Skocz do zawartości
IGNORED

Zwory czy bi-wire ?

wa-lo-dia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy taka lutownica bedzie OK?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dobre rezultaty daje zmiana okablowania wewnątrz kolumn na takie same jak między kolumnami a wzmacniaczem. Te wsuwki to żałosne i nie poważne traktowanie klienta. W szczególności przy droższych konstrukcjach.

z tymi zworami to rzeczywiście jest sporo bałaganu

pry różnych konfiguracjach tj:

-same zwory fabryczne

- z kabla głośnikowego - posrebrzany[któtsze dłużse itp

posiadam konfigurację która chyba mi najbardziej odpowiada:

-mianowicie do fabrycznych zwor przylutowałem w dogodnym miejscu

odcinki- intekonektu beztlenowa miedż -sama żyła

i tutaj kolejne dylematy - odchylone - ,przyklapniete do zwor -

, ale przyklapniete do zwor właśnie mi bardzo odpowiada

dżwięk bez bałaganu. naturalność

powietrze co swiadczy o neutralności , bas też ok

- wniosek - widocznie wpływ różnych materiałów o określonej

konfiguracji nawet na tym krótkim ale jak widać bardzo czułym odcinku

ma niebywałe znaczenie

a jk ktoś wcześniej napisał uszy są najlepszym miernikiem

czyli frazeologia teorii i praktyki

pozdrawiam

Ponawiam pytanie:

Czy taka lutownica jest dobra:

Ukryta Zawartość

Ma ona w przyszlosci byc uzywana do "powazniejszych" prac - np. przelutwywanie op-ampow. Czy moze byc cos takiego, czy warto zaiwestwoac w drozszy sprzet?

Jakiej temperatury uzywac do lutowania?

Zamierzam uzyc cyny Audionova z 5% dodatkiem srebra.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Może być !

Wystrzegaj się lutownic ze światełkiem , te zdradliwe urządzenia naświetlają połączenia lutowane , a potem niektórzy się dziwią , że "im brumi".

Termostatu nie potrzebujesz , temperature kolby sprawdź łokciem ( tak jak mama sprawdała temperature wody przed twoją kąpielą ) -jeśli nie poczujesz swądu palonej skóry - jest ok, możesz lutować.

A w nadchodzącym Nowym Roku 2007 , życzę Ci trochę więcej wiary w swój intelekt :)

wiara w moj intelekt jest nieskonczona :-)

Nie rozumiem intencji Twego wpisu. Jestem laikiem w temacie precyzyjnego lutowania, stad tez zadalem pytanie. Ponoc temperatura grota ma istotne znaczenie dla jakosci lutow, a takaz ustawia sie odpowiednia lutownica. Jako, ze na tym sie nie znam, zadalem pytanie - w koncu od tego jest forum, czyz nie?

Ja Ci zycze w nadchodzacym roku wiecej zyczliwosci i mniej fustracji w zyciu. Nie zamierzam wchodzic w dalsza dyskusje na ten temat, choc czasem zastanawiem sie nad psychologicznym podlozem dzialan wszelkich "antykablarzy", zlosliwcow, "templariuszy jedynej slusznej wiary" itp...

Morven

Tu możesz kupić porządną cynę ( wydajna i sprawdzona ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

"Ja nie stwierdziłem różnicy pomiędzy bi-wiringiem i pojedynczym okablowaniem, ale próby były czynione na kablach średniej klasy w granicach 2-3 tys a zatem plus dla pojedynczych kabli. Natomiast intensywnie porównywałem zwory i stwierdziłem że ich użycie ogranicza dzwiek i dotyczy to również zworów najwyższej klasy. Słychać to szczególnie na dobrym okablowaniu kiedy raz zapnie się bezpośrednio kable do głośników wysotonowych i zwory z góry w dół a potem na odwrót. Słychać wtedy różnice w zakresach które najpierw były bezpośrednio napędzane przez kable a potem poprzez zwory. Nieporównywalnie lepszy efekt otrzymuje się przez złączenie sekcji w głośnikach - różnica jest tym większa im gorsze były zwory."

