Skocz do zawartości
IGNORED

Szukam wzmacniacza do 1500 (yamah, denon

bahlazamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Noszę się z zamiarem kupna wzmacniacza i pozbycia się mojego Technicsa sa-ax 530. Jak napisałem w opisie, słucham wszystkiego od jazzu po metal. Generalnie dużą wagę przywiązuję do naturalności brzmienia instrumentów, w miarę dużej selektywnośc ( piszę w miarę, gdyż przy metalu nie zawsze to jest wskazane). Dlatego też zwracam się do Was drodzy forumowicze z dużo większym niż moje doswiadczeniem, o pomoc w doborze wzmaka do kwoty myślę 1500 zł. Nie ukrywam, ze najbardziej interesowałby mnie sprzęt nowy, nosiłem się z zamiarem zakupu YAMAHA (AX-497. 596), czy też DENONA PMA 700AE, ale w grę oczywiście wchodzą również inne firmy. Zależy mi również aby był w wyposażony w przedwzmacniacz gramofonowy (jednak przy naprawdę dobrym sprzęcie nie jest to konieczne, mogę ew. dokupić oddzielny). Co sądzicie o tych modelach, które wymieniłem, czy z moimi preferencjami muzycznymi, a przede wszystkim pozostałymi komponentami, zagrałoby to dobrze?

https://www.audiostereo.pl/topic/30278-szukam-wzmacniacza-do-1500-yamah-denon/

Witaj. Moim zdaniem zaiwestoj w uzywany mozna trafic b. zadbane a za ta kase mozesz kupic cos ciekawego i tu pytanko z czym to bedzie gralo u ciebie?

>zgodze sie zkolega wyzej Denon 1500 to faktycznie b. dobry wzmacniacz cokolwiek jednak surowy ja od siebie dozucam Rotel ra 02 mozna go kupic (uzywany za okolo 1200zl) to wspanialy wzmacniacz.

Dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. U mnie to będzie grało ze starym cd philpsa 751 oraz tannoy fusion 2. Jeśli chodzi o używane to wzbraniam się z tego powodu, że kilku moich znajomych w taki sprzęt zainwestowało, głównie z allegro i niedługo potem pojawiał się problem gdyż np. coś przestawało w nich działac, a chcę takich sytuacji uniknąc.

marekk, a propos CA 640,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to za takie pieniądze warto? przyznam, że przeczytałem wiele pochlebnych (ale także i tych mniej pozytywnych) opinii na temat wzmacniaczy CA, jednak sam nie miałem okazji posłuchać tego sprzętu. Jak to się sprawdzi z różnymi rodzajami muzyki, której słucham( od jazzu po naprawdę ostry metal) i przede wszystkim z moimi Tannoyami, które w przeciwieństwie do serii mercury nie grają już tak ciepło.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>bahlazamon

Slowem wstepu.

Twoj Technics SA-AX 530 byl moim pierwszym 'wzmacniaczopodobnym' urzadzeniem, ktore kupilem - wiele lat temu. Znam go doskonale, meczylem sie przez dwa lata...

Potem kolejno zmienialem, wybrzydzalem, kupowalem kolejne klocki budzetowe. Przez moje rece przeszly (nie wszystkie pamietam): Technics SA-AX 530, Yamaha RX-V396 RDS, NAD 320 BEE, Diora WS-704, Denon PMA 980R, Pioneer A-400x (@Garmin), oslawiony Marantz PM-75, Grundig Fine-Arts A-903... (kolejny klocek byl oczywiscie lepszy - moim zdaniem - od poprzednika, ktorego zastepowal). Ostatecznie pozostalem przy... Grundigu Fine Arts A-9000 i przez najblizsze lata nie zamierzam go zmieniac (chyba, ze wzbogace sie 'gwaltownie' :)).

Obecnie slucham na brzmiacych juz bardzo dobrze (blisko 'mojego dzwieku'), ale nadal w trakcie modyfikacji kolumnach DIY opartych na przetwornikach VIFA M18WH i VIFA D25AG - bardzo przyjemny dzwiek...

