Skocz do zawartości
IGNORED

Hajendowa forumowa sieciówka DIY

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

dzieki Yogi;]

najlepiej szukac pod haslem "proszek żelaza" tutaj kilo 18zl;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak pod warunkiem ze nie doprowadzisz do tego aby proszek zelaza dostal sie do wtyczki i spowodowal spiecie. Czyli nalezy odizolowac proszek zelaza klejem taka jak to pokazał.

• 3 tygodnie później...

Witam

przeczytałem cały ten wątek i mam pytanko - czy forumowicze nadal potwierdzają zalety kabelka stworzonego na początku tego wątku? Warto go sobie zrobić?

Czy "technika" poszła dalej i lepiej "zbudować" jakiś inny, albo okazało się, że ten z RK50 jednak taki świetny nie jest?

pozdro

• 1 rok później...

Wątek już prawie umarł, a ja jeszcze sieciówki nie mam. Mój pomysł z kablem podtynkowym był do d..y. Nie zrozumiałem jaka jest zasada działania kabla sieciowego. W odróżnieniu od kabli głośnikowych, które to mają mieć pomijalny wpływ na prąd, sieciówki maja być elementem filtrującym, a nie przedłużeniem kabla podtynkowego.

Ruskie druty z początku wątku są już nieaktualne. I co teraz?

Taki mam plan: Kupię kable JANTZEN SOLID CORE FULL RANGE BI-WIRE SPEAKER CABLE OFC 6N 2*17AWG+2*20AWG i go wybebeszę. Będą to druty z czyściutkiej miedzi w polietylenowej izolacji. Zatem owinę każdego z osobna druta dodatkowo taśmą teflonową (dla bezpieczeństwa -wysokie napięcie). Potem owinę każdego druta taśmą aluminiową. Potem wezmę 2 sztuki 1 mm na live 2 sztuki 1 mm na neutral, 2 sztuki 0,5 mm na ziemię. Od strony wtyczki do gniazda połączę ekrany z bolcem. Jako że aluminium się nie polutuje to okręcę każdy taki drut w aluminium dodatkowo teflonem wraz w pocynowanym drutem z miedzi, który to swoją powierzchnią stykać będzie się z aluminium (sądzę że 10-15 cm wystarczy). Na końcu plecionka.

Oczekuję że to zagra. Wyjdzie mnie to z wtykami koło 80 zł za metr sieciówki. Efekt opiszę za trzy tygodnie.

Ja swoj jasno grajacy CD okielznalem przez szeregowe spiecie trzech kabli: #1 zwykly chinski kabel IEC, #2 przewod od UPS z koncowkami IEC C13/IEC C14, #3 drugi przewod od UPS z koncowkami IEC C13/IEC C14. Ten "sznur" wpialem w moje szeregowo spiete trzy listwy zasilajace. Takie kablowe monstrum z duza iloscia lacznikow wtyczkowych ma zapewne duza rezystancje.

Dzwiek rozni sie np. wtedy gdy sie wypnie jeden z przewodow UPS-owych IEC C13/IEC C14.

W moim systemie slysze wyrazna zmiane sceny na lepsze, kiedy rezystancja "sznura" wzrasta.

Mam dwa pytania do ludzi ktorzy sa z pradem "zapanbrat":

1. Jak zmienia sie praca odtwarzacza, gdy prad dostarczany z sieci przebiega przez przewody o wysokiej rezystancji w stosunku do przewodow tej samej dlugosci, ale o niskiej rezystancji ? Co sie dzieje z ukladami cyfrowki i analogowki ?

2. Czy podobne efekty zmiany charakterystyki pasma mozna otrzymac wpinajac w tor sygnalu rezystor o jakiejs wartosci ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Czy jest zwiazek miedzy ukladem elektronicznym przystosowanym do napiecia 230V i faktycznym napieciem 240V, a zwiekszaniem rezystancji przewodu zasilajacego ?

Mam na mysli to czy jesli uklad elektroniczny testowano i strojono przy napieciu 230V, to jak zmieniaja sie parametry tego ukladu przy wiekszym i mniejszym napieciu ?

