Skocz do zawartości
IGNORED

Vifa M18WH i D25AG w 15 litrach?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Tomek Skura, 6 Kwi 2007, 21:13

>Kurcze, wlazłem ponownie w ten wątek, żeby napisać o moich bojach z D25 ale widzę , że zmienił się

>temat :-(. Szkoda , to był fajny i pomocny watek ...

Jeśli toptwenty znów nie wyjedzie z pomówieniami o przestępstwa ścigane z urzędu to ja nie będę ciągnąć tematu. Zrobiłem wpis w tym wątku żeby udzielić wskazówek, ale nie pozwolę na takie traktowanie przez kogoś kto nigdy w życiu nie skonstruował samodzielnie ani jednej kolumny.

Argos, jednak jesteś niereformowalny. Parę postów wyżej jest wpis autorstwa toptwenty adresowany w całości do Ciebie, zawierający przeprosiny i życzenia. Ale Ty wolisz tego nie widzieć. No cóż, w takim razie machaj dalej tą swoją szabelką. Tylko co w ten sposób uzyskasz? Zwolenników Ci to nie przysporzy.

1. nie zauważyłem tego wpisu ponieważ powstał on W TRAKCIE mojego odpowiadania na poprzedni wpis tego delikwenta.

2. prosiłem cię żebyś nie roztrząsał tej sprawy, ona ciebie nie dotyczy a sam też nie jesteś święty.

Troche sklejki czy MDF ,celulozy i innych tworzyw .A tu wojna i sodoma gomora.Ludzie dajcie luzu sobie i poczytajcie o co chodziło na poczatku.Tu jest o jakiejs vifie w 15 litrach.

Grundig High Fidelity

toptwenty, 6 Kwi 2007, 20:25

>>Argos

>

>Nie chcę się już kłócić.

>

>Trzeba było nie pisać: "sam to wymyśliłeś czy zaczerpnąłeś ten tekst z koła Radia Maryja?" Tu

>jesteśmy kwita, ale nie ja zacząłem. "Moher=R.Maryja"

>

>O nic nikogo nie oskarżam. Napisz = tak, sam opracowałem zwrotnicę, jest n-tego rzędu, m-elementowa,

>podział 3,4, albo 5 Khz. Uwierzę w każde słowo.

>

>Nie używaj skinheadowego języka, pisz ładnie, nie wal młotkiem, dziękuj tym, którzy cię popierają,

>wysłuchuj tych, co mają inne zdanie. Czytaj to, co piszą i nie przekręcaj ich słów.

>

>Ale przepraszam, jeśli się gdzies zagalopowałem.

>

>Gdzie można tych odlewów posłuchać? Jestem łasy na nowe doświadczenia.

>

>Wesołego Alleluja.

Tak jak pisałem wyżej - nie zauważyłem tego postu wczesniej - został wbity jak pisałem odpowiedź na poprzedni.

Przeprosiny oczywiie przyjmuję i również przepraszam za mój niewyparzony język - to jeden z efektórw tego, że 30 lat temu to nawet w pieluchy nie robiłem, chwilami reaguję zbyt spontanicznie, ale może musi mi troszkę latek przynbyć a być może skończę jako wicepremier IV RP

Co do zwrotek - tak jak pisał wczesniej Snape - na tym forum niejednokrotnie było mówione że są opracowane przez mojego przyjaciela, Waldka Klawikowskiego. No, może w tej chwili to już nie zupełnie wszystkie, zwrotkę do nowych Alf (niestety też brak infrmacji na stronie) kończyłem sam, jednak wkład Waldka jest tam spory. pomysł na maateriał i technikę wytwarzania obudów jest mój, jednak doświadczenia mające na celu dobór odpowiednich proporcji robiliśmy wspólnie.

Posłuchać - można tylko u mnie , niestety nie jestem ProAkiem i co tu dużo gadać - raczej już nie będę. Jeśli nie masz daleko do Bydgoszczy - zapraszam.