Do czego zmierzam... Oczywiscie, jezeli Cie stac, to kup jakiegos nowego klocka, ale zachecam do zakupu za kaucja z mozliwoscia zwrotu (kup, zanies do domu i testuj przez weekend - nie spodoba sie, to do sklepu z nim).

Slucham sporo lekkiego Jazzu i troche wokalistyki, zdarza sie tez pop, rock i klasyka. Uwazam - mowie to z przekonaniem i w oparciu o 3 lata poszukiwan i przeroznych doswiadczen (patrz wyzej), iz bardzo dobrym klockiem (i niedrogim) jest wlasnie Grundig Fine Arts A-9000. To pierwszy wzmacniacz, ktory swym brzmieniem prawie calkowicie zaspokoil moje obecne potrzeby (dobre barwy, dynamika, dzwiek 'poukladany' i brak 'natloku' - slowem klasa). Jezeli masz mozliwosc zaryzykowac kilkaset zl, to polecam zakup tego klocka (na pewno nie bedzie gorszy od Denona 1500AE, a na pewno 2-3 razy tanszy).

Ostatnio mialem mozliwosc posluchac zestawu Roksan Caspian (z CD Roksan Caspian) oraz Kolumn Harpia Acoustic Nicolo. Moim zdaniem obecny moj zestaw A-9000 + m18wh + d25ag brzmieniowo prezentuje co najmniej te sama 'lige' i mowie to bez zadnej przesady - po prostu dzwiek z Roksana i Nicolo w zaden sposob mnie nie 'powalil' (spodziewalem sie wiekszej roznicy).

Mowiac wprost... Jezeli mozesz zaryzykowac te 400-500 zl, to sprobuj czegos takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (oczywiscie, pod warunkiem ze jest w srodku oryginalny).

Pozdrawiam,

Lete

Ukryta Zawartość

>Wszyscy mowia pozytywnie o tym wzmacniaczu chcialbym go uslyszec tym bardziej ze ponoc sa idealne do B&W jest tylko jedna wada tej konstrukji wiem ze dzwiek jest najwazniejszy ale KUR...A ten wyglad ten wzmacniacz jest obrzydliwy-bez obrazy

Kwestia gustu... Mi akurat taki klasyczny wzor sie bardziej podoba, anizeli 'plastikowe' (czesto stylizowane na batyskaf lub statek kosmiczny :P ). Inna sprawa to stan zachowania (na tym modelu widac sporo otarc). Poza tym, ten klocek naprawde pieknie wyglada wieczorem, kiedy pala sie te jego wszystkie zolte lampki :) Ale oczywiscie, nie wszyscy musza kochac styl vintage. Ja preferuje klasyke. Od nowoczesnego 'marketowego' wrecz wzrornictwa miewam wymioty...

Pozdrawiam,

Lete

• Redaktorzy

bahlazamon - posłuchaj polskiego wzmaka Sound Project 3SE, powinno Ci się spodobać. Cena narynku wtórnym nie powinna przekroczyć 1,5kzł a do muzyki, której słuchasz będzie jak znalazł. Miałem go przez ładnych parę lat i miło go wspominam. Pogadaj ze Sprocketem - kupił go ode mnie a słucha ostrego łojenia. Z tego co wiem wzmak już ma teraz innego właściciela, ale możesz skontaktować się z Audiopunktem - powinni być zorientowani w sytuacji na rynku, a bardzo możliwe, że coś z oferty Sound Projecta u nich jeszcze stoi.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• 2 tygodnie później...

Moje poszukiwania trwają dalej, bo w końcu nie ma co podejmować decyzji pochopnie.

