Skocz do zawartości
IGNORED

DAC Kustagon The First mkII

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Maju,

a nie ma tam gdzieś wokół Ciebie jakiegoś kolegi z forum co by dopomógł, bo najgorzej to sklecić pierwszy układ

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

maju,

jezeli to Cie pocieszy to moj tez nie gra :( (pierwsza wersja plytki), po prostu cisza, prawidlowo reaguje na sygnal LOCK (dioda gasnie jak nie ma podlaczenia lub CD jest w stanie off), wszystkie napieica na ukladach mam w granichac 4.75 V (miernik kiepskiej jakosci), podejrzewam jeszcze u mnie zimne luty na DIR'ze, bo go bardzo ostroznie lutowalem, widac za krotko bo chyba ze 3 nozki nie maja sygnalu ale bardzo pobieznie to mierzylem. Mam pytanie do wlascicieli ewentualnych philipsow CD 604 i podobnych chyba 614, czy tam domyslnie jest cyfrowe COAX wlaczony? bo na wyswietlaczu tegoz mimo ze nie podswietlone to pod katem jak spojrze to chyba jest pozycja digital cos tam (nie mam pilota do niego), u mnie ona nie swieci sie, ale DAC wykrywa sygnal LOCK tylko ze jest cisza :(.

-> Maju

"Czy możliwe jest aby tanie DVD miało niepodłączone wyjście cyfrowe"

Raczej nie. Ale jest możliwe, że wyjście cyfrowe jest wyłączone w setupie odtwarzacza. Przejrzyj ustawienia tego DVD.

-> Waldi_06

"DVD Denona 3930 płyty CD graja normalnie, ale koncert DVD nie zagrał (charczenie)"

Ustaw w setupie DVD, żeby wysyłał przez wyjście cyfrowe sygnał w postaci "PCM" (zamiast "Normal"). Powinno pomóc.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jest :) dziala. Wiem ze to moze male wrazenie dla tych ktorym juz to gra, ale udalo mi sie odpalic kustagona z pierwszej edycji. NIestety nie mam regulacji glosnosci w koncowce dlatego moge tylko krociutkie proby przeprowadzic bo by sasiedzi mnie wygnali. Podsumuje moje doswiadczenia jezeli komus sie przydadza, dotycza jescze plytek z pierwszej edycji ale moze komus przyda sie to:

- plytke uruchomic bez obsadzoneych kostek (bardzo ostrozni moga uruchomic nawet bez DIR'a)

- sprawdzic poziomy napiec (moga sie roznic od tych pod obciazeniem)

- powinna dzialac dioda power

- sprawdzic polaczenia dir'a z wszystkim na zewnatrz, ja mialem bledy w lutowaniu dira (az 4) za krotko lutowalem co spowodowalo zimne luty

- wsadzic dipy i odpalic :)

powodzenia, sluchalem doslownie 10 sekund ale warto bylo :), zaobserwowalem tylko dziwne objawy cos jakby przepieia / stany nieustalone podobne do wojtekr ale musze to zaobserwowac na dzialajacym urzadzeniu. Apropo jak macie ustawiony ten switch przy bramce do odwracania fazy?

Na razie sobie na jakiś czas odpuszczę.

Zbiorę informacje (wiedzę :)) ) i coś w sprawie kustagona będę robił. Prawda jest taka że nie mam nikogo na razie by mi pomógł (może po nowym roku) a mieszkam prawie w Bieszczadach (Przemyśl) a tu mało (z tego co wiem) kolegów forumowiczów. Z moją wiedzą porwałem się trochę "z motyką na Księżyc". :))

Wracając do DAC-a.

Mam podobne objawy jak opisał wojtekr z tym że na dwóch kanałach, poza tym nie świeci żadna dioda. Zmiany ustawień w DVD itp. nic nie dały. Zasilania w porządku chociaż w okolicach opampów i BUF dzieją się dziwne rzeczy-

czas zmienić miernik by mieć pewność (jakieś dziwnie różne napięcia na gałęzi dodatniej i na wyjściu- jak u wojtekr).

Jeżeli macie jeszcze do mnie cierpliwość czekam na sugestie co dalej.

Dziękuję za podpowiedzi.

pozdrawiam

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

zephyr ,

ja zamowilem: TS30VA PRI:230V SEC: 2x15V (0,8A) + 9V(0,8A) AUDIO, w cenie okolo 90 zyla brutto z przesylka, ale takie trafo nadaje sie do kustagona tylko jezeli nie stosujesz stabilizatorow w samym zasilaczu, bo jezeli stosujesz stabilizacje w zasilaczu to powinienes dodac po 2 wolty do kazdego uzwojenia, ja osobiscie stosuje tylko filtrowany zasilacz i moim zdaniem nic nie ujmuje to jakosci calego urzadzenia.

Maju,

a czy ktorys z stabilizatorow grzeje sie mocno mimo braku obsadzenia elementow? jak wyglada napiecie na wyjsciu stabow samych? na twoim miejscu szukalbym bledow w:

- zimne luty

- zwarcia na smd

- zwarcia miedzy nogami ukladow DIP (choc to bardzo malo prawdopodobne jezeli masz plytke z drugiej edycji)

Przejedz wedlug schematu wszystkie polaczenia, zabierze Ci to troche czasu ale upewnisz sie czy polaczenia sa ok

jeśli naprawdę nie dasz rady to pisz na pw - postaram się uruchomić. opłacisz tylko koszty przesyłek.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Zdaje mi się że podobne niespodzianki jeżeli chodzi o brak sygnału na wyjściu mieli zybel i wojtekr (napięcie 9.5V na wyjściu). Czekam na dokładniejsze informacje jak to usunęli. Co do nieświecenia diód to nie wiem chyba ze to faktycznie jakieś nietypowe (mam obydwie przezroczyste że nie mogę określić która niebieska a która zielona).

