Skocz do zawartości
IGNORED

wyprzedaż projektorów !

KOpyt25

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/30191-wyprzeda%C5%BC-projektor%C3%B3w/

Czepiacie się człowieka... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

z tych projektorów optoma h79 jest bardzo dobra, tyle, że 13.5 tys.zł to niemało,

ja mogę załatwić nowego mitsubishi HC3100 z zapasową lampą (!!!!!) sporo taniej. Projektor poprostu rewelacyjny, Dark Chip 3 z kołem 5x, już starszy HC3000 na Dark Chip 2 i kole 4x jest znacznie lepszym projektorem od Panasonica PT-AE1000 (który ma gorszy detal, czerń i shadow detail..., te 2 ostatnie aspekty są cholernie ważne, ale trzeba je rozpatrywać łącznie, bowiem czerń może być czarna, jak np. w nowszych lcd, ale ciemne obszary pomijają tam mnóstwo informacji !).

Zdjęcia z review:

po lewej starsze mitsubishi HC3000 na Dark Chip2, po prawej najnowszy Panasonic PT-AE1000 (1080p)

Ukryta Zawartość

post-5140-100001616 1170306944_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otli

mitsu to jest super projektor, takie małe cudo dające wrażenia REAL i ciepło w majtkach ;) jeszcze niedawno takie wrażenia "erotyczne" były nieosiągalne za normalne pieniądze. Panasoniki LCD to kompromis, Sony, Hitachi, Sanyo tak samo, różnią się trochę od siebie ale nie dają tych wrażeń. Nie chcę podawać ceny na forum, wysyłam Ci priva z kontaktem...

>>americano

Dziękuje za głos rozsądku, bo już traficłem wiarę, że jest ktoś na tym forum wychodzący swoimi wymaganiami poza jakość beżowej ściany i Z4.

Jak już pisałem, Mitsubishi HC3100 to najlepszy projektor w stosunku cena/jakość.

Optoma HD79 jest ciut lepsza, ale za używkę, rzeczywiście Cinematic żąda troszkę za dużo...

Ja również poproszę o cennik na priva.

starship troopers..

Meloman

nie widziałem porównania A/B między optoma H79 a HC3100, ale z tego co pamiętam myślę, że optoma się zdziebko zdezaktualizowała w kategoriach dzisiejszych, nie ma jednak chyba tak żywego obrazu jak mitsubishi, pomimo lepszej optyki. Ale mogę się mylić, może to kwestia ustawień.

Optoma H79 jest chyba także na DarkChipie 3. Mnie dziwi, czemu tak szybko zostałą wycofana z rynku?

Kosztujący prawie 30 tys. HD81 uważam, za nieporozumienie.

Screeny chyba pochodzą ze stronki projectorreview lub coś podobnego.

Tytuł filmu podał americano.

początek 2 strony, sceny kosmiczne są "nieziemskie", detale na pulpicie w statku kosmicznym fantastyczne i te kolory i głębia obrazu, magia kina ! Na moim byłym projektorze sony CRT te sceny oglądałem w 1600x1200 i było rewelacyjnie, ale mitsubishi HC3100 poprostu zgniata mojego byłego soniaka jak takiego robala z tego filmu :)))

wchodzi też infocus IN78 (będzie drogi, pewnie za ten design)

Dark Chip 3 będzie rządzić, ludzie sprzedawajta swoje lcd-ki puki czas :)

Nie tam, oczywiście żartuję, mnie poprostu bardziej podoba się dobry DLP bo najbardziej przypomina CRT w najlepszych aspektach, zapomina się o wszystkim i wtapia "w żywą tkankę filmową", ale jeszcze do niedawna była to rezerwacja "business class". Teraz się zmienia, LCD próbuje nadrabiac trickami i jasnością, ale naprawdę LCD pójdzie do przodu jak wejdą nowe panele epsona D6 które poprawią realny kontrast matrycy, nie spodziewałbym się jednak atrakcyjnej ceny i stosunku cena/jakość w przyszłym roku.

no fajne projektorki :)

w filmach oczywiście nie ma porównania do zadnego LCD czy plazmy, wrażenia wizualne jak w prawdziwym kinie albo i lepsze :)

tylko nie każdy ma w domu znajdzie odpowiednie miejsce na taką zabawke, poza tym projektor raczej odpada jeśli ktoś dużo ogląda zwykłej telewizji

>americano

>Dark Chip 3 będzie rządzić, ludzie sprzedawajta swoje lcd-ki puki czas :)

Zgadzam się, są lepsze. Jednak w Polsce nadal znacznie droższe w stosunku do parametrów. Mam nadzieję, że mój następny będzie Full HD DLP. Ale może znowu nie będzie mnie stać na wydanie 40% więcej na porównywalny w stosunku do LCD. U mnie to kwestia i kasy (ważniejsza niż w USA), jasności (spora różnica na niekorzyść DLP niskobudżetowego) i miejsca (brak możliwości kompleksowej adaptacji). Może więc znów zdrowy rozsądek każe mi wybrać LCD.

