Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający się...zepsuł

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

Oto cała historia

Wzmacniacz został wyłączony wieczorem, nastepnego dnia po południu już się nie włączył. Po małym śledztwie okazało się, że nia działa kabel zasilający(zwykły komputerowy). Dziwne jest to, że przewodzi on prąd-probówka się świeci. Ktoś wie co się mogło stać?

należy sprawdzic czy jest napiecie 230 V, mógł ulec uszkodzeniu przewód zerowy

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Nie rozumiem w czym problem i po co to roztrząsać?

Nie działa kabel za 10 złotych to trzeba kupić nowy i po kłopocie!!!

To tak jakby ktoś roztrząsał dlaczego przetarły mu się klkuletnie majtki ;)

pozdrawiam,

zdezi

Czasem te kable mają gniazda tak zrobione, że po wpięciu do sprzetu nie ma kontaktu. Blaszki w gnieździe są za głęboko i nie ma styku. Sprawdź na innym kablu albo spróbuj 'dopchać' go głębiej.

Na innym kablu spokojnie wszystko gra. Kabel był sprawdzany,dopychany i nic. Poza tym po wyłączeniu wzmacniacza nikt kabla nie ruszał a na następny dzień już nie działał. To może faktycznie być ten przewód zerowy. Tylko dlaczego mógł się uszkodzić?

pomocy! przestal mi dzialac pilot do cd. to prawdopodobnie baterie ale nie wiem jak to sie moglo stac, bo wczoraj jeszcze wszystko dzialalo... co robic?

P.S.

przepraszam, ale nie potrafilem sie powstrzymac :)))

... ale czy to pomoże?

Annawroc, niestety wskutek chwilowej przewagi Jasnej Strony Mocy związanej z narodzinami Dzieciny, wszelkie przejawy Ciemnej Strony Mocy wypsiały ("Moc truchleje"), włączając Forumową Wróżkę i jej Szklanną Kulę. Nikt nic nie wie!

a jakie to ma znaczenie dlaczego sie zepsul??

kosztuje to 5 zl i czy warto rozstrzasac ta sprawe-jesli masz jakiekolwiek watpliwosci co do tego komputerowca 220v to do kosza z nim i daj inny nowy

jakos tak zaczynaja mnie meczyc takie bezsensowne "seniczo-podobne " watki o niczym

mi tez ostanio odkrecila sie noga z fotela ale ekstra watku nie zakladam

Po prostu sprawdź bezpieczniki z listwie. Spotkałem się kiedyś z taką, która miała bezpiecznik na przewodzie zerowym i fazowym - gdyby Twoja listwa była podobna to może jeden z bezpieczników jest uszkodzony.

Poza tym większość podwójnych gniazdek z uzieminiem (zkładam, że do takiego podłączasz swoją listwę) montowanych w naszych domach jest "źle" skonstruowanych, tzn. tylko jedno z nich ma z właściwej strony fazę względem uziemienia; drugie gniazdo nie spełnia tego warunku - jeśli jesteś wpięta w to "drugie" to badając listwę probówką zawsze znajdziesz fazę przy spalonym bezpieczniku.

Pozdrawiam.

tdrozd

mam taką propozycję-jak Ci się wątek nie podoba, to się w nim nie wpisuj,zgłoś do moderacji, daj mi ignora, czy cokolwiek chcesz.

mnie akurat interesuje dlaczego tak się stało i co mogło się zepsuć. rozumiem, że jak się zepsuł kabel za 5zł to nie ma sensu roztrząsać dlaczego, dopiero gdyby to był kabel za 1000zł to pewnie wtedy warto.

pytam z czystej ciekawości, bo może ktoś też miał taki przypadek, albo wie co się mogło stać i zaspokoi moją ciekawość

oczywiscie ze nie warto-bo niby po co??

ja mam inne madrzejsze rzeczy do robienia niz dumanie nad tym czy g...ny chinski kabelek dziala czy nie

wg mnie to szkoda czasu na to ,w dobrych wtykach sa pozadniejsze blasszki i raczej takie rzeczy sie nie zdazaja

wymien ten kabel i po problemie

a to dlaczego tu w tym watku pisze ?? hmm dlatego ze zaczynaja mi dzialac na nerwy takie watki o niczym

> annawroc

Zatem wybacz mi mój wywód:). Czytając "kabel komputerowy" wyadawało mi się, że korzystasz z jakiejś prostej listwy zasilającej:).

Może po włożeniu kabla do gniazda poruszaj nim, a może sprawdź podłączając go do kompa...

Myślę, że brak jest kontaktu we wtyczce, którą przyłączasz do sprzętu audio (tlenki, wypalony styk).

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.