Skocz do zawartości
IGNORED

Co sądzicie o Audio Academy Hyperion 3?

goliatpl

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

goliatpl - oj, lepiej, lepiej. Jak Ci Tethysy podeszły to happy You ;-)Ja też długo byłem z nich zadowolony ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>goliatpl

Powninny kosztować 6-7 tyśi! Skoro zagrały zdecydowanie lepiej niż ProAc studio 130, czy Vieną Acoustic (chyba Bach?) nie wspominając już o konstrukcjach prawie 3 x droższych więc o czym mowa...?

Zagrały lepiej według Ciebie.

Pozwól na opinie innych, jak to określiłeś "jakiś ryswik" słuchał i może się wypowiedzieć, jakiś nemek miał je przez 3 lata i też może coś o nich napisać, tak to już jest na forum.

Teraz mam kolumny nie za 6-7 tysi, nie trzykrotnie droższe niż Hipki, są chyba w tej samej cenie, może nawet tańsze a mimo wszystko uważam że dużo lepsze. To jest moja opinia i z pewnością ktoś inny się z nią nie zgodzi, szanuje to.

• Redaktorzy

"Powninny kosztować 6-7 tyśi! Skoro zagrały zdecydowanie lepiej niż ProAc studio 130, czy Vieną Acoustic (chyba Bach?) nie wspominając już o konstrukcjach prawie 3 x droższych więc o czym mowa...?"

Z polskimi kolumnami ze średniego zakresu cenowego jakoś tak jest, że gdy kosztują tyle, co "powinny", to klientela wybiera zagraniczne. Lepiej więc, że kosztują tyle, na ile pozwalają niższe koszty u nas (oraz tańsza dystrybucja), bo dzięki temu przeciętny nabywca nie dość, że kupuje dobrze grający sprzęt, to jaszcze ma poczucie, że zaoszczędził. Tak to już jest w życiu.

• 3 tygodnie później...

znawca tematu potwierdzil moje spostrzezenia okreslajac tym ze kontruktor zaczal eksperymentowac dla wlasnej satysfakcji z zapomnieniem ze sprzet jest dla satysfakcji ze sluchania muzyki przez NABYWCĘ, niemniej moj rozmowca potwierdzil ze na samym poczatku byly to dobre kolumny, "za duzo cukru w cukrze i wychodzi...kiszka"

ryswik, 27 Lut 2010, 19:04

>znawca tematu potwierdzil moje spostrzezenia okreslajac tym ze kontruktor zaczal eksperymentowac

>dla wlasnej satysfakcji z zapomnieniem ze sprzet jest dla satysfakcji ze sluchania muzyki przez

>NABYWCĘ, niemniej moj rozmowca potwierdzil ze na samym poczatku byly to dobre kolumny, "za duzo

>cukru w cukrze i wychodzi...kiszka"

Kupiłem ostatnią, wyprodukowaną parę AA Hyperion III 4 ohm i jakos tak od ponad roku jestem szczęśliwym ich słuchaczem (bardzo dobrze zgrały sie z moją lampą).

No, ale skoro ZNAWCA TEMATU stwierdził, że nie mają prawa grać dobrze, to cóż mogę powiedzieć...

chyba tylko to, że kolega Ryswik wygłasza swoje opinie opierając się na odsłuchu kompletnie źle dobranego systemu...lub zupełnie innych kolumn, ponieważ wymienione cechy, do Hyperionow ni jak nie pasują. Owszem, Hyperiony mają swoje budżetowe ograniczenia, ale na poziomie Ryswika, w dobrze zgranym systemie zabrzmią tak, że koledze majtki spadną z wrażenia.

A ZNAWCA TEMATU... -cóż, poprostu niech usiądzie i zrobi lepsze. Wówczas - szacun. A do tego czasu, powoływanie się w stylu Stalina (każdy konsomolec wie....) na anonimowy autorytet , wcale nie uwiarygadnia wypowiedzi.

Ja kiedyś słyszałem, jak inny ZNAWCA TEMATU mówił, że BMW jest do d...py bo znacznie lepsze sa od nich Renault. A dlaczego tak mowił? Bo na placu komisu nie miał ani jednego BMW ale za to miał kilka zardzewiałych "francuzów".

Pogratulowac satysfakcji z dobrze dobranych klockow. Z ciekawosci sprawdze jak zagraja z czyms innym. Wspomniana przeze mnie osoba nie informowala ze "nie maja prawa grac dobrze" - wiec nie przekrecaj sensu wypowiedzi prosze, zagraly zle z MF A3 i tyle w temacie.

Chyba nie ma nic gorszego od nadszarpnietego ego uzytkownika, "wylogujmy" a bedzie przyjemniej na forum, starajmy sie pamietac o roznych stopniach wtajemniczenia w swiecie audio:-)! pozdrawiam.

co do ceny - uważam, że była skalkulowana dobrze. Gdyby AA miało renomę co najmniej ProAc to za to samo mogłoby ządać tak jak ProAc - 6-7.000PLN spokojnie. Ale jako, że ma renomę niszową, to kalkuluje cenę tak: koszt przetworników + obudowy + zysk = cena.

ProAc robi oczywiście inaczej: cena za jaką zechcą to kupić minus koszt przetworników minus obudowy = zysk.

• 3 lata później...

Tyle wiem, ale nieraz z gruntu zestawy są niedobrane i nic im nie pomoże, nawet szkoda zachodu by próbować.

Gdyby ktoś słuchał w powyższej konfig.byłbym wdzięczny za sugestie.

• 9 miesięcy później...

Jako producent wpisze pare rzeczy, miedzyinnymi to, że pomiedzy Mimasami a Hyperionami III i IIIs jest spora różnica, którą słyszymy w pierwszych sekundach grania.

Po drugie, nikt tu nikogo nie zmusza do zapłacenia 4300zł za Hyperiony. Niektórzy nie wiedzą o istnieniu forum :)

A ci sprytniejsi wiedzą jak zagadać...

Czy ta sugestia jest jeszcze aktualna ? mamy 2013 rok 25 grudnia a ja jestem zdecydowany na Hyperiony IV !!! Pozdrawiam Darek

Czy ta sugestia jest jeszcze aktualna ? mamy 2013 rok 25 grudnia a ja jestem zdecydowany na Hyperiony IV !!! Pozdrawiam Darek

Cena trochę przegięta - ponad 4 tysiaki za kolumny na 2 tanich Visatonach i 2 tanich Seasach - zerknij na STX FX300, za 2.5 tysiaka masz kolumny na AWXach, a to co najmniej dwie klasy wyżej.

>goliatpl

Powninny kosztować 6-7 tyśi! Skoro zagrały zdecydowanie lepiej niż ProAc studio 130, czy Vieną Acoustic (chyba Bach?) nie wspominając już o konstrukcjach prawie 3 x droższych więc o czym mowa...?

Każdy ma prawo do swojego zdania. Z produktów AA najbardziej podobały mi się Phoebe. Fajny, zrównoważony dźwięk, przyzwoicie doświetlony, dobra średnica. Można się co najwyżej doczepić do kontroli najniższego basu, ale to wychodzi przy jakichś skrajnych realizacjach.

Tethys - Być może gra dobrze z jakimś bardzo wydajnym piecem. Mi nie przypadły do gustu.

Co do 6-7 tys. To oczywiście nie ta półka cenowa, ale w tej cenie szukałbym okazji. Przed Świętami za te pieniądze można było nabyć Spendor A6 - w takim wypadku w ogóle bym się nie zastanawiał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.