Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Waldi - kiedy rozsyłasz płytki?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Waldi_06 a jak tam trafa?

Podczas złożenia zamówienia dostałem potwierdzenie na realizację w ciągu 4tygodniu - na telefon powiedzieli , że ok 3tyg, może mniej. Zadzwonię do nich i dam znać.

>coś już wiadomo na temat płytki zasilacza bo znów sprawa ucichła....

Chętnych jest kilka osób. Teraz zrobię symulację: 90zł dokumentacja, ok 140zł za 10 płytek (o ile nie pomyliłem wymiarów) co daje ok 23-25zł za płytkę plus transport. Ceny brutto.

Ale nie wiem, na co autor płytek się zdecyduje - do niego należy decyzja. Chyba, że ktoś inny wykona projekt.

>Waldi - kiedy rozsyłasz płytki?

Z 22 osób (ze mną) w ubiegłym tygodniu wysłałem do 19 soób, dzisiaj do 2 osób i pozostała mi wysyłka do Ricka, ale ten termin jest uzgodniony z uwagi na szczęśliwy jego zakup nowego CD.

>Panowie mam problem

>74hcu04 nie ma zadnego oznaczenia ktora nózka jest pierwsza. Jak powinienem go wlutować?

Sam jestem ciekawy.

>>Panowie mam problem

>>74hcu04 nie ma zadnego oznaczenia ktora nózka jest pierwsza. Jak powinienem go wlutować?

>Sam jestem ciekawy.

Panowie tu macie datshit analogicznego scalaka i tam są obudowy gdzieś nadole....

generalnie pin 1 jest w lewym dolnym rogu jak sie patrzy na scalag od góry napisami

zresztą sami zobaczcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>zybel, 10 Lip 2007, 20:32

>generalnie pin 1 jest w lewym dolnym rogu jak sie patrzy na scalag od góry napisami

Napisy napisami. Z lewej strony na dole powinna być wytłoczona kropka, lub z lewej

strony centralnie wytłoczone wgłębienie.

Czyli wytłoczenie po lewej, pin 1 dolny lewy róg.

Jestem Europejczykiem.

>SDS12

No właśnie.

Na kostce 74HCU04 nie ma żadnego wcięcia i należy się kierować napisami. Przy świetle lampy powinny być wyraźnie widoczne. Jeśli widać jak lecą napisy, to już wiadomo, co i jak, jest tak samo jak w innych scalakach.

Nie dostałem wciąż przesyłki, to nie wiem jak ten scalak wygląda, ale całkiem niedawno jeszcze widziałem na tych kostkach logo Philipsa a obok była nazwa scalaka. Ale zdaje się, że była jakaś reorganizacja u Philipsa i teraz produkują pod nazwą NXP.

>Karmaj, Jaro

Zwróćcie uwagę , że przy nóżce nr 1 fazka obudowy jest pod innym kątem niż z pozostałych 3 stron. To wystarczy, aby poprawnie ustawic układ.

Pomysłowość producentów nie zna granic :-)

Rzeczywiście, zapomniałem o takim przypadku.

Generalnie chodzi o to, że "lewa" strona (lub lewy dolny róg) są w jakiś sposób

konstrukcyjnie wyróżnione.

Jestem Europejczykiem.

Jarku a kiedy dotarła do Ciebie przesyłka? Pytam bo mam problemy z pocztą i chciałbym ustalić kiedy to powinno dojść

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>Rambo

Tak jak pisałem na PW.

Z góry zakładasz niedostarczenie paczki, a nie chcesz pójść do Dyrektora Regionalnego Poczty, aby złożyć pisemną skargę na Twój lokalny oddział poczty.

Powinieneś, skoro już raz z tego forum ktoś zapłacił za ponowną przesyłkę do Ciebie.

Waldi - proponuję na PW, bo to zaśmieca wątek i wkradają się niezamierzone przekłamania.

Dobra wiadomość - Rambo otrzymał przesyłkę, ale dopiero jak się upomniał na swojej poczcie.

Pewnie teraz szczęśliwy - składa DACa :)))

Nie miałem czasu kontaktować się z producentem traf, jak nie zapomnę to jutro do nich zadzwonię.

Przyglądam się schematowi i bardzo niepokoją mnie te ogromne pojemnosci C24,C18,C29,C34,C3,C5 za stabilizatorami .

Jeśli używa się dobrych jakosciowo kondensatorów to w/g mnie 470uF to absolutne maksimum.

4700uF za stabilizatorem to zmulenie dzwięku !

Wczoraj analizowałem własciwosci szumowe stabilizatorów które są w zasięgu , dla 5V wygląda to tak :

LM317 0,00015V

LM2931AT-5 0,0005V

LM1086 CT-5 0,00015V

LT1086CT-5 0,00015V

AN8005 0,000095V

LM341-5.0 0,00004V

LM317 teoretycznie nie jest taki zły. Na DAC i tak mam przygotowaną parę LM1086 CT-5.

zorro - taki boss jak ty zwraca uwagę jedynie na właściwości szumowe...? 78xx mogą (niektóre) mieć jeszcze mniejszy poziom - on semi. To dlaczego Audio Note do najwrażliwszej części dokłada za takim stabeb rozbudowany układ flow emiter? Broń boże nie chcę wprowadzić rozbudowanej dyskusji ale liczy się jakość działania sprzężenia zwrotnego w stabach i impedancja wyjściowa w całym pasmie.

Zorro, zobacz na MBL'a, odrazu za stabilizatorkami lm337/317 jest jedna para kondów gabarytowo ok 470u pewnie bo to FC, i potem przy każdym opampie a jest ich 6 parka podobnych, wszystkie pewnie bocznikowane czerwonymi WIMA'mi chyba... czyli suma sumarum troch ejest tych pojeności..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zamiast tej masy op ampów wstaw porządny uklad lampowy :)

po co skoro to "gra" ;)

mam jeszcze pytanie czy połączenie mas cyfr i analogowej nie można by było dac przez jakiś rezystor, bądź dławik, cewe, nie wiem, .. a nie zwierać? no chyba ze tak musi być..

>Rambo

Sprawdzałem jeszcze tłumienie tętnień "ripple rejection" które jest wlasciwie wszędzie porównywalne .

Chodzi o to czy dać dla "świętego spokoju" czy dlatego że naprawdę słyszy się różnicę :)))

Wszystko to jest zwodnicze ponieważ zwykłe stabilizator serii 78xx mają podobne szumy ,

ale sonicznie są jednak gorsze.

>Matthew

Oglądałem zdjęcia tego MBL , tam jest pre -stabilizacja przed stabilizacją własciwą .

Na jakiej parze regulatorów oparta jest taka galęz zasilania DAC Mbl ?

bodajże cała pierwsza stabilizacja cyfrówki jest na LT1084 (chyba) natomiast te przy kostkach już to ni epamietam, albo LT lub LM. Czyli warto zrobić jeszcze płytkę z pierwszą stabilizacją może do tego kunstagona, chyba ze już zrobiliście, bo tak pobierznie przeglądałem wątek, ...zajrzałem tu bo coś nowego bym polutowal ;)... lutownica mocno wystygła ;)

Witam

w tym tygodniu krótko rozmawiałem z przedstawicielem Kustagona i podobno w prezasilaczu stosowali zwykłe LM oraz kondensatory o ile dobrze zrozumiałem NICHICONY(????). W każdym razie - klasyczny układ. Dobrze wypowiadał się też o panasonicach FC. Wspomniał także o transformatorze, podobno 100W a nie jak jest w opisie Re.

Pozdrawiam

wstach1

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.