Z tym wsłuchiwaniem się w inne zdanie to wsłuchuje się, i zdaję sobie sprawę że nie wiem wszystkiego, bo nikt nie wie wszystkiego, ale są po prostu pewne rzeczy których jestem pewien. Zauważ że NIGDZIE nie napisałem że to gra źle, tylko że jest nietrwałe. Wklejony cytat przez Snape'a to jest fragment MOJEJ wypowiedzi w której studziłem zapędy Elberotha w ocenieniu głośnikóww oparciu o gust. Nie oceniam niczego pod kątem gustu a jedynie pod kątek cech dających się bezsprzecznie ocenić, a co do wykonania to niestety widać to gołym okiem.

Zwrotki - tyle o ile pytasz mogę powiedzieć - Bety dwa razy 3 rząd, podział 2,7, Alfy - 1,1,3,3 - od dołu idąc - podział 200 i 2,6k. W Alfach jest inny układ niż to co widać na zdjęciach na stronie - woofer peerlessa oraz tweeter pozostały bez zmian, ale powędrował na bok, średniotonówka to 18W 8535.

Co do mojego skinheadowskiego języka - chodziłem do szkoły raczej z punkowcami, i to raczej od nich przejąłem pewne sformułowania i od 3 lat nie ścinałem włosów!!! wiem że punki to też wykolejeńcy ale przynajmniej nie faszyści!

Jeszcze raz przepraszam za to ze uraziłem (a wiem na pewno że uraziłem bo momentami taki był mój cel) - życzę również wesołych świąt.

Pozdrawiam!

McGyver, 6 Kwi 2007, 22:41

>Co, skończyły się argumenty ad rem, to zaczynasz dowalać ad personam? Dobry sposób na odwrócenie

>uwagi od siebie?

Jak ty odwracałes uwagę od swojego klona graftona to ja nie prawiłem publicznie morałów. Ale widzę ze chyba nie było warto, bo ty lubisz wsadzać kij w mrowisko.

Tak, Toptwenty okazał klasę, przeprosił i wycofał się z honorem z tej żenującej kłótni, to trzeba sobie sprowokować nowego przeciwnika. Najlepiej wywlekając jako pretekst jakąś starą sprawę o której bladego pojęcia nie masz. Widzę że wzbierają u Ciebie pokłady frustracji. Zatem aby uniknąć kontaktu z kolejnymi porcjami pomyj które wylewasz żegnam ozięble. I nie przeproszę, jak zrobił to Toptwenty, bo doprawdy nie mam za co przepraszać. Rozważę za to kliknięcie ignora, bo ostatnio Twoja działalność na forum ogranicza się do prowadzenia pyskówek, a to z Graafem, a to z Toptwenty, a to z kimkolwiek kto ośmieli się mieć odmienne zdanie od jedynie słusznego, czyli twojego.

W imieniu moim i kolegi Argosa, jako współautor i współwinny, oficjalnie i autorytarnie zamykam ten spór raz na zawsze. Mam nadzieję, że w/w kolega przyłącza się do tego.

Życzę wszystkim czytelnikom tej "sodomy i gomory" Wesołych Świąt i proszę o wybaczenie.

Specjalne pozdrowienia i życzenia mam dla kolegi McGyvera. Thankx.

Wesołego Alleluja everybody.

W.L.

Pisałem ci że nie zauważyłem tego postu - ale teraz to ty jesteś ślepy. Przeprosin wcale od ciebie nie oczekuję , ja chce tylko zebys zajął się własnymi sprawami, wcale nie tak błachymi jak twierdzisz... jak chcesz mogę ci je wylinkować... A frustracja - chyba u ciebie, bo ja nie muszę się uciekać do zakładania lewych kont żeby się promować.

A co do ignora to poproiszę takowego, akurat nie czuję najmniejszej potrzeby żeby z tobą wymieniać poglądy, nie potrzebuję też żadnego przewodnika który będzie mi pokazywał co mam robić.

toptwenty, 6 Kwi 2007, 23:36

>W imieniu moim i kolegi Argosa, jako współautor i współwinny, oficjalnie i autorytarnie zamykam ten

>spór raz na zawsze. Mam nadzieję, że w/w kolega przyłącza się do tego.

>

>Życzę wszystkim czytelnikom tej "sodomy i gomory" Wesołych Świąt i proszę o wybaczenie.

>

>Specjalne pozdrowienia i życzenia mam dla kolegi McGyvera. Thankx.

>

>Wesołego Alleluja everybody.

