Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 9 Marca 2011 - nie na temat
Ukryte przez mlb, 9 Marca 2011 - nie na temat

Jar1. Przepraszam ale co do tego i wpisu wcześniej już nie miałeś żadnych obiekcji? Bo ja mam ogromne....

To załóż wątek o swoich obiekcjach. Może ktoś Ci pomoże.

Ja ze swoimi jakoś sobie radzę.

bravo32

Człowieku coś Ty tu posklejał moje wypowiedzi z kawałków? Jakiego laptopa? Wyniki są oczywiste pisałem w dokładnie odwrotnym znaczeniu. Ty naprawdę nie rozumiesz co czytasz? Ile Ty masz w ogóle lat?

> "Biła od ciebie pewność że idealnie wyłapałeś sygnał."

Ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Poziom rozumowania tego co czytasz oburza. Pozostałych czytelników tego tematu informuję że piałem wyniki są oczywiste, oznaczało że dźwięk sinusa jest maskowany dźwiękiem o 60 dB głośniejszym, zatem nie będzie słyszalny. Ten koleś bravo32 nie rozumie co czyta, albo jest tak natarczywy że manipuluje, podjudza i prowokuje z premedytacją.

Przepraszam, ale co trzeba zrobić żeby ten człowiek jednak nie mógł pisać w temacie "Hajendowa sieciówka"?

Idź se wreszcie na bocznice. OK?

Jar1: Rozumiem że niektórzy łykają wszystko jak pelikany im z tym dobrze. Ok. Przyjmuje do wiadomości takie podejście.

Kolczas: No w pierwszej próbce podawałeś rzekome momenty statu i stopu sygnału. Byłes ich pewny! W drugiej przyznałeś że nie można nic usłyszeć. Problem w tym że kompletnie nie trafiłeś w tej pierwszej....

To nie czasy cenzury że można komuś zamykać usta. I wyganiaj siebie. Bo twoje "wrażenia" w temacie sieciówek są tyle samo warte co osoby słuchającej muzyki z lapka na wbudowanych głośnikach oczywiście...

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Co jest niby nieprawdą?

Ze 60 dB nie maskuje sinusa. Muzyka nie miała równo 60 dB, miała spadki poziomu jak to muzyka (zwłaszcza na początku utworu). Oczywiście różnice czułości u różnych osobników występują. Dlatego ktoś wykaże lepszą zdolność. Przekonaj mnie że w chwili gdy jest w tle właśnie 60 dB innych dźwięków słychać sinusa. Może daj jako podkład szum różowy + -60dB sinusa. Ale to itak nie ma nic wspólnego z wyczuleniem na cechy słyszalne, bądź niesłyszalne w sieciówkach.

Dlatego jesteście nie na temat.

Dalej wyrywacie mnie z kontekstu.

Nie nie chcę żadnych nicków. Nie chcę tą kwestią się zajmować.

Idźcie sobie z tego tematu. Test jest pomyłką. Skutki słyszenia i niesłyszenia sinusa w stosunku do tematu sieciówek są żadne. Dałem sie namówić na ten wasz bezcelowy test tylko dla bravo32 dla którego ten test jest relikwią.

I co zatem Ci co więcej usłyszeli niż ja sinusa lepiej słyszą sieciówki?

Nie ma tu żadnej korelacji.

Test prawdziwych i tanich sieciówek upewnił mnie na równo 100%, że różnice są istotne. Tak się składa że moja żona też przy tym była i powiedziała mi jakie różnice w brzmieniu sieciówek słyszy. Słyszała mniej, bo nie była w optymalnym miejscu odsłuchu, ale słyszała to samo. Ona sieciówkami się nie interesuje, więc nie wiedziała co ma usłyszeć. Nie ma zjawiska autosugestii. A brzmienie kabla się narzuca (bardziej niż Wy). Co ciekawsze jej rozjaśnienie barwy i szczegółowość kabla który skonstruowałem przypadły do gustu, a mi nie bardzo.

I żadne wasze spekulacje nie odbiorą mi tego doświadczenia. Możecie jedynie oskarżyć mnie o kłamstwo (wasza wola). Tym bardziej że wasze sinusy przystają do sieciówek jak piernik do wiatraka.

