Skocz do zawartości
IGNORED

Pre gramofonowy Actidamp MkII

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Dla osób które chcą wykonać prototyp i są w stanie wykonać prasowankę pcb, wklejam pliki które to ułatwią wykonanie AKTIDAMP MK3. To jest już chyba ostatnia wersja pcb. :) zmiany są niewielkie acz istotne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...
  • 3 miesiące później...

Czy komuś było dane już uruchamiać wersję MKIII przedwzmacniacza z wątku? Nieważne czy na płytkach kolegi Bodo_z, czy jakiś innych.

Ja, tak jak pisałem podjąłem się uruchamiania przedwzmacniacza na płytce, której wzór zamieszczony został powyżej.

Użyłem elementów raczej takich, jakie miałem pod ręką. Tranzystory BC556/546 zastąpiłem BC557/547 (kupić dobre 556/546 to chyba teraz sztuka), wejściowe 2SK170GR/BL (próbowałem obydwu), diody led czerwone, zamiast NE5534AN -> OPA134 (zamiast NE5534 -> NE5534P od TI), zamiast MAC156 -> LF356. Reszta bez zmian.

Elementy tworzące filtry korekcji dobierane na miernik. Płytka i ostatni schemat miały jeszcze błędy, ale zostały wykryte. Niestety, ale dalej coś w układzie "nie gra". Wydaje się pracować prawidłowo, ale czasem, gdy dostanie jakieś zakłócenie (załączenie zasilania, dotknięcie wejścia lub elementów w sekcji dyskretnej) wyprowadza wzmacniacz ze stanu równowagi i pojawia się składowa stała na wejściu i wyjściu (wartość równa prawie zasilaniu). Podczas, gdy przedwzmacniacz pracuje prawidłowo składową stałą da się wyregulować na <1mV i ta wartość jest stabilna. Dodatkowo wykazuje wzmocnienie dla sygnałów AC. Gdy układ wypadnie z równowagi przestaje się świecić dioda D11 i D13, a na wyjściu nie jest generowany żaden sygnał AC. DC serwa działają i wystawiają pełne zasilanie próbując powrócić układ do równowagi.

Nie wiem także jak to jest, bo zasilanie zalecane dla układu to +/- 21,5V, co daje powyżej 20V na szynach zasilania. Jest to wartość graniczna dla wzmacniaczy operacyjnych. Jednak zmniejszanie zasilania na nic się zdaje.

Nie wiem teraz, czy układ dalej posiada jakieś błędy, czy może dobór elementów jest problemem. Mam nadzieję, że ktoś już zmagał się z tym układem i poda jakieś cenne wskazówki. Projekt wygląda na dobry i myślę, że warto się z nim pomęczyć. Testy oczywiście prowadziłem głównie ze zwartym wejściem do masy. Jedynie testy z dotykaniem wejścia palcem były prowadzone z rozwartym.

Zdjęcia wykonanego przeze mnie przedwzmacniacza dostępne są pod adresem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieszczam poprawiony schemat, Dzięki Muzg za poprawki do schematu z kondensatorem C18 można postąpić taj jak ty zrobiłeś , znaczy nad Wo. U-5 go umieścić , albo od strony druku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Popełniłem jeszcze jedno pcb do tego projektu :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie się podoba schemat-owo ten układ i dlatego opracowałem te pcb, i poprzednie. Dlatego na pewno dla siebie zamówię choć jeszcze nie wiem kiedy dojdzie z mojej strony do zamówienia. Jak śledziłeś wątek to wiesz że Muzg zbudował te pre i ma niejakie kłopoty ze stabilnością układu bo nie zawsze poprawnie startuje po włączeniu. Dlatego nie będę nikogo namawiał by ryzykował zamówienia. Choć na pewno ze wzrostem ilości spadła by cena na pcb ,owszem możemy stworzyć listę ewentualnych chętnych na te pcb i jeśli zbierze się rozsądna ilość chętnych to możliwe że do zamówienia dojdzie wcześniej. Druga sprawa że pcb jest dość spora i cena będzie pewnie nie niska za 1szt.Jedna dobra strona zamówienia zbiorowego jest taka że jeśli układ zacznie uruchamiać więcej niż 1 osoba to jest większa szansa na wychwycenie powodu nie stabilności układu.Pozdrawiam Bodo_z.

Ps. przyjrzyjcie się krytycznym okiem może uda się wam znaleźć ewentualne niedociągnięcia , od zamieszczenia pcb na stromie już poprawiłem parę miejsc.