>

>W.L.

Również pozdrawiam i życzę sukcesów w tworzeniu kolejnych konstrukcji.

Ja również niniejszym oficjalnie zamykam spór z Toptwenty, również przepraszam forumowiczów i jeszcze raz toptwenty za to że padło o conajmniej kilka zdań za dużo. Mam nadzieję że będę mógł sobie przyjemnie podyskutować z toptwenty w przyszłości, bez zbędnego udowadniania sobie kto jest mądrzejszy. chciałbym jeszcze dodać że bardzo sobie cenie jeśli ktos w takim gorącym momencie potrafi wrzucić na luz, bo ja to nie zawsze, no, ale może ta taka cecha młodocianego zagniewanego, nie wiem starszy i powazniejszy nigdy nie byłem więc trudno mi powiedzieć jak będzie ;-)

Pozdrawiam!

Bartek

mzawek, 6 Kwi 2007, 17:40

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>

>Ta xt18 nie jest az 2 razy drozsza ...

>Słucham obecnie vify tc(chyba) w obudowie zamknietej.Zestrojone jak potrafiłem.Ale jedno przemawia

>na korzysc obudowy zamknietej -szybkosc i zywiołowosc.Słucham duzo SLAYER i podobne .I tu sie

>sprawdza brak bassreflex.W sumie to za duzo tych głosników produkują.Nie wiadomo co wybrac....To ze

>Vifa M18 ma naturalna srednice to chyba zaleta.Szukam w sumie głosników przezroczystych chyba (

>istnieja takie ?).Wszelkie słodzenie i ocieplenia ala totem i inne mi sie przejadły.Gitary

>elektryczne maja brzmiec szorsto a blachy perkusji nie za słodko.hehehe co ja wypisuje ,mi tez juz

>sie poprzestawiało.

My tu gadu gadu, a kolega potrzebuje pomocy.

M 18 i naturalna średnica - no nie powiedziałbym. W pewnych sytuacjach tak, (indstrumenty akustyczne) a pewnych nie, na metalu raczej będzie brakowało troszkę siły przebicia i zdecydowanie mądrzejszą opcją wydaje się XT18WH. Zaleciłem dlatego, że ona jest raptem o 50 PLN droższa od M 18 a całkiem niedawno udało mi się skutecznie to upakować do zamkniętej obudowy uzyskując porównywalny dół jak w przypadku M18.

Obudowa - zalecałbym między 12- a 15 litrów, dużo materiału tłumiącego do środka oczywiscie.

Zwrotnica - to nie jest głośnik jakiś specjalnie trudny w aplikacji, przynajmniej nie trrudniejszy niż M18, ciągnie całkiem wysoko, chyba nawet troszkę wyżej od PL 18.

Bass reflex- sądzę że skoro słuchałeś OZ do tej pory to racvzej każdy b-r wyda ci się nieco rozlazły. Musisz się jednak liczyć z mniejszą efektywnoscią i koniecznoscią zaopatrzenia się w mocny wzmacniacz (myślę jednak że skoro słuchasz teraz TC w OZ to już odpowiedni wzmacniacz masz). Do tego wybór głosników nadających się do OZ nie jest aż tak wielki. Jest jedna ciekawa i niedroga propozycja - tonsil GDN 13/50/9 . Plastikowy odlewany kosz, membrana z włókna szklanego, to jest ten sam głośnik który siedzi w EX-1F. Nie ma się co krzywić, ten głosnik mimo pewnych braków w wykonaniu (skazy na odlewie kosza na przykład - ale nie zawsze) jest tani i bardzo dobry, przede wszystkim to jest w miarę świeża konstrukcja, a nie coś co pamięta jeszcze lata 70te. koszt - 1 sztuki - 90 PLN. parametry nie wykluczają OZ. Problem jednak polega na tym, że potrzeba dwóch takich głośników, to jest raptem 15stka i w OZ w 15m2 moze się zadławić, może nie wystarczyć efektywności i wytrzymałości mocowej, kupno 2 takich wychodzi cokolwiek drogo. Można jednak rozważyć go jako średniotonówkę i zbudować niedużego 3 drożniaka - to juz jednak ciut wyższa szkoła jazdy.

