Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Z calym szacunkiem dla projektana Kustagona .DAC posiada naprawde duzy potencjal.

Wedlug mnie nalezy tez pozmniejszac pojemnosci kondensatorow za stabilizatorami, nawet kilkukrotnie .

Oczywiscie kondensatory musza byc dobrej jakosci , w przypadku uzycia BG/N wystarcza nawet pojemnosci rzedu 33uF do 100uF zamiast proponowanych 4700uF .

Ja jestem na etapie kolekcji części i będę składał Kustagona , czy ktoś z was zastanawiał się na podłączeniem zasilania wzm. wyjściowych a pomocą bardzo fajnego zasilacza z tego forum autorstwa bodo_z chyba tak się on nazywa, normalnie w CD dźwięk za jego pomocą jest lepszy niż z zastosowaniem LM317/337 i u mnie taka przeróbka CD zdała egzamin na 6+ . Oraz drugie rozwiązanie to czy ktoś próbował podłączyć Lampę np : rozwiązanie Lampizator na wyjście Kustagona , tu sprawa się komplikuje z powodu symetrycznego wyjścia DAC-a . Proszę o sugestie zanim poskładam do końca chciałem mieć wypas . Dzięki Adam

zorro, 12 Cze 2008, 00:05

Mimo wszystko, pobór prądu przez układy jest dość spory. Są to rzędu 100mA dla audio i 200mA dla cyfrówki - trzeba się zastanowić nad znacznym zmniejszaniem pojemności.

Ja dałem za stabilizatorami po 1000uF.

jar1- masz możliwość zmierzenia zniekształceń po przeróbce pętli?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

proximate, 12 Cze 2008, 08:51

>(...) Oraz drugie rozwiązanie to

>czy ktoś próbował podłączyć Lampę np : rozwiązanie Lampizator na wyjście Kustagona , tu sprawa się

>komplikuje z powodu symetrycznego wyjścia DAC-a . Proszę o sugestie zanim poskładam do końca

>chciałem mieć wypas . Dzięki Adam

Wprawdzie Kustagona nie robiłem, ale od jakiegoś czasu użytkuję DAC na nowszej kości Crystala CS4397. Z analogówką na opampach już był bardzo dobry, ale zastąpienie jej lampami przeniosło DAC w inny wymiar. Na razie mam proste układy SRPP podłączone tylko do ujemnych wyjść z DACa, ale myślę też o zrobieniu desymetryzacji na lampach. Z tym, że nawet bez desymetryzacji gra to na tyle znakomicie, że nie za bardzo mam motywację do dalszych prac, po prostu siedzę i słucham.

ESR to własnie impedancja i oprócz pojemnosci zależy równiez od napięcia.

Z tego powodu czesto aby obnizyc impedancje ( ESR) używa się dla nominalnych napiec np. 10V kondensatorów na 63V.

Z = √[(ESR)²+(ESL-Xc)²]

Jednak nie to samo;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzywam Kustagona ponad pol roku , wykonalem pare wersji , chcialem zwrocic uwage na

pare istotnych szczgolow .

jar1

Przytoczyles taka piekna formule ,moze jeszcze wyjasnisz kolegom jak ja zastosowac aby Kustagon gral lepiej. Osobiscie ,nie interesuje mnie dzielenie włosa na czworo i czyje na wierzchu .

Niestety, na razie dźwięk jest jedynie poprawny. Taki dobry tranzystor z lat 80tych;-). Wygląda na to, że NE5534 jako opamp na wyjściu DACa to raczej budżetówka dźwiękowa. Opamp powinien być znacznie szybszy od tego NE.

Słychać jest nawet różnice (na lepiej) jak wywaliłem kondensatory 22p, jakie dałem do stabilizacji częstotliwościowej tych opampów. Bez nich SR jest ok. 12 V/uS a z nimi ok. 2 - to muliło już znacznie. Czekam na OPA627.

No i Kustagon padł... Głucho i nie zapala się zielona dioda. Przedtem, czasem, miałem taki efekt, ale włączenie i wyłączenie pomagało. Teraz już nie...

Ma ktoś jaki pomysł?

proximate, 24 Cze 2008, 07:24

>Na allegro ostatnio były, następnym razem przy podłączonym zasilaniu do układu lutownicę załączaj

>ale w szufladzie - to jest scalak delikatny jak CMOS

Co znaczy "załączaj lutownicę w szufladzie"?

Do końca i tak nie rozumiem - jak można coś lutować, gdy układ jest włączony...

A pad odbył się tak, że grało sobie grało... zmieniłem płytę w CD i już potem nie zagrało... ;-)

• 4 tygodnie później...

No mi w końcu udało się odpalić ten DAC z początku były problemy z odbiornikiem - padł . Działa to puki co na lampie wg Lampizatora na 6N6P , czekam aż się wygrzeje i dopiero będzie można porównywać , na samym wstępie to jest bardzo wciągająco .Niebawem opisze własne spostrzeżenia .

Więc tak na pewno warto zrobić ten DAC i to bez dwóch zdań. Wszelkie wcześniejsze modyfikacje mojego denona są nic nie warte i jak porównać dźwięk to teraz nie przerabiał bym CD tylko złożyłbym DAC Kustagon , co bardzo jest ważne to w CD musi być zabudowany CLOCK bo różnica dźwięku słuchając Kustagona razem z Clockiem w CD jest wyraźna i na niekorzyść braku Clocka . Co do dźwięku to nawet żona stwierdziła, że jest on bardziej uspokojony nie męczy i jakby wokale słychać wyraźniej , co odemnie to wyraźna poprawa jest na średnich i wysokich tonach , każde dzwonki trójkąciki syczki i smaczki są dokładnie odwzorowane z wyraźnym atakiem , pojawia się nawet modulacja dźwięku dzwoneczka na płycie Jopkowej Upojenie , a wcześniej było tylko słychać ten dzwoneczek , Generalnie warto to zrobić bo koszt niewielki , a efekty są wyraźne . Polecam ten układ każdemu zapaleńcy i może znowu ktoś się zdecyduje wykonać płytki dla innych może pod bardziej dostępny przetwornik CS , to tyle idę słuchać dalej ;)

jar1, oceniasz "mulenie" po odsluchach czy po schemacie :), tam prawie wszedzie sa kondensatory bocznikowane foliowymi, to daje bardoz niskie esr wiec nie sadze zeby duze pojemnosci wplywaly na "mulenie", w moim odczuciu to dosc dynamicznych dac.

Czy ktoś ma może jeszcze doświadczenia z zastosowaniem lamp w tym układzie w porównaniu do wzmacniaczy scalonych , czy ma sens iść w scalaki skoro używam lampy i może nic nie trzeba więcej robić , wydaje mi się , że efekt będzie gorszy biorąc pod uwagę sugestie Pana od Lampizatorów . Na lampie gra to wyśmienicie poza tym jest możliwość dużego wpływania na brzmienie poprzez zmianę lamp na inne . To jak scalaki czy lampa bo nie wiem czy robić zasilacz ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.