Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie jest kontrabas ?

muls

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry, ale nie kapuję, chodzi Tobie o kontrabas (ten wielki czterostrunowy akustyczny instrument).

Ja go słyszę na całej płycie.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

no własnie ,tak było na koncercie.Był kolejno fortepian,perkusja, kontrabas.A ja mam kontrabasa z lewej lub w srodku i mnie to denerwuje a słucham non-stop.Dziękuję za informacje.

Raczej różnie jest. Zalezy który kawałek. Pomiedzy lewą a srodkiem i na odwrót, ale też w samym środku. Na tej płycie nie ma reguły.

W tym kawałku perkusja:

werbel (szczoteczki) - pomiedzy lewym a środkiem

break - z prawej bliżej srodka

stopa - z lewej

blachy - różnie :-)

12, kontrolnie

na wstępie z lewej "bongosiki" fajnie z za kolumienek pogrywają i słychać do prawej pogłos tych bebenków.

Fajny smaczek mniam.

A no fajna.

Ale z ustawieniem muzyków na koncercie vs Studio bym sie nieprzejmował. Może być tak, że na róznych koncertach inaczej stoją :-)

Na koncertach Allman Brothers masz dwa zestawy perkusyjne i to słychać, a w studio jeden na środku i co?

muls

Wszystko jest OK!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Gdzie jest kontrabas?pyta autor wątku.

Opiszę jak to od zawsze gra u mnie:fortepian całość ,z tendencja na prawo,kontrabas na środku między prawą a środkiem,perkusja środek i lewa strona.

Stwierdzenia jotesza choć brzmi kurjozalnie wcale takie nie jest,Jan Erik cos tam zchrzanił,ale kontarbas stanowczo po prawe.

jeżeli słyszysz inaczej to masz kłopot ze stereofonią a może to wynikac z paru aspektów:akustyka pokoju,przeciw faza,zamiana drutów

jamówię> jest coraz fajniej.Bo jak założyć że odpuszczam już ten cholerny kontrabas( który powiedzmy jest w środku) to perkusja za cholerę nie po lewej.Zawsze jest po prawej i nawet nie w srodku.(i tak zwykle jest w rzeczywistości) .Jak przeczytać trzy wypowiedzi powyższe, to nie ma całkowitej jednoznacznej zgodności co do wszystkich instrumentów u wszystkich słuchaczy.I jest to ciekawe.Ale dziękuję za uwagi.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

muls>>

Zapewniam Cię,że perkusja jest po lewej i czasami na srodku(blachy)Twoje perypetie najprawdopodobniej wynikają z akustyki pokoju odsłuchowego(odbicia)

Włóż nauszniki i przekonasz się,że jest tak jak napisałem.

Pozdrawiam

Po wnikliwym przesłuchaniu tej płyty na spokojnie (kolejny raz - tym razem absolutnie na sucho - bez używek) zgadzam się z jamówię w 99,99%.

Jeśli kolego muls masz na całej płycie perkusję po prawej to szybko przekładaj kabelki :-O

Czytam Wasze wypowiedzi (zaznaczam że płyty nie słuchałem !!) i wychodzi mi na to że oni zamiast grać to nosili ten kontrabas po scenie. Żądał bym obniżenia ceny płyty o 1/3. No bo zapłacone za grę na trzech instrumentach, a oni grali na dwóch a trzeci tylko nosili. Dlatego wolę duże składy orkiestrowe.Nawet jak jakiś muzyk się obija to strata w dżwięku tylko 1-2 % wartości (mówę o pelnych składach orkiestrowych,najlepiej z hurem)

Pozdrawiam.

przepraszam ze dopiero teraz, ale czuję się w obowiązku odpowiedzieć.Plytę słuchałem z dala od domu ,.dzień wczesniej byłem na koncercie zespołu co opisałem.Ciągle nie pasował mi kontrabas, co jest jak wyżęj.Przyjechałem do domu-sprawdziłem na swoich Arcamach i jest tak jak chłopcy piszą.Okazało się że odwraca kanały CD -ek Pionier podpiety do zestawu poprzedniego( co bede sobie wyjasniał dobierając się do niego).Ale problem dalej jest.Bo ta płyta jest denerwująca jak sie widziało zespół.Perkusja z lewej,fortepian w srodku a kontrabas z prawej czasami wchodzący na fortepian.Po prostu w zestawie z odwróconymi kanałami było bardziej po ludzku. I tyle.Dziekuje za te przymusowe odsłuchy dla mnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.