Test prawdziwych i tanich sieciówek upewnił mnie na równo 100%, że różnice są istotne. Tak się składa że moja żona też przy tym była i powiedziała mi jakie różnice w brzmieniu sieciówek słyszy. Słyszała mniej, bo nie była w optymalnym miejscu odsłuchu, ale słyszała to samo. Ona sieciówkami się nie interesuje, więc nie wiedziała co ma usłyszeć. Nie ma zjawiska autosugestii. A brzmienie kabla się narzuca (bardziej niż Wy). Co ciekawsze jej rozjaśnienie barwy i szczegółowość kabla który skonstruowałem przypadły do gustu, a mi nie bardzo.

Niech zgadnę. Żona klasycznie była w kuchni i przybiegła mówiąc "kochanie co zmieniłeś bo dźwięk zrobił się o wiele lepszy....."? ;-) Przecież to już jest nudne :-(

Nie wiem jak inaczej podkreślić że nie masz słuchu kompletnie aby cokolwiek rozróżniać. -60dB spaliłeś na starcie. Nie potrafiłeś usłyszeć nic a raczej w jednej próbce słyszałeś idealnie! Z tym że były to po prostu omamy słuchowe.... No bo inaczej nie można tego nazwać. Szczególnie że pisałeś to z taką pewnością.... Podobnie chyba masz z sieciówkami.

Jak widzę to pomiary wszystkim dyndają (choć może je zrobić każdy i kosztuje to tyle co kabel mini-jack) i tu można wiele rzeczy sobie wywnioskować. Bo bardziej cenne dla potencjalnych konstruktorów i klientów którzy wypowiadają się w tym temacie są niestety opinie osób które mają omamy podczas odsłuchu. Zgodnie z zasadą czym ktoś ma większe omamy tym jest lepszym źródłem informacji. :-(

Bravo.

A weź sobie powieś bateryjkę 9V na IC albo głośnikowych (zgodnie z wątkiem w stereo GC). I chciałbym usłyszeć Twoja opinię.

Nie jest to żadne podpuszczanie. Sam tam zdałem relację z odsłuchów „pętelki”.

Gdzieś taka bateria 9V powinna być. Jak mam ją "powiesić" to znaczy który biegun na którą żyłę?

PS. I nie wierze że to nie podpuszczanie. Już tyle razy mnie podpuszczałeś że traktuję to jako regułę ;-)

-60 dB czy ileś tam można sobie słuchać (choć bez celu i sensu). Ale wyciąganie wniosków ogólnych na temat słuchu na tej podstawie to już po prostu debilne jest. Brak słów żeby wytłumaczyć brava32 jak złożone jest postrzeganie zjawisk akustycznych.

bravo32 siebie już przekonałeś że sieciówki nie zmieniają brzmienia, może kolegę przekonasz, ale nikogo kto słyszał już nie przekonasz. Jesteś bez masz szans w stosunku do rzeczywistego eksperymentu z kablami. Nie używaj retoryki podważania i ośmieszania innych i obchodzenia odsłuchów, bo to jest nudne i nie temacie.

Panowie, wy naprawdę nie potraficie sobie odpuścić? To jest choroba, która na stare lata kończy się moherowym beretem. Dbajcie o własne zdrowie, by za parę lat nie wzbudzać jedynie litości.

Wczoraj wieczorem na sieciówkę którą to zrobiłem od strony wtyku IEC założyłem obejmę ferrytową (taką solidną od Sonus Oliva).

Omamy słuchowe jakie słyszałem wskazywały że filtr jest niesłyszalny! Zakładałem go z 20 razy i zdejmowałem i nic. Żadnej słyszalnej różnicy. Próbowałem autosugestii i też nic.

Bravo32 tylko nie wmawiaj mi że się upiłem, albo głuchy jestem (wolę uprzedzić komentarz bravo32).

Kolczas: Nic nie będę ci wmawiał. Po prostu nie jesteś "egzemplarzem referencyjnym" bo słyszysz dźwięki tam gdzie ich nie ma! Czym zdemaskowałeś się podając publicznie swoje "trafienia". Już pomijam że byłeś proszony o to aby publicznie czasów nie podawać. Jak to mówią żaden dobry uczynek nie zostanie bez kary ;-) Gdybyś publicznie czasów nie podał to mógłbym uważać że jakiegoś fragmentu nie dosłyszałeś. Ale gdy podałeś sprawa zrobiła się jasna.... Po prostu wiem że jesteś wstanie usłyszeć nieistniejący w próbce sygnał...