jestem świeżo po oglądzie nowego hitachi pj-tx300 - podobno 10.000:1 kontast :)) Straszna kiszka, gorszy od sony VPL-HS51 i dużo gorzszy od np. sharp xv-z2000 na DarkChip2. Po doświadczeniach z LCD 1080p jestem przekonany, że jeszcze potrzeba ze dwóch generacji matryc 1080p czyli ok. 2 lat. Ale w tym czasie może 3 chipowe dlp będą w podobnej cenie. Rynek goni za sztucznymi parametrami a nie realną jakością. Projektory LCD mają i tak bardzo zawyżone ceny w stosunku do jakości już teraz, a w przyszłym roku 1080p LCD jeszcze pogorszą tą relację. Ceny będą kosmiczne, zwłaszcza w Polsce.

• 2 tygodnie później...

obrazy ktore pokazał AMERICANO w starship tropers to lepiej sie nimi nie sugerować. Mam ten film. Akurat w tym ujeciu wystepuje co kilka sekund błyski w filmie co powoduje ,ze na pierwszym zdjeciu obrzar prawej strony jest jasniejszy.

Myślę, że ta scena nie jest obarczona ew. błędem tożsamości klatek.

Zd.1 Mitsubishi HC3000 (starsza wersja HC3100 jeszcze na DarkChip2, ale daje już przedsmak DarkChip3)

Zd.2 Panasonic AX100 (jasny i znacznie poprawiony następca AE900)

Zd.3 Panasonic AE1000 (najdroższy panasonic na matrycy D6)

Ukryta Zawartość

post-5140-100000765 1170308265_thumb.jpg

post-5140-100000766 1170308264_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DLP 720p lepszy od LCD1080p dziwne ale jak widze te porównania to chyba prawdziwe.Chce kupic TV LCD FullHD46 ale czy to ma sens.Może dobry projektor DLP 720p a do tv LCD HDready32 .Jak myslisz americano.

>DLP 720p lepszy od LCD1080p

Na AS 2006 był Soniak 1080 na nowych panelach. Rzeczywiście, poza rozdzielczością coś było nie tak. Strasznie „powyżerane” światła. Kolor też jakiś mdławy. Soniak był używany podczas prelekcji i podobno skalibrowany. A tu np. połowa pyska ryby wyskakująccej z wody była tylko białą plamą. Gorzej nawet było z ludzkimi twarzami. Czerwienie o wyraźnie sinawym podbarwieniu. Może coś dałoby się poprawić regulacją, ale na dzień dzisiejszy DLP 720p daje lepszy obraz. Wg mnie, oczywiście :)

Ostatnie fotki też pochodzą ze Starship Troopers.

Scena w kosmosie wydaje się być ta samą klatką - zwróccie uwagę na detale, np. zarysy wybuchów.

Z kolei scena imprezy to ewidetnie różne klatki - test mało wiarygodny. Scena jest inaczej skadrowana, a postaci mają różne pozy (patrz kobieta stojąca tyłem, w białej sukni - lewa ręka).

>>americano

I tak najważniejsze - czy urządzenia były skalibrowane, czy chodziły na fabrycznych ustawieniach.

I to co wg najbardziej istotne przy pomiarz kontrastu - czy wielkość obrazu była zawsze jednakowa!

Ze zwiększonym zoomem rzecz jasna wzratsa wielkość obrazu, ale maleje siła nateżenia światła, co ma ewidentny wpływ na pomiar kontrastu.

>I tak najważniejsze - czy urządzenia były skalibrowane, czy chodziły na fabrycznych ustawieniach.

Nie sądzę, aby było to najważniejsze.

Jeśli byłyby na ustawieniach fabrycznych, wówczas te są stosunkowo lepsze w panasonicach jak w mitsubishi hc3000 więc przy optymalnej kalibracji różnica na korzyść dlp DC2 by się powiększyła. Natomiast hc3100 ma lepszą kalibrację fabryczną od hc3000 i lepszy obraz generalnie.

>I to co wg najbardziej istotne przy pomiarz kontrastu - czy wielkość obrazu była zawsze jednakowa!

>Ze zwiększonym zoomem rzecz jasna wzratsa wielkość obrazu, ale maleje siła nateżenia światła, co ma

>ewidentny wpływ na pomiar kontrastu.

Te zdjęcia były robione w celu pokazania jakości obrazu a nie żadnych pomiarów. Pomiary robi się na obrazach testowych to tego przeznaczonych. Manipulacje wielkością obrazu w celu ukazania przewagi jakiegoś projektora są raczej bez sensu dla recenzentów niezależnych.

Film New York Taxi (LINK nizej)

u góry Optoma Hd70 robione cyfrówką. DVD Philips Lx3000D podłaczone S-Video. szerokosc obrazu w podstawie 170cm

I tylko S-VIDEO! :)

U dołu LCD 17" POWERDVD urzyto Capture Frame do zrzutu obrazu. tz. monitor nie ma znaczenia w tym przypadku!!! Geforce 7600GS Galaxy. ustawienia niezmienione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.