachubę - proszę o pomoc we wskazaniu kilku ciekawych propozycji, najchętniej z krótkim opisem charakteru brzmienia.

Aha, po dłuższym namyśle rezygnuję z drugiej ręki - proszę więc o nie proponowanie takowych.

Aktualnie posiadany sprzęt jest w "o mnie". Na dzień dzisiejszy nie planuję zmiany żródła ani kolumn.

Z góry dziękuję za pomoc,

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

https://www.audiostereo.pl/topic/29819-poszukiwany-wzmacniacz-do-8kz%C5%82/

kris_k -->

Najniższy z dzielonych Naim'ów - NAC122X/NAP 150X ... z prostej przyczyny - ON PO PROSTU GRA MUZYKĘ :)

Budżet jak znalazł :)

Pozdrawiam,

zdezintegrowany_3PO

za 10k moge zrobic cos fajnego np. hybryde bo nad czyms takim teraz siedze. Moc 2x100W moze wiecej - do 30V rms na wyjsciu. Napewno znacznie lepszy niz to znajdziesz na rynku.

Ja bym odsłuchał Lorelai Pana Andrzeja M. - koszt 4K a podobno brzmi jak wzmak za 2-3 x większe pieniądze.

Jest też wyprzedaż Audiomatus - za 3600 można wziąć monobloki - reszta z 8K zostanie na jakiś preamp.

Albo coś z konstrukcji Pana Maćka ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

moje klocki graja troche lepiej od wszystkiego co slyszeliscie wiec cena okazyjna. no nie? zadatek 2000 i zaczynam robote. Oczywiscie przyszly wlasciciel moze obsrewowac na biezaco powstawanie calosci lub decydowac o wyborze rozwiazan. Jak ktos jest zainteresowany to podobny wzm choc troche mniejszej mocy moge przedstawic. Jakosc dzwieku bedzie zachowana lub wzrosnie z racji lepszego zasilacza. No jak?

dwa tysiące powiadasz Seniczu...

tylko po co komu w ogóle wzmacniacz za 8 kzł? a takze za 2 kzł?

czy nie lepiej kupić T-ampa za 100 zł (sto złotych), sprzedać posiadane kolumny i dołożyć owe 8 kzł do zakupu łatwych do napędzenia kolumn pasujących do T-ampa?

DUŻO LEPIEJ

ZDECYDOWANE LEPIEJ

wzmacniacz to nie problem, problem to kolumny

wszystko jest problemem a scalak za 100zl ma byc hiendem? no to i tda2020 za 1.5zl tez se da rade! co ja plote juz takie wzm hiend robia za 10k zl i ludzie sa zadowoleni. Zreszta jak ktos chce cos unikalnego i najlepszego to ja zrobie zaliczka 2000zl i reszta po akceptacji calosci. Czyli koszt calkowity 10000zl. Bardzo tanio no nie? i nie bede proponowal jakis porownan w slepych testach bo nikt nie wystawi nic swojego nawet fabrycznego. Przynajmniej jak dotad. Jak masz kiepski wzm to skad kolega wie jakiej klasy sa twoje kolumny? moje marantze tez graja przecietnie na przecietnym wzm ale jak dostaja dobry sygnal odwdzieczaja sie super brzmieniem. Wydaje sie ze nalezy zaczac od dobrego zrodla cd lub LP najlepeij w oparciu o lampy e88cc a potem najlepszy wzm na jaki kogos stac a kolumny na takim sprzecie ujawnia swoje wady. Ostatecznie zostaje nam dobieranie juz tylko kolumn. Dobrym zrodlem moze byc zew dac z wyjsciem na lampach.

hiend? a nic slowo wytrych dla czarowania ofiar marketingu. Ja dziele sprzet na dobry i kiepski. Oczywiscie wedlug mojej subiektywnej oceny. Byc moze juz niedlugo bedzie mozna wynajac salke na odsluchy swoich klockow z jakim s dobrym sprzetem i wtedy koledzy beda mieli szanse wyprostowac swoje pomarszczone czola.