Rozumiem ze odchylki sa akceptowalne przez uklad i uklad dziala poprawnie.

Ale czy parametry zmiany napiecia np. na wyzsze wplywaja na dzwiek w jakis okreslony sposob ?

I czy kiedy parametry ukladu zmieniaja sie pod wplywem wyzszego napiecia, to doprowadzenie napiecia przez przewod o wyzszej rezystancji niz w testach prodducenta powoduje zmiany o jakims konkretnym charakterze ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Dajcie wreszcie spokój tej rezystancji. Jak będzie większe napięcie doprowadzone do np CD to więcej ciepła się odłoży na stabilizatorach napięcia. Raczej nic to nie ma do jakości odtwarzania. A rezystancja kabla też nic nie ma do rzeczy.

Sam kabel ma być filtrem redukującym szumy z sieci energetycznej, a nie zmieniać napięcie. Jak zrobić kabel który filtruje to co trzeba? O tym jest właśnie w tym wątku.

>kolczas

Jestem elektrycznym i elektronicznym laikiem. Dlatego zadaje tutaj pytania, ktorymi chce wyjasnic od strony fachowej zaobserwowane efekty.

W zakladce Stereo i na Bocznicy wszystkie watki o kablach zasilajacych polaryzuja sie wokol stwierdzenia "Czy kable graja". Zrobilem wlasne testy z ktorych wynika, ze moga znaczaco korygowac gorna czesc pasma dzwiekowego, czyli dzialaja w efekcie jak filtr dolnoprzepustowy.

Takze w tych spolaryzowanych dyskusjach jest mowa o tym ze to tylko drut i ma przeniesc te 50Hz i nic poza tym.

Kiedy piszesz ze ma filtrowac smieci, to prosze wyjasnij co sie dzieje od strony elektrycznej i fizycznej w kablu ze odfiltrowuje smieci. I jakie sa roznice w wielkosci odfiltrowanej kiedy stosuje sie przewody roznych przekrojow i geometrii ?

Pisze o rezystancji, poniewaz laczylem swoj CD przez bardzo duza ilosc wpietych szeregowo kabli: trzy listwy filtrujace/zasilajace i dalej dwa kable od UPS i na koncu standardowy kabel zasilajacy IEC. Masa wtyczek, w kazdym styku polaczeniowych jakas rezystancja przejscia na styku wtyczek.

EDIT

Dodatkowo listwy i kable nie byly w ogole ekranowane.

/EDIT

I dzwiek z krzykliwego sie uspokoil, uprzestrzennil.

Dlatego chce wyjasnic co sie dzieje od strony czysto elektrycznej, bo to mi ulatwi analize tego co moge zrobic w swoim systemie z kablami zasilajacymi.

Padalo na audiostereo.pl miedzy innymi stwierdzenie, ze komus dopiero 5m biezacych kabla zasilajacego "ulozylo" system.

U mnie w konfiguracji ktora opisalem jest prawie 9m przewodu.

Rozumiem ze ma tu wplyw pojemnosc.

Ale mnie interesuje sparametryzowanie zaleznosci.

Np. ze trzeba uzyc dlugiego przewodu o malym przekroju, albo krotkiego o duzym przekroju, bo wtedy zachodzi to i to.

Np. czy wspomniane przez Ciebie szumy z sieci elektrycznej sa skuteczniej filtrowane prze kabel o duzej pojemnosci, czy poprostu ekranowany, czy o mniejszej rezystancji, itp.

EDIT

I jeszcze w kwestii tych kabli 9m ktore opisalem.

CD ma wylutowany oryginalny przewod dwuzylowy, gdzie nie bylo przewodu PE.

Jest w II klasie ochronnosci.

Wmontowano gniazdo IEC, ale bolec PE od strony CD nie ma polaczenia.

Czyli ta linia 9m kabli zasilajacych posiada trzeci przewod podlaczony od strony gniazdka, ktory indukuje z fazowym i neutralnym.

I ten przewod nie ma fizycznego polaczenia od strony CD.

