Skocz do zawartości
IGNORED

B&W Matrix - czy wciąż warte uwagi?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

>darkul

>Vlad

1. >Ty po prostu nie słuchałeś tych BW 801 na Gainclonie !

2. >Albo masz takie pojęcie o możliwościach systemu audio z prawdziwego zdarzenia !

ad 1. A wcale ze nie, bo sluchalem ! :)

ad 2. B&W 801 mam od ok. 1980 r. Razem z nimi mialem koncowke Luxmana M-6000,

gramofon Luxmana PD 444 z lapa Dynavector 505 i wkladka Dynavector Karat Diamond 1000,

ze srebrnym transformatorem. Potem sluchalem jeszcze innych, znacznie drozszych klockow.

Ale nigdy juz nie uslyszalem znaczaco lepszego dzwieku, niz u siebie w domu w latach 80-tych !

Co miales wtedy ? Radmora ? WZ 503 ? Altusy ?

I Ty mi idziesz mowic, ze nie mam pojecia o sprzecie z prawdziwego zdarzenia ?! :)

Za opinie na temat 801+Jeff Roland - dziekuje ! Zawsze bylem ciekaw tego zestawienia !

A jaki wzmacniecz uznalbys za optymalny do starych 801-ek ?

Sluchalem 800D z monoblokami Musical Fidelity polaczone AQ Volcano, w warunkach dedykowanego

pokoju odsluchowego i musze przyznac, ze - WOGOLE NIE CHCIALO MI SIE TEGO SLUCHAC !

Stare 801 brzmia jak instrument muzyczny, te z najnowszych serii - jak bezduszny, precyzyjny syntezator !

Pozdrawiam

Wiekszosc z Was pisze o wersji Matrix 801...

Nie dalej jak kilka dni temu na allegro sprzedaly sie Matrix 3 (kwota cos okolo 1700zl). Moje pytanie dotyczy tychze wersji, czyli Matrix 3 (z okablowaniem VanDenHull). Podobno '3' to referencyjny glosnik bliskiego pola stosowany do dzis w studiach nagraniowych. Kto zna ten model i moze powiedziec cos na temat jego brzmienia i

ceny, za ktora dzis jeszcze warto by go kupic przy zalozeniu, ze bedzie w dobrym stanie?

Mile widziane takze parametry Matrix 3.

Pozdrawiam,

Lete

Te "podobno" to zdaje się z tego opisu sprzedawcy z Allegro? I cena w "kup teraz" była coś 5k zł? Żadne najlepsze parametry nie pomogą, jak są kolumny grają dość dobrze ale tylko w granicach przeciętnej - ta cena 1,7k zł odpowiada, myślę, brzmieniu. No dobrze, niech będzie, coś dorzucę:) Brzmią jak za 2k zł:))))) (Dodam, że też je miałem przez jakiś czas, jak próbowałem otrzeć łzy po 801-kach...)

Młodzi i Piękni...

Miałem zaszczyt posłuchać Nautilusa 801 z ANTILEONEM i Wadią 860 w pokoju specjalnie adoptowanym, wielokości ok. 28m kw. Wszystko było na poziomie tzw. hi-endu... Niesamowita potęga, precyzja, dźwięk oderwany od głośników. Muzyków i instrumenty mogłeś pokazywać palcami...

Ale jak dla mnie - brakowało "czaru" i "ulotności".

Nie mniej, trzeba wierzyć, że zagrają nawet ze "słabeuszami" i w małych pomieszczeniach (też mam wielkie głośniki i małe wzmacniacze i... grają !).

Pozdrawiam

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Powim krótko,

cała seria nautilus jest niewymownie gówniana przy serii Matrix!Moim zdaniem jest to w ogóle najlepsza seria która przydażyła się bienddablju i powyżej której już nie podskoczą.

Teraz w Bowersie nikomu nie zależy na dzwięku tylko na... no właśnie na czym

Gość jamówię

(Konto usunięte)

>>> Blady to do mnie?

Zjadłeś cos niestrawnego?.masz kataraktę?

Przeczytaj tytuł wątku i nie wyskakuj mi tu z jakąs obudową,bo matrix to typ wzmocnienia wewnętrznego ,które ty pewnie widziałeś tylko na zdjęciu a nie obudowa!

Od konstrukcji tej kratownicy, dla ścisłości panie wymądrzalski, nazwę wzięła seria,która bezpośrednio poprzedza serię Nautilus.Wiedziałeś o tym? No pewnie przecież inaczej nie pisałbyś takich bredni!!