Mam kolejne pytanie. Ponieważ wiele wzmacniaczy (a jednak powoli skłaniam się również do 'używek'co poszerza mój front poszukiwań) nie posiada przedwzmacniacza gramofonowego, a muzyki z winyli słucham sporo (głównie jazz oraz stary rock), jaki zewnętrzny preamp phono moglibyście polecić, oczywiście w rozsądnej cenie (do 300 - 350zł)?

polecam Teac`a A-1D ,mam go 14 miesięcy i jestem nadal zadowolony .

Ukryta Zawartość

Za 1,2 kzł nie kupisz nic fabrycznego lepszego.

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Ukryta Zawartość

Posłuchaj tego. Wydaje mi się, że warto.

Ukryta Zawartość

Lub też dział ogłoszeń ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kaszanka7 dzięki za wsparcie;) Tak chodzi mi o pre amp gramofonowy, gdyż jak już wspomniałem wcześniej rozważam wiele alternatyw. Słuchaełm w końcu w moim zestawieniu tego Denona !500 AE i jest Ok, chociaż ciut za mało mięsistego basu (nie wiem, może to wina moich Fusion 2). Jeśli się na niego zdecyduję to ten problem mam rozwiązany, gdyż on w phono jest już wyposażony i to podobno całkiem niezłej jakości (może ktoś wie coś na ten temat więcej?). Jednakże już w przypadku nawet tańszego sprzętu (niektóre arcamy czy też wymieniany ostatnio w wielu miejscach Xindak A-06), którym również jestem zainteresowany w grę wchodzi właśnie dokupienie zewnętrznego systemu i stąd właśnie moje pytanie.

A btw, czy ktoś wie jak wypada ten Xindak A-06 na tle Denona?

• 2 tygodnie później...

I stanęło na Denonie PMA 1500AE. Wczoraj późnym wieczorkiem zmontowałem swój zestawik i odpaliłem czekając z niecierpliwością na kojącą muzykę. Jest dobrze, nawet miejscami bardzo dobrze (dzisiaj będzie kontynuacja odsłuchów) jednakże pojawiło się pewne duże 'ale'. Otóż wsokie dźwięki (szczególnie na gorzej nagranych płytach) są nieznośne. Syczące spółgłoski wokalistów mkną niczym węże z moich głosników, a ostre zagrania gitar mogą przyprawić o ból głowy. Jak mówię zalezy to od płyty: Abbey Road Betlesów zagrało cudownie, z kolei Made in Japan Deep Purple (fakt, ze jakaś przegrywka z analoga) zabrzmiało tak fatalnie jakby były same ostre wysokie tony, żadnych basów niemal.(już mój poprzedni Technics SA-AX 530 grał to lepiej). Dalej Dark Side of the moon - SACD hybrydowe, tutaj naturalnie, czysto, z wykopem,jednakże znów, fakt mniejszą, ale zawsze tendencją do wyostrzania wysokich. Nie wiem skąd się to bierze. Słuchałem pare tygodni temu tego sprzęty w sklepie na własnym zestawie (CD philisp CD751 + Tannoy Fusion2) i grało dużo łagodniej. Tak jak się spodziewałem, w domu przybyło basu, ale też niemiłej ostrości. Wątpię aby to była kwestia kolumn, raczej bym stawiał na CD-ka, on chyba ma tendencję do ostrości ( z technicsem też grywał ostro, ale myślałem, że teraz to się zmieni) i w połączeniu z Denonem robi żyletę. A może ten Denonik jeszcze musi się wygrzać i nabierze trochę ciepła. Gram na połączeniu bi-wire (dół Monitor Amos 309 Cu. góra Ultralink challenger C-14), interkonekt ultralink challenger.