Jaki zatem wplyw na filtrowanie smieci czy filtrowanie dolnoprzepustowe ma ten trzeci przewod PE ?

I w jaki spsob zastosowanie kabli dwuzylowych w miejsce trzyzylowych zmieni parametry filtrowania smieci przez taki kabel ?

/EDIT

>Krzysiek71

No ja akurat też elektrykiem nie jestem. O sieciówkach całkiem niedawno nie wiedziałem nic. Teraz wiem niewiele więcej. Na forum o kablach sieciowych jest niewiele, bo ludzie 90% treści zamieszanych przeznaczają na podważanie swojego rozumu.

W tym temacie całkiem niedawno sądząc że kabel sieciowy ma być idealnym przewodnikiem wpadłem na pomysł by zastosować krótki kabel podtynkowy taki sam jak w ścianie. W takim zastosowaniu nie ma żadnej wnoszonej zmiany w stosunku do prądu w ścianie, zatem dostaję prąd idealnie zgodny z tym w ścianie. Wydawałoby się że to super pomysł (coś jak wyeliminowanie kabla sieciowego). I co? Niestety nie grało. Różnica do kabla komputerowego żadna, albo prawie żadna, a jeśli już to nawet na minus. Parę osób sprawdziło też i wszyscy stwierdzili że to zły pomysł. Wynika więc z tego że prąd w ścianie nie jest ideałem a sieciówka ma jednak coś w nim zmienić. Problem w tym że chyba nie wszystko nie wiadomo, najlepsi producenci utajniają swoje najciekawsze wynalazki w tej dziedzinie.

Kiedyś robiłem eksperymenty z długim i cienkim kablem przedłużacza. Różnicę było słychać silnie, ale to było pogorszenie. Z tym że ja nie miałem dźwięku krzykliwego. To połączenie zamulało silnie. A może skoro Twój CD się darł i go kablami zamuliłeś, likwidując krzykliwość zlikwidowałeś dynamikę i nałożyłeś kocyk na dźwięk. W konsekwencji polepszyłeś dźwięk, ale jakby pozornie, bo pozbyłeś się potencjału który można było wykorzystać. W tym przypadku to mi się bardziej zdaje że działania powinieneś skierować w modyfikację CD - żeby się nie wydzierał (pewnie kondensatory dałeś ostre).

Co już wiem?

Wiem że kabel powinien być gruby, wiem że to wpływa na dynamikę i walnięcie. Czemu? A nie wiem.

Wiem że zwykle lepiej gra w sieciowym solid core niż linka. Czemu - nie wiem.

Wiem że ważna jest czystość przewodnika. Miedź 5N 6N lub srebro 4N. Czemu nie wiem. A może wiem, bo może właśnie te mikro szumy powstające podczas przepływu prądu pomiędzy kryształami metalu przenoszą się przez transformator i zasilacz do prądów w urządzeniu. To samo tyczy się linki, prawie każdy wie że w lince prąd sobie łazi pomiędzy drutami, szumi coś tam indukuje. Linkę bardzo słychać w kablach głośnikowych. Tak wiele w wątku o Gainclonie pisano o kablowych wymaganiach jakościowych drutów pomiędzy zasilaczem a końcówką mocy, chyba nie bez powodów, bo brudna i słaba miedź szumi jak rezystor.

Wiem że unikać łączenia PE we wtyku IEC. Dlaczego? Być może dlatego co pisze w artykule na stronie Audiomatus. Piszą tam że prąd powrotny (masa) w interkonektach woli sobie płynąć po części przez kable sieciowe, gdy obudowa urządzenia połączona z masą jest uziemiona, np. przez wredną tanią linkę beztlenową kablu komputowym.

Wiem że ma być ekran na kablu. Dlaczego? Przede wszystkim pojemność, spora część syfu wysokiej częstotliwości odpływa sobie wtedy z ekranu do ziemi i jest filtrowanie. Wielu twierdzi że brak ekranu powoduje sianie na kable obok np. interkonekty (w te teorię za bardzo nie ufam, bo w ścianach jest pełno kabli i itak siałyby gdyby siały. A jeszcze brak ekranu może powodować że indukują się kolejne szumy na kablu z eteru?