Stabilizatory nie grzeją ale nie trzymałem DAC-a pod napięciem dłużej jak 10 minut napięcia cały czas jednakowe 5.08 do + 5.11V + i - 11.8V tych dokładnie nie pamiętam ale jednakowe.

Rambo

Twoja propozycja jest tak kusząca..... ;) jak i budująca. Nie sądziłem że jesteście tak uczynni. Postaram się jeszcze trochę sam i zobaczymy. Trochę żal jak bym nie uruchomił samodzielnie.

pozdr.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

ja już pisałem wcześniej, bo teraz to nie pamietam. chyba chodziło o zwarcie do masy na jednym opa. pomoglo usunięcie oczek w dwóch miejscach. szukaj wczesniej pisałem o tym, chyba dośc szczegółowo.

Maju, 14 Lis 2007, 16:29

>Zdaje mi się że podobne niespodzianki jeżeli chodzi o brak sygnału na wyjściu mieli zybel i wojtekr

>(napięcie 9.5V na wyjściu).

Chciałbym sprostować podobne niespodzianki mieli jarekt (nie wojtekr) i zybel.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Tak, dlatego napiecia wejsciowe do zasilacza powinny zachowywac odpowiednia rezerwe dla prawidlowej pracy stabilizatorow w zasilaczu (minimum 3V), osobiscie nie uzywam zasilacza stabilizowanego do kustagona a jedynie filtrowany i moim zdaniem gra to bardzo dobrze

• 2 tygodnie później...

Witam, czy może mi ktoś pomóc w kwestii zamiany diód led na sygnał do uC?

Chciałbym wywalić diody z Kustagona i dać wyświetlacz VFD sterowany prockiem więc będę potrzebował sygnału a nie wiem czy mogę łączyc masy Kustagona z uC?

dzieki

w

• 2 tygodnie później...

Czy mógłby ktoś kto ma już uruchomionego Kustagona, zrobić zdjęcia spodniej części płytki (nie wiem jak podlutować te kostki 74H... a nie chciałbym się pomylić). Myślę, że nie tylko dla mnie się przydadzą ;-)

Coś takiego wystarczy?

U9 to 74HCU04.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To życzę powodzenia w lutowaniu.

Zdaje się że dotychczas niewielu udało się uruchomić Kustagona, przynajmniej mało kto pochwalił się. Ja poskładałem i uruchomiłem DAC-a dopiero 10 dni temu. Obyło się bez problemów, staranne lutowanie a potem przemycie izopropanolem i DAC ruszył od pierwszego odpalenia.

Poza 2 znanymi błędami, to nie było z płytką problemu, przynajmniej na razie. Choć niewątpliwie jakość jej wykonania mogła być ciut lepsza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Karmaj

>Zdaje się że dotychczas niewielu udało się uruchomić Kustagona, przynajmniej mało kto pochwalił się.

Mój działa (jeden z dwóch). Kustagon jest wart zachodu.

>Ja poskładałem i uruchomiłem DAC-a dopiero 10 dni temu. Obyło się bez problemów, staranne lutowanie

>a potem przemycie izopropanolem i DAC ruszył od pierwszego odpalenia.

Jak patrzę na Twoje scalaczki DIP bez podstawek to zimno mi sie robi. Odważnyu jesteś.

>Poza 2 znanymi błędami, to nie było z płytką problemu, przynajmniej na razie. Choć niewątpliwie

>jakość jej wykonania mogła być ciut lepsza.

Zgadzam się. Moja to wina.

moj gra juz od dwoch miesiecy, bardzo sobie go chwale, obudowa na razie robocza czeka na skonczenie calego kompletu przyrzadow

Ukryta Zawartość

post-16055-100004599 1199392651_thumb.jpg

post-16055-100004600 1199392651_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Waldi_06

>"Kustagon jest wart zachodu"

A możesz pokazać albo napisać jakie części zastosowałeś w swoim DAC-u ?. Bo jeśli chodzi o jakość dźwięku, to na razie nie jestem za bardzo zachwycony Kustagonem. Starałem się do niego zaaplikować, to co miałem najlepszego pod ręką i spodziewałem się że efekt będzie lepszy. A jest zaledwie poprawnie.

Choć od dwóch dni jest jakby ciut lepiej, trochę się rozegrał. Ale w obecnej konfiguracji to już raczej nie liczę na poprawę.

W zasilaczu mam diody BYV27-200, potem kondensatory 4700uF/25V i za dławikami 2200uF/25V (wszystkie Nippon LXZ). Na płytce DAC-a też te same Nippony 2200uF, stabilizatory na +/- 11,6V to LT317/337. Na 5Vd przy CS4390 jest też LT317, reszta zwykłe LM317. Za stabilizatorami BlackGate Std 470uF na +/-11,6V, przy CS4390 BlackGate Std 1000uF i przy CS8414 Rubycon ZL 680uF.

Wzmacniacze operacyjne to LME49710 i tylko przy nich są dodatkowe kondensatory 10uF BlackGate N.

Jeszcze trochę pogram w tej konfiguracji i będę kombinował z innymi kondensatorami albo z Opkami. Za niedługo będę miał też BUF634, może one coś poprawią.

Ogólnie to w dźwieku nie dominuje żaden zakres, jest zrównoważony tonalnie ale jednak odrobinę zamulony, taki za bardzo ułagodzony a przydałoby się trochę ostrości. Drapieżności :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.