Dziekuję wszystkim za dotychczasowe wpisy, liczę na więcej ;)

>>>adamgdańsk

Mam obecnie Primare A20 i chcę trochę poeksperymentować ;), więc raczej drugi raz nie wejdę w Primare pomimo pewnych jego zalet.

>>>senicz

Dziękuję za dobre chęci, ale jakoś nie jestem szczególnym zwolennikiem DIY, szczególnie, że nowy sprzęt będzie musiał mieć odpowiedni WAF jeśli chodzi o wygląd ;)

kris_k

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

BTW Sonic Impact T-amp ma bardzo wysoki WAF - ta cena :-)

mozna "doinwestować estetycznie" wybór kolumn

ponadto minimalny wpływ na decor (mikroskopijne rozmiary), no i odpada jeden z kabli, których kobiety bardzo nie lubią, bo bardzo ładnie chodzi na bateriach :-)

>>> Piopio

O Lorelei myslałem, na forum opinie są dość entuzjastyczne, czy łatwo się z konstruktorem dogadać na prezentację w domu? Może ktoś wie? Trochę tylko się boję że to bardzo DiY...

Co do Audiomatusów - nie słyszałem ich i to podkreślam, bazuję na opinii recenzentów - mają ponoć dość sterylne brzmienie, a tego chciałbym uniknąć. Drugi problem w tym, że zakup planuję dopiero na styczeń, a wtedy juz pewnie nie będzie promocji...

kris_k

Kris

Re: senicz, 28 Lis 2006, 14:46

>hiend? a nic slowo wytrych dla czarowania ofiar marketingu. Ja dziele sprzet na dobry i kiepski.

>Oczywiscie wedlug mojej subiektywnej oceny.

no właśnie, to po co ta gadka?

a T-amp to dobry sprzet, z z dobrze dobranymi kolumnami wręcz rewelacyjny

zaten powtarzam pytanie - po co komu Seniczu zrobiony przez Ciebie wzmacniacz za 10 kzł?

żeby łatwo sterował trudne kolumy itp.?

a po cholerę komukolwiek "trudne kolumny"?

nie wciskaj ludziom kitu Seniczu, svp

Re: kris_k, 28 Lis 2006, 14:51

lubisz rocka progresywnego?

kup T-ampa i Zollery - razem 8600 pln

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam!

graaf

ps.

oczywiscie to nie moja aukcja, podalem przykladowo

Ukryta Zawartość

>>> graaf & senicz

Panowie, proszę nie kłóćcie się. Każdy z was ma prawo do własnego zdania na temat co jest dobre a co nie.

A ja chętnie wysłucham porad. Wszystkich.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Re: kris_k, 28 Lis 2006, 14:58

>>>> graaf & senicz

>Panowie, proszę nie kłóćcie się.

ależ my się nie kłócimy :-)

my tylko ‘po męsku’ rozmawiamy

wybacz jeśli tego nie lubisz :-)

>>> Graaf,

jak napisałem w pierwszym poście - na razie nie planuję zmieniać kolumn. Jak dla mnie są one bardzo dobre. Szukam wzmaka, możliwie najlepszego dla mnie w założonej lidze cenowej.

Jeśli da radę taniej - super - tylko sie ucieszę, ale jak dotąd żadna recenzja ampa impulsowego nie zaintrygowała mnie na tyle żeby go posłuchać. Jak dotąd tradycyjne ampy nadal są lepsze.

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

Re: kris_k, 28 Lis 2006, 15:02

>>>> Graaf,

>jak napisałem w pierwszym poście - na razie nie planuję zmieniać kolumn. Jak dla mnie są one bardzo

>dobre.

ale musisz pamiętać, że kolumny "same nie grają"

w istocie wzmacniacz mocy i kolumny tworzą NIEROZERWALNĄ całość, którą rozdzielono tylko ze względu na wymagania rynku komercyjnego

>Szukam wzmaka, możliwie najlepszego dla mnie w założonej lidze cenowej.

za te same pieniądze - owe 8 kzł - możesz wejść na inny poziom, rozważ to :-)

w tej samej lidze cenowej możesz wejść do wyższej ligi dźwięku :-)

>jak dotąd żadna recenzja ampa impulsowego nie

>zaintrygowała mnie na tyle żeby go posłuchać

sprawdź recenzje T-ampa w 6moons i TNT-audio

pozdrawiam!

