Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Imacman: 230V na przewodzie fazowym też nie kopie jak dotkniesz palcem.... O ile nie złapiesz się czegoś innego. "Mierzyłeś" pewnie próbnikiem? Przede wszystkim zajrzyj do gniazdka i sprawdź ile dochodzi do niego przewodów. Stawiam że dwa i że masz odwróconą fazę we wtyczce. Na górze styk ochronny powinien być zmostkowany z przewodem neutralnym po prawej. Ten dochodzący do lewej powinien być fazowym. Jeśli masz 3 przewody to źółtozielony powinien być podpięty do styku ochronnego.

Bravo, tak zrobię jak dotrę do domu. Niestety nie mieszkam u siebie i większe modyfikację kabli nie wchodzą w grę.

Z moich niedawnych obserwacji wynika, że w każdym gniazdku jest tak samo oprócz gniazdka w łazience, ale to penie osobna linia.

Pożycz sobie od kogoś multimetr lub kup nawet taki za 20 złotych w tesco. Przyda się...

I pomierz sobie raz pod obciążeniem a raz bez obciążenia bo tu też może się wiele wyjaśnić....

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

bravo32

Idź że sobie pisać na bocznicę. Chyba że masz zamiar coś wnosić. Już Ci pisałem że takiego dowodu nie ma z wielu przyczyn. Nie będę Ci tłumaczył ponownie, bo zrozumienie jest za trudne i nie dasz rady.

W tym wątku jest dowód pośredni że błądzisz.

Jest taka nauka kombinatoryka, potem rachunek prawdopodobieństwa.

Bardzo wiele osób z tego wątku słyszało, to co słyszało i ma pewność na 99,9 procenta że słyszało, bo chcieli zaryzykować i wydali kasę. Policz sobie jak bardzo jest prawdopodobne że oni słyszały poprawę jakości dźwięku.

Jakie Ty bravo32 masz dowody w drugą stronę? Jesteś goły i wesoły. I jesteś niezdolny by znaleźć jakikolwiek dowód za swoją tezą. Popadłeś w pułapkę myślową. Negujesz tylko i zadręczasz siebie i innych.

Zmarnowałeś mój czas zachęcając mnie na jakiś test z sinusem. Byłem tam napisałem i temat zdechł. Autor testu nie rozumiał nawet po co go robi!

Nie gniewaj się gdy piszą że jesteś ignorantem. Non stop ignorujesz wszystkie opinie które przedstawiają jak zmienia się dźwięk wraz ze zmianą sieciówek. Zatem w tym temacie jesteś ignorantem i to upierdliwym.

Żeby było w temacie to muszę napisać że pozamawiałem materiały na sieciówkę i niebawem zacznę eksperymenty i relację.

Wpływ jakości transmisji w przewodach jakichkolwiek jest oczywisty i wielokrotnie przebadany, np przez koncern Sony.

Dlatego proszę, darujcie sobie Szanowni Koledzy skakanie do gardeł z powodu swych indywidualnych domniemań, czy technologia w zasilaniu sieciowym, ma czy nie ma wpływu na dżwięk.

Ma i to ogromny, dla żródeł dżwięku wręcz podstawowy.

Pozdrawiam.

>747

OK, wielu nie jest ignorantami i probujemy przynajmniej sprawdzic na wlasne uszy czy i jaki jest wplyw.

Generalnie sa slyszalne zmiany, ale czy lepiej czy gorzej to kwestia strojenia calego systemu.

Broniac troche sceptykow sadze ze warto by przynajmniej pobieznie napisac jakie zjawiska fizyczne maja wplyw na ten ostatni metr kabla od sciany.

Nie moge sie juz doczekac swojego Furutecha FP-314Ag bo pamietam co robil z moim systemem.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Nie moge sie juz doczekac swojego Furutecha FP-314Ag bo pamietam co robil z moim systemem.

Krzysiek71 - zamierzam pożenić takie wtyki z w/w Furutechem, co Ty na to? Czy 1 m to dobra długość?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11945-068343900 1298837478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wpływ jakości transmisji w przewodach jakichkolwiek jest oczywisty i wielokrotnie przebadany, np przez koncern Sony.