Jakby ktoś miał jakąs koncepcję byłbym wdzięczny.

p.s. Jao, że jednak zakup wzmaka uszczuplił mocno mój budżet jakakowliek ingerencja w mój zestaw musi być w miarę tanim kosztem, ewentualnie rozciągnie siew perspektywie czasowej.

bahlazamon, 12 Sty 2007, 11:52

>I stanęło na Denonie PMA 1500AE. Wczoraj późnym wieczorkiem zmontowałem swój zestawik i odpaliłem

>czekając z niecierpliwością na kojącą muzykę. Jest dobrze, nawet miejscami bardzo dobrze (dzisiaj

>będzie kontynuacja odsłuchów) jednakże pojawiło się pewne duże 'ale'. Otóż wsokie dźwięki

>(szczególnie na gorzej nagranych płytach) są nieznośne. Syczące spółgłoski wokalistów mkną niczym

>węże z moich głosników, a ostre zagrania gitar mogą przyprawić o ból głowy. ....

To tak jak sie nie slucha starszych. Kilka razy sluchalem juz sprzetu Denona niskiej i sredniej klasy i zawsze to samo - dokladnie to o czym piszesz.

Kable, zrodlo, kolumny - nic nie pomoze lub pomoze tylko czesciowo. Sa naprawde lepsze rzeczy na rynku a i na forum ludzie dobrze potrafia doradzic. Dobrze jest odsluchac nim sie cos kupi.

pzdrw

soso

PS

Prosze, nie bierz tego wpisu jako wymadrzanie sie - po prostu przykro mi jak ktos wyda spore pieniadze a potem pisze, ze wzmak 'przyprawia o bol glowy' bo 'wysokie dzwieki sa nieznosne'.

>bahlazamon

Trzeba bylo brac tego FineArtsa - poszedl za 830 zl - i mialbys po problemie (gorka lekko 'przyciemniona' o charakterze bliskim lampie, na pewno by Cie tam nic nie 'ubodlo').

Ja po swojego A-9000 jechalem do Berlina (mam blisko) i dalem za niego rownowartosc 1200 zl - do dzis uwazam, ze jest wart tych pieniedzy.

Denon nie byl najlepszym mozliwym wyborem :(

Pozdrawiam,

Lete

>soso

jeśłi uważnie czytałes mój wpis, to zauważyłeś, że sporo słuchałem tego wzmacniacza przed zakupem. najpierw w sklepie na ich sprzęcie, a później umówiłem się na 'profesjonalny' odsłuch' z własnym CD i kolumnami. I tam zagrał o wiele cieplej, była ostrość ale nie w takim stopniu (daleko jej do tego poziomu). Fakt, że to nie ten egzemplarz zakupiłem i nie w tym miejscu, ale to chyba nie ma wpływu. Po prostu zastanawiam się skąd ta nagła zmiana na niekorzyśc w stosunku do wcześniejszych moich wyobrażeń i szukam jakiegoś rozwiązania.

Ja bym się przychylił do wyrażonej wcześniej opinii, że "Denon tak ma". Obcowałem wcześniej z wyrobami tej firmy, sam się zastanwiałem nad wymiqną HK 680 na PMA 1500 AE ale okazało się, że nie warto. HK 680 grał lepiej. Teraz ma nowego zadowolonego właściciela, a ja z przyjemnością słucham HK 690. Dlaczego wcześniej miałes inne wrażenia? Moze akustyka, reszta toru, wygrzany sprzet, trudno stwierdzić... Może uzbrój się w cierpliwość i daj mu nieco czasu, a nóż coś się poprawi na korzyść?

Gość

(Konto usunięte)

Mogę tylko napisać - wiem co czujesz... Kiedyś napaliłem się jak szczerbaty na suchary na Marantza PM-66 SE i po dwóch dniach go sprzedałem i kupiłem Musical Fidelity E10. Dla mnie japońskie sprzęty (przynajmniej te co słuchałem) grają zbyt ostro i surowo. Szkoda, że nie zdecydowałeś się na Musicala. Ma on przedwzmacniacz gramofonowy i gra po prostu pięknie (poczytaj opinie o sprzęcie na forum), a charakter brzmieniowy można dopasować pod swoje gusta dobierając odpowiednie kabelki (niesamowicie czuły na okablowanie). Cena za ten sprzęt to ok 900 zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.