Całość przypomina mi kilka wątków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szczególnie z tą pewnością co i gdzie się słyszy. Do pewnego momentu oczywiście wszyscy są pewni i nieomylni aż ktoś w sposób dobitny pokaże że jest to niemożliwe. I słyszący wtedy szybciutko uciekają z dyskusji i opisywania swoich wrażeń....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czasy padałem gdy rozprawiłem się z sensownością i celowością tego testu, który absolutnie niczego nie wnosi w kwestii zniekształceń w audio. Podałem czasy po to by nikt już w nim nie uczestniczył. By nikt nie padł ofiarą oszustwa. Test wymusza zgadywane gdy słabo słychać. Zgadujący przypłaca to Twoim publicznym atakiem. Autorzy robią PRZEKRĘT z imputowaniem że przy sieciówkach też ludzie zgadują. Zwracam uwagę że na prośbę autora tego samego dnie zwróciłem się do moderatora z prośbą o wymazanie cyfr. I gdzie to masz? W d..e, teraz mi karę zadaje...

Uwaga przyznaję bravo32 certyfikat wykrywacza -60 dB 1kHz. Proszę go zapraszać jest najlepszy. Uwaga certyfikat nie przysługuje dla innych częstotliwośi. Jak ktoś potrzebuje takiego mistrza to jest. Ma ktoś problem z 1kHz w dźwięku, może komuś wchodzi taki ton na winyle, a może mu przenika z kontaktu. Bravo32 wykryje ten ton skutecznie.

Czasy padałem gdy rozprawiłem się z sensownością i celowością tego testu, który absolutnie niczego nie wnosi w kwestii zniekształceń w audio. Podałem czasy po to by nikt już w nim nie uczestniczył. By nikt nie padł ofiarą oszustwa. Test wymusza zgadywane gdy słabo słychać. Zgadujący przypłaca to Twoim publicznym atakiem.

Oszustwa? :-D No gratuluje.... A podałeś czasy z czystej złośliwości będąc przekonany że słyszysz coś czego nie ma. Tylko że jeszcze o tym nie wiedziałeś.

Autorzy robią PRZEKRĘT

Nie ma autorów. Jest autor czyli Bum1234. Ja wykorzystałem tylko jego test aby uciąć spekulacje jakie tu się pojawiały że trzeba mieć albo fenomenalny słuch albo super sprzęt żeby wpływ sieciówki usłyszeć. Nie mieszaj Buma do tego że podważyłem twoje osądy.

z imputowaniem że przy sieciówkach też ludzie zgadują. Zwracam uwagę że na prośbę autora tego samego dnie zwróciłem się do moderatora z prośbą o wymazanie cyfr. I gdzie to masz? W d..e, teraz mi karę zadaje...

Aby wyjaśnić zwróciłeś się z prośbą do administracji po moim privie. Chyba że jeszcze dodatkowo Bum poprosił o to samo. A to że teraz nie widać to nie ma znaczenia. Ważne że przeczytałem twoje typy. I na ich podstawie mam pewność że słyszałeś coś czego nie było.

Uwaga przyznaję bravo32 certyfikat wykrywacza -60 dB 1kHz. Proszę go zapraszać jest najlepszy. Uwaga certyfikat nie przysługuje dla innych częstotliwośi. Jak ktoś potrzebuje takiego mistrza to jest. Ma ktoś problem z 1kHz w dźwięku, może komuś wchodzi taki ton na winyle, a może mu przenika z kontaktu. Bravo32 wykryje ten ton skutecznie.

Dziękuję. Godzinę temu dopiero dowiedziałeś się że jednak potrafiłem. W dodatku napisałem ci to na priv bo to że mi się udało nie wzrusza mnie wcale. To się nazywa pokora...

Tobie jej brakuje. Nie brakuje ci za to umiejętności wyłapania czegoś czego nie ma i opisywania tego szumnie. I na tym możemy poprzestać. Chyba że jeszcze masz coś do dodania w kwestii swoich "umiejętności"?

jedni slysza inni nie. po co te przekomarzania? temat traktuje jak zrobic sieciowke dla tych, ktorzy slysza roznice, a tu jest dyskusja kto ma racje. troche juz przesadzacie Panowie z tymi "naukowymi" teoriami heh. ja tez zrobilem sobie test od buma i w jednym utworze slyszalem zaklocenia, choc ich koniec juz zlal sie zmuzyka, a drugiego nie wylapalem. slyszalem natomiast roznice miedzy IC, ktore wypozyczylem od audionovy. slyszalem roznice miedzy coaxem a optykiem. slysze roznice miedzy zassilaniem bateryjnym, a zwyklym. i jakos sie tym nie podniecam, ani nie przekonuje nikogo dfo swojego zdania. ba, nawet lepiej, ze komus to dynda. bez dodatkowych inwestycji slyszy swoj wymarzony dzwiek.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Bum:

>“natomiast istotny jest inny fakt - otóż dwie z testowanych sieciówek rózniły się tylko wyglądem zewnetrznym i oczywiscie cześć testerów zauważyła kolosalne róznice w brzmieniu (!) ;) - więc w tym zgadywaniu cos jednak jest.”<

No to jednak kable różniły się zasadniczo!