Wysokotonówka - w tej cenie wybór jest jeden XT19. To nie jest to samo co mająca opinię szeleszczącej XT25 (też uwżam ze zupełnie niesłusznie, trzeba tylko się trochę napracować przy filtrach, niemniej jednak w porównaniu do XT19 brzmienie zawsze będzie troszkę bardziej suche) Problem polega na tym, xze nie sprawdzałem czy ten głośnik zgra się z XT 18 WH (w sumie dałem plamę, bo miałem oba te głosniki jednocześnie u siebie tylko nie znalazłem czasu na ich wypróbowanie), teoretycznie powino jednemu i drugiemu wystarczyć pasma, ale jak konieczne okaże sie zastosowanie 3 lub 4 rzędu to przestanie być wesoło. Poza tym nie mam pomysłu, Seasy są w miarę łatwe w aplikacji, ale troszkę brakuje rozdzielczości, XT25 albo DX25 z kolei jest kapryśna, trzeba się sporo nagimnastykować żeby chciała dobrze grać, ale jak już się dojdzie z tym do ładu to mozna z tego wyciągnąć naprawdę fajną rozdzielczą górę. Sądzę, że Tobie najbardziej pasowałby SS 9700, daje duży zapas na sklejenie z midwooferem, nie jest specjalnie wrazliwy na rodzaj filtru, rozdzielczość bardzo dobra, barwa też, na pewno nie można powiedzieć że gra przesłodzonym dźwiekiem. Ale ten z kolei troszkę kosztuje...

Ukryta Zawartość

Agros ... XT18 w 15l do metalu ?? hahahahahahahahhaa

XT zadrze Cię średnicą w metalu, to jest całkowicie pozbawiony kultury głośnik. Do metalu wg mnie musi być głośnik o ciepłym brzmieniu, detaliczna kopułka i najlepiej mocny dół więc nie 15l a 17- 18.

wovo

o mnie | ignoruj | PW

stat: 964 / 1264 / 1

7 Kwi 2007, 09:58

Agros ... XT18 w 15l do metalu ?? hahahahahahahahhaa

XT zadrze Cię średnicą w metalu, to jest całkowicie pozbawiony kultury głośnik. Do metalu wg mnie musi być głośnik o ciepłym brzmieniu, detaliczna kopułka i najlepiej mocny dół więc nie 15l a 17- 18.

No nie wiem czy głosnik o ciepłym brzmieniu nadaje sie do muzyki metalowej i pochodnych.Tego dołu to tak naprawde też nie ma zbyt duzo w takich produkcjach.Detaliczna kopułka jak najbardziej ale nie za łagodna.Jezeli kolumna nie bedzie krzyczec a mimo to bedzie trochę ostro -bedzie dobrze.Fakt ze jak cos sie skaszani to nie da sie słuchac ,dlatego bedzie cięzko cos dobrac.W bassreflex konstrukcjach słychac czesto ze ten niski bas jest jakby doklejony do reszty.

Grundig High Fidelity

Nie wiem na ile to kwestia aplikacji, ale kiedys słuchałem face to face kolumn na Vifie XT i M.

Te pierwsze na Rage Against the Machine i Red hot Chili Peppers(nogi z dupy powyrywam za te nazwy:))

zagrały normalnie - pazurem i kopem, nie gubiąc za wiele. Z kolei m18wh padły na takim repertuarze zupelnie.

Do metalu to bas powinien być chyba szybki i z bardzo dobrym tempem, a nie poducha?

Pozdrawiam

lancaster

tez bym sie skłaniał ku vifa xt18( ciekawe jest to ze żadnego z tych głosników i kolumn na nich zbudowanych nie słyszałem).RCHCP i rage machine to zupełnie inne instrumenty oraz aranzacje.To nie brzmienie metalowe.No moze instrumenty podobne lecz efekty i fuzzy inne.Flea nagrywa płyty na takowych basach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sobie filmów z nim jak gra tylko na wzmaku bez limitera .kompresora i bramki szumów to sie troche zawiedziecie :-)

Brzmienie RCCHP to bardziej DIRE STRAITS niz trash metal.

Pierwsza płyta Metallica powinna brzmiec bardzo ostro i niestrawnie bo została skaszaniona podczas nagrania.I tak powinna brzmiec w domu.Płasko i ostro.