Wiem że ekran ma być możliwie blisko przewodnika. Dlaczego? Pewnie zwiększa to pojemność.

Wiem że najlepiej ekranować każdą żyłę osobno. Dlaczego? Bo powierzchnia ekranu i pojemność wzrasta. A jeszcze bardziej wzrasta gdy damy kabel więcej żyłowy i każdy w ekranie.

Wiem że można też spróbować z rdzeniem ferrytowym, on też zatrzymuje przepływ szumów w kablu (pewnie jakiś tam innych szumów niż te na które działa ekran.

Wiem że coś tam wpływa geometria - skręcanie kabli np w warkocze, to chyba po części jest związane z wzajemnym ekranowaniem się żył.

Wiem też że im wyższej klasy sprzęt tym bardziej warto pchać się w dobre sieciówki, co nie znaczy że na kiepskim sprzęcie nie słychać różnicy.

Słychać, tylko śmiem twierdzić, że w niskim budżecie naprawdę trudno stwierdzić czy dany kabel wnosi zmianę pozytywną czy negatywną (np. wielokrotnie wspominany tu gdzieś Lapp Kabel - tego kabla raczej nie fundują sobie posiadacze Hi-End-u, a jeśli, to wyzywają na niego niemiłosiernie).

Więcej już nie nie wiem.

>kolczas

Duzo razy wymieniles wplyw wzrastajacej pojemnosci ekranu.

Czy wiesz jak to wplywa na eliminacje szumow ?

Twoja wypowiedz jest niestety obarczona bledami i chyba nieco bladzisz jak ja.

Chocby w tym ze napisales ze Audiomatus zaleca odlaczanie przewodu PE od strony wtyku IEC.

O ile ja doczytalem pana Matusiaka, to on nic takiego nie napisal.

Przewody PE powinno sie bezwzglednie laczyc jesli tak zaprojektowano urzadzenie.

Ma to zapobiec porazeniu pradem ale takze odprowadza ladunki zbierajace sie na obudowie, ktora jest takze ekranem urzadzenia audio.

Co do jednego sie zgadzam. Zamulilem nieco swoj system i przytlumilem krzykacza.

Da sie to nawet regulowac wpinaniem przewodow w rozne listwy i wypinajac np. jeden przewod UPS-owy.

To taka zabawa z filtrowaniem do konkretnych plyt. Ciekawe doswiadczenie.

>Twoja wypowiedz jest niestety obarczona bledami i chyba nieco bladzisz jak ja.

>Chocby w tym ze napisales ze Audiomatus zaleca odlaczanie przewodu PE od strony >wtyku IEC.

No może nie do końca precyzyjnie się wyraziłem. Nie miałem na myśli że Audiomatus zaleca odłączać, lecz to że z Artykułu można dowidzieć się o tym że sygnał lubi wędrować po sieciówkach i to słychać. Niepodłączanie zaleca zupełnie kto inny, mając w nosie przepisy bezpieczeństwa. Swoja drogą z artykułu Audiomatusa wynikałoby ze dla urządzeń z niepodłączoną masą do uziemienia kabel sieciowy nie ma już wpływu na brzmienie. A to nieprawda, oni opisali tylko jedno zjawisko, a gdzie reszta...

A w ogóle to czemu tak zależy Ci fizyce tych zjawisk? A już na pewno nikt Ci nie przedstawi ilościowo funkcji ludzkiej percepcji dźwięków muzycznych w odniesieniu do procentu oczyszczenia prądu. Nie ważniejsze jest wiedzieć jak to zrobić, po to by móc sobie sieciówkę samemu ukręcić?

> Duzo razy wymieniles wplyw wzrastajacej pojemnosci ekranu.

> Czy wiesz jak to wplywa na eliminacje szumow ?

Nie jestem teoretykiem właśnie, ale domyślam że analogiczne jak kondensator w zasilaczu. Prądy o wysokiej częstotliwości przez kondensator płyną do ziemi.

> Ma to zapobiec porazeniu pradem ale takze odprowadza ladunki zbierajace sie na > obudowie, ktora jest takze ekranem urzadzenia audio.