> Oszustwa? :-D No gratuluje.... A podałeś czasy z czystej złośliwości będąc przekonany że słyszysz coś czego nie ma. Tylko że jeszcze o tym nie wiedziałeś.

Oszustwo. A podałem czasy nie będąc przekonany. Podałem w komentarzem że nic prawie nie słychać i to nie zależnie od sprzętu. Podałem poto by nikt zdrowy nie dał się Tobie prowokować i po to dowieźć że test nie ma sensu.

> Ja wykorzystałem tylko jego test aby uciąć spekulacje jakie tu się pojawiały że trzeba mieć albo fenomenalny słuch albo super sprzęt żeby wpływ sieciówki usłyszeć.

Ja tak nie spekuluję. To bzdura dal mnie jest i uproszczenie. Poza tym Twoje wykorzystanie było błędne. Tego testu nie można wykorzystać do sieciówek. Jest nie na temat.

> I na ich podstawie mam pewność że słyszałeś coś czego nie było.

Nie masz chłopie pewności żadnej. Nie słyszałem tonu gdy był zamaskowany, a gdzieś miał być to podałem co podałem.

>Dziękuję. Godzinę temu dopiero dowiedziałeś się że jednak potrafiłem. W dodatku napisałem ci to na priv bo to że mi się udało nie wzrusza mnie wcale. To się nazywa pokora...

Zmyślasz. Zero pokory. Od długiego czasu atakujesz tu różnych ludzi by wzięli udział w tym teście. Zaczepiasz i się przechwalasz. Ten test dla Ciebie to jakaś relikwia. Ciekawe dla czego. Nie byłem przekonany że masz dobry wynik ale domyślałem się inaczej byś tak nie czepiał się każdego. Z pewnością traktujesz to jako dowód koronny że lepiej słyszysz.

Ja nie mam zamiaru w to wnikać czy słyszysz lepiej. Zależy mi żebyś to jakoś wykorzystał i to twórczo.

> I na tym możemy poprzestać. Chyba że jeszcze masz coś do dodania w kwestii swoich "umiejętności"?

Tak mam umiejętność zrozumienia że Twoja próba wykorzystania testu słyszenia sinusa nie ma związku ze słyszeniem sieciówek. Albo siedziałeś nad tym plikiem z dwa dni i słuchałeś 1000 razy. A może zastosowałeś analizę w komputerze, nie ważne.

Ważne jest to że ze zdoslnościami szukami sinusa nie ma dla Ciebie zastosowania. Nie w tym temacie.

bum134

>A co do sieciówek, to kiedys przeprowadzono test (link podałem bogajże w wątku "kable sieciowe czy warto", jeśli ktoś bedzie zainteresowany napewno znajdzie) kilku sieciówek i to wcale nie ślepy, trwał pół roku, każdy z testerów trzymał sobie te sieciówki jak długo chciał, rezultat może nie jest istotny, natomiast istotny jest inny fakt - otóż dwie z testowanych sieciówek rózniły się tylko wyglądem zewnetrznym i oczywiscie cześć testerów zauważyła kolosalne róznice w brzmieniu (!) ;) - więc w tym zgadywaniu coś jednak jest.

Dawaj linka. To ciekawe jest co piszesz.

Kolczas: Ojej jak mi przykro że nie byłeś przekonany a tylko pewny gdzie co słychać i że się dobrze nie przygotowałeś... ;-) Czyli koniec tego tematu.

Dobra. Czy ktoś myślał nad ładnym oplotem z liny? Większość z nich ma rdzeń który można usunąć ze środka i zamiast niego wsunąć sam kabel.

Próbował ktoś takiego "patentu"?

Takie trudne to to nie bylo...

Ukryta Zawartość

/EDIT

@bravo32

Ukryta Zawartość

Naprawde ladne i wysokiej jakosci oploty bawelniane i nie tylko, aczkolwiek nie sprzedaja ponizej 100m (kiedys do nich dzwonilem ale moze sie zmienilo). Jak otwierasz manufakture sieciowek to ci zejdzie.