Poproszę o link do "badania kabli zasilających". I mam nadzieję że nie wyssałeś sobie tego z palca jak magnesów trójbiegunowych....

>Imacman

Czy akurat 1m to dobra dlugosc, lepsza/gorsza od np. mojego 1.5m to trudno powiedziec.

Pojemnosc, pojemnosc pasozytnicza ekranu, prady uplywu - wszystko ma znaczenie.

Mozna powiedziec ze cos pasuje w systemie lepiej niz inny element tylko wtedy gdy masz kilka roznych egzemplarzy i czas na dopasowanie.

Moim zdaniem czy podepnie sie 1m, czy 1.5m to beda roznice w brzmieniu systemu, ale reszte mozna dostroic.

Inaczej trzeba stroic do kabla metrowego, a inaczej do dluzszego.

Ale to byl by problem gdyby stosowac jakis wzorzec.

A w standardowym podejsciu, to wpinasz to co masz i dopasowujesz co masz z IC, albo przyjmujesz dzwiek jaki wychodzi.

Ja nie pozbywam sie IC jesli mi akurat teraz nie pasuje (wielu tak do tego podchodzi), bo za jakis czas w innym zestawieniu moze sie przydac. Dlatego pewnie Twoj 1m Furutecha to bedzie OK, ale takze moje 1.5m Furutecha takze beda OK.

Przy czym ja moge odciac, ale kto by takie herezje robil w ciemno.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

zauważyłem, że mam napięcie na bolcu uziemiającym w gniazdku. Nie jest to na pewno 220, bo nie kopie.

CZasem się tak zdarza, że żyła robocza (fazowa) potrafi zaindukować "napięcie" (czyt. świecenie próbnika neonowego) na żyle neutralnej (ZEROWEJ).

Czytaj PW.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Errata: miało być na "żyle ochronnej" (tej od bolca) jeżeli jest gdzieś nie podpięta lub przerwana to tak będzie czasem świeciło na bolcu. Wtedy po prostu bolec nie spełnia roli ochronnej a instalacja jest jak zwyczajna dwuprzewodowa. Samo świecenie na bolcu wtedy nie jest jakimś zagrożeniem samym w sobie ale nie zaleca się wtedy podłączania urządzeń wymagających uziemienia metalowej obudowy, która jest wtedy niechroniona. Przypadków może być więcej i zawsze warto aby to jednak sprawdził jakiś fachowiec.

Niestety mieszkam u kogoś, to dość skomplikowana sytuacja, której nie będę tu opisywać, bo to nie to forum :). Faktem jest, że jedno gniazdko doprowadziłem już do porządku. Niestety jakiś kretyn zbocznikował bolec ochronny z gorącą żyłą i faktycznie na bolcu było 220 V. Niestety instalacja jest dwu przewodowa.

Obecnie podpiąłem do bolca żyłę zerową i zbocznikowałem z neutralnym otworem w gniazdku.

Niestety drugie gniazdko jest tak zastawione archaicznym potężnym nierozbieralnym i nieprzesuwalnym segmentem, że niestety w obecnej chwili nie mam tam dostępu. Jedynie wystaje zza niego końcówka przedłużacza na którym jest analogiczna sytuacja z gorącym bolcem :(. Zostaje mi w tej sytuacji przerobienie końcówki przedłużacza i zlikwidowanie bolca :(.

Niestety mieszkam u kogoś, to dość skomplikowana sytuacja, której nie będę tu opisywać, bo to nie to forum :). Faktem jest, że jedno gniazdko doprowadziłem już do porządku. Niestety jakiś kretyn zbocznikował bolec ochronny z gorącą żyłą i faktycznie na bolcu było 220 V. Niestety instalacja jest dwu przewodowa.

Obecnie podpiąłem do bolca żyłę zerową i zbocznikowałem z neutralnym otworem w gniazdku.

Niestety drugie gniazdko jest tak zastawione archaicznym potężnym nierozbieralnym i nieprzesuwalnym segmentem, że niestety w obecnej chwili nie mam tam dostępu. Jedynie wystaje zza niego końcówka przedłużacza na którym jest analogiczna sytuacja z gorącym bolcem :(. Zostaje mi w tej sytuacji przerobienie końcówki przedłużacza i zlikwidowanie bolca :(.