Na mój gust wystarczy gdy ładunki z obudowy odprowadzane są do masy urządzenia, a jak dodatkowo lecą do ziemi to może być kłopot. Ale to już inna tematyka.

Swoja drogą z artykułu Audiomatusa wynikałoby ze dla urządzeń z niepodłączoną masą do uziemienia kabel sieciowy nie ma

już wpływu na brzmienie. A to nieprawda, oni opisali tylko jedno zjawisko, a gdzie reszta...

Ja z tego artykulu zrozumialem ze opisane zostaly przyczyny i metody marginalizacji wplywu sieciowki z podlaczonym PE i petlami mas.

Nie bylo tam opisanych zjawisk wystepujacych przy braku polaczenia z PE wlasnie dlatego ze nie wprowadza to brumienia zwiazanego z petla masy.

A w ogóle to czemu tak zależy Ci fizyce tych zjawisk? A już na pewno nikt Ci nie przedstawi ilościowo funkcji ludzkiej percepcji dźwięków muzycznych w odniesieniu do procentu oczyszczenia prądu. Nie ważniejsze jest wiedzieć jak to zrobić, po to by móc sobie sieciówkę samemu ukręcić?

Nie zalezy mi na fizyce od strony szczegolowosci parametrow i pomiarow, tylko na tym aby uogolnic sposob postepowania przy doborze przewodow do kabla zasilajacego. Juz czesciowo dales takie wskazowki np. ze pojemnosc ekranu powinna byc duza, bo to dziala jak kondensator i odprowadza smieci do masy.

Nie jestem teoretykiem właśnie, ale domyślam że analogiczne jak kondensator w zasilaczu. Prądy o wysokiej częstotliwości przez kondensator płyną do ziemi.

A to dobrze bylo by potwierdzic u teoretykow.

> pojemnosc ekranu powinna byc duza, bo to dziala jak kondensator i odprowadza

> smieci do masy.

Nie masy a ziemi, a to może stanowić być dość istotny szczegół, to że pozbywamy się śmieci właśnie (poza) przed masą urządzeń audio. Nawet jeśli PE jest podłączone no masy urządzenia we wtyczce IEC, to ekran jest podłączony wyłącznie do strony wtyku w ścianie.

Teoretyczny dowód przydałby się tych posądzają kablowców o obłęd. Z pewnością takie badania ktoś ma. Można przecież zasilać urządzenia z jakiś generatorów prądu zmiennego, akumulatorów itp. można podawać szum na zasilanie i coś tam mierzyć, choć nie wiem czy precyzja pomiarowa i metodologia takich badań może być doskonalsza od fenomenalnej przecież percepcji dźwięku zdrowego na uszy człowieka.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

...nie wiem jak wam to wytlumaczyc czego trzeba sluchac....to nie tak jakby patrzec przez lupe...jak gra to sie czuje calym cialem.. to takie olsnienie ...to tak jak spotkac ta przeznaczona osobe ..to sie wie ....

• Użytkownicy+

Wątek wyczyszczony, proszę o pisanie na temat. Wpisy nie na temat, przeniesione są tu -

Ukryta Zawartość

Robert

Ukryta Zawartość

...nie wiem jak wam to wytlumaczyc czego trzeba sluchac....to nie tak jakby patrzec przez lupe...jak gra to sie czuje calym cialem.. to takie olsnienie ...to tak jak spotkac ta przeznaczona osobe ..to sie wie ....

Nie pisz co jest na koncu, bo w tej dyskusji zakladamy ze wiemy co ma byc na koncu.

Jesli takis madry, to napisz jak dojsc w aspekcie kabli zasilajacych ale niefirmowych, do zaznaczonego przez Ciebie efektu koncowego.

Przekrój żył ma znaczenie tylko na spadek napięcia.... W sieci raz można mieć 230, raz 227 innym razem 235. Zależnie od pory dnia. Teoretycznie można mieć nawet 210-250 i to jest norma!

Jakie teraz ma znaczenie 3x2,5 czy 3x1,5 czy 3x4,0?