Ukryta Zawartość

Grundig High Fidelity

wovo, 7 Kwi 2007, 09:58

>Agros ... XT18 w 15l do metalu ?? hahahahahahahahhaa

>

>XT zadrze Cię średnicą w metalu, to jest całkowicie pozbawiony kultury głośnik. Do metalu wg mnie

>musi być głośnik o ciepłym brzmieniu, detaliczna kopułka i najlepiej mocny dół więc nie 15l a 17-

>18.

Średnica to jest zawsze pochodna charakterów obu zastosowantych głośników i mozna złamać troszkę sucvhy charakter stosując jakąs przyjemną szmacianą kopułkę. Całkowicie jednak nie zgodzę sie że XT jest pozbawiona kultuty - nie należy przesadzić z puszczaniem go w górę i rzeczywiscie może nie tolerować niektórych wzmacniaczy - środek jest bardzo szybki i przejrzysty, znacznie bardziej niż w M18.

Objęrtość - mowię tutaj o 15 litrach ZAMKNIĘTYCH i dobrze wytłumionych. W OZ wraz ze wzrostem obudowy dół wcale nie staje się tak wiele mocniejszy jak w b-r, staje się bardziej rozciągnięty, ale jednocześnie spada wytrzymałość mocowa głosnika, co przy niższej efektywności OZ może stanowić problem - dlatego właśnie nie radziłbym przesadzać, chociaż akurat zmniejszenie obudowy to znacznie mniejszy problem niż jej powiększenie więc w smie może nie było by źle faktycznie zrobic 17-18 litrów - w razie czego dorzucić kilka cegieł do środka.

Nie wiem czy koledzy widzieli ale na tej stronie jest zwrotka

Ukryta Zawartość

do tych dwóch głośników autorstwa Michała Fac-a.

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Tak sobie jeszcze przemyślałem temat - jeśli używana była wcześniej TC18 to M18 na pewno będzie szybsza, bardziej szczegółowa z lepszą kontrolą basu - w sumie więc przemyślałbym ten głosnik bo jeśli TC 18 gra za miękko to jeszcze niczego nie dowodzi. Mozesz podać jakim wzmacniaczem masz zamiar to napędzać?

Chodzi oczywiscie o dokładniejszy opis jak to gra i ewentualnie porównanie z czymś bardziej znanym, bo tej kody to ja zupełnie nie znam, a jeszcze jeśli tuning byl dogłębny to nawet jak bym znał to nic mi to nie daje.

ARGOS

Sprawa jest dosc pogmatwana w przypadku mojego hifi.Ten zestaw KODA kupiłem zupełnie przypadkowo.Koncówka mocy prezentuje sie dosc przyzwoicie (z zewnątrz) .Wewnatrz tez by mogła gdyby nie montaz chinski.

Preamp pracuje na opa BB (nie rozkrecam na ta chwile i nie pamietam) wymienione wszystkie kondy. Wyrzuciłem czesc kondensatorów zupełnie.Na wyjsciu jantzen 10uf.Wywalony zupełnie i odciety system regulacji.W koncówce nowe kable głosnikowe i kable sygnałowe(BŁĄD POPEŁNIŁEM Z sygnałowymi i nie wiem gdzie jest ten stary kabelek).Nowe kondy na wejsciu polipropylen 5,6uf.I inne kondy wymienione.Tunning to moze za duzo powiedziane raczej dogłębna wymiana czesci.

Mocy temu hifi nie brakuje chyba.Co do brzmienia to niech sie wypowie McGyver bo on to ładnie opisze.

Teraz VIFA 17.Pracuje toto w skrzyni po mercury M2 z tweterami z M2.Zatkany bass reflex.Vifa filtrowana tylko cewka szeregowo( jaka? nie wiem ...była w zwrotce m2) . Inne filtracje z rezystorami i kondami nie sprawdziły sie.

jak to gra w obudowie zamknietej ?W niektórych aspektach duzo lepiej od mercury M2.Dzwiek szybki i choc wydaje sie ostry to wokale brzmią bez miauczenia.Gitary graja prawie jak powinny.Niestety bas porazka -albo nie ma wcale lub pohukuje i dudni.całosc brzmienia takze momentami jest jakos podbarwiona.