230V nie kopie samo z siebie ;-) Jeden przewód to za mało ale z drugiej strony powinieneś się cieszyć że żyjesz :-) Sytuacja prosta jak cep. Dwa urządzenia oba w I klasie. Dwa gniazdka. Jedno ze stykiem ochronnym na fazie drugie na neutralnym. Podpinamy. Wszystko działa. Dotykamy dwóch urządzeń na raz rękoma. Trup na miejscu i nawet się bezpiecznik nie przepali....

Choć to niebezpieczne to możesz zostawić to gniazdko za segmentem w spokoju. Pod warunkiem że nic do niego nie podłączysz. Sprawdź jeszcze resztę gniazd nawet jeśli wydaje ci się że są podłączone osobnymi obwodami czy nie jest tak samo. Ogólnie jeśli masz urządzenia w II klasie ochrony to lepiej odpiąć styk ochronny w gniazdku bo i tak do niczego się wtedy nie nadaje. I multimetr wskazany. Lampka jest niepewna choć i tak potrafi nam zasygnalizować problemy.

A poza tym tak jak napisał Grzegorz wezwij elektryka. 100 złotych a przynajmniej będziesz miał pewność że ktoś z większymi kompetencjami uchroni cię przed poważnymi konsekwencjami.

Bo w teorii to dla każdego wszystko jest proste jak przykręcenie śrubki ;-)

Problem tkwi w tym, że z tego gniazdka za segmentem zasilam cały sprzęt :(

Plazmę, amplituner KD, dekoder Polsatu, DVD, laptopa, wzmacniacz lampowy, DAC'a, CD x 2, wzmacniacz słuchawkowy plus trzy lampki. Oczywiście realizowane jest to poprzez dodatkowe listwy i nie wszystko na raz.

Przerobione gniazdko było w przedpokoju gdzie podłączany był odkurzacz i czajnik elektryczny.

Po pierwsze ile masz urządzeń z 3 stykami? Po drugie co będzie lepsze odsunąć raz segment czy to samemu czy z kolegą i zrobić porządek czy mieć pod nogami przedłużacz z przedpokoju? A po trzecie w jaki sposób masz to wszystko podpięte pod to gniazdo za segmentem? A po czwarte jeśli zostawisz tak tamto gniazdko to prosisz się tylko o kłopoty gdy jednak komuś zapomni się że to za segmentem daje fazę na obudowy.... ;-)

Jeśli to taki "postkomunistyczny" segment to może wystarczy odepchnąć dyktę? A jeśli nie to i tak drugie pytanie ;-)

Panowie nudzi wam się chyba. Ja jak by zaczął słuchać kabli zasilających od razu wybrał bym się do specjalisty.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Panowie nudzi wam się chyba. Ja jak by zaczął słuchać kabli zasilających od razu wybrał bym się do specjalisty.

Początek brzmi interesująco. Napiszesz coś więcej? Sam jestem po zmianach instalacji elektrycznej w domu i testowaniu kilku różnych kabli zasilających. Wybrałem najlepiej pasujące mi brzmieniowo.

Po pierwsze ile masz urządzeń z 3 stykami? Po drugie co będzie lepsze odsunąć raz segment czy to samemu czy z kolegą i zrobić porządek czy mieć pod nogami przedłużacz z przedpokoju? A po trzecie w jaki sposób masz to wszystko podpięte pod to gniazdo za segmentem? A po czwarte jeśli zostawisz tak tamto gniazdko to prosisz się tylko o kłopoty gdy jednak komuś zapomni się że to za segmentem daje fazę na obudowy.... ;-)

Jeśli to taki "postkomunistyczny" segment to może wystarczy odepchnąć dyktę? A jeśli nie to i tak drugie pytanie ;-)

Urządzeń z 3 stykami jest przewaga. Segment jest nieruszalny - bo to jest jakaś dziwna konstrukcja, 4 metry skręcone ze sobą - mające wspólne wewnętrzne ścianki. Niestety to cudo nie jest moją własnością i boję się, że gdy ruszę, to kaplica - rozleci się. Chyba, że namówię gospodarza, że wymienię ten badziew na coś nowego swojego.