2m sieciówki DIY przy obciążeniu 1A i 10A (jako ekstremum):

1,5mm2 -> 1A spadek < 0,1V, 10A spadek < 0,5V

2,5mm2 -> 1A spadek < 0,1V, 10A spadek < 0,2V

4,0mm2 -> 1A spadek < 0,1V, 10A spadek < 0,1V

Jakie to ma znaczenie wobec tolerancji nowych urządzeń rzędu +/- 23V i starszych rzędu +/- 11V?

Można w kabel pakować nawet czyste srebro i niewiele to zmieni. DIY jest fajne. Sam zrobię sobie takowy ale tylko i wyłącznie ze względów spaczonej estetyki. Bo tego typu kable i tak nie są nigdy na widoku. Z tym że niech nikt nie pieprzy głupot że kabel sieciowy gra.... Bo to tak jakby ktoś ostatnio na tym forum stwierdził że ma lepsze kolory w TV po zmianie kabla zasilania (sic!).

Jeśli ktoś twierdzi że jednak 2 metry kabla zasilającego ma znaczenie na linii gniazdko sprzęt to bardzo proszę o link do porównania względem zwykłego kabla. Może po prostu nie udało mi się nigdy na takie porównanie natrafić zwłaszcza na stronach producentów takowych. A jeśli słychać to zmiany w pomiarze powinny wychodzić jak na dłoni. Z miłą chęcią uwzględniłbym je i dorzucił jako poprawki we własnym DIY.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

>bravo32

Niestety Twoje wymaganie - aby ci ktorzy pisza o zauwazalnym wplywie sieciowek na dzwiek wskazywali badania czy udowadniali cos co slysza - jest naduzyciem.

Zadna ze stron dyskusji nigdy w ten sposob nie dojdzie do konsensusu.

Czy nie latwiej bylo by aby kazdy z niedowiarkow wykazal odrobine checi i sam sprawdzil jak to dziala ?

Mozesz latwo i tanio to sprawdzic.

Zdobadz jeden lub dwa kable IEC C14, czyli przedluzacze do przewodow IEC.

Wpinaj je, jeden lub dwa dodatkowo. Roznice w brzmieniu musisz uslyszec chocby jako degradacje brzmienia.

Wepnij to i w CD i we wzmacniacz.

Ja w tej chwili mam wpiete trzy takie przewody, po jednym w monitorach i jeden w CD.

Moja zona zapytala mnie co zrobilem, a ja do niej "a co slyszysz ? lepiej, gorzej ?". Ona mi na to ze lepiej.

Wlasnie bardzo ciekawym doswiadczeniem jest wpinanie przedluzaczy IEC, bo sa relatywnie tanie do eksperymentu, a zmiane slychac bardzo wyraznie.

I wtedy mozesz dalej zastanowic sie "czy jednak 2 metry kabla zasilającego ma znaczenie na linii gniazdko sprzęt".

Niedawno testowalem sieciowke Furutech FP-314Ag o dlugosci 1,5m.

W jednej z konfiguracji dzwiek zmienil sie na taki jak by to byla mocna koncowka lampowa.

Bas byl tak silny i dynamiczny, ze nawet stwierdzilem ze taki bas mi nie pasuje.

W efekcie zakupilem ten kabel, bo w roznych zestawieniach zachowuje sie bardzo ciekawie.

Raz jest lekkim ocieplaczem, raz robi opisana wyzej basowa podstawe, raz niesamowicie umuzykalnia przekaz. Zaleznie od pozostalych elementow zestawienia w torze.

Dla mnie ten kabel jest na tyle ciekawy jak posiadany przeze mnie IC VdH The Second.

Systemu zestawionego z tym kablem bedzie mozna zawsze posluchac z satysfakcja.