A co do liny to sam czekam az znajomi grotolazi/wspinacze odpadna jeszcze kilka razy. Kazda lina ma konkretny dosc niski limit odpadniec od scianki i pozniej trzeba ja wyrzucic, ba nawet zutylizowac, aby komus sie krzywda nie stala gdyby jej uzyl. Ale do celow audio chyba wciaz sie nada. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Migrena: Bardzo dziękuję. No manufaktury ani myślę otwierać ale 100 metrów to i tak o 5 razy za dużo. W sumie można później rozdać resztę po forum ;-)

Chyba jednak spróbuję z linami na allegro. Wystarczy tylko dobrze poszukać. Tanie to jak barszcz po 1-3 złote maksymalnie. Ciekaw jestem po prostu efektu końcowego. No i zawsze pętle dobrą z tego można zrobić.... ;-)

Oplotów się nie słucha. Na oplotach się huśta! ;-) A co do bateryjki nie znalazłem. Może jutro kupię w kiosku obok piekarni. Rozumiem że do minusa na głośnikowym podpinam minus baterii ale czy mogę przy samym wzmacniaczu czy koniecznie musi to być na zaciskach przy kolumnie?

Możesz i tu i tu.

Koledzy z tamtego wątku dają się pokroić, że poprawa jest gigantyczna.

Ja testuję. Mieli do mnie dziś przyjść znajomi. Ale nie dotarli. Jak zwykle wolę próbować na ludziach ;) Może jutro…

Z oplotem z linek sa dwa problemy - nie kazda linka jest dwuwarstwowa i jesli juz jest to oploty z bawelny sa zazwyczaj bardzo grube i ciezko je naciagnac na niektore typy izolacji stosowanej w przewodach (co sie nameczylem zeby kiedys na probe naciagnac kawalek takiego na klotza to glowa mala). Oploty czasem mozna kupic tez w pol-hurtowniach naterialow typu filc itp.

W sumie to musze sie zapytac czy znajomi nie maja juz jakiejs linki na zbyciu. Tez bym sobie zrobil ladny kabelek, tyle ze ze wspomnianego glosnikowca ofc 2x2.5. A co. Niewazne czy sie dzwiek poprawi, ale samopoczucie bede mial lepsze na pewno, ze cos sam sklecilem.

server unreachable;--

Ja oplot stąd zakupiłem. Bardzo mi pasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grzegorz7: Wstyd ale ilekroć wychodzę z domu to zapominam kupić... :-(

Migrena: A spicie z jakąś stalową linką nie pomogłoby we wciągnięciu oplotu z liny? W sumie chyba lepiej to co niżej...

Kolczas: Dziękuję bardzo. Świetnie wygląda i także tanie jak barszcz :-) W dodatku na metry.... Ten jest chyba najładniejszy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Mógłbyś swojego zgiąć pod kątem 180 stopni i sfotografować? Chodzi mi tutaj o ewentualne prześwitywanie tego co jest wewnątrz czy samą gęstość splotu.

Ukryta Zawartość

Widzialem, ale nie wiem czy jest z tworzywa czy bawelny a zbyt leniwy jestem zeby pisac do sprzedawcy, sprawdzac skrzynke itd... :)

Ale skoro masz to powiedz z jakiego materialu jest wykonany.

/EDIT

Znowu cos napisaliscie jak ja pisalem...

Metoda jest troszke inna - jak wyciagasz wewnetrzna czesc linki to dowiazujesz do niej jakis cienki sznurek, nim wciagasz do oplotu cos gladniego i sztywnego (nie odwiazujesz sznurka), nastepnie "kompresujesz" oplot a on zwieksza swoja srednice (i zmniejsza dlugosc), nastepnie wyciagasz to na czym "kompresowales" oplot i voila, masz oplot o wiekszej srednicy z gotowym sznureczkiem do wciagniecia kabla. :)

server unreachable;--

Możesz i tu i tu.

Koledzy z tamtego wątku dają się pokroić, że poprawa jest gigantyczna.

Ja testuję. Mieli do mnie dziś przyjść znajomi. Ale nie dotarli. Jak zwykle wolę próbować na ludziach ;) Może jutro…

A to nie jest czasem tak, że w instalacjach z dobrym zerem czy uziomem to bateryjka nic nie poprawi?

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.