graaf

graff, takie recenzje to kolega moze se ........... a jakie cudowne sa recenz gackow!!!! no i co? dla mnie syf totalny. A musze sie przyznac ze sie dalem nabrac na te wpisy o jakosci gacka. Myslalem ze nie jste az tak zle. ale niestey jest zle. Co do tych cyfrowych amp to graja kiepsko. Wiele razy zalecalem kolegom badanie sluchu i wielu z nich przestalo byc audiofilami a zaczelo sluchac muzyki. Wady sluchu jakie mieli sprowadzaly ich na manowce jak bledne owce.

kris_k -->

Rozumiem, że moją propozucję zignorowałeś :( A szkoda ... bo to dobre urządzenie :)

senicz -->

... no to kiedy te Twoje złomy pojawią się w KAIM? Bo póki co to chyba raczej TY obawiasz się konfrontacji!!!

Może czwartek 30 listopada .. wieczorem w KAIM? Odpowiada?

zdezi

>>> zdezintegrowany_3PO, 28 Lis 2006, 15:26

Threepio, nie zignorowałem, mam w życzliwej pamięci. Nigdy nie słyszałem Naima, więc się pewnie skuszę na posłuchanie.

Dodam jeszcze że na oku mam jeszcze Sonneteera i (Opera) Consonance.

kris_k

Kris

Re: senicz, 28 Lis 2006, 15:23

>graff, takie recenzje to kolega moze se ......

a dlaczego niby te miałyby być gorsze?

jeśli o mnie chodzi to wszelkie recenzje można sobie se ......

ale że kolega Kris wspomniał o recenzjach to wskazałem

>Wady sluchu jakie mieli sprowadzaly ich na manowce jak bledne owce.

przyciężkawe to to jako przytyk ;-))

ale samo w sobie skądinąd ciekawe - jakie to wady stwierdzono?

Polecam Ci "spróbować" droższą integrę MONRIO. Model MC 207. Jest to

naprawdę super wzmacniacz , grający lepiej niż kosztuje i to w potrzebnym Ci

stylu. Kosztuje detalicznie 8900 zł ze zdalnym sterowaniem, a 7900 zł bez

niego. Dystrybutor to Voxal, od którego masz chyba przetwornik, więc i z

ceną pewnie się dogadasz.

też kiedyś szukałem wzmacniacza do tej kwoty. wybrałem naim nait5i za ok 4k pln. najmniejsza dzielona konstrukcja (wtedy 112x/150x) była moim zdaniem dźwiekowo gorsza, choc dawała mozliwości rozbudowy i łatwiejszy upgrade oraz miała więcej wejść niz integra. wybrałem wtedy ze względu na dźwięk nait-a 5i. z dobrych rzeczy (według mojego subiektywnego zdania), które wtedy słyszałem były nastepujące wzmacniacze:

jolida 502b, tact sdai 2175, nad s100/s200, sonnetter alabaster. wybrałem naima, ale może spodoba Ci się dźwięk, któregoś z wymienionych przeze mnie modeli. Możesz też popytać Jazza:) ile kosztowałby ex-demo magnum dynalab md208 - to amplituner stereo. w zestawie dostajesz znakomite radio i końcówki mocy od sim audio. tutaj masz recenzję. amplituner brzmi nieaudiofilsko?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdr i miłego słuchania

PS. charakter audionemesisa jest odobny do odtwarzacza naim cd5i. naim jest trochę bardziej szczegółowy. znam to zestawienie. niestety nie znam zbyt dobrze Twoich kolumn. pozdr2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>> aksim, parmenides

Dzięki za porady. Widzę że Naim powinien się zdecydowanie znaleźć na liście odsłuchowej. Z kolei dzielony Monrio napędzał Tethysy na wystawie AS w tym roku. Jak na warunki w Sobieskim też brzmiało to nieźle.

Hmm, widzę, że na odsłuchach spędzę zdecydowanie więcej czasu niż sądziłem ;)

Dziękuję za merytoryczne wpisy,

Pozdrawiam,

kris_k

Kris

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.