@bravo32

Chcesz dowodów wpływu sieciówki na dźwięk sprzętu - sam zrób sobie porównanie kilku kabli. Oczywiście muszą być spełnione co najmniej 2 warunki:

1. Sprzęt musi być wystarczająco wysokiej klasy, żeby dało się na nim uchwycić najmniejsze niuanse.

2. Trzeba mieć wystarczająco wytrenowany słuch, żeby wyczuwać subtelne zmiany w dźwięku.

Krzysiek71: Przypominam że za rozmawianie o "testach ABX" karane jest przenoszeniem wypowiedzi na Bocznicę ;-) Szczegóły u Paltona.

Niestety Twoje wymaganie - aby ci ktorzy pisza o zauwazalnym wplywie sieciowek na dzwiek wskazywali badania czy udowadniali cos co slysza - jest naduzyciem.

Zadna ze stron dyskusji nigdy w ten sposob nie dojdzie do konsensusu.

Jakie wymagania? Prosta prośba o linki do testów.... Jeśli jest coś na rzeczy to z przyjemnością uwzględnię to przy wykonaniu własnego DIY.

Czy nie latwiej bylo by aby kazdy z niedowiarkow wykazal odrobine checi i sam sprawdzil jak to dziala ?

Mozesz latwo i tanio to sprawdzic.

.....

To znaczy co? Mam kupić 10 czy 20 odcinków 2metrowych YCY 3x2,5mm i je porównywać? Pomijam już wrażenia żony. Założę się że standardowo usłyszała już różnicę będąc w kuchni i przybiegła zapytać co zrobiłeś.... :-) Przecież to już jest śmieszne do bólu....

Polecam przejrzeć dwa tematy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

Ukryta Zawartość

Sugestia i autosugestia są potężne....

Niedawno testowalem sieciowke Furutech FP-314Ag o dlugosci 1,5m.

W jednej z konfiguracji dzwiek zmienil sie na taki jak by to byla mocna koncowka lampowa.

Bas byl tak silny i dynamiczny, ze nawet stwierdzilem ze taki bas mi nie pasuje.

W efekcie zakupilem ten kabel, bo w roznych zestawieniach zachowuje sie bardzo ciekawie.

....

Takie rzeczy muszą wyjść w pierwszym lepszym pomiarze! :-) Gdybym tylko znalazł jakieś wyniki porównań innych niż opierające się na odsłuchach.... Z miłą chęcią zastanowiłbym się nad zakupem lub sprawdził co w tej sieciówce było takiego co wzmocniło w opisany przez ciebie bas. Może nawet udałoby się to zaimplementować w DIY. Do amplitunera będzie jak znalazł! :-) No ale na stronie producenta jedyna informacja to to że żyły są 3x1,82mm2.... Uhm.... Ja mam w planach 3x2,5mm2. Elektrycznie mój będzie lepszy w mikro skali i przy planowanych obciążeniach (bo przy większych obciążeniach mój byłby jeszcze lepszy).

Aconitum: Co prawda było już o tym ale raz jeszcze w kwestii wycieczek odnośnie posiadanego sprzętu i jego możliwości:

Piszemy prośbę do użytkownika Bum1234 o 2 próbki do określenia w nich sygnału 1khz sinus na poziomie -60dB. Wyniki z odsłuchów odsyłamy Bumowi (i nie publikujemy swoich trafień na forum) który powie ci czy myliłeś się czy nie. Jeśli się trafi to można się przyznać do tego publicznie. Jeśli się trafi cokolwiek można pochwalić się swoim wynikiem na forum (bez podawania prawidłowych odpowiedzi aby nie zabierać zabawy innym). I dopiero wtedy jeśli uda ci się być lepszym od kogokolwiek innego to wtedy możesz wobec tej osoby podnosić argumenty na temat lepszej czy gorszej konfiguracji sprzętowej. Bez wdawania się w szczegółowe opisy posiadanych klocków.

Słuch jak i wzrok mam idealny. Nawet jak na swój wiek. Na posiadanym sprzęcie także potrafię usłyszeć bardzo dużo. Ciekaw jestem czy masz tak samo.... I czy tak samo mają wszyscy którzy zaklinają się że coś słyszą wbrew logice i faktom. Takie "auto-testy" jak sample Buma które można przeprowadzić na sobie w domu uczą pokory co do swoich możliwości i odniesionych wrażeń.... No i można siebie nawzajem porównać. Kto słyszy mniej a kto więcej. Bez rozdrabniania się na wszelkie czynniki czy powody lepszego czy gorszego "słyszenia".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pr1nce: Wysłałeś swoje trafienia co do sekundy do Bum1234? Jeśli tak to wrzuć otrzymany wynik (może być 0%, 25%, 50%, 75% lub 100%).