tweter z m2 filtrowany szeregowo dwoma połaczonymi równolegle rezystorami 5 w 1ohm i 5w 4,2 ohm oraz 4,7 uf jantzen.Potem równolegle jakas cewka( z toru twetera M2).Jest o tyle dobrze ze mozna wytrzymac...Ale sie rozpisałem

Grundig High Fidelity

>mzawek

Probowales sprawdzac, jak zachowuje sie ta Koda z innymi kolumnami? Pozycz od kogos inne kolumny/zanies swojego wzmaka i sprawdz, czy bas jest ok - jezeli tak bedzie, wyeliminujesz wtedy przynajmniej jeden potencjalny element problemu. Stroic system warto etapami, nie na "hura"... Najpierw pobawic sie z jednym elementem, potem z drugim i ewentualnie naniesc korekty. Ja najpierw modyfikowalem swoje kolumny, a potem wzialem sie za wzmaka - calosc dala bardzo dobry rezultat.

Pozdrawiam,

Lete

Pierwsze co bym zalecił - wypełnić kolumny włókniną - czasem bywa tak, zwłaszcza w przypadku monitorów że samo zatkanie dziury zabiera zbyt dużo basu. Druga sprawa - sztywnosć skrzynki wystarczająca na bass reflex może być niewystarczająca dla OZ, skrzynka zbyt mocno pracuje - trzeba albo powzmacniać, albo najlepiej zrobić nowe - no i w sumie robisz nowe, tyle że z nowymi głosnikami. Czekam na jakąś wypowiedź nt. brzmienia, na razie to brak mi jakiegokolwiek punktu zaczepienia i w sumie nie wiem co doradzić. W kategoriach bezwzględnych na pewno XT jest głosnikiem szybszym, bardziej przejrzystym, ale zdarzają się zestawienia na tyle sucho grające, że i M18 okazuje się głośnikiem nie dość rozmiękczającym dźwięk. Jaro_001 miał zestaw NAD C371 & 521 spięte Ixosami no i nawet z M18 zagrało to jak łamane patyki, pomogla zmiana kabli, w późniejszym czasie poleciał także odtwarzacz. Jeśli te Kody grają podobnie to w żadnym razie nie polecam XT - taka opcja jest zbyt ryzykowna.

ARGOS

Ta KODA nie gra ostro ani sucho.Bas tez jest w sumie ok za te pieniadze.Dobrze by było gdyby mcgyver tu zajrzał i opisał ta kode(miał taka sama i cos tam zmieniał).

Grundig High Fidelity

Tomek Skura, 9 Kwi 2007, 00:41

>>ARGOS

>Jak widzę masz doświadczenie z Vifą. Czy Twoim zdaniem można "bezkarnie" wstawić PL18WO w miejsce

>M18WH w tym projekcie?

Jeśli wysokotonówką ma być D25AG to raczej nie. PL 18WO lubi raczej niższe podziały, wyraźnie niższe niż M18, taką ma cechę że im wyżej tym dźwięk bardziej miękki, można wjechać i w 3 kilo, ale w tym momencie trudno jest wymodelować dźwięk zgodnie z własnymi oczekiwaniami. PL daje duzy komfort i swobodę w modelowaniu dźwięku z kopułkami 27-28mm.

Mzawek, widzę że się strasznie miotasz, i to w dodatku zupełnie na oślep. Lepiej będzie jak skorzystasz z mojej propozycji i wyślesz mi te swoje kolumny do zestrojenia.

Zarówno C17 jak i tweetery z Tannoyów najłatwiej zestroić zwrotnicami II rzędu. Można to zestroić tak, aby pasowało do wzmacniacza Kody.

McGyver

Hehehe, tak motam sie jak slepy.Nie mam w sumie pojecia o zwrotnicach,ale z tego co mam udało mi sie uzyskac dzwiek akceptowalny w jakis tam granicach.Dzieki za pomocna dłon ale nie opłaca sie tego wysyłac( jedna vifa rozpadła sie ze starosci i jest poklejona ).Sa to głosniki w sumie na przetrwanie.Zaoszczedze jakies drobne i złoze jakis projekt z forum od podstaw pewnie.

Grundig High Fidelity

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.