czy to znaczy ze zamiast zwor, ktore sa fabrycznie dolaczone do kolumn, moge przeprowadzic kabel glosnikowy, ktory polaczy sekcje zamiast zwor ?

jestem noga z fizyki, elektryki, a nie che czegos zepsuc :)

napisales zeby zamiast b-wiringu zrobic zwory z kabla glosnikowego, a ja chcialbym sie dowiedziec czy musialbym robic zwory z kabla, czy po prostu przeprowadzic kabel przez obie sekcje.

mam wrazenie ze to jedno i to samo, ale chce sie upewnic.

• 2 lata później...

Czy w spzęcie budżetowym, przykładowo SOny klasy ES lub QS warto stosować Bi-Wire przy użyciu kabla klasy Procab lub Klotz jeżeli kolumny są do tego przystosowane?

Czy może Bi-Wire to chwyt marketingowy i w sredniej klasy kolumnach niema to żadnego znaczenia czy bi-wire czy zworka czy kabel przeprowadzony zamiast zworek?

Pytam bo sporo kolumn wysokiej klasy za kiladziesiat tysiecy zl nie posiada terminali do bi-wire.

a ja mam inne pytanie.. majac zwory wpiete w kolumne jak podlaczcie kalbe glosnikowe.. na dolne zaciski i ida do wysokiej sekcji zworami, na gorze i ida zworami do niskiej sekcji czy na ukos... czyli jeden kabel glosnikowy na dolna sekcje a drugi na gorna sekcje?

Ja mam od jakiegos czasu na dole, wczesniej miałem przez dłuższy czas minus-na dole i plus na górze.

Róznice są słyszalne. Przedtem za dużo było przełomu środka z góra, teraz jest tak jak chciałem czyli sprawiedliwie ;) - Wszystko jednak zależy jakiej jakości jest zwora i kabel główny.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Uzywałem 4 x 15 cm Siltecha ale zmieniłem na Audionovę. Myślę o Tara Labs. Póki co wystarcza to co jest. Najlepiej by było pociągnąć głosnikowe przez obie dziury ale szkoda mi firmowej konfekcji Tary.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Redaktorzy

na logikę - najlepiej zwory wykonać z takiego samego przewodu jak mamy kable głośnikowe, a w praktyce z reguły jest tak, że zwory robimy z tego na co możemy sobie finansowo pozwolić. Im bardziej "przeinwestujemy" tym dłużej nam posłużą ;-) Zresztą czasami posiadanych w danej chwili przewodów nie sprzedają na metry - nie oferują firmowych zworek

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

u mnie się sprawdzają zwory Chord Signature. Kosztowały mnie 48 funtów. Kolega kupił w UK i wysłał przy okazji paczką. U nas oficjalnie 2x więcej :)

Polecam: delikatna poprawa klarowności jest.

????

Aconitum

11 Lut 2010, 12:30

Ja zrezygnowałem ze zworek. Wewnątrz kolumn przelutowałem kable do jednego terminala.

I TAK SIĘ POWINNO TO ROBIC!!!! A NIE WYDAWAC KASE NA CORAZ TO INNE ZŁĄCZA I GŁOWIC SIĘ CZYM I JAK TO POŁACZYC ZEBY BYLO LEPIEJ.

Proponuje zalożyc jeszcze jeden watek np. REFERENCYJNE ZWORY-KONIEC POSZUKIWAŃ

Ponoć dobranie idealne kabli głośnikowych to jak wygrana 6 -tka w Toto-lotka..

Porządne zwory czy dołożenie kolejnych metrów bieżących do systemu ? Bardzo długo miałem zwory i dodatkowo kabel srebro -silver sound równolegle połączony wraz z grubszym 2x6mm2 -może to głupio wyglądało ale za to dzwięk był nie do pobicia..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.