Urządzeń z 3 stykami jest przewaga. Segment jest nieruszalny - bo to jest jakaś dziwna konstrukcja, 4 metry skręcone ze sobą - mające wspólne wewnętrzne ścianki. Niestety to cudo nie jest moją własnością i boję się, że gdy ruszę, to kaplica - rozleci się. Chyba, że namówię gospodarza, że wymienię ten badziew na coś nowego swojego.

Chyba wiem jak to wygląda. Otwórz boczne szafki powinny być śruby do rozkręcenia. Prawdopodobnie uda się wyciągnąć tylko jeden moduł bez potrzeby rozkręcania pozostałych. No i wydaje mi się że to powinno być twoim priorytetem (przede wszystkim we względu na zdrowie) niż dokupowanie ślicznych wtyków i drutów.

Ogólnie zastanowiłbym się nad sensem kupowania kabli i wtyków (jeśli robisz to ze względów innych niż wizualne) gdy masz wątpliwej jakości instalację i wszystko wpięte naraz do jednego obwodu. Podejrzewam zresztą że tak ma większość.

Wszystko fajnie a co do bocznikowania uziemienia z masa to z tego co wiem tego się nie robi.

W sytuacji którą masz teraz to popatrz na bolcu uziemiającym masz masę... Więc i obudowa jest traktowana jako część masy, teraz dotykasz jakiegoś urządzenia w domu które ma uziemienie i przy okazji fazę na obudowie i masz kuku. Więc jeśli nie masz uziemienia w domu to go nie masz i tyle. A + do + a - do - i zero kombinacji. Niektórzy to sobie robią uziemienie z z grzejników czy rur od wody ehh...

Nie dodałem że to wynika że jedne gniazdko masz grzebnięte a drugie jeszcze bardziej :)))

Niestety instalacja jest dwu przewodowa.

A może skoro taka sama sytuacja jest w kilku gniazdkach, to ktoś kiedyś, w jakiejś wspólnej puszce (np na korytarzu?) grzebiąc zamienił zero robocze z fazowym i w ten sposób zerowe zmostkowane do bolców stały się wszystkie jednoczesnie przewodami gorącymi.

Koniec końców zamówiłem Artecha PowArt PRO, jako, że w Elblągu nie da się kupić ekranowanego przewodu 3x2,5mm to dałem sobie spokój. Ktoś może miał do czynienia?

A może skoro taka sama sytuacja jest w kilku gniazdkach, to ktoś kiedyś, w jakiejś wspólnej puszce (np na korytarzu?) grzebiąc zamienił zero robocze z fazowym i w ten sposób zerowe zmostkowane do bolców stały się wszystkie jednoczesnie przewodami gorącymi.

A wiesz Jarku, że to całkiem możliwe, bo w jednym pokoju wszystkie gniazdka są zasilane na odwrót.

no Panowie chce tez sprobowac z tymi sieciowkami, ale samemu. Jaki kabelek z metra polecacie - moze byc ebay. cos przyzwoitego?

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

no Panowie chce tez sprobowac z tymi sieciowkami, ale samemu. Jaki kabelek z metra polecacie - moze byc ebay. cos przyzwoitego?

Furutech FP-Alpha 3

Ukryta Zawartość

trochę tańszy

Furutech FP-314Ag

Ukryta Zawartość

ewentualnie

BELDEN 83803

Ukryta Zawartość

Można też poszukać używanego Russ'a Andrews'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziekuje, ale wolalbym cos jeszcze tanszego, tak dla sprobowania, bo musialbym tego troche natrzaskac jak bedzie warto. ten pierwszy zdecydowanie odpada:)

ktos tutaj polecal tez produkty vhaudio. ktos zna, ma, moze sie wypowiedziec?:

Ukryta Zawartość

chodzi mi o te pierwsze z dzialu AC:)

Na co PRZEDE WSZYSTKIM zwracac uwage?

Ukryta Zawartość

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Moze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Chyba ze ktos jest w stanie podac jaki parametr kabla zasilajacego wplywa pozytywnie na dzwiek. Inaczej to jest kierowanie sie wylacznie producentem i/lub cena.

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.