Zauważyłbym jedną, moim zdaniem ważną kwestię. W oryginalnej PCB, masa wykonana jest jako niemalże jeden punkt. Podłączane są tam masy wejściowe i wyjściowe, oraz zasilania. Uważam, że jest to ważne, bo musimy te płytki jakoś połączyć ze sobą (chyba, że dual mono), a wtedy pojawia się problem prowadzenia masy. Przy układach typu GC to nie ma takiego znaczenia, a widać ile osób ma z tym problemy. Tutaj wzmocnienie jest kilkadziesiąt razy większe, każde niedociągnięcie będzie się objawiało jako spadek parametrów, lub nawet powodować niestabilność. Wydaje mi się także, że w niektórych gramofonach mogą być połączone masy i wtedy dostajemy drugą pętle, tylko tym razem na wejściu. PCB przy takich rozmiarach wykonałbym jako dwustronną, z ekranem ekwipotencjalnym w formie wylewki masy. Poprzednia PCB zbiera z 10cm wszystko co się rusza. ;)

Jak już pisałem, moim zdaniem warto rozgryźć ten projekt. Dobrze by było, jakby ktoś jeszcze wykonał prototyp, może na nowej PCB. Może popełniłem jakiś błąd, może nowa PCB jest lepsza, nie wiem, na pewno to mocno by ułatwiło sprawę.

Dodaje obrazek z wylewką jak zaproponował Muzg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postanowiłem jeszcze dzisiaj posiedzieć nad przedwzmacniaczem. Zainteresował mnie fakt, że dioda D11 ledwo się świeci. Początkowo zwiększyłem rezystory R4 i R5, jak sugerował Bodo_z, ale mimo, że dioda D11 świeciła się mocno, układ był dalej niestabilny. Spróbowałem także zamiast BC550/560 zastosować 2SC2240/A970 - również bez zmian. Wstawiłem w miejsce D13 zielonego LEDa i także nic to nie dało. Na samym końcu postanowiłem zwiększyć prąd płynący przez parę różnicową i tu eureka! Diody świecą jasno, D11 teraz nawet najjaśniej, a przedwzmacniacz jest stabilny. Jedyna zmiana to rezystor R8 z 330R na 220R.

Układ przetestowałem już z gramofonem i spełnia swoje zadanie. Jeszcze lekko buczy, ale w tym temacie to jest jeszcze sporo do zrobienia, bo układ pracuje bez obudowy i ekranowania. Składowa stała na wyjściu ładnie się reguluje i u mnie trzyma <1mV. Przy zwartym wejściu, płytce leżącej na stole, mam ~26mVpp składowej 50Hz na wyjściu.

Muzg

Ta wiadomość cieszy;) ale spróbuj 300 lub 270oM bo możliwe że spadła czułość wejściowa .I że będzie tracił mikro dynamikę, możliwe tez ze jest teraz właśnie wszystko ok, ale warto by sprawdzić.

Przy 300R układ jest dalej mocno niestabilny, a przy 270 tylko przy dotykaniu palcem wejścia. Przy 220R jak na razie nie sprawił mi problemów. Zastanawiam się także, nad wyborem FETów na wejście. Autor pisze, żeby wybrać takie, które mają Ugs=100mV przy 1mA (dotyczy KS34393, czyli podobne jak 2N4393). Ja testowałem na 2SK170GR i BL. Przy rezystorze R8=220R prąd przypadający na jeden tranzystor to ok 2mA. Przy takich prądach mam Ugs 170mV i 56mV przy niesparowanych 2SK170GR i 220mV oraz 170mV, przy parowanych BL (IDSS=7,03mA). Większe napięcie Ugs zawsze ma tranzystor bliżej wejścia. Jakie tranzystory będą bardziej odpowiednie na wejście? Te 2N4393 można niby kupić, ale cena jest wyższa w porównaniu z lepszymi 2SK170. Może całość pre lepiej zrobić na tranzystorach Toshiby?

Wzmocnienie układu jest dość spore, z moją dziwną wkładką (jakiś OEM dla Duala) uzyskuje sygnały po nawet 5Vpp. Czy to normalne jest, że kasy obydwu kanałów mam połączone gdzieś w gramofonie? Dysponuje na razie tylko GS-460.

Witam Kolegów , Jeżeli jest zainteresowanie projektem i są ewentualni chętni na pcb Do Aktidanp MK3 to wpiszcie się z ilością kompletów dla danej osoby - postaram się określić ile będzie kosztować wykonanie kompletu pcb. Jak będę wiedział ile powinienem zamówić . Pozdrawiam Bodo_z.

• 2 miesiące później...

Płytki się zmieniły trochę jeszcze posiedziałem nad pcb.i wyszły dwustronne z WO w smd.i tak wyglądają na żywo.Pozdrawiam Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

czytając o problemach kolegi Muzg ze stabilnością wzmacniacza wejściowego porównałem oryginalną płytkę AR (str 106 - poprzednia strona wątku) z oryginalnym schematem.