Seria ta składała się podobnie jak nautilus z kolumn podstawkowych oraz wolnostojących ale o tym pewnie tez wiesz" Mistrzu Obudowa"

Więc dobra rada: zanim zaczniesz kogoś pouczać naucz się najpierw pisać (co to jest wogole?) potem posłuchaj modeli z obu serii i zabieraj głos.

Pozdrawiam

no akurat tak sie sklada ze sluchalme starym matrixow, i 802 nowych..i jak napisze ze nowe duzo leje graja, to pan wszytsko wiedzacy napisze ze jest inaczej..ale o gustach sie nie dyskutuje..

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Blady99>>>

W kolejnym poście z pisownią jeszcze lepiej,do tego doszła kolejna indolencja dzięki której stworzyłeś "nową serię Matrix" brawo,brawo!! dostarczasz co raz więcej powodów do radości.Tak masz rację 802" leje" grają,tylko od czego? bo się pogubiłem.

Zazwyczaj kolego nie bawię się w takie gadki szmatki ale zaczepiłeś mnie zupełnie bez powodu więc odpłacam pięknym za nadobne,mam nadzieję że nadążasz?

Co do jednego,zgadzam się o gustach się nie dyskutuje,po łacinie brzmi to lepiej ale wybacz obawiam się że nie znasz języka Imperium,więc o gustach... dlatego też twierdzę ,że MOIM zdaniem seria Matrix jest ponad czasowa i słucha sie jej dużo przyjemniej w porównaniu z tym co Angole robią obecnie,bez tych wszystkich tubek diamentów i matrixów.

>darkul

>Już pomijam podniecanie sie tematem Black Gate .....

Nie podniecam sie TEMATEM - Black Gate, a jedynie uwazam,

(czy nie podzielisz mego zdania ?), ze grac bedzie odrobine

lepiej po wymianie 18-stu, 25-cio letnich, wyschnietych,

badziewnych kondow po 2 centy, na "czerwonce" BG ! :)

• 3 tygodnie później...

warto???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mam rodzinkę w Luxembourgu i ... ;-))))

Ukryta Zawartość

Warto ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jak dla mnie to ciut za wysokie nie tylko gabarytowo ;)

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ile więc warto dać za takie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to.... jakie opinie macie? będą brzmieć lepiej od 7NT? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7NT z subem????? mi już 7NT dudni czasem w 18m2...... ;-)))))

to byłoby więcej basu czy też lepszy jakościowo bas?

ze specyfikacji wynika, że 7nt mają do 25KHz a te 803 tylko 20kHz... oczywiście specyfikacja specygikacją, ale.... te 7NT mają nowszy tweeter, a te 803 starsze rozwiązanie....

jak z czystością i jakością średnicy i sopranów

czy cena na ebayu jest sensowna? ostatnio licytowałem starszy model (pralka) i poszedł za prawie 7K zł

>7NT z subem????? mi już 7NT dudni czasem w 18m2...... ;-)))))

dudni przy jakiej czestotliwosci?

>to byłoby więcej basu czy też lepszy jakościowo bas?

raczej wiecej/soczysty niz kontrolowany/suchy/zwarty

>ze specyfikacji wynika, że 7nt mają do 25KHz a te 803 tylko 20kHz... oczywiście specyfikacja specygikacją, ale.... te 7NT mają nowszy tweeter, a te 803 starsze rozwiązanie....

srednica i przede wszystkim przestrzennosc to mazenie

• 3 lata później...

Ja pamiętam "odsłuch" 801-nek na Lewickiej w Wa-wie. Pomieszczenie miało niewiele ponad 10m2 i zagrały rewelacyjnie na nieznanej końcówce mocy z kulistą gałką. Szczególnie ten bas był niesamowity - niski, głęboki i jak mawiają anglicy "effortless" (wydobywał się bez żadnego wysiłku, czuło się ten ogromny zapas mocy). Do tej pory nie słyszałem bardziej realnego basu! Nie znam dokładnie jakie są zasady, ale ta seria i nowsze Nautiliusy z serii 801, radzą sobie znakomicie w małych pomieszczeniach, podobno nawet lepiej od mniejszych 802! Może to kwestia mniejszej różnicy ciśnień pomiędzy obudową a pomieszczeniem (lepsze wyrównanie)?

Mam wielką ochotę na zakup Matrix 801, ciekawe jak one pasują do Electrocompanieta ECI-1? Czy powinienem raczej rozejrzeć się z Pliniusem SA-100?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.