Pisałem po co takie auto testy. Mogą odrzucić na bok argumenty w postaci "trzeba mieć sprzęt wysokiej (ogromna niewiadoma nie do doprecyzowania) klasy aby usłyszeć wpływ kabla zasilania" lub "trzeba mieć lepsze uszy".

PS. Bardzo się cieszę że chciało ci się przetestować samego siebie.

Jako tako (temat ciekawostka) jestem dosć mocnym sceptykiem do sensu montowania i używania nie wiadomo jakich sieciówek.

Ale będąc ostatnio w jednym z sklepów przeżyłem dziwny szok od systemu odpięte zostały kable pewnej japońskiej firmy, i faktycznie dzwięk się pogorszył (nie tragicznie ale pogorszył). Nie było by w tym nic dziwnego jakbym wiedział ze podłączone są kabelki sieciowe za 10 KPLN ale nie wiedziałem dowiedziałem sie o tym dopiero po tym jak zostały odłączone i podłączone słabsze ... tzn za 4000 PLN :) dziwne dziwne myślałem ze to jakiś numerek sztuczka ... mam teraz plana zdobyć te kable - pożyczyć i przesterować owe cuda (nie po ty by kupić) ale temat jest ... do wyjaśnienia .... :)

Chciałbym złożyć sieciówkę 2m w granicach powiedzmy 200-250zł. Czy wtyki Balsa i Schurtera wystarczą, czy warto bawić się w powiedzmy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? Jaki kabelek najlepiej byłoby użyć aby zmieścić się w podanym przedziale cenowym? (do dyspozycji sklepy internetowe, allegro oraz Nomi + ew jakieś sklepy elektroniczne na mieście). Czy warto dodać pierścień ferrytowy? Jak widać Nadzik ma gniazdo bez uziemienia, czy końcówka IEC będzie tu odpowiednią opcją (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wtyczka Oyaide IEC C-037 kosztuje (w zależności od sklepu) ok. 100$, więc parka P-037e + IEC C-037 za 125 zł, to super okazja, albo podróbka. Osobiście stawiam na to drugie:)

Na ebayu te same wtyki kosztuja coś koło 50 PLN za parę

Ukryta Zawartość

koło oryginału to nawet nie leżało

Ukryta Zawartość

Miałem chęć z czystej ciekawości porównać wtyczki sieciowe podróbki Oyaide ciemnoczerwone z allegro kontra wtyczki jakie zakłada się do sieciówek za około 150 na allegro.Kabelkiem był furutech fp-314.Ku mojemu ogromnemu zaskoczeniu dźwięk bardzo się różnił.Furutech na tych Oyaide pokazał że warto wpiąć go do wzmacniacza i gra to lepiej niż na kabelku który dostajemy przy zakupie wzmacniacza. Natomiast gdy na furutecha założyłem tanie wtyczki zrobiła się lekka masakra.Wysokie zrobiły się chropowate i szkliste a bas gumowaty i taki jakiś zlewający.Muzyka jakoś straciła . Trochę to dziwne bo to tylko wtyczki na kablu sieciowym .

No więc, ma ktoś przepis na przyzwoitą sieciówkę z dostępnych na naszym rynku komponentów? Od czasu założenia wątku może pojawiło się coś wartego uwagi? Poza tym 50zł za ucięcie dowolnej długości to troszkę średnio fajna sprawa. Może kabelek Supry na metry albo Viablue?

Lux666: Wtyki 16A i kabel 3 żyłowy YDY 2,5mm2 w dobrej izolacji. To najlepsze co możesz podłączyć pomiędzy sprzętem a gniazdkiem w ścianie o ile masz instalacje TNS. Cała reszta to dekoracja i trzeba o tym pamiętać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.