Proszę zwrócić uwagę na połączenie Led1; jest podłączona TYLKO z bazą Q3 !!!

Co powoduje, że prąd polaryzacji LED1 i LED2 (R7) nie wpływa na prąd zwierciadła prądowego Q3 i Q4 - to wydaje się logiczne.

Zwierciadło Q3 i Q4 w takim układzie powinno się zawsze zrównoważyć (bez względu na wartość R7 czy R8) i nie powinno być problemów ze stabilnością.

Led2 w tym wypadku wydaje się zbędna. Za LED1 wstawiłbym zaś profilaktycznie diodę zieloną, ewentualnie tylko odłączyć połączenie LED1 i LED2 od baz Q3 i Q4 (połączyć czerwone LEDy szeregowo).

Jeśli chodzi o prąd fetów wejściowych Q1 i Q2 to czym większy tym lepszy (jak wiadomo fety mniej szumią przy dużych prądach).

Poza tym wydaje mi się, że przeciwsobny wtórnik wyjściowy Q10 i Q14 pracuje za blisko klasy B - zamiast D1 (D2 zwora) dałbym czerwonego Leda, a R13 i R14 zwiększył z 22 do 33..47 Ohm - ale to już rzecz gustu...

pozdr, wk

Witam, mała korekta:

czytając o problemach kolegi Muzg ze stabilnością wzmacniacza wejściowego porównałem oryginalną płytkę AR (str 106 - poprzednia strona wątku) z oryginalnym schematem.

Proszę zwrócić uwagę na połączenie Led1; jest podłączona TYLKO z bazą Q3 (a nie jeszcze z Q4 i Q5)!!!

Natomiast baza Q8 jest podłączona do LED2.

Co powoduje, że prąd polaryzacji LED1 i LED2 (R7) nie wpływa na prąd zwierciadła prądowego Q3 i Q4 - to wydaje się logiczne.

Zwierciadło Q3 i Q4 w takim układzie powinno się zawsze zrównoważyć (bez względu na wartość R7 czy R8) i nie powinno być problemów ze stabilnością.

Wg mnie stopień wejściowy powinien zatem wyglądać jak w załączniku (nie brać pod uwagę sprzężenia zwrotnego - bo to uproszczenie).

pozdr, wk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, mała korekta:

Proszę zwrócić uwagę na połączenie Led1; jest podłączona TYLKO z bazą Q3 (a nie jeszcze z Q4 i Q5)!!!

Natomiast baza Q8 jest podłączona do LED2.

Wg mnie stopień wejściowy powinien zatem wyglądać jak w załączniku (nie brać pod uwagę sprzężenia zwrotnego - bo to uproszczenie).

pozdr, wk

Nie wiem, według jakiego schematu to pisałeś, ale oryginalnie dioda LED1 katodą połączona jest z bazami tranzystorów w lustrze prądowym. LED2 ustala chyba napięcia kaskody T1,T3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież napisałem, że to schemat na podstawie oryginalnego PCB ze str 106 AR (w schemacie oryginalnym również są błędy).

pozdr, wk

Nie wiem, według jakiego schematu to pisałeś, ale oryginalnie dioda LED1 katodą połączona jest z bazami tranzystorów w lustrze prądowym. LED2 ustala chyba napięcia kaskody T1,T3.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przecież napisałem, że to schemat na podstawie oryginalnego PCB ze str 106 AR (w schemacie oryginalnym również są błędy).

pozdr, wk

Gratuluję spostrzegawczości, nie spodziewałem się, że analizowałeś PCB.

Zdaje się, że jest to rozwiązanie problemu. Przedwzmacniacz z modyfikacją według Twoich uwag pracuje prawidłowo z oryginalną wartością rezystora w źródle prądowym wzmacniacza różnicowego. Trzeba więc nanieść poprawki w naszych schematach. Dziękuję.

też bym się pisał na płytkę. Jak juz będzie poprawiona itp. :)

pzdr. Łukasz

Poprawki są już na pcb i schemat naniesione. Schemat załączam w załączniku ,PCb uruchomię te bez poprawek ale z poprawionym błędem by sprawdzić poprawność i wtedy będę mógł oddawać do zakładu w pełni sprawdzony układ pcb

Ukryta Zawartość

post-998-0-63040000-1310936159_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pcb sprawdzona, oprócz błędu schemat-owego ,doszedł jeszcze w warstwie opisowej zamieniłem niechcący Q8 z Q12 u układ bardzo źle reagował, lecz po zamianie tranzystorów ruszył bez żadnego problemu. Teraz czy będą dostępne pcb Aktidamp MK3 na forum zależy tylko od zainteresowania.Pozdrawiam Bodo_z

PS. WitKo dzięki za spostrzegawczość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.